kurczak z czosnkiem - 9349 przepisów (strona:299/624)

Tortilla z suszonych pomidorów i bazylii z drobiowymi kęskami i mixem sałat 174

odchudzonej wersji dodajemy grillowane kawałki kurczaka) filet z kurczaka sól, pieprz, curry, zioła prowansalskie  3/4 szklanki mąki   1/4 szklanki mleka   1/4 szklanki wody  1 jajko dodatkowo : bułka tarta olej do smażenia składniki na sos: mały jogurt naturalny 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy 2 ząbki czosnku koperek (opcjonalnie) dodatkowo: placki tortilli  (tradycyjne placki tortilli możecie(...)tłuszczu. Wyjmujemy do odsączenia na papierowy ręcznik. Składniki na sos mieszamy ze sobą (przeciśnięty czosnek, posiekany drobno koperek). Cebulę kroimy w cienkie krążki, ogórka w półplastry, pomidora w kostkę. Placki tortilli podgrzewamy, smarujemy sosem, wykładamy sałatę, na nią ogórka, pomidora, cebulę i ciepłe kęski kurczaka. Polewamy dodatkowo sosem. Zwijamy dół tworząc stożek-  ja spięłam brzegi wykałaczką ozdobioną oliwką

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
SAŁATKA Z KURCZAKIEM I RUKOLĄ – 4,50 zł 1147

osoby, sałatka z kurczakiem i rukolą zostanie pochłonięta tylko przez Was samych – gwarantujemy w pełni syty obiad. Ten, kto stroni od zieleniny, niech tym razem zaryzykuje! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu   PRZYGOTOWANIE 1. SOS (2 min): wszystkie składniki sosu oprócz oliwy mieszamy ze sobą razem (czosnek powinien być drobno posiekany lub przepuszczony przez praskę(...)rozwarstwiał – nie martwcie się, na smak to nie wpłynie, a wygląd sosu i tak nie ma większego znaczenia, bo zniknie w sałatce. Sos odstawiamy do lodówki. 2. PIERŚ Z KURCZAKA (1 min): myjemy ją i oczyszczamy z błonek. Nie kroimy jej – smażona w całości zachowa soczystość. Obsypujemy ją solą, pieprzem oraz słodką papryką. Odstawiamy do lodówki. 3. JAJKA

Nerds Kitchen
Pierożki z ciasta francuskiego 101

czerwona papryka, czubryca zielona opcjonalnie drobno starty ser żółty 1 roztrzepane jajko do posmarowania pierożków 1 mały jogurt naturalny 1 duży ząbek czosnku świeża natka pietruszki i koperku drobno posiekane (mniej więcej po 1 łyżce) Wykonanie: Pierś kurczaka bardzo drobno kroimy, doprawiamy do smaku, opcjonalnie dodajemy starty żółty ser. Każdy rulon ciastka francuskiego dzielimy na mniej więcej równe kwadraty(...)nadziewamy albo pokrojoną piersią kurczaka, albo warzywnym farszem. Formujemy pierożki. Pierożki smarujemy jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stop. C (termoobieg) piekarnika na 25 minut lub na 190 stop. C (grzanie góra/dół). Wybrane warzywa (u nas marchewka, żółta fasolka, brokuł, kalafior) gotujemy w osolonej wodzie, aby były al dente (no chyba, ze wolicie bardziej miękkie, więc pełna dowolność

gutfut
O kurcze pieczone! Kura pieczona w całości. 213

tymianku 2-3 szczypty czabru i majeranku kilka ząbków czosnku  2-3łyżki oleju sól pieprz Wykonanie: 1. Przyprawy,olej,sos sojowy i czosnek wymieszaj w małej miseczce/garnuszku. 2.Przygotowaną pastą porządnie natrzyj kurczaka. Popieprz i posól. 3. Odstaw zamarynowane mięso do lodówki na kilka godzin. 4. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza. 5. Na lub nad brytfanką ułóż

U Fiolki
Sos śmietanowy z kurkami i kurczakiem 348

Składniki: 5 pojedynczych piersi z kurczaka 700 dag kurek 40 dag śmietany 18% 2 cebule 4 ząbki czosnku około 5 dag masła olej pieprz cayenne, sól natka pietruszki Sposób wykonania: Umyte mięso kroimy w małą kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Tak przygotowane mięso wykładamy do miski. Na patelnię po smażeniu dodajemy masło(...)następnie pokrojoną w kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Smażymy do zeszklenia.  Kurki wrzucamy do zimnej wody, moczymy a następnie dokładnie płuczemy, czyścimy i osuszamy. Dodajemy do smażącej się cebuli. Całość oprószamy solą i smażymy na średnim ogniu około 5 minut.  Następnie dodajemy usmażonego wcześniej kurczaka i śmietanę, wszystko dokładnie mieszamy.  Gdy sos zgęstnieje a kurki będą miękkie

Qchnia po prostu
Kurczak w piwie 200

wędruje kurczak w piwie;) bardzo smaczne i dosyć  proste danie - zapraszam;) SKŁADNIKI  4-6 udek kurczaka kawałek wędzonego boczku (ja kupiłam 20 deko) pietruszka 2 kostki rosołowe (drobiowa i wołowa) 1/2 litra piwa (jasne ) garść suszonych śliwek bazylia (przyprawa) cebula czosnek Sposób wykonania: Pokrojony w drobną kostkę boczek stopić w rondlu. Wyjąć skwarki a na wytopionym tłuszczu obsmażyć(...)umyte i wysuszone udka (bez skóry!!) Obsmażonego kurczaka zalać piwem, po czym dodać kostki rosołowe. Warzywa umyć, obrać i pokroić w słupki a następnie dorzucić do mięsa wraz z wyjętymi wcześniej skwarkami. Dodać śliwki i pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek i bazylię. Dusić do miękkości w rondlu bez przykrycia aby piwo wyparowało tworząc "konfiturę". Mam nadzieję, że będzie

EterycznyŚwiat
Smaki Indii: Kurczak balti 356

zwykle powalił mnie na kolana, towarzyszył mi od pierwszej minuty przygotowań, a później przez cały dzień <3 Zapraszam do gotowania! Składniki dla dwóch osób: 4 duże podudzia kurczaka, umyte, osuszone 1 mała cebula, drobno posiekana 3 łyżki liści curry 3 duże suszone chilli, pokruszone 1/2 łyżeczki nasion kozieradki 5-7 dużych pomidorków koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki 5 łyżek oleju(...)ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżka wiórków kokosowych 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 4 łyżeczki nasion sezamu (u mnie czarne) 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 1/2 łyżeczki mielonej kolendry Do podania: 100 g ryżu basmati CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Wszystkie składniki na marynatę umieszczamy w dużej misce i dokładnie mieszamy. Wkładamy kurczaka i pokrywamy

Tajskie smaki
Penne z kurczakiem i pieczarkami 286

póki co, jak dla mnie pyszny obiad. Mój drugi tester jeszcze z pracy nie wrócił ;) Składniki 300 makaronu penne 2 filety z kurczaka 300 g pieczarek duża śmietana 18% sól, pieprz do smaku 2 ząbki czosnku Surówka 1 kalarepa 2 małe ogórki 3 rzodkiewki pieprz do smaku Sposób przygotowania Makaron ugotować wedle opisu na opakowaniu. Pieczarki pokroić, na patelni rozgrzać

pink envelope
Leczo z pieczoną papryką 128

pozbywamy się z niej skórki, którą nie wszyscy lubią. Poza tym nadaje smaku potrawie. Składniki: 6 papryk ( mieszanych ) 250 gram mięsa z kurczaka pozbawionego kości 250 gram kiełbasy typu śląska 2 cebule 250 gram pieczarek Kilka ząbków czosnku 1 puszka pomidorów z puszki Sól Pieprz Czosnek Papryka słodka mielona Papryka ostra mielona zielona czubruca Wykonanie: Paprykę oczyszczamy, myjemy, kroimy(...)większą kostkę. Smażymy. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i również podsmażamy. Dodajemy kurczaka i pomidory z puszki. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i czubrycą. Dusimy pod przykryciem. Podpieczoną paprykę obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do gotującego się lecza. Na koniec dodajemy kilka ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę. Dusimy jeszcze około 10 minut. I gotowe. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Ćwiartki z kurczaka w czerwonym sosie z rodzynkami 124

marchewka 5 pieczarek Suszona natka pietruszki Sos: 0,5 szklanki keczupu 1 szklanka wody 1 łyżka  rodzynek sułtańskich Helio 2 ząbki czosnku 1 cebula Sól Pieprz Liść lubczyku Słodka czerwona papryka 2 łyżki oleju Ćwiartki z kurczaka doprawiamy delikatnie przyprawą do kurczaka i suszoną natką pietruszki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu rozkładamy plasterki pieczarek oraz obranej marchewki

VioletoweKucharzenie
Kurczak pieczony w marynacie ketchupowo-czosnkowej z przyprawą rosołową 112

najlepiej domowego lub bez zbędnych ulepszaczy i konserwantów) 1 łyżeczka papryki ostrej (płaska) 1 garść suszonego czosnku w płatkach (można użyć kilka ząbków świeżego) 1,5 łyżeczki przyprawy rosołowej (*)  Przygotować marynatę. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać.  Przygotować kurczaka. Kurczaka umyć i po osuszeniu dokładnie pokryć marynatą. Całość odstawić do lodówki minimum na 1 godzinę, a najlepiej na całą

Di gotuje
Pierekaczewnik 236

ktoś woli bez drożdży, po prostu nie przygotowuje zaczynu i dodaje pół litra wody. Jako farsz możemy zastosować mięso z cebulą i czosnkiem. Najlepiej wołowinę lub karkówkę pokrojoną w drobniutkie kawałki. Można też użyć indyka albo kurczaka. Moim zdaniem jednak użycie kurczaka jest profanacją tego dania. Ciocia używa też gęsiny, ale ciężko ją zdobyć. W każdym razie do mięsa wkrajamy

CoolinarniePL
zupa cukiniowo-warzywna... 162

Składniki: woda 4 litry, kalafior 1 nieduży, włoszczyzna 1 pęczek, pierś z kurczaka 1 podwójna, ziele angielskie 4 sztuki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cukinia 3 nieduże, papryka czerwona 1 sztuka, pomidory 2 sztuki, czosnek ząbki 1 główka, kucharek 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przyprawa w płynie - do smaku opłukaną dobrze całą młodą włoszczyznę rozdrobnić nie za drobno(...)rozdrabniaczu i wsypać do garnka dodać różyczki kalafiora, pierś kurczaka, ziele i i liście laurowe - wlać wodę i po zagotowaniu gotować z 20 minut na niedużym ogniu opłukać cukinie, paprykę, pomidory i pokroić w kostkę, cukinie ze skórką, czosnek ząbki posiekać na oleju podsmażać warzywa z 10 minut i co jakiś czas zamieszać do zupy z kalafiorem dodać kucharka, pieprz

W Mojej Kuchni Lubię
Kurczak Parmigiana 179

kurczaka ª       150 g parmezanu ª       bułka tarta ª       mąka pszenna ª       jajko ª       500 ml passaty pomidorowej ª       suszone oregano ª       ząbek czosnku(...)Piersi z kurczaka dokładnie oczyszczamy, a następnie odcinamy polędwiczki. Wkładamy je do solidnego woreczka (np. z Lidla) i rozbijamy z obu stron na dość cienkie i duże płaty, tak by nie zrobić w nich dziur. Wyjmujemy i solimy oraz pieprzymy z obu stron. Sos zaczynamy od posiekania cebuli i rozdrobnienia czosnku. Podsmażamy na oliwie, najpierw cebulę, po kilku minutach dorzucamy

Bazując na smaku

Proponowane wyszukiwania