sprawdzą na imprezowym stole. KOSZYCZKI WON TON Z SAŁATKĄ Z KURCZAKIEM Składniki: ciasto won ton (po 3 płaty na 1 koszyczek) 1/2 filetu z kurczaka 1 łyżeczka garam masali 2 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku 2 łodygi trawy cytrynowej oliwa do smażenia kukurydza w puszce (około 1/2 szklanki) 1/2 czerwonej papryki 1/2 czerwonej cebuli trochę szczypiorku ocet ryżowy opcjonalnie(...)kawałki ciast won ton, a brzegi ciasta wystające ponad dołki smarujemy oliwą. Pieczemy 5-7 minut w 170 stopniach do zarumienienia. Filet kroimy w małe kawałki, dodajemy do niego czosnek przeciśnięty przez praskę, lekko rozbitą trawę cytrynową (najlepiej zrobić to uchwytem noża) oraz sos sojowy i odstawiamy na około 1 godzinę do zamarynowania mięsa. Po tym czasie mięso posypujemy przyprawą
Bon appetit mon amieSkładniki: 4 piersi z kurczaka 1 puszka czerwonej fasoli z kukurydzą w sosie pomidorowym 1 natka pietruszki 1 główka czosnku 2 łyżki suszonej papryki 3 łyżki oliwy 2 duże cebule 1 ogórek przyprawy: garam masala, świeżo zmielony pieprz, szczypta soli, majeranek 1 duża czerwona papryka zielone i czarne oliwki 1/4 kostki sera feta Przygotowanie: Piersi z kurczaka myjemy i oczyszczamy(...)piersi kładziemy posiekaną natkę pietruszki, zalewamy zawartością puszki z fasolą i kukurydzą. następnie ogórka kroimy w plasterki i paprykę z paseczki. Kładziemy na warstwę z fasolką. Luźno rzucamy czosnek. Kolejno idzie teraz pokrojona cebula, rozkruszona feta i oliwki. Całość doprawiam majerankiem. Blaszkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika 200 stopni z opcją i góra i dół. Pieczemy 35-40 minut
ClauditteMissCookingprzygotowałam z ziemniaków, jajek z dodatkiem zielonego groszku i szpinaku, a wewnątrz ukryłam kremowy serek. Z kurczaka wybrałam to co jest najdelikatniejsze, polędwiczki, którym nadałam cytrynowej świeżości , a sos dodał ostro – czekoladowej słodkości. Składniki: Babeczki 12 szt: 60 g serka kremowego Apetina - czosnek i zioła, 300 g ziemniaków, 4 jajka, 200 ml śmietany 18%, 3 garści świeżych liści szpinaku(...)smaku, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, olej rzepakowy, polędwiczki cytrynowe ok. 12 szt.: 400 g polędwiczek z kurczaka, 1 cytryna, pieprz cytrynowy do smaku, 1 łyżka masła klarowanego, pesto: 50 g zielonych oliwek, 2 garści listków bazylii, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, 60 ml oleju rzepakowego, 2 łyżki ziaren słonecznika. sos czekoladowy: 50 g czekolady gorzkiej
Moniki Smakołykikruszymy do miski z sałatką. Sos to mieszanka śmietany/jogurtu z majonezem – jest go tylko tyle, żeby całość zlepić i nawilżyć, kurczak nie powinien pływać w sosie. Mieszamy musztardę z majonezem i śmietaną, dodajemy sok z cytryny, granulowany czosnek, sól i pieprz. Zioła – szczypior i koperek – bardzo drobno siekamy, na mgiełkę. Wsypujemy do sosu i dokładnie mieszamy. Ten gęsty(...)kromkami świeżego chleba, z liściem sałaty. Z tej ilości składników dostaniecie dwie solidne porcje na lunch lub obiad, dla dwóch dorosłych osób – warto zrobić więcej. SKŁADNIKI 2 piersi z kurczaka z wolnego wybiegu: usmażone, ugotowane a już najlepiej – wg TEGO PRZEPISU 3 spore łodygi selera naciowego 50g suszonej żurawiny wielkoowocowej 40g bekonu 1 cebulka szalotka DRESSING RANCZERSKI DO SAŁATKI
Karo in the Kitchenjego smak. Z czystym sumieniem polecam to danie wszystkim zabieganym, gdyż całkowity czas przygotowania wyniósł tyle co ugotowanie ryżu:). Przepis zaczerpnięty stąd-klik Kurczak z orzechami nerkowca 2 piersi drobiowe 4 łyżki oleju 4 ząbki czosnku 1 cebula 3 łyżki słodko-pikantnego sosu chili 1 szkl orzechów nerkowca 2 łyżki sosu sojowego 0,5 łyżeczki cukru 4 łyżki wody ryż(...)Cebulę pokroić na cztery części, czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć na oleju w rozgrzanym woku. Po chwili dodać orzechy, pokrojone w kostkę mięso oraz sos chili. Gdy mięso zmieni kolor i nieco się przyrumieni dodać sos sojowy, wodę i cukier. Dusić przez 2-3 minuty. Podawać z ryżem. Artykuł Kurczak z orzechami nerkowca pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika
Pieguskowa KuchniaZupa porowa z pulpecikami Będziemy potrzebować: 3 pory 1 bardzo dużą cebulę 50 dag pieczarek 80 dag ziemniaków 8 ząbków czosnku (tak, wiem, sporo ;)) 45 dag mielonego mięsa (u mnie z kurczaka) ok. 3 łyżek bułki tartej 200 ml + łyżkę śmietany 100 g pieczarkowego lub smietankowego serka topionego ok. 2 l bulionu drobiowego przyprawy: sól, pieprz, 2 liście laurowe(...)paprykę 1 łyżkę masła trochę mąki do zagęszczenia zupy (opcjonalnie) olej do smażenia Zaczynamy od przygotowania pulpecików. Do mięsa mielonego dodajemy łyżkę śmietany, bułkę tartą, drobno posiekane 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, majeranek i słodką paprykę. Całość mieszamy, a następnie formujemy niewielkie kulki. Masa musi ładnie dać się formować, jeśli jest zbyt kleista, dodajemy więcej bułki tartej. Tak przygotowane pulpeciki
Ratunku obiadoczyszczonych grzybów 150 ml słodkiej śmietany (najlepiej 30%) 1 marchew kawałek korzenia selera 1 pietruszka (korzeń) 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki masła 2 ziemniaki 50 g kaszy jęczmiennej domowe maggi sól, pieprz sposób przygotowania Kawałki kurczaka myjemy i wkładamy do garnka razem z selerem naciowym, cebulą, oraz marchewką. Całość zalewamy zimną wodą ( tak by wszystkie składniki(...)się do grzybów tym lepiej). Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła i wrzucamy cebulę pokrojoną w drobna kostkę. Szklimy cebulę, a następnie dodajemy na patelnię, drobno posiekany ząbek czosnku, oraz pokrojone w spore kawałki grzyby. Całość smażymy przez 10-15 minut, delikatnie soląc i pieprząc. W oddzielnym garnku rozgrzewamy łyżkę masła, dodając kolejno, pokrojone w drobna kostkę, seler, marchew
Miód i pieprzwędzonym łososiem z dodatkiem sera gorgonzola. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram filetu z kurczaka, 200 gram wędzonego łososia, 300 ml białego wytrawnego wina, 500 ml bulionu drobiowego, 400 gram ryżu arborio, 150 gram sera gorgonzola, 6 łyżek oliwy, 3 szalotek, 4 ząbków czosnku, pęczka natki pietruszki, 1 łyżeczki suszonego cząbru, 1 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczki suszonego tymianku(...)banalnie proste. Rozpocząłem je od zeszklenia w głębokiej patelni na oliwie pokrojonych w półplasterki szalotek orz przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku. Kiedy czosnek zaczął intensywnie pachnieć na patelnię dodałem pokrojone w bardzo cienkie plasterki piersi z kurczaka. Całość doprawiłem jedną łyżeczką suszonego cząbru, jedną łyżeczką suszonego tymianku, jedną łyżeczką mielonej gałki muszkatołowej, solą i dość sporą ilością białego mielonego pieprzu
Wyprawy kulinarnekostkę) 2 łyżki masła klarowanego 2 utarte ząbki czosnku 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka: cynamonu, słodkiej papryki i kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala 2-3 łyżek serka mascarpone sól, pieprz Dodatki: ryż brązowy ryż biały liście świeżego tymianku lub kolendry Przygotowanie: Kurczaka pokroić na drobne kawałki, doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki marynaty(...)odłożyć na przynajmniej 30 minut do lodówki. Po tym czasie, usunąć papierowym ręcznikiem nadmiar marynaty i podsmażyć kurczaka z obu stron przez około 1 minutę. W osobnym garnku, lub na dużej głębokiej patelni, podsmażyć na maśle przez około 1 minutę czosnek, uważając, żeby się nie przypalił. Następnie dodać wszystkie przyprawy, ciągle mieszając smażyć przez kolejną minutę. Dodać pomidory
Moja Mama Gotujełyżki – szynka parmeńska – 4 plasterki * – sól , pieprz Dodatkowo : - małe ziemniaki – 150 g – czosnek – 2 ząbki – oliwa z oliwek – 1 łyżka – buraczki zasmażane Provitus Sposób przyrządzenia : Filet z kurczaka oczyszczamy. Nacinamy wzdłuż tworząc kieszonkę. Posypujemy z każdej strony odrobiną soli i pieprzu. Cebulę , pora i suszone pomidory drobno siekamy. Dodajemy(...)sposób : możemy je wcześniej ugotować ( nie na bardzo miękko ) , a potem przez ok. 10 minut podsmażać na patelni ( na wolnym ogniu ) , skrapiając oliwą wymieszaną z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną soli – JA TAK ZROBIŁAM! 2. sposób : obrane obtaczamy w oliwie , posypujemy solą i posiekanym czosnkiem , a potem wkładamy do piekarnika – na ok. 45 – 50 minut. Upieczoną
Ostra na Słodkoszklanka ryżu do risotto (najlepszy jest arborio) 100 ml wytrawnego białego wina 1 l ciepłego bulionu drobiowego 1 cebulka 2 ząbki czosnku 100 g mrożonego szpinaku 3-4 pieczarki lub grzyby 1 duża pierś z kurczaka oregano sól pieprz świeża bazylia kilka pomidorków koktajlowych olej Filet z kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w oregano, soli, pieprzu i oliwie. Odstawiamy(...)Przede wszystkim wszystkie składniki ustawiamy w zasięgu ręki, znacznie ułatwi nam to pracę Na odrobinie oliwy smażymy drobno posiekaną cebulę, po chwili dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek.. Kiedy zacznie się rumienić wsypujemy ryż i smażymy przez około 2 minuty, aż się zeszkli. Zalewamy winem, uważając na powstałą parę i mieszamy, aż do wchłonięcia płynu, Dodajemy po chochli
Kuchnia od dwojgapiersi kurczaka kilka kawałków boczku wędzonego dla smaczku mała cebula kawałek świerzego ogórka kilka rzodkiewek 1/2 papryki czerwonej liście mizuny w różnych kolorach i kształtach ( musztardowca lub mix sałat, jeśli nie macie – warto jednak wyhodować tą roślinkę , jest bezobsługowa , śliczna i smaczna ) pomidor śliwkowy trochę drobno tartego sera – parmezanu marynata : 4 łyżki sosu teriyaki 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego(...)łyżeczka cukru sól do smaku 1/2 łyżeczki ostrej ,mielonej papryki 2 łyżki oleju sos : 3 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku 3 łyżki słodkiego sosu chilli 1 łyżeczka – czubata, mielonej , ostrej papryki ( lub słodkiej jeśli wolicie łagodne ) Kurczaka warto przygotować przynajmniej dobę wcześniej , żeby porządnie naciągnął marynatą , wtedy pozostanie soczysty i aromatyczny . Składniki marynaty mieszamy ze sobą , zalewamy nimi filety
Ogrodnik w podróżykurczaka - 20 dkg pieczarek - duża czerwona papryka ( może być inna zielona,lub żółta ) - duża cebula - śmietana 12% - mąka 3 łyżeczki - czosnek mielony, sól, sos sojowy, domowa wegeta - makaron ok. 35-40 dkg ( u mnie świderki ) Wykonanie Piersi z kurczaka, paprykę, pieczarki kroję w paseczki, cebulę w piórka. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju obsmażam na niej najpierw mięso, przyprawiam, kiedy jest
Kuchnia z widokiem na ogródoraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło ❤ ❤ ❤ a teraz składniki: Kurczak 1 filet z kurczaka 1 łyżka papryki czerwonej mielonej słodkiej i ostrej 1 łyżka czosnku granulowanego sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka bazylii suszonej olej do smażenia Sałatka 300 g pierożków tortellini dowolnych 1 papryką czerwona 3 papryki(...)smaku Sos 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego Sól i pieprz do smaku 2 łyżki przyprawy curry PRZYGOTOWANIE: Pierożki gotujemy w osolonej wodzi, odcedzamy. Filety z kurczaka myję j kroję w paski, doprawiam przyprawami.Na rozgrzany olej przekładam mięso i smażę na rumiano. Pozostawiam do przestygnięcia. Papryką myje i kroję w kostkę. Paprykę konserwowa kroję w kostkę. Szczypiorek
Gotowanie PatkiEnglish Kurczak z ryżem po włosku (4 porcje) Składniki: 1 łyżka oleju rzepakowego 4 udka z kurczaka, podzielone na nadudzia i pałki 1 czerwona cebula, pokrojona w ósemki 1 czerwona papryka, z usuniętym gniazdem nasiennym i pokrojona w kostkę 4 całe ząbki czosnku, zmiażdżone płaską stroną noża ½ szklanki, oliwek bez pestek ½ szklanki suszonych pomidorów w oleju, pokrojone w paseczki(...)pieprzem mięso i obsmaż na średnim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony, do ładnego zarumienienia. Dodaj cebulę, czerwoną paprykę i czosnek i smaż przez około 3 minuty, do ich lekkiego zarumienienia i zeszklenia cebuli. Wyjmij kurczaka i przełóż go na talerz. Wmieszaj do patelni oliwki, suszone pomidory, bazylię, oregano, pietruszkę i ryż i smaż przez 2 minuty. Dodaj
karmelowy