W czasie sezonu na szparagi staram się jeść te warzywa tak często, jak to możliwe. Wczoraj pokazałam wam przepis na zupę szparagową , a dzisiaj przygotowałam roladki
Przepisy AleksandryMoje pierwsze podejście z Kulinarnymi Inspiracjami Kamisa. Na pierwszy ogień poszła mieszanka przypraw do kurczaka ze śliwką, owiniętego boczkiem. W skład przypraw wchodzi: czosnek granulowany, papryka, tymianek, rozmaryn i kolendra. Rozwiązanie to jest bardzo przydatne dla osób, które mało gotują w kuchni a chcą zabłysnąć np podczas kolacji dla znajomych. Plusem tego zestawu jest to, że wykorzystujemy wszystkie przyprawy(...)zostaje i nic nie wietrzeje. Bo wiadomo, im dłużej przyprawy zostają nieużywane, tym szybciej tracą swój aromat i smak. Kurczak ten smakował nam bardzo i do tego pieczone ziemniaczki - czego chcieć więcej? 'Kulinarne Inspiracje Kamisa - kurczak ze śliwką, owijany boczkiem' Składniki: - 1 zestaw Kulinarnych Inspiracji Kamisa - 16 suszonych śliwek (dałam mniej) - 300g wędzonego boczku w plastrach - 500g pieczarek - 375ml
CookYourselfdzieci, na warsztatach kulinarnych które prowadziłam w Warszawie. Tak naprawdę to od Was zależy co znajdzie się na tym 'patyku' może to być karkówka, schab, kurczak czy boczek, może być owocowy albo warzywny, tradycyjny albo jakiś wymyślny. Wszystko i tak w ostateczności wyląduje na grillu i będzie smakować wyśmienicie. Choć jakby nie patrzeć, przyprawy których używamy mają tu wiele(...)szaszłyków. Może kogoś zainspiruje i zrezygnujecie z kupowania gotowych przypraw do grilla? Zapraszam na domową mieszankę przypraw do grilla i klasyczne szaszłyki" Składniki : 300 g świeżej piersi z kurczaka biała cebulka 2 szt. ogórek zielony 1 szt. papryka czerwona 1 szt. mały melon 2-3 pomidorki Dodatkowo po pół łyżeczki : bazylii tymianku oregano
Słodkie Przyjemnościjednej skwarkami . Po lekkich modyfikacjach dostosowałam na tyle że moje wnuczki zjadają ją do ostatniej łyżki. Skład 2-3 plasterki wędzonego chudego boczku 1 filet z kurczaka (mama używała karkówki lub kości ze schabu) 1/2 kapusty pekińskiej ( kiedyś była świeża) 1/4 kapusty wloskiej 3 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 duża cebula 1 ząbek czosnku garść(...)nitki) 1 łyżka majeranku sól, pieprz przyprawy maly jogurt Wykonanie Warzywa umyć i pokroić w kostkę . Boczek i filet w paski . Na rozgrzaną patelnie wrzucam boczek ,mieszam , gdy jest zrumieniony dodaje kurczaka , chwilkę podsmażam . Przekładam do garnka z osoloną wodą . Na tłuszcz wytopiony z boczki wrzucam cebule i czosnek podsmazam na zloty kolor . Dodaje do garnka i po kolei
Eli GotowanieBoczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Następnie wcześniej zamarynowaną pierś kurczaka położyć na rozgrzanej patelni grillowej lub grillu elektrycznym i smażyć do rumianego koloru uważając by nie wysuszyć mięsa.Zdjąć z patelni i odstawić na około 3 minuty by mięso odpoczęło, następnie pokroić je w plastry. Mix sałat rozłożyć na talerzach, skropić winegretem, poukładać ziemniaczki, pierś z kurczaka(...)pomidorki. Obsypać boczkiem oraz cienkimi wiórkami parmezanu. Na koniec polać odrobiną sosu na bazie octu balsamicznego i posypać odrobiną soli i młotkowanym kolorowym pieprzem
noteskulinarnyfigapęczek. Zwykle kupuje ich więcej, a potem przyrządzam wypróbowane już wcześniej dania lub jak tym razem coś zupełnie nowego. Kurczak z pure szparagowym składniki; 4 filety z kurczaka 4 plastry boczku wędzonego 1 pęczek zielonych szparagów 2 szalotki 150 ml białego wina 200 ml śmietany kremówki olej do smażenia sól, pieprz wykonanie: Szparagi myjemy, odcinamy końcówki, które wyrzucamy oraz(...)minut w śmietanie. Po ugotowaniu miksujemy. Natomiast główki gotujemy w osolonym wrzątku przez około 5 minut. Przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Filety z kurczaka oczyszczamy i osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Każdy filet owijamy plastrem wędzonego boczku. Smażymy na oleju z każdej strony, po usmażeniu ściągamy z patelni i odstawiamy na bok. Najlepiej przykryć mięso folią aluminiową by pozostało ciepłe
Przysmaki Karolkiprzez pomijanie najważniejszych składników, przez zamienianie sałaty rzymskiej na lodową lub co gorsza byle jaką masłową, smażenie grzanek zamiast ich pieczenia, siekanie sałaty, przez dodatek pomidorów, cebuli, bekonu, kurczaka i Bóg wie czego jeszcze… Historii pochodzenia tej najczęściej spieprzonej (pardon my French) sałatki świata jest kilka. Najbardziej przemawia do mnie ta, która jej autorstwo przypisuje Caesarowi Cardini. Caesar pochodził(...)liść w palce i zjeść. Posypujemy ostudzonymi grzankami i strugami świeżego parmezanu. Ja podaję tą sałatkę jako pełne danie obiadowe – z dodatkiem steka wołowego, pieczonego lub grillowanego boczku albo kurczaka pokrojonych w plastry. Jeśli nie użyjecie całego sosu – schowajcie go w szczelny pojemnik. W lodówce może poczekać 5-7 dni. JAK TO ROBIŁ CAESAR Caesar swoją sałatkę mieszał
Karo in the KitchenSmaż aż szpinak odparuje z wody. Dopraw solą i pieprzem. Przestudź i wymieszaj z pokruszoną fetą. Filety z kurczaka przekrój po szerokości. Lekko rozbij, posól i posyp pieprzem. Nałóż nadzienie i zwiń w rulon zaczynając od dłuższego boku. Owiń roladki boczkiem i smaż po obu stronach na rozgrzanym maśle przez około 15-20 minut w zależności od grubości mięsa(...)pieprzem i tymiankiem. Danie można podać jak na zdjęciu lub dodatkowo z ziemniakami. Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Nadziewane roladki z kurczaka ze szpinakiem i fetą appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniadań jednogarnkowych, nie tylko zup. Uwielbiam makaron! Smaczne danie z makaronem z ulubionymi dodatkami, najczęściej podaję z pomidorami, sosem serowym, sosem śmietanowym, mięsno-pomidorowym, szpinakiem, warzywami i kurczakiem, z boczkiem i jajkiem. Do tego zioła, przyprawy. Aromat w kuchni gwarantowany, smak taki jaki lubię. Dziś padło na ser (nie z mleka) a ze śmietanki mleka krowiego - mascarpone
Zasmakuj Kuchniktóra wywala jedzenie, staram się zawsze wszystko wykorzystać. Mniej lub bardziej udanie ;) Przepis prosty, mało składnikowy, aczkolwiek dodatki każdy może dostosować do swoich aktualnych zachcianek i np dodać kurczaka zamiast boczku, kukurydzę zamiast kapar, na końcu ułożyć listki rukoli... Możliwości jest wiele! Do koloru, do wyboru... Zamiast też przygotowywać większą pizzę, można wszystkie składniki wymieszać- łącznie z dodatkami i upiec
Kuchnia w czekoladzietakim sosem w jednej z restauracji i bardzo mi smakowało. Starałam się odtworzyć smak i klasyczny sos trochę zmodyfikowałam po swojemu. Głównie zmieniłam proporcje w sosie. Ominęłam też boczek czy kurczaka, a także zamieniłam rodzaj sera. Sos jest podstawą smaku tej sałatki. Spróbujcie tego :) Porcja: 2 talerze Składniki: 150g mix sałat lub duża główka sałaty lodowej 2 łyżki masła
Apetyt na Zielonegryczaną, ale każdy wie jest bardzo zdrowa. Odpowiednio przyrządzona smakuje nawet tym najbardziej wymagającym. Dzisiaj propozycja bezmięsna, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby dorzucić do kaszy kawałki kurczaka, czy boczku. I mięsożerca będzie zadowolony. Danie to smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego też polecam zrobić zawsze więcej, zapakować do pojemniczka i można z powodzeniem brać
na moim stole...charakteryzuje się jednak dość dużą uniwersalnością – można go zastosować jako dodatek do szerokiego wachlarza potraw. Ja np. używam go do gołąbków, niektórych rodzajów mielonych kotletów czy fileta z kurczaka faszerowanego boczkiem i serem . W dodatku bardzo łatwo wprowadzać w nim modyfikacje dopasowujące go do jeszcze większej ilości dań – stosownie do potrzeb sos może być łagodny lub pikantny, gęsty
Kulinarna PokusaKażdy z nas lubi roladki z kurczaka. Nadziewamy je pieczarkami, marchewką i tym wszystkim co mamy pod ręką. Dzisiaj dla odmiany filety z kurczaka nadziałam suszonymi śliwkami i owinęłam boczkiem. Składniki: 2 podwójne filety z kurczaka 16 śliwek suszonych 16 plastrów boczku wędzonego czosnek papryka sól pieprz Z filetów przygotowujemy 8 porcji (przekrajamy mięso wzdłuż
Salonik smakówKolejna pizza. Tym razem z sosem nieco mniej tradycyjnym, ale tez powszechnie znanym. Dodatki do tego sosu też nie są niczym odkrywczym. Z całą pewnością pizza
Polska Zupa