kuchni chińskiej. Kurczak jest bardzo aromatyczny, odbiega od tego co podawane jest obecnie w fast food-ach z „chińską kuchnią”. Kurczak w sosie Hoisin Składniki: 2 piersi z kurczaka pół łyżeczki czosnku granulowanego 1 cm świeżego imbiru 0,5 papryki pędy bambusa (ja dałam ¼ słoiczka) 0,5 papryczki chilli 2 łyżki sosu hoisin 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka(...)sosu sojowego 2 łyżki mąki kukurydzianej/skrobi ziemniaczanej ½ szklanki bulionu drobiowego 1 łyżka oleju sezamowego Przygotowanie: Grzyby mun wkładamy do wody i moczymy 15 minut. Kurczaka kroimy w kostkę. Kurczaka doprawiamy czosnkiem, sosem hoisin, sosem sojowym, przyprawą 5 smaków. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Imbir i chilli kroimy w drobną kosteczką. Składniki sosu łączymy ze sobą. Paprykę i marchew
Mania Gotowaniagałązek świeżej kolendry ● oliwa z oliwek ● pieprz Przygotowanie: Fenkuły umyj, zdejmij wierzchnią twardą warstwę i odetnij twardą podstawę korzenia. Pokrój koper na cienkie plasterki. Filety z kurczaka pokrój w cienkie paski. Czosnek obierz, przepuść przez praskę lub drobno posiekaj. Cebulę obierz(...)drobno posiekaj, imbir obierz i zetrzyj na tarce. Kolendrę opłucz, osusz, oberwij listki, drobno posiekaj. Podsmaż fenkuły na rozgrzanej oliwie przez około 5 minut, mieszając. Odstaw. Podsmaż kurczaka, dodaj starty imbir, czosnek i sos sojowy, smaż przez kilka minut, mieszając. Domieszaj koper włoski z cebulą, dopraw pieprzem do smaku. Smaż jeszcze przez 2-3 minuty. Dodaj orzeszki ziemne i posyp
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaJest jeszcze czas, aby przygotować go na niedzielny obiad:) Pollo al Chilindrón to danie typowe dla regionu Aragonia w północno-wschodniej Hiszpanii. Kurczaka dusi się w sosie, dla którego bazą są pomidory przesmażone z cebulą i czosnkiem, szynka Serrano, czerwone wino (poleca się to z regionu Rioja) oraz duża ilość czerwonej papryki. Od siebie dodałam jeszcze papryczkę chilli - jak mój(...)drugą patelnię lub do brytfanny. Dodaj kawałki kurczaka i obsmaż je na złoto ze wszystkich stron. W tym czasie pokrój papryki w paski. Gdy kurczak ładnie się zezłoci, dodaj do niego paprykę, resztę czosnku oraz sos pomidorowy z patelni. Dopraw solą i pieprzem, dolej czerwone wino i duś pod przykryciem przez ok. 1 godz., od czasu do czasu mieszając
Chilli Czosnek i Oliwasłodkim sosie z coca-coli :) Przepis znalazłam na stronie Shabby Eat i byłam bardzo pozytywnie zaskoczona efektem. Zapraszam do pieczenia! Składniki: 8 nóżek (bez udek) z kurczaka 2 ząbki czosnku sól, pieprz, ostra papryka oliwa z oliwek Sos: szklanka coca-coli 4 łyżki ketchupu 2 łyżki cukru trzcinowego Dodatki: sezam szczypiorek CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI(...)Nóżki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Czosnek przeciskamy przez praskę. Kurczaka nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem i ostrą papryką. Obsmażamy na rozgrzanej oliwie ze wszystkich stron na złoty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z tłuszczem. 2. Składniki na sos umieszczamy w rondelku, podgrzewamy kilka minut do rozpuszczenia cukru. Polewamy kurczaka i wkładamy do piekarnika na 40 minut rozgrzanego
My Culinary Artidealne i na obiad, i na kolację. Łatwe do przygotowania. Dla każdego. Polecam! Zapiekanka "Kurczak między ziemniakami" około 10 średnich ziemniaków duża pierś z kurczaka 2 duże cebule 5 ząbków czosnku połowa czerwonej papryka 300 g kwaśnej śmietany 12 % 3 jajka 250 g żółtego sera gouda sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa kurczak złocisty (KAMIS) olej lub oliwa(...)dodać starty na tarce o grubych oczkach żółty ser oraz przyprawy. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek lub olejem, na dnie ułożyć pierwszą warstwę ziemniaków. Położyć kurczaka z czosnkiem i cebulą. Posypać kostkami papryki. Dać drugą warstwę ziemniaków i wylać na to sos śmietanowo- serowy. Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni na około
Kuchnia moimi oczamiwielkim entuzjazmem, szczególnie wśród naszych małych gości. Tak przygotowaną marynatę można wykorzystać do przygotowania podudzi kurczaka, indyka, kaczki czy też innego mięsa. Składniki: 1 duży kurczak 2 łyżki miodu lipowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 2 gałązki płaska świeżego rozmarynu sól morska prowansalska Kamis czarny pieprz Przygotowanie: Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, dokładnie nacieramy solą morską prowansalską i świeżo(...)zmielonym czarnym pieprzem. Miód mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, olejem oraz ze świeżo posiekanym rozmarynem, tak przygotowaną mieszanką nacieramy dokładnie mięso. Kurczaka układamy w płaskim naczyniu żaroodpornym i zostawiamy przynajmniej na 1 godzinę do zamarynowania, ja przykryłam kurczaka folią aluminiową i zostawiłam na całą noc. Skrapiamy kurczaka delikatnie wodą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 1 godzinę w temp
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKruszonka z dodatkiem świeżych ziół, czosnku i skórki z cytryny jest bardzo orzeźwiająca. W sam raz na wiosenno - letni obiad w towarzystwie świeżych warzyw. Składniki: 3 pojedyncze piersi kurczaka, 1 ząbek czosnku, sok z połowy cytryny, sok z połowy limonki, 2-3 łyżki oliwy/oleju, sól, pieprz Na "kruszonkę": 3-4 łyżki bułki tartej, 2-3 łyżki oliwy, 1 ząbek czosnku(...)duża garść świeżej bazylii, połowa papryczki chilli, skórka z całej cytryny, sól, pieprz ew. tarty parmezan lub mozzarella* Piersi kurczaka należy umyć i oczyścić z ew. błonek. Przygotowane piersi wkładamy do miski, solimy i pieprzymy, dodajemy drobno pokrojony ząbek czosnku, wyciskamy sok z limonki i cytryny, dodajemy oliwy. Całość dokładnie mieszamy, najlepiej ręcznie. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy
Plate of Joyprzede wszystkim zdrowa. Idealnie nadaje się na kolację. Składniki: - 250 g szpinaku - 2 pomidory - 200 g filetu z kurczaka - cebula - 2 łyżki słonecznika - 2 łyżki oliwy - ząbek czosnki Wykonanie: Kurczak myjemy,kroimy w kostkę przyprawiamy i smażymy.Szpinak myjemy i osuszamy. Pomidory myjemy ,kroimy w większą kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Słonecznik prażymy na suchej(...)patelni. Oliwę mieszamy z pieprzem,solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do miseczki wkładamy szpinak na wierzch pomidory,kurczaka ,cebulę i wszystko posypujemy prażonym słonecznikiem. Całość polewamy oliwą z czosnkiem
magiczna kuchnia Kasizjeść na ciepło lub zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Na 2 duże kanapki: 4 kromki chleba razowego 1 pierś z kurczaka Przyprawa do kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 plastry żółtego sera(...)liście sałaty 2 jajka Filet z piersi kurczaka kroimy w małą kosteczkę, doprawiamy przyprawą do kurczaka. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni szklimy cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy kurczaka i smażymy do miękkości. Wbijamy jajka i mieszamy, aż się zetną. Zdejmujemy z patelni. Na kromce chleba układamy plaster żółtego sera oraz sałatę. Następnie rozkładamy kurczaka z jajkiem oraz
VioletoweKucharzeniekurczaka 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę 10 małych ogórków konserwowych pokrojonych w kostkę puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy odrobina oleju do smażenia kurczaka ząbek czosnku sos: 3 łyżki majonezu kieleckiego, 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego, łyżeczka ostrej i słodkiej papryki, łyżeczka pieprzu ziołowego, odrobina soli do smaku(...)zastąpiony w smaku ale przede wszystkim w składzie. Zero sztucznych barwników, zero chemii. Czytajcie składy, bo warto wiedzieć co jemy. Sposób przyrządzenia: Kurczaka natrzeć zgniecionym czosnkiem, dodać odrobinę soli i smażyć na odrobinie oleju. Po przestygnięciu pokroić w kostkę. Wymieszać z pozostałymi składnikami, polać sosem, wymieszać i odstawić do lodówki na godzinę. Smacznego
pieprzny smaczekdługiej obróbki, za to doskonale przejmuje zadane mu aromaty. Danie nie jest wymyślne, proste smaki i krótka lista składników to przepis na kulinarny sukces. - 4 podudzia kurczaka - 4 ząbki czosnku - 1 cytryna ( skórka + sok ) - sól do smaku - olej do smażenia - ok. 3-4 łyżki - 1 łyżka masła Cytrynę sparzyć. Obieraczką do warzyw ściąć skórkę - bez białej części
kawawszklancePomysł na inną wersję popularnej piersi z kurczaka, ja uwielbiam ją w połączeniu z młodymi ziemniaczkami i koperkiem. Potrzebujemy: 2 piersi z kurczaka oliwę z oliwek 2 ząbki czosnku pół łyżki: tymianku, papryki słodkiej, ziół prowansalskich, kolendry, pieprzu, soli Do małego naczynia wsypujemy wszystkie przyprawy, dodajemy 2-3 łyżki oliwy z oliwek i przeciśnięty przez prasę czosnek. Wszystkie składniki dokładnie
Kolejny blog o gotowaniuWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 12 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 17 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 125 g makaronu pappardelle, 150 g szpinaku, pojedyncza pierś z kurczaka, ząbek czosnku, 5 kawałków suszonych pomidorów + łyżka oliwy z pomidorów, łyżeczka curry, około 80 ml śmietanki 30%. Przygotowanie: Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie. W między czasie myję i osuszam(...)szpinak. Pierś kurczaka kroję w kostkę, doprawiam solą, pieprzem i połową posiekanego czosnku. Na patelni rozgrzewam oliwę z pomidorów, obsmażam kurczaka, na koniec wrzucam posiekane suszone pomidory. Następnie dodaję resztę posiekanego czosnku, curry oraz szpinak. Smażę do momentu aż szpinak zwiędnie, dosyć często mieszając. Na koniec dodaję śmietankę, mieszam, zagotowuję. W razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem. Na patelnię
JejKuchnianudnej piersi z kurczaka. Jako zdrowe dodatki proponuję ugotowany na sypko ryż parboiled i sałatkę z pomidorami. :) Składniki (na 2 porcje) : 1 podwójna pierś z kurczaka 1/2 opakowania świeżego szpinaku ząbek czosnku lyżka masła pomidor ser feta sól, pieprz Mięso z kurczaka oczyścić z błonek i rozbić na cienkie plastry. Natrzeć z obu stron solą i pieprzem. Pomidor pokroić
Kuchnia Elliebułką tartą i po wyjęciu z zamrażalnika zaraz smażyć na rozgrzanym oleju. Przepis pochodzi ze strony kotlet.tv Z tej porcji wychodzi duużo pierożków. Składniki 3 piersi kurczaka (pojedyncze) 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 100 g masła 2 kostki bulionu wołowego sól pieprz ok. 4 szklanki wody 3 szklanki mąki 200 g serka topionego ja używam z ziołami hochland, może(...)Cebulę i czosnek kroimy na mniejsze kawałki.Do garnka wsadzamy kurczaka, cebulę, czosnek, masło, a także kostki rosołowe. Doprawiam solą i pieprzem. Następnie zalewam wodą (ok. 4-5 szklanek). Gotuję.Kiedy kurczak będzie ugotowany, wyjmujemy go z garnka i gdy troszkę przestygnie, kroimy go na drobniutkie kawałki
Kubki smaku