obiad. Soczyste udka zatopione w ostrym curry, podane z kaszą bulgur. Kurczak na obiad Składniki: 4-6 porcji 800 g udek z kurczaka, bez kości 2 łyżki masła pęczek dymki 150 g zielonego groszku, mrożony 1 ząbek czosnku 1 łyżka curry w proszku 150 g jarmużu 2 łyżki mąki migdałowej 400 ml bulionu z kurczaka 100 ml słodkiej śmietanki sól(...)łyżeczki kajeńskiego pieprzu Rozgrzej masło na patelni. Udka oprósz solą i pieprzem. Zrumień na maśle po obu stronach. Dodaj mąkę migdałową, curry w proszku i wlej bulion z kurczaka. Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do kurczaka. Przykryj pokrywką i gotuj przez 30 minut. Pokrój dymkę w piórka. Dodaj do curry wraz z groszkiem i jarmużem. Dopraw solą i kajeńskim
codojedzeniasosem chrzanowym , może być świetnym dodatkiem do sałatki. składniki na 5 porcji 1 sprawiony kurczak (około 1,80 kg) 2 pęczki natki pietruszki opakowanie przyprawy do kurczaka (30g) 4 ząbki czosnku 8 jajek 200 g masła 5 dużych bułek czarny pieprz sól przepis Obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Umytego i sprawionego kurczaka nacieramy z każdej strony i wewnątrz czosnkiem
Smakowite Danianaczyniu żaroodpornym, zajrzyjcie na www.zdroweparcienaszklo.pl oraz www.facebook.com/zdroweparcienaszklo Roladki z kurczaka pod kołderka z przecieru pomidorowego i mozzarelli Składniki (4 porcje): - 3 filety z kurczaka - 200 g mrożonego szpinaku - 5 plastrów suszonych pomidorów - 3 ząbki czosnku - 1 kulka mozzarelli - kilka łyżek przecieru pomidorowego - sól, pieprz do smaku - przyprawy do kurczaka: curry, papryka słodka, szczypta chili cayenne i imbiru - przyprawy(...)pieprzu, przyprawach i pokrojonym ząbku czosnku, włóż do lodówki. Rozmrożony szpinak wymieszaj z pokrojonymi suszonymi pomidorami, dodaj 2 sprasowane ząbki czosnku, sól, pieprz i przyprawy, podsmażaj 3 minuty na kilku kroplach oleju. Po zamarynowaniu mięsa (minimum 1 h), plastry kurczaka posmaruj farszem szpinakowym i zwiń w roladkę. Włóż roladki do naczynia żaroodpornego z przykryciem i piecz ok. 25 minut
Corner With Recipesprzepisy: Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Dynia świetnie smakuje na surowo, wystarczy przygotować prostą marynatę i cieszyć się smakiem tego warzywa. Do tej pory przygotowałam dyniowe
Moja smaczna kuchniałatwo dostępnym składników. Duszone udka podałam z młodymi ziemniaki i surówką z pora oraz marchewki. Składniki na 4 porcje*: 1 kg udek z kurczaka 150 g wędzonego boczku 1 szklanka wywaru warzywnego 1 ząbek czosnku 1 łyżka miodu suszona bazylia sól, pieprz papryka ostra 1 listek laurowy olej lub oliwa do smażenia Mięso umyć, osuszyć i pozbawić kości oraz(...)oraz pieprzem. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Boczek drobno posiekać. Do garnka wlać odrobinę oliwy lub oleju. Przesmażyć z obu stron wyluzowane udka z kurczaka. Na sam koniec mięso wyjąć i przesmażyć czosnek wraz z boczkiem. Mięso ponownie przełożyć do garnka. Wlać wywar warzywny i dodać miód. Całość przyprawić ostrą papryką oraz bazylią. Na sam koniec dodać listek laurowy
Ugotowaćmajonezu Oliwa z oliwek Filet z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy je przyprawą do gyrosa. Jogurt naturalny mieszamy z curry, ostra papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wkładamy do niego kawałki kurczaka i odstawiamy na godzinę do lodówki(...)czasie smażymy kurczaka na oliwie z oliwek. Staramy się aby na mięsie pozostało jak najwięcej marynaty. Każdy placek tortilli smarujemy sosem czosnkowym (jogurt wymieszamy z majonezem i posiekanym czosnkiem). Układamy kawałki kurczaka, trochę sałaty lodowej, kawałki pomidora i czerwonej papryki oraz plasterki ogórka. Zwijamy
VioletoweKucharzeniebył jej wkładem do specjalnej książki przygotowanej przez znajomych dla przyjaciela który obchodził 40 urodziny. Swoją drogą ciekawe, czy każdy kto będzie przygotowywał tego kurczaka, dodał tyle ząbków czosnku ile ma lat, czy smak kurczaka by zyskiwał, czy nie. Hmm ale przy 70 ząbkach wolałabym odmłodzić się o połowę ;) Dla 4 osób Potrzebujemy: 8 udek z kurczaka(...)olej i obsmażamy kurczaka, kładąc udka skórą do dołu. Usmażone kawałki przekładamy miski. Kroimy cebulę i wrzucamy na patelnię, na której smażył się kurczak, dodajemy tymianek, podsmaż chwilę, wlej wino i zakołysz patelnią. Czas na czosnek i tu bardzo ważna sprawa, nie obieramy do białego. Zostawiamy ząbki czosnku w osłonkach. Zdejmujemy tylko luźne, łupinki i dzielimy główki
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/piersi kurczaka – ok. 600 g 1 pęczek botwinki (liście – ok.200 g + buraczki – ok. 60g) 3 łyżki oleju rzepakowego do podsmażenia kurczaka 1 czubata łyżka masła do smażenia 1 duży ząbek czosnku 3/5 szklanki bulionu drobiowego (np. przecedzonego rosołu) – ok. 150 ml 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany(...)Doprawić z obu stron solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące pszennej. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i podsmażyć kurczaka z obu stron na rumiano. Po usmażeniu ściągnąć kotlety z patelni i odstawić na bok. Czosnek obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach lub przecisnąć przez praskę. Botwinkę dokładnie umyć, odciąć buraczki, obrać je i zetrzeć na tarce
Kulinarne Przebojezajadaliśmy (szczególnie warstwa wątróbkowa jest warta uwagi) jeśli zaś jesteście wierni tradycji polecam pasztet z majerankiem . Pasztet drobiowy – pierwsza warstwa: 500 g piersi z kurczaka (1 duża, podwójna pierś) 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 liść laurowy 70 ml białego, wytrawnego wina 100 ml śmietany 18% 1 jajko 1 namoczona w mleku bułka kajzerka sól morska(...)kostkę, a następnie solimy i pieprzymy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę lub półplasterki. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy cebulę. Gdy będzie szklista, dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i kurczaka. Podsmażamy 2-3 minuty mieszając. Wlewamy wino, dorzucamy liść laurowy, nakrywamy pokrywką i dusimy przez kolejne 2-3 minuty. Kurczak powinien całkowicie zmienić kolor. Wówczas zestawiamy patelnię z ognia, dodajemy
Poezja smakupiersi z kurczaka 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa 2 łyżki oliwy 1 ogórek 2 pomidory 3 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany 3 ząbki czosnku 4 pity (gotowe dostępne w supermarketach) Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w cienkie paski. Posypujemy przyprawą do grosa i odstawiamy na 15 minut do lodówki. Na patelni rozgrzewamy oliwę
Smaczne Potrawybazie oleju, sosu sojowego, musztardy i czosnku, czy według własnego widzimisię. Ja smaruję oczyszczonego kurczaka ciemnym sosem sojowym i nacieram go przyprawami. Albo gotową mieszanką do kurczaka albo mieszaniną czosnku granulowanego, słodkiej i ostrej papryki, cukru, soli i pieprzu. Tak przygotowanego kurczaka stawiam na puszce, z której odlewam 1/3 piwa, a całość umieszczam w dużej głębokiej blasze do pieczenia(...)najlepiej zagrodowy 0,5l puszka wybranego piwa 600g małych ziemniaków 3 marchewki 3 pietruszki 5 małych buraków 1 bulwa selera ½ główki czosnku 1 mały kabaczek (miałam, dorzuciłam, nie jest niezbędny) olej rzepakowy sos sojowy ciemny przyprawa do kurczaka lub własna mieszanka przypraw tymianek papryka mielona słodka i ostra rozmaryn mielony kminek oregano sól pieprz
Karo in the Kitchenlitr mleka 300 g świeżych prawdziwków 1 łyżka masła klarowanego 125 ml śmietanki 30% (lub 4 łyżki 18%) 4 cm korzenia imbiru 4 piersi z kurczaka 2 małe cebulki 2 ząbki czosnku pęczek szczypiorku Piersi z kurczaka myjemy, czyścimy i delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa, tak przygotowane układamy w misce, zalewamy mlekiem i dodajemy pokrojony w cienkie plasterki imbir(...)leżakowaniu w mleku należy obsypać solą i obsmarować wyciskanym czosnkiem. Na patelni kładziemy kawałek papieru do pieczenia, wsypujemy na niego słonecznik a na nim układamy piersi z kurczaka w soli i czosnku. Tak przygotowane mięso trzeba jedynie zamknąć, tj. opiec dookoła. Po tym wyłączamy gaz i zostawiamy piersi na patelni około 5-8 min. Włączamy gaz i dopiekamy mięso
Kuba Gotujelitr mleka 300 g świeżych prawdziwków 1 łyżka masła klarowanego 125 ml śmietanki 30% (lub 4 łyżki 18%) 4 cm korzenia imbiru 4 piersi z kurczaka 2 małe cebulki 2 ząbki czosnku pęczek szczypiorku Piersi z kurczaka myjemy, czyścimy i delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa, tak przygotowane układamy w misce, zalewamy mlekiem i dodajemy pokrojony w cienkie plasterki imbir(...)leżakowaniu w mleku należy obsypać solą i obsmarować wyciskanym czosnkiem. Na patelni kładziemy kawałek papieru do pieczenia, wsypujemy na niego słonecznik a na nim układamy piersi z kurczaka w soli i czosnku. Tak przygotowane mięso trzeba jedynie zamknąć, tj. opiec dookoła. Po tym wyłączamy gaz i zostawiamy piersi na patelni około 5-8 min. Włączamy gaz i dopiekamy mięso
Kuba Gotujeporcje: 2 udka kurczaka zioła do kurczaka (gotowa mieszanka) papryka słodka sól pieprz czarny młotkowany z kolendrą 1 duża marchew 1 duża cebula czerwona 7 ząbków czosnku 2 średnie pomidory olej do smażenia Mięso oczyszczamy, myjemy, osuszamy. Nacieramy wymieszanymi przyprawami(...)wstawiamy do lodówki na miń 2h. Warzywa poza pomidorami obieramy, marchew myjemy. Cebulę i marchew kroimy w kawałki ok 1 cm grubości, pomidora w ćwiartki, ząbki czosnku rozgniatamy nożem. Na rozgrzanym oleju obsmażamy kurczaka (z obu stron na złoto). W naczyniu żaroodpornym układamy połowę warzyw, na nie wykładamy udka kurczaka a następnie pozostałe warzywa. Przykrywamy w pieczemy w temperaturze
peggiwkuchni