Filet z kurczaka dobrze doprawiłam i z świeżym czosnkiem niedźwiedzim udusiłam. Szpinak z suszonymi pomidorami na patelni podgrzałam i wywarem z mięsa połączonym z jogurtem zalałam. Do tego ryż brązowy ugotowałam, którego z mięsem i szpinakiem podałam. To danie bardzo szybko się przygotowuje, bo ryż sam się gotuje, kurczaka nie trzeba pilnować, a szpinak w kilka chwil w można przygotować(...)Wywar z kurczaka mieszamy z jogurtem. Szpinak zdejmujemy z ognia i zalewamy go wywarem. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Szpinak podajemy z ryżem i kurczakiem. Na wierzch dodajemy posiekany czosnek niedźwiedzi i np. kiełki buraka. Smacznego
Moniki Smakołykitakże kwasu foliowego, niacyny (witamina B3), fosforu, żelaza, magnezu i cynku. Produkty pełnoziarniste mają też obniżoną zawartość cukrów. Gorąco polecam :) Składniki: 500g piersi z kurczaka 250g serka mascarpone 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryka 2 puszki pomidorów krojonych (800g) 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżeczki słodkiej papryki 1/3 łyżeczki ostrej papryki sól pieprz olej do smażenia makaron lub ryż(...)kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy cebulę na niewielkiej ilości tłuszczu, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy kurczaka i obsmażamy go na rumiano. Następnie dodajemy paprykę, chwilkę razem smażymy i zalewamy całość pomidorami z puszki, dodajemy koncentrat pomidorowy. Kurczaka dusimy około 10 minut, aż sos stanie się
kuchnia doskipiec. Z pieczonych rarytasów ciekawą propozycją są pierożki z kurczakiem (chicken dumplings). Są one dość ubogie w składzie, gdyż receptura w grze przewiduje zaledwie mąkę, pierś z kurczaka, por, czosnek i sól. Staraliśmy się utrzymać ten prosty charakter i dodaliśmy jedynie tłuszczu oraz pieprzu. Pieczone pierogi zazwyczaj robi się z ciasta kruchego lub drożdżowego, jednak my postawiliśmy na parzone ciasto(...)jakiś czas mieszając, aż por zmięknie i będzie lekko zarumieniony. Na koniec przeciskamy przez praskę czosnek i dodajemy go do pora. Smażymy całość jeszcze ok. 30 sekund, a następnie przerzucamy do miski. 3. MIĘSO Z KURCZAKA (10 min) Pierś z kurczaka oczyszczamy i siekamy nożem na papkę. Na patelni (tej samej, na której smażyliśmy pora) rozgrzewamy resztkę masła
Nerds Kitchentylko w skórce i może tylko troszkę pod nią. Zachęcam do wypróbowania kurczaka z octem balsamicznym, bo jest poprostu pyszny :) Przepis znalazłam tutaj . Składniki: 8 kawałków kurczaka (pałeczki, udziki) 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 4 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 szklanki bulionu drobiowego 2 łyżki octu balsamicznego(...)Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Kurczaka umyć i osuszyć. Wymieszać razem czosnek granulowany, bazylie, sól i pieprz. Gotową mieszanką dokładnie obsypać kurczaka. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć kurczaka z obu stron na złoty kolor. Na dno misy wolnowaru wlać oliwę z oliwek, włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek i przemieszać go z oliwą. Następnie ułożyć kawałki kurczaka i polać
kuchnia doskinijaki. A jednak przygotowany godnie z tym przepisem jest bardzo smaczny i soczysty. Dla mnie rewelacja - zachęcam do spróbowania. Do przygotowania dania użyłem: całego kurczaka o wadze ok. 2 kg, 75 gram masła, 5 ząbków czosnku, 1 łyżeczki suszonego tymianku, 1 łyżeczki suszonego oregano, 1 cytryny, 2 łyżek oliwy, 4 marchewek, 15 ziemniaków, 3 cebul, 500 ml ciemnego piwa(...)również bardzo prosty w przygotowaniu. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania masła czosnkowego. W miseczce wymieszałem 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 1 łyżeczkę suszonego oregano, 1 łyżeczkę suszonego tymianku, szczyptę soli i szczyptę czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Skórę kurczaka na jego piersiach przy użyciu palca oddzieliłem od mięsa - czyniąc to ostrożnie, aby nie przerwać skóry. W powstałą kieszonkę włożyłem masło
Wyprawy kulinarnewykrawamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Paprykę również obieramy ze skórki ( mi skóra nie przeszkadza więc oszczędziłam sobie tej pracy), kroimy w paski. Cebulę kroimy w talarki. Czosnek posiekać. Kurczaka podzielić na ćwiartki i umyć ( ja pokroiłam pierś w takie dość duże kawałki). Cebulę zeszklić na dużej patelni, wyjąć i odłożyć. Na tłuszczu który został na patelni obsmażyć kurczaka(...)złoty kolor, następnie dodać warzywa. Chwilę smażyć ciągle mieszając. Kurczaka dusić na patelni ok 50 minut aż będzie miękki od czasu do czasu mieszając ( pierś kurczaka dusiłam jakieś 25 minut). W połowie duszenia dodać czosnek i przyprawić. Jeśli tak jak mi nie chce wam się obierać papryki to dodajcie ją razem z czosnkiem i przyprawami. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnikurczak z wolnego wybiegu (1.5-2 kg) 5-6 cytryn 6 ząbków czosnku kilka gałązek rozmarynu kilka gałązek natki pietruszki oliwa z oliwek extra vergine sól i pieprz PRZYGOTOWANIE Wyciskamy(...)jednej cytryny, mieszamy go z oliwą (2 łyżki), solą i pieprzem.Nacieramy kurczaka z zewnątrz i wewnątrz. Do środka wkładamy ćwiartki cytryn, gałązki ziół i obrane ząbki czosnku. Układamy kurczaka w foremce, skrapiamy oliwą, jeszcze raz solimy i pieprzymy. Okładamy mięso pozostałymi kawałkami cytryn i posypujemy ziołami. Pieczemy w temp. 170 st. (termoobieg) przez około 1,5 godz (w zależności
Moje Kuchenne Rewelacjedodatek do delikatnej sałatki. Pychota! Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: Mieszanka sałat Podwójna pierś z kurczaka Bagietka 3 czerwone cebule 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki oliwy ½ awokado Łyżka miodu 100ml czerwonego wina Sól, pieprz, tymianek, kurkuma Ząbek czosnku Cebule obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy cebulę. Po chwili oddajemy cukier(...)minut, aż masa zgęstnieje. W między czasie kurczaka myjemy i kroimy w paski. Obsypujemy solą, pieprzem oraz kurkumą i tymiankiem. Kurczaka smażymy na patelni grillowej z odrobiną oliwy na złoty kolor. Bagietkę tniemy na kromki, smarujemy rozkrojonym czosnkiem i podsmażamy z kapką oliwy na patelni grillowej. Na talerzu układamy sałaty, obrane i pokrojone w paseczki awokado, ciepłe kawałki kurczaka
Kolizje SmakówAromatyczny kurczak, pyszny ryż i marchewka z cebulką. Wszystko przygotowane w jednym naczyniu do zapiekania. Świetna propozycja na rodzinny obiadek. SKŁADNIKI 4 duże ćwiartki kurczaka majeranek słodka papryka czosnek granulowany 2 marchewki 2 cebule 2 szklanki ryżu brązowego 1 l wody 6 łyżek keczupu łagodnego lub pikantnego lub 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 listki laurowe 1 łyżka majeranku(...)łyżka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka soli 1 łyżka masła 3 duże zabki czosnku Każdą ćwiartkę kurczaka podzielić na dwa kawałki (udko i podudzie). Następnie mięso oprószyć słodką papryką, majerankiem i czosnkiem granulowanym. Przyprawione mięsko odstawić do lodówki na kilka godzin albo nawet na całą noc. Przygotować zalewę. Do garnka wlać wodę. Dodać keczup, masło
Mała w garnku mieszaczosnek, groszek i śmietana. Całość doprawiona oregano i podsypana zółtym serem. Efekt? Powalający! Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 20 minut Składniki: Puszka zielonego groszku 2 cebule 3 ząbki czosnku 200g ugotowanego kurczaka Opakowanie śmietany 18% 200g żółtego sera Oliwa Oregano, sól, pieprz Makaron penne Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę obieramy i kroimy(...)piórka, wrzucamy na patelnie. Smażymy kilka minut często mieszając na małym ogniu. Kiedy cebula nabierze ładnego złotego koloru wyciskamy do niej czosnek, podsmażamy minutkę. Ugotowanego kurczaka kroimy na małe kawałki i wrzucamy na patelnię, chwilkę podsmażamy. Dorzucamy odsączony z zalewy groszek. Dodajemy śmietanę. Mieszamy wszystkie składniki i doprawiamy według uznania. Podsypujemy żółtym serem zostawiając około ¼ objętości. Czekamy
Kolizje Smakówpełnoziarnistego makaronu świderki brokuł świeży 100 g sera z niebieską pleśnią 1/2 szklanki mleka mały jogurt naturalny (ok. 180 g) pojedynczy filet z piersi kurczaka (ok. 200 g) 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku cebula sól, pieprz, gałka muszkatołowa (wg uznania) Przygotowanie: KROK 1 : Brokuła ugotować w całości al dente , najlepiej na parze lub w lekko osolonej wodzie. Podzielić(...)Czas przygotować sos serowy - cebulę należy pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, cebulą oraz startym korzeniem brokuła. Podsmażać kilka minut, w razie potrzeby podlewając mlekiem/wodą. W wersji mięsnej dodać kurczaka pokrojonego w kostkę i obsmażać kilka minut. KROK 4 : Wlać mleko, pokrojony w kostkę ser i makaron, cały czas mieszając zawartość
Kuchnia EllieSkładniki: 50dag piersi z kurczaka skórka otarta z połowy limonki łyżeczka soku z limonki 10 czarnych oliwek 10 pomidorków koktajlowych 2 garści świeżego szpinaku szczypiorek przyprawa do kurczaka 2 ząbki czosnku oliwa Przygotowanie: Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wykładamy na nią kurczaka. Delikatnie posypujemy przyprawą do kurczaka i starta skórka z limonki
ChilliJemyplus kilka do marynaty Warzywa : marchew , cebula czerwona , cebula biała,por ,korzeń pietruszki ,fasolka,natka piertuszki (połowa) cukinia Sposób: Jak zwykle dobrze jest kurczaka umyć,oczyścić przeciąć na pół od korpusu i zamarynowac w wodzie, majeranku ,czosnku i soli na całą noc. Następnie rozpuszczamy kostkę rosołową w oliwie dodając paprykę,pieprz i smarujemy wcieramy w mięso. Następnie(...)wszytkie nasze oczyszczone umyte i pokrojone wedle uznania warzywa (nie mogą być zbyt małe kawałki bo podczas duszenia znikną one w naszym naczyniu) rozkładamy na naszym kurczaku, dodajac czosnek posypujac solą i słodka papryka. Zamykamy i tuszymy około 1h w 180 °C Musimy zrobić w taki sposób by uniknąć spalenia warzyw. A my chcemy wydobyć
Viola cooks with passionnaszych kulinarnych zmagań znajdziecie poniżej 2 godziny składniki: 1 cały Kurczak Zagrodowy 1/2 cytryny 7-8 ziemniaków 1 jajko 1 duża marchewka 1 zielona papryka 1 żółta papryka sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, słodka papryka, ostra papryka masło oliwa z oliwek farsz: 500 g pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko wykonanie: Obieramy ziemniaki i marchewkę. Pyry przekrawamy na pół(...)pokrojone pieczarki i dusimy. Pod koniec dodajemy przeciśnięty lub posiekany ząbek czosnku i wbijamy jedno jajko. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy. Rozgrzewamy piekarnik do 185 st. Myjemy kurczaka, nacieramy czosnkiem, oprószamy świeżo zmieloną solą morską, pieprzem i posypujemy tymiankiem. Faszerujemy kurczaka cebulowo-pieczarkowym farszem. Nóżki wiążemy dratwą lub zwykłą nitką. Odcedzamy warzywa. Do miski, która pomieści ziemniaki i marchewkę
Ania i Marcin gotujątaki kurak jest ekstra ;-) SKŁADNIKI -kurczak ok 1,5 kg -1 butelka dowolnego piwa (ja używałam żywiec) -papryka słodka -przyprawa do pieczenia kurczaka -trochę oleju -4 ząbki czosnku -1 średnia cebulka Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie nacieramy go olejem. Następnie nacieramy go słodką papryką. Cebulkę oraz czosnek siekamy na drobno, i wkładamy kurczakowi do brzucha :-) Następnie delikatnie wkładamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku