Magrat Składniki: 400 g piersi kurczaka pokrojonej w kawałki/kąski (nie za małe) 20-30 g sera z niebieską pleśnią, np. Bavaria Blu, Turek Blue, Gorgonzola pół łyżeczki tymianku, pół łyżeczki ziół prowansalskich pieprz z młynka 250-300 g szpinaku (rozmrożonego lub świeżego) 3 łyżeczki masła 2 ząbki czosnku 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka mąki(...)Kawałki kurczaka rozkładam w naczyniu żaroodpornym. Z sera odkrajam 5-6 cienkich plasterków, resztę rozkruszam na kurczaka, naczynie szczelnie przykrywam folią aluminiową, wstawiam do nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 minut. W tym czasie przygotowuję szpinak - na patelni roztapiam masło, podsmażam (do zrumienienia) czosnek, uważając, żeby się nie przypalił. Dodaję szpinak, podsmażam, dodaję cukier, vegetę, zmniejszam ogień, przykrywam i duszę
Kuchnia Prezydentowejzalewie (waga netto 1 puszki - 400 g), a natkę pietruszki - koperkiem. Ćwiartkę z kurczaka można zastąpić porcją rosołową, udkiem lub kilkoma skrzydełkami z kurczaka. Smak zupy można dodatkowo wzbogacić o przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Pomidory do zupy, jeśli ktoś ma ochotę, można sparzyć (tj. naciąć nożem, na czubku na krzyż, włożyć do miski, zalać gorącą wodą i pozostawić
Gospodyni Miejskaśrednie marchewki pokrojone w talarki (ok. 1cm) 2 czubate łyżki śmietany 1 łyżka soku z cytryny pieprz i sól oliwa z oliwek bulion z kurczaka lub warzyw opcjonalnie świeża kolendra do dekoracji Sposób przygotowania: Ząbki czosnku, imbir pokrojony na 4 kawałki i cebulę pokrojoną na ćwiartki wrzucamy do małego ręcznego malaksera, zalewamy około 2 łyżkami oliwy i szatkujemy drobno. Można
W kuchni wieczoremróżnych kombinacji przypraw. W zależności od regionów wytworzyły się różne style przyrządzania. Zobaczcie jak je je robię! SKŁADNIKI: ( 3 porcje ) PRZYPRAWY : * posiekany świeży imbir – 0,5 łyżeczki * posiekany czosnek – 1 ząbek * garam masala – 0,5 łyżeczki * chili – 0,5 łyżeczki * kurkuma – 1 szczypta * sól – 1 łyżeczka * szafran – 1 szczypta * zmiażdżony kardamon(...)duża cebula – 1 szt * ryż np. basmati – 250 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do miseczki wkładamy imbir, czosnek, garam masalę, chili w proszku, kurkumę , 0,5 łyżeczki soli , kardamon i dodajemy jogurt naturalny. Wszystko razem dokładnie mieszamy , dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i odstawiamy do zamarynowania ( im dłużej będzie w lodowce, tym smak będzie intensywniejszy ). W garnuszku gotujemy mleko, dodajemy
Ostra na Słodkoodchudzonej wersji dodajemy grillowane kawałki kurczaka) filet z kurczaka sól, pieprz, curry, zioła prowansalskie 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki wody 1 jajko dodatkowo : bułka tarta olej do smażenia składniki na sos: mały jogurt naturalny 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy 2 ząbki czosnku koperek (opcjonalnie) dodatkowo: placki tortilli (tradycyjne placki tortilli możecie(...)tłuszczu. Wyjmujemy do odsączenia na papierowy ręcznik. Składniki na sos mieszamy ze sobą (przeciśnięty czosnek, posiekany drobno koperek). Cebulę kroimy w cienkie krążki, ogórka w półplastry, pomidora w kostkę. Placki tortilli podgrzewamy, smarujemy sosem, wykładamy sałatę, na nią ogórka, pomidora, cebulę i ciepłe kęski kurczaka. Polewamy dodatkowo sosem. Zwijamy dół tworząc stożek- ja spięłam brzegi wykałaczką ozdobioną oliwką
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaosoby, sałatka z kurczakiem i rukolą zostanie pochłonięta tylko przez Was samych – gwarantujemy w pełni syty obiad. Ten, kto stroni od zieleniny, niech tym razem zaryzykuje! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. SOS (2 min): wszystkie składniki sosu oprócz oliwy mieszamy ze sobą razem (czosnek powinien być drobno posiekany lub przepuszczony przez praskę(...)rozwarstwiał – nie martwcie się, na smak to nie wpłynie, a wygląd sosu i tak nie ma większego znaczenia, bo zniknie w sałatce. Sos odstawiamy do lodówki. 2. PIERŚ Z KURCZAKA (1 min): myjemy ją i oczyszczamy z błonek. Nie kroimy jej – smażona w całości zachowa soczystość. Obsypujemy ją solą, pieprzem oraz słodką papryką. Odstawiamy do lodówki. 3. JAJKA
Nerds Kitchenczerwona papryka, czubryca zielona opcjonalnie drobno starty ser żółty 1 roztrzepane jajko do posmarowania pierożków 1 mały jogurt naturalny 1 duży ząbek czosnku świeża natka pietruszki i koperku drobno posiekane (mniej więcej po 1 łyżce) Wykonanie: Pierś kurczaka bardzo drobno kroimy, doprawiamy do smaku, opcjonalnie dodajemy starty żółty ser. Każdy rulon ciastka francuskiego dzielimy na mniej więcej równe kwadraty(...)nadziewamy albo pokrojoną piersią kurczaka, albo warzywnym farszem. Formujemy pierożki. Pierożki smarujemy jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stop. C (termoobieg) piekarnika na 25 minut lub na 190 stop. C (grzanie góra/dół). Wybrane warzywa (u nas marchewka, żółta fasolka, brokuł, kalafior) gotujemy w osolonej wodzie, aby były al dente (no chyba, ze wolicie bardziej miękkie, więc pełna dowolność
gutfuttymianku 2-3 szczypty czabru i majeranku kilka ząbków czosnku 2-3łyżki oleju sól pieprz Wykonanie: 1. Przyprawy,olej,sos sojowy i czosnek wymieszaj w małej miseczce/garnuszku. 2.Przygotowaną pastą porządnie natrzyj kurczaka. Popieprz i posól. 3. Odstaw zamarynowane mięso do lodówki na kilka godzin. 4. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza. 5. Na lub nad brytfanką ułóż
U FiolkiSkładniki: 5 pojedynczych piersi z kurczaka 700 dag kurek 40 dag śmietany 18% 2 cebule 4 ząbki czosnku około 5 dag masła olej pieprz cayenne, sól natka pietruszki Sposób wykonania: Umyte mięso kroimy w małą kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Tak przygotowane mięso wykładamy do miski. Na patelnię po smażeniu dodajemy masło(...)następnie pokrojoną w kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Smażymy do zeszklenia. Kurki wrzucamy do zimnej wody, moczymy a następnie dokładnie płuczemy, czyścimy i osuszamy. Dodajemy do smażącej się cebuli. Całość oprószamy solą i smażymy na średnim ogniu około 5 minut. Następnie dodajemy usmażonego wcześniej kurczaka i śmietanę, wszystko dokładnie mieszamy. Gdy sos zgęstnieje a kurki będą miękkie
Qchnia po prostuwędruje kurczak w piwie;) bardzo smaczne i dosyć proste danie - zapraszam;) SKŁADNIKI 4-6 udek kurczaka kawałek wędzonego boczku (ja kupiłam 20 deko) pietruszka 2 kostki rosołowe (drobiowa i wołowa) 1/2 litra piwa (jasne ) garść suszonych śliwek bazylia (przyprawa) cebula czosnek Sposób wykonania: Pokrojony w drobną kostkę boczek stopić w rondlu. Wyjąć skwarki a na wytopionym tłuszczu obsmażyć(...)umyte i wysuszone udka (bez skóry!!) Obsmażonego kurczaka zalać piwem, po czym dodać kostki rosołowe. Warzywa umyć, obrać i pokroić w słupki a następnie dorzucić do mięsa wraz z wyjętymi wcześniej skwarkami. Dodać śliwki i pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek i bazylię. Dusić do miękkości w rondlu bez przykrycia aby piwo wyparowało tworząc "konfiturę". Mam nadzieję, że będzie
EterycznyŚwiatzwykle powalił mnie na kolana, towarzyszył mi od pierwszej minuty przygotowań, a później przez cały dzień <3 Zapraszam do gotowania! Składniki dla dwóch osób: 4 duże podudzia kurczaka, umyte, osuszone 1 mała cebula, drobno posiekana 3 łyżki liści curry 3 duże suszone chilli, pokruszone 1/2 łyżeczki nasion kozieradki 5-7 dużych pomidorków koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki 5 łyżek oleju(...)ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżka wiórków kokosowych 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 4 łyżeczki nasion sezamu (u mnie czarne) 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 1/2 łyżeczki mielonej kolendry Do podania: 100 g ryżu basmati CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Wszystkie składniki na marynatę umieszczamy w dużej misce i dokładnie mieszamy. Wkładamy kurczaka i pokrywamy
Tajskie smakipóki co, jak dla mnie pyszny obiad. Mój drugi tester jeszcze z pracy nie wrócił ;) Składniki 300 makaronu penne 2 filety z kurczaka 300 g pieczarek duża śmietana 18% sól, pieprz do smaku 2 ząbki czosnku Surówka 1 kalarepa 2 małe ogórki 3 rzodkiewki pieprz do smaku Sposób przygotowania Makaron ugotować wedle opisu na opakowaniu. Pieczarki pokroić, na patelni rozgrzać
pink envelopepozbywamy się z niej skórki, którą nie wszyscy lubią. Poza tym nadaje smaku potrawie. Składniki: 6 papryk ( mieszanych ) 250 gram mięsa z kurczaka pozbawionego kości 250 gram kiełbasy typu śląska 2 cebule 250 gram pieczarek Kilka ząbków czosnku 1 puszka pomidorów z puszki Sól Pieprz Czosnek Papryka słodka mielona Papryka ostra mielona zielona czubruca Wykonanie: Paprykę oczyszczamy, myjemy, kroimy(...)większą kostkę. Smażymy. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i również podsmażamy. Dodajemy kurczaka i pomidory z puszki. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i czubrycą. Dusimy pod przykryciem. Podpieczoną paprykę obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do gotującego się lecza. Na koniec dodajemy kilka ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę. Dusimy jeszcze około 10 minut. I gotowe. SMACZNEGO
Smaki Ewymarchewka 5 pieczarek Suszona natka pietruszki Sos: 0,5 szklanki keczupu 1 szklanka wody 1 łyżka rodzynek sułtańskich Helio 2 ząbki czosnku 1 cebula Sól Pieprz Liść lubczyku Słodka czerwona papryka 2 łyżki oleju Ćwiartki z kurczaka doprawiamy delikatnie przyprawą do kurczaka i suszoną natką pietruszki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu rozkładamy plasterki pieczarek oraz obranej marchewki
VioletoweKucharzenie