pół ogórka - ćwierć papryki - kromka chleba (ja dałam żytni razowy) - mała garść kiełków (dałam kapusty) - łyżka startego Parmezanu - zioła do kurczaka - masło zwykłe do pieczarek i czosnkowe do grzanek Sos light: - 60g jogurtu naturalnego - pół ząbka czosnku lub pół łyżeczki granulowanego Mięso myjemy, usuwamy "brzydkie kawałki" i gotujemy, najlepiej w wywarze warzywnym. Po ugotowaniu obsypujemy delikatnie ziołami(...)czosnkowo-ziołowe] Parmezan, jeśli mamy w kostce, ścieramy na jak najmniejszych oczkach. Sos: jogurt mieszamy wraz z czosnkiem wyciśniętym przez praskę lub z saszetki. I teraz układamy w miseczce: na dnie sałata z rukolą, na nie ogórek, pieczarki, papryka, kurczak i kiełki. Posypujemy startym Parmezanem i grzankami, a na koniec oblewamy sosem czosnkowym. Smacznego
Be Fit Be Strongszczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz kilka kropel sosu sojowego 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Por umyć, osuszyć i podsmażyć z pokrojoną marchewką. czosnkiem i cebulą na oleju i maśle. Zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu podsmażyć kurczaka z kilkoma kroplami sosu sojowego i pieprzem Przełożyć warzywa do garnka, zalać bulionem i gotować ok 10-15 min. Dodać
Gaździnka warzyukładamy kilka kawałków kurczaka i zwijamy w rulon lub tak jak pokazane na zdjęciach (boki do środka, a później rolujemy od siebie). Ciasno układamy każdy naleśnik obok drugiego w żaroodpornej formie wysmarowanej lekko masłem lub olejem. Jeśli zostało nam trochę sosu, polewamy nim wierzch ułożonych naleśników. 10. SOS ŚMIETANOWY (2 min): do śmietany dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę(...)się scali i będzie ją łatwiej wyciągać. Możecie kroić kawałki niezależnie od pozycji naleśników albo wyciągać po jednym na talerz. OM NOM NOM! Post NALEŚNIKI Z PIWA ZAPIEKANE Z KURCZAKIEM – 4,50 zł pojawił się poraz pierwszy w NERDS' KITCHEN
Nerds KitchenTaka wersja nam spasowała, będziemy na pewno robić częściej. Składniki na 3 porcje: 2 filety z kurczaka 2 marchewki cebula 3-4 plastry ananasa z puszki 2-3 łyżki mąki szczypta cynamonu, curry, soli i pieprzu 3/4 szklanki ryżu ząbek czosnku 3-4 łyżki oleju Mięso pokroić na niewielkie kawałki. Oprószyć solą, pieprzem i obtoczyć w mące. W międzyczasie(...)ugotować ryż na sypko. W rondlu rozgrzać olej. Wrzucić cebulę a po chwili kawałki kurczaka i obsmażyć na złoto. Zalać dwiema szklankami wody, dodać marchewkę pokrojoną w plasterki, przyprawy i dusić pod przykryciem około kwadransa. Pod koniec wrzucić cząstki ananasa i starty czosnek. Jeśli trzeba to doprawić lub jeszcze posolić. Podawać z ryżem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadania, w sumie robi się samo, a jak smakuje...poezja! Spróbujcie :) Składniki 1 podwójna duża pierś z kurczaka 1 łyżka ziół dalmatyńskich 250 ml słodkiej śmietanki 1/2 czerwonej papryki 7 pomidorków cherry 3 plastry suszonego pomidora z zalewy 4 ząbki czosnku 2 cebule 5 łyżek oleju pieprz bałkański do smaku sól morska do smaku Dodatek: Gotowany ryż z pomidorami(...)papryką i soczewicą SYS Sposób przygotowania Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na niezbyt cienkie kawałki,oprószamy ziołami dalmatyńskimi równomiernie i pieprzem bałkańskim. Na patelni rozgrzewamy olej obsmażamy kawałki mięsa pod przykryciem aż będą prawie miękkie, odkładamy na talerz. Warzywa obieramy-paprykę czosnek i cebulę kroimy na paski,pomidorki suszone w kostkę a cherry na połówki
Wanilia i Kardamontego przepisu na bloga, gdyby nie namowy koleżanki. Tak więc poniżej przedstawiam Wam swoją wersję na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. Składniki na 5-6 porcji: 800g piersi z kurczaka 1 cebula 1 marchewka ¾ szklanki pędów bambusa z puszki lub słoika 5-6 plastrów ananasa z puszki (ok. 2/3 puszki) 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 1 papryka zielona ½ puszki(...)szklanki syropu z ananasa z puszki 200 ml passaty pomidorowej (przecieru) 3 łyżki octu ryżowego 1 czubata łyżka cukru trzcinowego 1 ząbek czosnku 2 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej Przygotowanie: Cebulę, paprykę, ananasa i kurczaka pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w słupki. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić kurczaka wraz z cebulą i marchewką. Dodać sos sojowy, imbir
Fabryka pomysłówkostki) 1/2 puszki pędów bambusa 2 plastry ananasa z puszki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki oleju do smażenia 2 ząbki czosnku sok z 1/2 limonki sól pieprz 1 dymka do dekoracji Pieczone filety z kurczaka należy pokroic w paseczki. Zarumienic na rozgrzanym oleju. Papryki rozciąc , oczyścic. Marchewkę i cebulę obrac i posiekac , a pozostałe warzywa drobno pociąc. Pędy bambusa(...)miękkie , dołożyc pędy bambusa oraz kawałki ananasa. Przecier pomidorowy wymieszac z mąką. Dodac do gulaszu. Wlac bulion. Doprowadzic do wrzenia , zmniejszyc ogień i dusci ok. 5 minut. Gulasz przyprawic czosnkiem przeciśniętym przez praskę, sokiem z limonki, solą i pieprzem. Dymkę pociąc w paseczki i udekorowac potrawę. Życzę smacznego
Słodkości i nie tylkoMimo wszystko warto go gotować bo jest, jednak, dobrą zupą. składniki ok 1300 g kurczaka wiejskiego ok 800 g wołowiny z kością ( szponder) 3 l wody 1 marchewka 2 spore pietruszki 1/2 dużego selera lub 1 mały por cebula 2 ząbki czosnku 1 laska selera naciowego 5-6 ziarenek ziela angielskiego parę ziarenek pieprzu (dałam 8) 3 goździki(...)gazu, kładę cebulę na płycie ceramicznej i też pięknie się przypieka). Czosnku nie obierać. Po ok 40 minutach dodajemy do wywaru warzywa i wszystkie przyprawy. Gotować na małym ogniu, z uchylona pokrywką jeszcze ok 3,5 godziny, aż wołowina będzie miękka. Kurczaka możemy wyjąć wcześniej, ale szczerze mówiąc rzadko mi się to zdarza. Ugotowaną zupę odcedzić, doprawić solą. Podawać rosół
Stare Garylekko pikantne ale ta pikantność pasuje do tego dania. Będziemy potrzebować: 500 g makaronu wstążki 1 podwójną pierś kurczaka 300 g pieczarek 1 cukinię (około 400 g) 250 ml bulionu drobiowego lub rosołu 1 średnia cebula (około 100 g) 1 ząbek czosnku 1 papryczka chili 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej (z górką) olej(...)rozgrzanym oleju na patelni podsmażam cebulę z czosnkiem przez około 4 minuty tak żeby cebula się zeszkliła. Do zeszklonej cebuli dodaję pieczarki i całość smażę jeszcze około 10 minut do odparowania soku (wody) z pieczarek. Usmażone pieczarki z cebulą przekładam do garnka. Teraz na rozgrzaną patelnię przekładam pierś z kurczaka razem z marynatą i smażę do miękkości mięsa przez około
Uwaga Babcia Gotujebłędów, powstał pikantny sos w kolorze pomarańczowym, choć ni marchewki, ni pomarańczy w nim się nie uświadczy. ;) 1 średnia, podwójna pierś kurczaka 1 szklanka makaronu penne 6 łyżek słodkiej śmietanki 30% 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku pół sporej cytryny sól morska i pieprz czarny (świeżo mielone) 1 łyżeczka pieprzu cayenne 2 łyżki słodkiej papryki w proszku warzywna przyprawa(...)stołowej) tłuszczu. Przygotowanego kurczaka wrzucamy na patelnię i obsmażamy z każdej strony. W trakcie smażenia obsypujemy go pieprzem cayenne oraz słodką papryką. Przekładamy całość do wysokiego garnka. Z połowy cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni drugi raz podgrzewamy niezbyt dużo oleju i wrzucamy na niego zmiażdżony ząbek czosnku w łupinie. Gdy się
Kuchenna Kontrrewolucyaosoby około 600 g pozbawionego skóry i kości mięsa z kurczaka (filetów lub udek) albo mięso drobiowe, które zostało z np. z gotowania rosołu. 1 duża cebula drobno posiekana 2 zielone papryczki chili 2 zielone lub czerwone słodkie papryki średniej wielkości, oczyszczone z nasion 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane 2-3 cm kawałek świeżego imbiru drobno posiekany 1 łyżka(...)olej, dodajemy posiekaną cebulę i drobno posiekane chili i mieszając podsmażamy przez około 2-3 minuty. Dodajemy mięso z kurczaka, pastę curry lub garam masala i smażymy kolejne 3-4 minuty, aż mięso nabierze złocistego koloru. Dodajemy posiekany czosnek i imbir i smażymy około 2 minut. Wsypujemy zmieloną kolendrę, mielony kumin, chili w proszku i smażymy około 1 minuty
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataczasu. Do ich jedzenia sztućce raczej się nie przydadzą. Są przepyszne, a przepis banalnie prosty w wykonaniu. Składniki: 1,2 kg skrzydełek kurczaka 3 łyżki płynnego miodu 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki chili w proszku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżka tartego świeżego imbiru 1/4 łyżeczki cynamonu sól pieprz
Smakowity Blog Kulinarnyteż to lubi :D A Wy? Często gotujecie makaron tagliatelle? Składniki: 200 g makaronu tagliatelle 1 pierś z kurczaka 7-10 suszonych pomidorów z oleju 4-5 łyżek oleju spod suszonych pomidorów 1 czerwona cebula (lub biała) 3 ząbki czosnku 1 szkl. bulionu warzywnego 1/2 łyżeczki kurkumy 2-3 łyżki śmietany 30% sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania(...)osoloną wodę i gotujemy al'dente. Odcedzamy. W czasie, gdy makaron się gotuje kroimy pierś kurczaka w kostkę i przesmażamy na oleju spod suszonych pomidorów, oprószamy go kurkumą. Gdy mięso się zetnie dodajemy pokrojone w paseczki suszone pomidory, posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę razem przesmażamy i zalewamy gorącym bulionem (ja użyłam bulionu z 1 łyżeczki DOMOWEJ BULIONETKI
Kolorowy PrzepisownikSKŁADNIKI~~ bulion drobiowy 2 l. ziemniaki duże 5-6 szt. korzeń selera 1/2 sztuki korzeń pietruszki 1 sztuka cebula 1 sztuka czosnek 3 duże ząbki suszona natka pietruszki 2 łyżki udka z kurczaka 2 sztuki sól 1 łyżeczka pieprz do smaku ewentualnie przyprawa uniwersalna do smaku szczypiorek posiekany 2-3 łyżki śmietana do zup i sosów(...)Ziemniaki, korzeń pietruszki i selera kroimy w drobną kostkę. W garze rozpuszczamy masło. Wrzucamy pokrojoną w piórka lub kostkę cebulę. Smażymy na małym ogniu, aż zarumieni się. Dodajemy posiekany czosnek Gdy uwolnią się aromaty dodajemy udka, które zalewamy bulionem. Wrzucamy ziemniaki, seler i korzeń pietruszki. Doprawiamy solą. Gotujemy na małym ogniu, aż mięso i warzywa zmiękną. Wyłączamy zupę
Kuchnia Paulettesczym kompletnie sobie nie radzę.. Składniki na 4-5 porcji: Marynata: 3 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy ½ łyżeczki chili 1 limonka 1 łyżka sproszkowanego imbiru 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka ziaren kolendry 1 podwójny filet z kurczaka Sos: 2 cebule 300ml mleka kokosowego 3 papryki żółte lub czerwone 1 zielona papryka Dodatki: 2 łyżki sezamu(...)jaśminowego świeża kolendra Przygotowujemy marynatę z przeciśniętego przez praskę czosnku, soku z limonki, roztłuczonej w moździerzu kolendry i pozostałych składników. Mięso kroimy w paski, rozprowadzamy na nim równomiernie marynatę i umieszczamy w lodówce na minimum godzinę. W woku podsmażamy cebulę na odrobinie oliwy, dodajemy kurczaka z przyprawami. Po chwili dodajemy papryki pokrojone w paski i wlewamy mleko
Wrzosowa Polana