póki co, jak dla mnie pyszny obiad. Mój drugi tester jeszcze z pracy nie wrócił ;) Składniki 300 makaronu penne 2 filety z kurczaka 300 g pieczarek duża śmietana 18% sól, pieprz do smaku 2 ząbki czosnku Surówka 1 kalarepa 2 małe ogórki 3 rzodkiewki pieprz do smaku Sposób przygotowania Makaron ugotować wedle opisu na opakowaniu. Pieczarki pokroić, na patelni rozgrzać
pink envelopepozbywamy się z niej skórki, którą nie wszyscy lubią. Poza tym nadaje smaku potrawie. Składniki: 6 papryk ( mieszanych ) 250 gram mięsa z kurczaka pozbawionego kości 250 gram kiełbasy typu śląska 2 cebule 250 gram pieczarek Kilka ząbków czosnku 1 puszka pomidorów z puszki Sól Pieprz Czosnek Papryka słodka mielona Papryka ostra mielona zielona czubruca Wykonanie: Paprykę oczyszczamy, myjemy, kroimy(...)większą kostkę. Smażymy. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i również podsmażamy. Dodajemy kurczaka i pomidory z puszki. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i czubrycą. Dusimy pod przykryciem. Podpieczoną paprykę obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do gotującego się lecza. Na koniec dodajemy kilka ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę. Dusimy jeszcze około 10 minut. I gotowe. SMACZNEGO
Smaki Ewymarchewka 5 pieczarek Suszona natka pietruszki Sos: 0,5 szklanki keczupu 1 szklanka wody 1 łyżka rodzynek sułtańskich Helio 2 ząbki czosnku 1 cebula Sól Pieprz Liść lubczyku Słodka czerwona papryka 2 łyżki oleju Ćwiartki z kurczaka doprawiamy delikatnie przyprawą do kurczaka i suszoną natką pietruszki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu rozkładamy plasterki pieczarek oraz obranej marchewki
VioletoweKucharzenienajlepiej domowego lub bez zbędnych ulepszaczy i konserwantów) 1 łyżeczka papryki ostrej (płaska) 1 garść suszonego czosnku w płatkach (można użyć kilka ząbków świeżego) 1,5 łyżeczki przyprawy rosołowej (*) Przygotować marynatę. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać. Przygotować kurczaka. Kurczaka umyć i po osuszeniu dokładnie pokryć marynatą. Całość odstawić do lodówki minimum na 1 godzinę, a najlepiej na całą
Di gotujektoś woli bez drożdży, po prostu nie przygotowuje zaczynu i dodaje pół litra wody. Jako farsz możemy zastosować mięso z cebulą i czosnkiem. Najlepiej wołowinę lub karkówkę pokrojoną w drobniutkie kawałki. Można też użyć indyka albo kurczaka. Moim zdaniem jednak użycie kurczaka jest profanacją tego dania. Ciocia używa też gęsiny, ale ciężko ją zdobyć. W każdym razie do mięsa wkrajamy
CoolinarniePLSkładniki: woda 4 litry, kalafior 1 nieduży, włoszczyzna 1 pęczek, pierś z kurczaka 1 podwójna, ziele angielskie 4 sztuki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cukinia 3 nieduże, papryka czerwona 1 sztuka, pomidory 2 sztuki, czosnek ząbki 1 główka, kucharek 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przyprawa w płynie - do smaku opłukaną dobrze całą młodą włoszczyznę rozdrobnić nie za drobno(...)rozdrabniaczu i wsypać do garnka dodać różyczki kalafiora, pierś kurczaka, ziele i i liście laurowe - wlać wodę i po zagotowaniu gotować z 20 minut na niedużym ogniu opłukać cukinie, paprykę, pomidory i pokroić w kostkę, cukinie ze skórką, czosnek ząbki posiekać na oleju podsmażać warzywa z 10 minut i co jakiś czas zamieszać do zupy z kalafiorem dodać kucharka, pieprz
W Mojej Kuchni Lubiękurczaka ª 150 g parmezanu ª bułka tarta ª mąka pszenna ª jajko ª 500 ml passaty pomidorowej ª suszone oregano ª ząbek czosnku(...)Piersi z kurczaka dokładnie oczyszczamy, a następnie odcinamy polędwiczki. Wkładamy je do solidnego woreczka (np. z Lidla) i rozbijamy z obu stron na dość cienkie i duże płaty, tak by nie zrobić w nich dziur. Wyjmujemy i solimy oraz pieprzymy z obu stron. Sos zaczynamy od posiekania cebuli i rozdrobnienia czosnku. Podsmażamy na oliwie, najpierw cebulę, po kilku minutach dorzucamy
Bazując na smakutrawy cytrynowej 1/2 cukinii 150ml soku pomarańczowego 1/4 łyżeczki cynamonu ok. 1/2 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki mielonej kolendry szczypta ostrej papryki sól pieprz czosnek cukier olej kokosowy (lub inny tłuszcz do smażenia) Przygotowanie: Filet z kurczaka kroimy w cienkie paski. 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego mieszamy z 50ml soku pomarańczowego, szczyptą soli, 1/2 łyżeczki cukru oraz szczyptą imbiru. Powstałą marynatą
Jacob Tastespodałam do obiadu – idealny do ryżu, ziemniaków itd. Reszta składników do sałatki: 3 łyżki gęstego jogurtu 1 ząbek czosnku 5 pomidorków paprykowych 1 łyżka posiekanego szczypiorku garść listków mini sałaty rzymskiej sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Przygotowujemy kurczaka (jeśli chcecie wykorzystać go typowo do sałatki zmniejszcie ilość składników, ja swojego podałam do obiadu a resztę do sałatki). Kurczaka(...)zimne. Kroimy je na mniejsze kawałki, przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone pomidorki paprykowe, szczypior i porwane liście sałaty rzymskiej. W małej miseczce przygotowujemy sos: mieszamy jogurt ze startym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Sos mieszamy z resztą składników sałatki. Podajemy. Smacznego
Słodkie okruszkiczerwonego ryżu (można zastąpić ryżem brązowym, pęczakiem, komosą ryżową) 150 g piersi kurczaka (jedna mała pierś lub pół większej) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1 nieduża czerwona cebula 1 spora garść młodego szpinaku 1 płaska łyżeczka mieszanki curry 1 ząbek czosnku łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz, ostra papryka (do smaku) Przygotowanie(...)Czerwony ryż opłukać, zalać 1 szklanką wody i gotować przez 20 minut. Na koniec dosolić do smaku. Kurczaka pokroić w drobną kostkę, lekko posolić i podsmażyć na złoto na oliwie z oliwek. Dodać pokrojone w kostkę warzywa - paprykę i cebulę oraz posiekany czosnek, podsmażyć razem. Dodać szpinak, wszystko wymieszać i chwilę zostawić na ogniu, aż szpinak zmięknie. Doprawić solą
Kulinarne InspiracjeSkładniki mięso kurczaka - dowolne kawałki puszka mleczka kokosowego pęczek szczypiorku sól, pieprz 2-3 łyżeczki zielonej pasty curry - Kanokwan 3-4 ząbki czosnku(...)szczypta estragonu sok z mniej więcej połowy cytryny 200 ml bulionu drobiowego Przygotowanie Mięso natrzeć przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Podsmażyć na patelni. Do bulionu dodać pastę curry, mleczko kokosowe, sok z cytryny po czym podgrzać. Kurczaka przełożyć do brytfanki posypać chilli i zalać sosem. Piec w 180 st C przez 40-50 min. Na końcu dodać
Gaździnka warzykurczaka jako mąka bułka tarta olej do smażenia Sos czosnkowy: 2 łyżki śmietany 18% 3 łyżki majonezu 2 roztarte ząbki czosnku sól pieprz Wykonanie: Filety płuczę i osuszam, kroje w paski, doprawiam solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka i wstawiam na 15 min. do lodówki. Bułkę mieszam z mąką, jajko ucieram widelcem, nuggetsy panieruje w jajku, a następnie
Bea(u)ty kitchenSkładniki: 2 udka kurczaka 500 g wołowego kilka listków laurowych kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprzu sól, tymianek, oregano kilka ząbków czosnku 5 cebul Przygotowanie: Mięso wołowe wkładamy do szybkowara. Zalać niewielką ilością wody. Cebulę podpalić na ogniu, dodać do mięsa razem z 3-4 listkami laurowymi, solą do smaku, kilkoma ziarenkami pieprzu, 4-5 ziarenkami ziela angielskiego(...)nich nie wylewać. Ugotowane i ostudzone oba mięsa zmielić razem z 3 cebulami. Dodać zgniecione przez praskę 2 ząbki czosnku, przyprawić tymiankiem, solą, pieprzem i oregano (do smaku). Żeby farsz nie był suchy wlać ok 3/4 szklanki bulionu spod kurczaka. Wymieszać i zawijać w paszteciki................. Smacznego
Gaździnka warzywzdłuż na połowę 1 łyżka oleju roślinnego 2 ½ cm korzeń imbiru, obrany i starty 2 ząbki czosnku, posiekane 3 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka sosu sojowego, światło 1 łyżka wina ryżowego - można zastąpić wytrawnym sherry 1 szczypta cukru 120 ml bulionu z kurczaka 2 łyżeczki mąki kukurydzianej przygotowanie Zagotować dużym rondlu wodę, dodać opłukane choi pak i blanszować przez(...)minutę. Odcedzić i ostudzić w zimnej wodzie, aby zachowały kolor. Rozgrzać olej w woku, dodać imbir i czosnek i smażyć przez 30 sekund. Dodać choi pak i smażyć jeszcze przez minutę. Wymieszać sos ostrygowy, sos sojowy, wino ryżowe, cukier, bulion z kurczaka i mąkę kukurydzianą, tak aby nie było grudek. Wlać do woka i mieszać, aż sos zgęstnieje i otoczy
Stare Garyjest idealne na sycącą obiado-kolację. Składniki : 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę 3 ząbki czosnku rozgniecione i posiekane pół łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka pasty z papryczki chipotle - użyłam harissy pół papryczki chili drobno posiekanej 1 podwójna pierś z kurczaka (lub 3 niewielkie pojedyncze piersi) pokrojona na mniejsze kawałki puszka krojonych pomidorów 150-200ml przecieru pomidorowego(...)rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej cebulę, a gdy zmięknie i lekko zbrązowieje dodać czosnek, smażyć jeszcze przez chwilę, dodać cukier, papryczkę chili i łyżeczkę pasty z chipotle lub harissy. W razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Wlać krojone pomidory i pasattę, chwilę przesamżyć, następnie dodać kawałki kurczaka, doprawić solą i pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Po kilku minutach wyłowić
Codzienne Gotowanie