powraca. Prostota przygotowania jest tak duża, że gdy czasu na gotowanie brak, pomysł nasuwa się sam - szpinakowe tagliatelle! Smacznie, zdrowo i szybko. Kompozycja idealna, choć połączenie dość oczywiste - szpinak, czosnek, kurczak, makaron tagliatelle i jogurt naturalny. Kilka prostych przypraw i danie gotowe. Za każdym razem odkrywam te smaki na nowo! Nigdy się nie nudzą! ;) Szpinakowe tagliatelle Składniki: /na 4 porcje(...)filety z kurczaka 450 g mrożonego szpinaku 5 ząbków czosnku 1 cebula 1 jogurt naturalny duży 200 g makaronu tagliatelle sok z połowy cytryny przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy Rozpoczynamy dość standardowo - siekamy i szklimy cebulę, z jedną łyżeczką ksylitolu. Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz szpinak mrożony i dusimy przez 15 minut, aż zmięknie. Doprawiamy solą, pieprzem
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!jednak, nie znaczy źle. Bynajmniej nie w każdej dziedzinie;) Przedstawiam kolejną propozycję na obiad w kwadrans. Ragout drobiowo-pieczarkowe Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 30 dag pieczarek 3 ząbki czosnku pęczek koperku 400 g jagurtu naturalnego sól, pieprz, imbir (do smaku) 2 łyżki oliwy z oliwek 200 g makaron świderki Wstawić(...)wodę na makaron, w międzyczasie ugotować go w wersji al dente. Oczyszczone pieczarki pokroić w plastry i wyłożyć na patelnię (na rozgrzaną oliwę), dodać wyciśnięty lub drobno pokrojony czosnek. Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, imbirem (ilości wg. uznania), dodać do zrumienionych pieczarek, przykryć i dusić razem do miękkości. Posiekać koperek, dodać do mięsa, całość zalać jogurtem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałacebule -2 łyżki majonezu -2 łyżki keczupu łagodnego -2 łyżeczki musztardy -1 łyżeczka soku z cytryny -1 łyżeczka słodkiej papryki -1 łyżeczka curry -sól. pieprz, granulowany czosnek Kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy w całości solą i czosnkiem. Odstawiamy do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotowujemy marynatę. Wszystkie składniki, oprócz cebuli, dokładnie miksujemy. Cebulę kroimy na ćwiartki, solimy
Kulinarne przemysleniaLubicie łączyć smaki ? W takim razie to propozycja dla Was. Połączenie sałaty, kurczaka i owoców. Wykwintna sałatka z owocami - przepis Składniki: ulubiona mieszanka sałat, filet z kurczaka, czosnek egzotyczny w oleju OLE ( można pominąć ) truskawki, winogrona różowe, pomarańcza. Mięso z kurczaka ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić, pokroić w paski.Owoce pokroić w cząstki
kolorowotorcikowoDziś moje ulubione i kolorowe danie. Pyszny i aromatyczny kurczak z dodatkiem duszonych warzyw. Mam nadzieję że i Wam będzie smakować. składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka czosnek granulowany papryka słodka mąka do panierowania olej Rapso do smażenia 2 średnie cukinie 1 cebula 1 duża papryka czerwona 1-2 łyżki posiekanego koperku sól ziołowa(...)smaku 5 łyżek śmietanki 30 % Pierś kurczaka pokroić w cienkie paski. Włożyć do miski, oprószyć czosnkiem granulowanym i słodką papryką, skropić odrobiną oleju i wymieszać. Rozgrzać patelnię z olejem, paski mięsa panierować w mące i smażyć na złoty kolor. Można też upiec je w piekarniku. Cukinie (ja dałam żółtą i zieloną) razem ze skórką pokroić w drobną kostkę (jeśli miąż
Monia miesza i gotujewątróbki drobiowej -duża czerstwa bułka, lub dwie małe -1/2 kostki margaryny -szklanka mleka -garść bułki tartej -ząbek czosnku -10 suszonych pomidorów -pęczek natki pietruszki -sól, pieprz, słodka papryka -łyżeczka cukru -olej Umytego i osuszonego kurczaka pozbawiamy kości: ze skrzydełek odcinamy lotki, robimy nacięcia od wewnętrznej strony skrzydełek i ostrym nożem oddzielamy mięso od kości; podobnie postępujemy(...)Kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na czas przygotowania farszu. Kroimy natkę pietruszki i suszone pomidory. W maszynce mielimy wątróbkę, pierś z kurczaka, czosnek i bułkę, namoczoną wcześniej w mleku i odciśniętą. Dodajemy bułkę tartą,pomidory i margarynę, dokładnie wyrabiamy, przyprawiamy do smaku, dodajemy pietruszkę i mieszamy. Farszem napełniamy wnętrze
Maminek kulinarnyPrzepis na pyszne i soczyste udka z kurczaka (mogą być również podudzia) pieczone bez skóry, która zawiera dużo złego cholesterolu, no i oczywiście tłuszczu. Składniki: 4 udka z kurczaka czosnek granulowany, sól, pieprz ziołowy, przyprawa do kurczaka, papryka ostra, papryka wędzona Sos: 150 ml koncentratu pomidorowego 2 łyżki ketchupu łyżka oliwy (nieobowiązkowo) łyżeczka octu winnego 100 ml wody sól, pieprz
e-PrzepisyKulinarnezabki czosnku -2 papryki -1 cebula -5-6 ziemniakow -5 jaj -150 ml jogurtu naturalnego -piers z kurczaka -sol ,pieprz i przyprawa do kurczaka SPOSOB PRZYGOTOWANIA: 1.Kurczaka i papryki kroimy w kostke, cebule w piorka a czosnek przeciskamy przez praske(...)2.Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie na pol twardo, kroimy w talarki o grubosci ok 2cm. 3.Kurczaka przyprawiamy i smazymy . 4.W misce mieszamy jaja z jogurtem , dodajemy papryke, cebule, czosnek, kurczaka i ziemniaki, mieszamy, doprawiamy do smaku. 5. Wykladamy do natluszczonego naczynia zaroodpornego , wylozonego folia aluminiowa. 6.Piec okolo 30-40 minut w temperaturze 190 stopniach. Smacznego
PychaDaniaktórym - delikatnie pisząc - nie przepadam. Wydaje mi się, że zawiera sporo tamaryndowca. Ale co jeszcze? Trudno rozstrzygnąć. Składniki : 200 ml kaszy jaglanej podwójna pierś kurczaka łyżeczka + pół łyżeczki przyprawy madras tandoori mała cebula 2 ząbki czosnku 100 ml sosu sojowego pieprz czarny łyżka oleju do smażenia Pierś kurczaka pokroić w kostkę. Posypać łyżeczką przyprawy i mielonym pieprzem. Polać olejem(...)woda zawrze, odchylić pokrywkę i zmniejszyć ogień; trzymać na palniku do wyparowania/wchłonięcia wody; palnik wyłączyć, a kaszę przykryć pokrywką). Na rozgrzaną patelnię przełożyć zamarynowaną pierś kurczaka. Smażyć. Cebulę i czosnek pokroić na drobno. Dodać do kurczaka. Wymieszać i smażyć, aż cebula się zeszkli (a nie przypali). Wlać na patelnię ok. 100 ml wody i dusić całość pod przykryciem. Wykładać
Weekendy w domu i ogrodzieuroczysty, świąteczny obiad, polecam Wam tego pysznego kurczaka. Nadziewany jest delikatnymi filetami w aromatycznej czosnkowo-tymiankowej marynacie. Mniam, palce lizać! 1 kurczak ok 1,5kg 2 filety z kurczaka 3 ząbki czosnku 1,5 łyżki tymianku główka czosnku do pieczenia sól pieprz łyżeczka słodkiej papryki 4 łyżki oleju Kurczaka przygotować dzień wcześniej. Mięso umyć, osuszyć. W miseczce wymieszać 3 łyżki(...)mięsem, otwór zaszyć lub spiąć wykałaczkami, nogi związać sznurkiem. Odstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać resztą marynaty, w której leżał kurczak. Główkę czosnku przekroić w poprzek, położyć obok mięsa, przykryć folią aluminiową wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. Piec 1,5 godziny, po niecałej godzinie zdjąć folię aby kurczak się przyrumienił, podlać
Smakołyki Asiwell as Tandoori chicken . But we will do it in a frying pan :) Składniki na dwie porcje kurczaka maślanego: 300 g mięsa z podudzi lub piersi kurczaka 1 ząbek czosnku 1 cm świeżego imbiru 1/2 łyżeczki soli morskiej 1 mała suszona papryczka chilli 1 łyżka soku z cytryny 50 ml jogurtu naturalnego 1/3 łyżeczki garam masala 1/2 łyżeczki mielonej(...)PRZYGOTOWANIA: 30 MIN CZAS MARYNOWANIA 4 1/2 H POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Kurczaka kroimy w kostkę o boku 2 cm, ząbek czosnku zgniatamy nożem, imbir ucieramy na tarce. Kurczaka nacieramy solą, czosnkiem, imbirem, pokruszoną papryczką chilli i jedną łyżką soku z cytryny. Przykrywamy szczelnie folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut. 2. W między czasie w miseczce łączymy jogurt
Tajskie smakistwierdził, że tak soczystego kurczaka chyba jeszcze nie jadł. Koniecznie wypróbujcie! Składniki: kurczak o wadze 1,2 kg 1 kg soli gruboziarnistej 3 ząbki czosnku 3 plasterki cytryny świeży rozmaryn suszony estragon olej pieprz Kurczaka umyć, osuszyć. Natrzeć w środku olejem i pieprzem. Włożyć do środka obrane ząbki czosnku i plasterki cytryny. Dodać estragon i rozmaryn. Wierzch posmarować olejem
Moja Galeria Smakuząbki czosnku sól, pieprz ok. 300 g makaronu Fileta kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, listki szpinaku odrywamy od ogonków i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kurczaka, czosnek, sól, pieprz i dusimy pod przykryciem do miękkości. Następnie dodajemy szpinak, mieszamy żeby połączył się z tłuszczem i dolewamy śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z palnika. Tak przygotowany
Czary - gary w kuchninowy smak. W ogóle czosnek można dodawać do każdej potrawy. Uwydatni i wzmocni jej smak. A my dzisiaj chcieliśmy przedstawić Wam klasyczne danie kuchni francuskiej, czyli pieczonego kurczaka z czterdziestoma ząbkami czosnku. Tak, dobrze widzicie, aż 40. Ale nie obawiajcie się. Zdecydowana większość tych ząbków będzie poza samym kurczakiem, stworzą tylko aromatyczną otoczkę. Bo pieczony czosnek zupełnie zmienia smak. Robi(...)tłuszczu. Nacieramy do wewnątrz i na zewnątrz solą i pieprzem. Do środka wkładamy pęczek ziół i 4 ząbki czosnku. Do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę i rozkładamy resztę czosnku. Wkładamy naczynie (bez kurczaka) do nagrzanego piekarnika i podgrzewamy przez 5 minut. Wyjmujemy, wkładamy kurczaka i obracamy nim tak, aby równomiernie pokrył się oliwą. Przykrywamy naczynie szczelną pokrywką i wkładamy do piekarnika
Marder&Marder Manufactureserem - nic więcej Ajapsandali Proste, ale pełne smaku jest także gruzińskie ratatouille, czyli ajapsandali . Ajapsandali to smażone warzywa: bakłażan, cebula, czerwona i zielona papryka oraz pomidory przyprawione dużą ilością czosnku i pietruszki. Tak smakowała nam wersja z restauracji, że goszcząc w gruzińskiej wiosce, poprosiliśmy miejscowe kobiety o pokazanie nam, jak robi się ten przysmak. Ajapsandali, które nas smakowo urzekło Ajapsandali(...)wołowe z przyprawami zawinięte w cienki naleśnik. Gruziński kebab Popularny kurczak przyrządzany jest na wiele sposobów. Tradycyjnym daniem jest kurczak marynowany i pieczony w mleku z bardzo dużą ilością czosnku. Kurczak w wersji fusion (nie tradycyjny) - w sosie sojowym z sokiem granatu Tradycyjny kurczak czosnkowy - marynowany i pieczony w mleku Cielęcina – na jednym zdjęciu w śmietanowym sosie
Poezja smaku