prowansalskich 1 całe jajko 2 żółtka 200 g zimnego masła, posiekanego Składniki na farsz: 2 łyżki oleju 1 cebula, drobno posiekana 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 200 g kurek, umytych, posiekanych z grubsza 1 pierś z kurczaka, pokrojona w kostkę 2 łyżeczki octu balsamicznego 1/2 łyżeczki cukru 4 całe jajka 250 ml śmietanki 30% 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu(...)Schłodzonym ciastem wyklejamy formę o bokach 20x30 cm. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania farszu. 2. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulkę i podsmażamy do miękkości. Dodajemy czosnek, kurki, kurczaka, ocet i cukier, pokręcamy ogień i przesmażamy cały czas mieszając, aż prawie cała woda odparuje. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem i zostawiamy do przestygnięcia. 3. Piekarnik rozgrzewamy
My Culinary Artcałą noc. Grilluj na dobrze rozgrzanym węglu, po około 5-6 minut z każdej strony. Marynata kurczak Składniki: 500 g piersi z kurczaka 2 ząbki czosnku 200 ml jogurtu 1 łyżeczka kolendry mielonej garść świeżej kolendry skórka otarta z 1 cytryny 2 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka soli pieprz czarny(...)mielony Przygotowanie: Pierś z kurczaka podziel na podłużne plastry. Czosnek utrzyj, świeżą kolendrę posiekaj. Wszystkie składniki marynaty razem wymieszaj. Odstaw na minimum 1-2 godziny. Grilluj na dobrze rozgrzanym węglu, po około 5-6 minut z każdej strony. Marynata boczek: 600 g surowego boczku 30 ml oleju roślinnego
kuron.com.plmożna przygotować z mięsa z piersi kurczaka , ale najlepiej przygotować z mięsa z udek , ponieważ jest bardziej soczyste niż z piersi. Składniki ( 4porcje ): mięso z udek kurczaka - 80dag pieczarki - 20dag imbir - 2cm czosnek - 3ząbki sos sojowy - 5łyżek sos chili słodko-pikantny - 4łyżki papryka czerwona - 1szt żółta papryka - 1szt cebula - 2szt pędy bambusa - 1słoik pieprz olej Sposób przygotowania: Mięso myjemy , osuszamy(...)posiekany czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy - najlepiej ręcznie. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Cebulę kroimy w piórka. Pędy bambusa kładziemy na sitko , przepłukujemy zimną wodą i osączamy. Paprykę kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki ( większe w półplasterki ). Rozgrzewamy olej w woku ( można również na patelni ) i podsmażamy kurczaka na złoto. Dodajemy cebulę
Bazylia kontra Rozmarynkilka chwil zyskując pełnowartościowy obiad. Obiad polecam szczególnie na cieplejsze dni, jest lekki, ale również sycący. 200g makaronu farfalle 1 duży filet z kurczaka 1 duża cukinia 1 cebula 5 ząbków czosnku 4 łyżki czerwonego pesto 2 duże garści rukoli sól, pieprz oliwa do smażenia(...)tarta mozzarella 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kurczaka, cebulę i cukinię kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kurczaka. Kiedy się zarumieni dodajemy cebulę, czosnek i cukinię. Smażymy do momentu aż woda odparuje. Wtedy dodajemy pesto, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z makaronem i rukolą. Przed podaniem posypujemy mozzarellą
Szefowa kuchniOpis: Roladki drobiowe to znakomity sposób na przygotowanie pysznego dania mięsnego z wykorzystaniem sezonowych warzyw. Składniki: 4 plasterki mięsa z piersi kurczaka 8 dużych plasterków gotowanej szynki 200 g zielonej fasolki szparagowej Kawałek świeżej papryczki chilli 2 ząbki czosnku 2 łyżki startego parmezanu 2 łyżki oliwy z oliwek Olej rzepakowy do smażenia Sól, pieprz Sposób przygotowania: Na początku fasolkę szparagową
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneOpis: Roladki drobiowe to znakomity sposób na przygotowanie pysznego dania mięsnego z wykorzystaniem sezonowych warzyw. Składniki: 4 plasterki mięsa z piersi kurczaka 8 dużych plasterków gotowanej szynki 200 g zielonej fasolki szparagowej Kawałek świeżej papryczki chilli 2 ząbki czosnku 2 łyżki startego parmezanu 2 łyżki oliwy z oliwek Olej rzepakowy do smażenia Sól, pieprz Sposób przygotowania: Na początku fasolkę szparagową
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnefakt, że zapiec można praktycznie wszystko, więc jest to kreatywny sposób na wykorzystanie lodówkowych resztek. Do mojej dzisiejszej propozycji użyłam pełnoziarnistego makaronu świderki, mięsa z piersi kurczaka oraz szpinaku podsmażonego na cebuli i czosnku. Całość zapiekłam z jogurtem i tartym serem żółtym. Tak oto powstała niezwykle(...)aromatyczna, lekka i przepyszna - fit zapiekanka makaronowa! Składniki (na 4-6 porcji): - 200 g pełnoziarnistego makaronu - 1/2 opakowania mrożonego szpinaku (można użyć całego) - 400 g piersi z kurczaka - cebula - 3 ząbki czosnku - łyżka oliwy, masła i zielonego pesto (opcjonalnie) - sól i czosnek w proszku sos - 200 g jogurtu naturalnego - duże jajko dodatkowo -ok. 100 g startego, żółtego sera
Kuchnia EllieSkładniki: 8 pałek z kurczaka 1 mała cukinia 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki cząbru 1 łyżeczka suszonego oregano 2 szczypty ostrej papryki(...)łyżki oliwy sól Sposób wykonania: Pałki kurczaka myjemy, zdejmujemy skórkę i wysuszamy. Z oleju, cząbru, oregano, ostrej papryki i soli przygotowujemy marynatę, do której wkładamy plasterki czosnku i pałki kurczaka. Marynujemy w lodówce parę godzin. Po wyjęciu z lodówki kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy półplasterki cukinii i pieczemy ok. 1h w temp. 180 stopni C. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąnajzdrowszy sposób. Myślę że niejednej osobie liczącej kalorie spodoba się ta propozycja. Zielona sałata z czosnkowym kurczakiem i fetą SKŁADNIKI : 8-10 liści sałaty 1 filet z kurczaka 1 ząbek czosnku oregano pieprz kolorowy świeżo mielony koperek PRZYGOTOWANIE : Filet z kurczaka myjemy, następnie nacieramy go przeciśniętym czosnkiem, oprószamy oregano i mielonym pieprzem. Filet gotujemy na parze przez
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkigarść zieleniny, u mnie pietruszka, ale równie dobrze sprawdzi się dymka lub kolendra. Polecam Wam to danie, skradnie Wasze podniebienie! PRZEPIS NA KURCZAKA: - 2 filety z kurczaka - 1 spora marchewka - 2 ząbki czosnku - 8 łyżek sosu sojowego - 1/4 pęczka pietruszki - po łyżce różowego imbiru marynowanego/ na porcję - chili świeże wedle uznania - 2 łyżki sosu sojowego grzybowego - 2 łyżki sosu słodkiego(...)łyżka mąki ryżowej lub ziemniaczej - 150 ml wody - olej rzepakowy Namocz w wodzie grzyby shitake przez minimum 1,5 godziny. W woku na oleju usmaż pokrojony czosnek, marchewkę w paseczki, kurczaka pokrojonego w cienkie paski, dość krótkie, takie na raz, na tzw. kęsa. Całość podlej sosem sojowym, i grzybowym. Dodaj grzyby shitake, pokrojone w paseczki i resztę przypraw, podlej wodą
SMYKWKUCHNImożna przygotować dla większej liczby osób. Składniki: 1 duża pierś z kurczaka (dla nas taka w zupełności wystarczy) 4 sztuki suszonych pomidorów 1 ząbek czosnku łyżeczka tymianku 2 łyżki startego żółtego sera przyprawa do kurczaka bez konserwantów np. Prymat sól pieprz do smaku Wykonanie: Nastawiam piekarnik na około 180 stopni. Pierś nacinam z boku, tworząc kieszonkę. Jeśli natniemy za mało(...)mięsa. Czosnek przeciskam przez praskę. Kieszonki posypujemy troszkę przypraw, dodajemy odrobinę czosnku. Układamy pokrojone w paski suszone pomidory oraz ser. Zamykam kieszonkę, posypuję z obu stron przyprawą do kurczaka i nacieram czosnkiem. Na wierzchu posypuję tymiankiem. Pierś układam w naczyniu żaroodpornym. Polewam odrobinę olejem z suszonych pomidorów- kilka łyżeczek. Piekę około 20 min w zamkniętym naczyniu, następnie naczynie wyciągam, ponownie
Justa próbuje gotowaćWspaniała, soczysta rolada z pierśi z kurczaka, nadziana aromatycznym szpinakiem z mnóstwem czosnku i sera feta. Jest doskonała zarówno jako danie głowne, jak i wędlina do kanapek. Koniecznie wypróbujcie! :) SKŁADNIKI (2 roladki) 1 podwójna pierś z kurczaka lub dwie pojedyńcze (najlepiej jak największe) oliwa truflowa świeżozmielony pieprz sól morska 300g mrożonego szpinaku w liściach 100g sera feta 3 ząbki czosnku(...)truflową z obu stron. Szpinak rozmrażamy i wrzucamy na patelnię, następnie dodajemy rozkruszony ser feta oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy do momentu aż składniki się połączą, na koniec doprawiamy świeżozmielonym pieprzem. Gotową masę rozsmarowujemy na piersiach z kurczaka, na masie układamy plasterki szynki i zwijamy w roladki. Gotowe rolady spinamy wykałaczkami lub związujemy nitką. Na patelni rozgrzewamy oliwę
DefinicjaSmakuSkworcu.com 4 łyżki ugotowanej kaszy jęczmiennej 2 łyżeczki pokrojonego świeżego tymianku 1 łyżeczka pokrojonego świeżego majeranku sól, pieprz do smaku kilka suszonych śliwek Skworcu.com 3 ząbki czosnku Przygotowanie; Kurczaka myjemy, następnie osuszamy i nacieramy w środku a także na zewnątrz solą i pieprzem. Odstawiamy. Wątróbki oczyszczamy i siekamy na drobną kostkę, kasze gotujemy do miękkości. Orzechy siekamy(...)sparzamy wrzątkiem. Odcedzamy. Czosnek oraz zioła siekamy. W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec wrzucamy posiekane śliwki. Kurczaka nadziewamy przygotowanym farszem. Nicią bawełnianą zszywamy go i układamy w brytfannie. Po wierzchu smarujemy go oliwą i posypujemy solą. Do naczynia wlewamy ok 2 szklanki wody. Można przygotować kompletny obiad i dodatkowo
Radość kipiąca uśmiechem.oraz obowiązkowo ryżu :) Zaletą tego dania jest jej prostota oraz szybkość wykonania (około 30 minut). Spróbujcie :) Składniki: Duża pierś z kurczaka duża cebula średnia cukinia 3 łyżki przyprawy curry łyżka pasty curry (można pominąć, jeżeli nie macie) 2 ząbki czosnku łyżka czerwonej słodkiej papryki 1/3 łyżeczki czerwonej ostrej papryki 1/2 szklanki wody (może być więcej) 2 łyżki(...)jogurtu naturalnego sól,pieprz Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na patelni z 2 łyżkami curry. Cukinie kroimy w kostkę i dodajemy do podduszenia razem z kurczakiem. Cebulę oraz czosnek drobno siekamy i łączymy z kurczakiem. Zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem około 5 minut. Jogurt mieszamy z przyprawami i dodajemy do curry, mieszając. Gotujemy do połączenia smaków
ChilliJemy