mdliło za bardzo:) I tak kolejny dzień w kuchni zakończony sukcesem, pochwałami i pustymi talerzami Lubię to! Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 2 marchwie 3 pomidory 1 por, tylko biała część 3 ząbki czosnku 1 duża cebula szklanka śmietanki 30% sól, pieprz, lubczyk, słodka i ostra papryka do smaku olej rzepakowy Przygotowanie: Na niewielkiej ilości oleju przesmażam posiekaną drobno
Zasmakuj Kuchnifilet z kurczaka - 1/2 pęczka szparagów - 3 ząbki czosnku - lampka cydru - 3 łyżeczki oliwy z oliwek - 250 ml wody - zioła śródziemnomorskie -sól Na oliwie z oliwek podsmaż czosnek i kurczaka, dodaj przyprawy i cydr. Podsmażaj około 7 minut, aby alkohol odparował. Dodaj wodę i komosę, gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone i obrane szparagi. Pamiętaj
SMYKWKUCHNIposiłku nie zajmuje dużo czasu.Naprawdę warto! Składniki: ok 500g fasolki szparagowej 2 duże pomidory lub pomidory koktajlowe podwójna pierś z kurczaka przyprawa do gyrosa sól,pieprz,czosnek Pierś z kurczaka lekko rozbić,przyprawić 2 ząbkami czosnku,solą,pieprzem i przyprawą do gyrosa.Najlepiej zrobić to rano,ale jeśli nie mamy czasu nie szkodzi.Rozgrzać patelnię,najlepiej grillową i smażyć
Niespełnione zdolności kulinarneKurczak, można go podać na setki sposobów. Ja dziś proponuje wersję z chrupiącą skórką dzięki zielonemu pesto. Bardzo aromatyczny kurczak podany z surówką lub tak jak
Moje Małe Czarowaniedziecko (w końcu to spaghetti ), jak i mąż, który uwielbia mięso :) Składniki: opakowanie szpinaku w brykiecie (ok450g) 2 pomidory ok 30g żółtego sera podwójna pierś z kurczaka 3 ząbki czosnku oliwa sól i pieprz do smaku opakowanie makaronu spaghetti Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany drobno czosnek i go zarumienić. Do czosnku dodać pokrojonego kurczaka
ChilliJemySkładniki - 1 kg udek z kurczaka - 2 łyżki miodu, musztardy, ketchupu, jogurtu naturalnego - sól, pieprz - przyprawa do kurczaka - 2 ząbki czosnku Wykonanie Miód, musztardę, ketchup i jogurt wymieszać. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę do kurczaka, sól i pieprz. Udka umyć, osuszyć i wysmarować marynatą. Odłożyć na kilka godzin. Mięso przełożyć do woreczka, szczelnie zamknąć i umieścić w naczyniu żaroodpornym
Świat Smaku1szt. (200g) 4,50 zł okra świeża lub z puszki (można pominąć) – kilka strąków (100g) 1,80 zł pierś z kurczaka – 1 duża szt. (300g) 4,50 zł pomidor – 1 szt. (200g) 0,90 zł czosnek – 2 ząbki (15g) 0,20 zł bulion lub woda – 3 szkl. 1 zł pieprz czarny, cayenne i płatki chili(...)dorzucamy pokrojonego pomidora, podsmażoną kiełbasę (może być także połowa tłuszczu, który się z niej wytopił, ale jeśli nie chcecie tłustej zupy to możecie to pominąć), pokrojoną pierś z kurczaka, rozgnieciony czosnek, słodką paprykę w proszku, pieprz czarny, cayenne oraz płatki chili (dodajcie tyle ile lubicie), oregano, 1 łyżeczkę soli oraz liść laurowy. Mieszamy wszystko i dusimy
Nerds Kitchenpomidorowym, smak super podkręca pasta z papryki. Sprawdźcie sami przepis i wypróbujcie go w swojej kuchni ;-))) SKŁADNIKI: - 2 podwójne piersi z kurczaka (pokrojone na mniejsze porcje) - 3 ząbki czosnku - przyprawa do kurczaka - 4 łyżki oliwy z oliwek - 400 g pomidorków koktajlowych - mieszanka przypraw włoskich - 1 mała cebulka PASTA PAPRYKOWA: - 1 upieczona papryka bez skóry - 1 łyżeczka miodu - 1/2 łyżeczki octu(...)winnego - 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego W/w składniki miksujemy na gładką masę. W rozgrzanym woku rozgrzej oliwę, i obsmaż z każdej strony kurczaka zamarynowanego w przyprawie. Dodaj posiekany czosnek i cebulę, dalej podsmażaj przez 10 minut. Dodaj pomidorki, 1/4 szklanki wody i przykryj pokrywką, całość dusimy przez 5 minut, dodajemy zioła. Tak aby pomidorki popękały i oddały sok. Dodaj pastę paprykową
SMYKWKUCHNIMoje dzisiejsze obiadowe twory: Pieczone udka kurczaka marynowane w trawie cytrynowej, imbirze, szalotce, kolendrze i czosnku podawane z ziemniaczkami z woka. Kurczak wyszedł bardzo aromatyczny i soczysty, a ziemniaczki są dosyć nietypowe, ale biją(...)głowę klasyczne frytki, czy ziemniaki z wody :) Potrawa inspirowana jest przepisami ze stron Kuchnia Azjatycka i Słodko - Kwaśny. Gai Yang (dla 2 osób): 2 udka z kurczaka 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 łodyga trawy cytrynowej 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżka cukru trzcinowego 3 cm imbiru 2 liście limonki kafir (opcjonalnie) 3 łyżki oleju sól morska lub himalajska Ziemniaki
Tajskie smakijest smaczne i często dodaję je na talerze, nie udaje mi się całym tym mięsem obdzielić rodziny. Zostaje zwłaszcza pierś, na którą muszę zawsze obmyślać nowy plan. Pierś z kurczaka to taka część drobiu, która gotowana nadaje się rewelacyjnie do przerobienia jej na coś pysznego, bo sama w sobie, umówmy się - szału ni ma. Mięso z rosołu idealnie nadaje(...)bardziej suche. Zamiennikiem może być dodanie odrobiny gotowanej marchewki. Potrzebujemy: 350 g mięsa z rosołu (razem ze skórkami) 2 jajka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanego świeżego koperku 1 łyżeczka dobrej przyprawy do kurczaka sól, pieprz Ponadto: bułka tarta masło klarowane Mięso z rosołu miksujemy w malakserze razem z cebulą, czosnkiem, jajkami, przyprawami i koperkiem. Powstanie nam masa
MamaOskarkakostki rosołowej Kurczak: połówka piersi z kurczaka 5 łodyg selera naciowego 4 pomidory bez skórki 5 sztuk pieczarek 10 sztuk oliwek 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 2 ząbki czosnku przyprawa do kurczaka pieprz ziołowy papryka słodka 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego Wykonanie: Kuskus: Wlewamy wodę do garnka, dodajemy kostkę rosołową i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pomidory(...)wrzucamy do garnka i dusimy na małym ogniu. Seler, pieczarki i oliwki kroimy w plasterki i dorzucamy do pomidorów. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy do nich kurczaka, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, koncentrat oraz wino. Dusimy przez pół godziny na małym ogniu. Na koniec doprawiamy słodką papryką i pieprzem. Smacznego!:) Zainspirowały mnie: Kuskus po marokańsku--> KliK
Czerwona Porzeczkawersja podania kurczaka. Mięciutkie mięso zatopione w pysznym kokosowym sosie posmakuje każdemu. Świetna propozycja na smaczny i szybki obiad. Polecam! Składniki: 2 filety z kurczaka 1 cukinia 1/4 dynii Hokkaido 1 cebula 1 ząbek czosnku mleko kokosowe - puszka 400 g 3 cm imbiru 2 łyżki oleju 1/2 jabłka sól, pieprz 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczka(...)pieprzem, kurkumą. wymieszać z olejem i pokrojonym drobno imbirem. Odstawić na chwilę, choć można mięso przygotować wcześniej i pozostawić do zamarynowania na całą noc kurczaka z marynatą ułożyć na rozgrzanej patelni, dodać drobno posiekany czosnek i cebulę. Podsmażyć mięso do zrumienienia w międzyczasie pokroić w kostkę dynię, cukinię i jabłko (obrane ze skórki). do podsmażonego kurczaka dodać mleko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: - płat ciasta francuskiego - mozzarella - jajko - sól, pieprz - sezam do dekoracji - masło do smażenia farsz I: - połowa brokuła (ok 250 g) - mała, pojedyncza pierś z kurczaka - 2 ząbki czosnku farsz II - biała część pora - 200 g łososia wędzonego (u mnie warkocz) I. Brokuła gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Filet z kurczaka kroimy w bardzo drobną kostkę, na patelni(...)rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany czosnek, po minucie wrzucamy kawałki kurczaka, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy wszystko na mocnym ogniu do momentu aż mięso przestanie być surowe. II. Pora kroimy na półkrążki, na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pora i dusimy pod przykryciem do miękkości. Gdy po będzie miękki zdejmujemy pokrywkę, aby woda odparowała. III. Ciasto francuskie kroimy
Cook&Lovezwykła zapchajdziura. Kurczak na płasko to około godzina pieczenia i 15 minut przygotowania. Nie trzeba go marynować – piecze się na aromatycznych cytrynach z dodatkiem ziół, masła i czosnku. Sos z kurczaka, podany tutaj jako smakowity dodatek, to świetny i pyszny sposób na wykorzystanie resztek – w tym przepisie nic się nie marnuje, a talerze kończą wylizane do czysta! Piekarnik rozgrzewamy(...)mieszamy ze sobą oliwę, sól, pieprz, proszek do pieczenia (po co proszek? sprawdźcie TUTAJ ), suszony tymianek, dwukrotnie przeciśnięty przez praskę lub roztarty bokiem noża na desce czosnek. Taką mieszanką smarujemy dokładnie całego kurczaka – 1/3 zużywamy na wnętrze kurczaka, 2/3 na skórkę. Cytryny myjemy najpierw w zimnej, potem w ciepłej wodzie żeby pozbyć się z nich warstwy konserwującego wosku i parzymy
Karo in the Kitchenheight: 1em;" /> Bo mi bardzo " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Potrawka z kurczaka w stylu arabskim Składniki: 3 duże marchewki pierś z kurczaka ząbek czosnku pół cebuli 3/4 szklanki kus kus sól, pieprz papryka słodka harissa masło Do dzieła! Gotujemy marchewkę w całości w osolonej wodzie, następnie kroimy w kostkę i dusimy na maśle. Na patelni(...)szklimy cebulę z czosnkiem i wrzucamy do niej pokrojona w kostkę pierś z kurczaka. Przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką Gdy pierś będzie miękka łączymy ją z marchewką (cebule i czosnek także). Całość chwilę dusimy i dodajemy harissę - moja harissa jest wyjątkowo łagodna więc dodałam ok 1 łyżeczki jednak wiem, że potrafi być baaardzo ostra więc proponuje aby każdy dodał
sierotka maRysia w kuchnidella carne risulterà croccante mentre l'interno rimarrà tenero e morbido. Buon appetito! SKŁADNIKI 6 pa ł ek z kurczaka 1 jabłko 1 brzoskwinia 6 śliwek 2 ząbki czosnku 2 łyżki musztardy 2 łyżki miodu 5 łyżek m ą ki 1 łyżeczka słodkiej(...)drugą stronę. W międzyczasie przygotowujemy salse miodowo-musztardową. W miseczce mieszamy musztardę, miód i wyciśnięte 2 ząbki czosnku. Pałki kurczaka dokładnie nacieramy powstałą salsą. Formę do pieczenia smarujemy olejem. Pałki kurczaka wykładamy na formę. Na wierzchu układamy kilka
La grande e la piccola cuocapołowy cytryny 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy lub oleju Zawsze twierdziłam, że najprostsze przepisy są najlepsze :) Dzisiaj pyszny, aromatyczny kurczak, przygotowany ze sporą ilością ziół, czosnkiem i sokiem cytrynowym. Kurczak po upieczeniu wychodzi soczysty, delikatny i wprost rozpływa się w ustach. Całości dopełnia rewelacyjna chrupiąca z wierzchu skórka :) Przepis może stanowić doskonałe danie obiadowe, ale również samodzielną propozycję(...)ciepłą kolację. Kurczaka dokładnie wymyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie natrzeć go solą i pieprzem. Pozostałe przyprawy dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny, przeciśniętymi ząbkami czosnku i oliwą. Przygotowaną marynatą dokładnie natrzeć nimi całego kurczaka. Przygotować blaszkę lub naczynie do zapiekania i ułożyć w nim mięso (piersiami do góry). Piec przez 30 minut w temp. 180ºC a następnie zmniejszyć temperaturę
Świat Domowej Kuchniduży ząbek czosnku 1 papryka czerwona 1 cebula garść świeżej mięty 1 cytryna sól kumin 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka oliwy Przygotowanie: 1) Pierś kurczaka nacieramy czosnkiem, solą i kuminem, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego. 2) Pokroić w kostkę cebulę i paprykę czerwoną. 3) Kroimy marchewki w talarki. Gotowanie i duszenie: 1) Rozgrzewamy
Smaki Brazyliibędzie pyszna! Składniki : ciasto: 100g masła 200g mąki pszennej żółtko 2 łyżeczki papryki w płatkach 2 łyżki kwaśnej śmietany sól nadzienie: 500g piersi z kurczaka masło klarowane do smażenia 8 dużych pieczarek 3 ząbki czosnku 4 łyżki pesto pomidorowego 2 jajka 100ml śmietanki słodkiej sól, pieprz czarny, pieprz biały, gałka muszkatołowa, tymianek, słodka papryka Sposób przygotowania : Wszystkie składniki ciasta zagniatamy(...)białym pieprzem. Przekładamy do miseczki. Kurczaka myjemy. Osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Na patelnię na której smażyliśmy pieczarki nakładamy łyżkę masła klarowanego i przesmażamy plasterki czosnku. Dodajemy kurczaka i doprawiamy go solą, czarnym pieprzem, słodka papryka i tymiankiem. Na podpieczonym spodzie rozsmarowujemy pomidorowe. Na pasto nakładamy pieczarki a na nie kurczaka. Jajka mieszamy ze śmietanką oraz solą, białym
Pyry na Gazsycąca zupa o smaku gyrosa z dodatkiem kurczaka, kolorowych papryk, intensywnego czosnku oraz nutą pikanterii w postaci chilli idealnie rozgrzewa w zimowe dni. Składniki: 650g fileta z kurczaka 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 6 łyżeczek przyprawy do gyrosa 1 łyżeczka ziół prowansalskich tymianek 2 cebule 3 łyżeczki słodkiej papryki 200g słodkiej śmietany 30% 100g śmietany 18% 1 czerwona(...)papryka 1 zielona papryka 1 żółta papryka 300ml sosu chilli 1 zupa cebulowa (w proszku) 100g śmietankowego serka topionego 600ml wody Wykonanie: 1. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać olej, przyprawę do gyrosa, zioła prowansalskie, słodką paprykę, fileta pokrojonego w grubą kostkę i całość dokładnie wymieszać. Odstawić na około 60 minut. Po tym czasie usmażyć na oliwie i wystudzić. Dodać śmietany
Szalona Kuchnia Eweliny