obsmażyć na brązowo z drugiej strony. Odłożyć kawałki ładnie zrumienionego kurczaka na cebulę i boczek. Na gorącą jeszcze patelnię wlać wino, zeskrobać z dna wszystkie smaki. Ponownie włożyć na patelnię kawałki kurczaka razem z boczkiem i cebulą. Przykryć i gotować kurczaka na małym lub średnim ogniu, obracając kawałki w sosie kilka razy, aż kurczak będzie
Stare Garytakim momencie idealne. Inspirację znalazłam na blogu kwestia smaku . Niestety nie miałam wszystkich składników, żeby zrobić je tak jak w oryginale, więc zrobiłam po swojemu. Szynkę parmeńską zastąpiłam boczkiem, kurczaka indykiem, a pesto z suszonych pomidorów po prostu suszonymi pomidorami. Danie wyszło super :)) Polecam :)))) Składniki na 3 porcje: filet z indyka (odcięłam na 3 porcje) boczek plastry pomidorki koktajlowe
kruche babeczkiboczek i smażymy 2 minuty (bez oliwy - z boczku wytopi się tłuszcz, na którym będziemy smażyć resztę składników). Gdy wytopi się trochę tłuszczu, na patelnię dodajemy pierś z kurczaka. Smażymy aż obie strony się zarumienią, przewracając go od czasu do czasu.Gdy kurczak się zarumienił dodajemy jabłka i delikatnie mieszamy je z boczkiem. Dolewamy przegotowaną wodę i dusimy pod przykryciem(...)kurczak będzie ugotowany (po nakłuciu powinien wypływać z niego przezroczysty sok, ale ja i tak zawsze nadkrawam go w najgrubszym miejscu, by się upewnić).Na koniec dodajemy śmietanę. Mieszamy na ogniu aż śmietana połączy się z pozostałymi składnikami. Jeśli sos jest za rzadki, gotujemy bez przykrycia by go odparować. Doprawiamy odrobiną soli.Po wyłączeniu ognia kurczaka wyjmujemy z sosu i kroimy
W kuchni wieczoremdrobiowe: 500 g piersi z kurczaka lub mięsa z udek kurczaka 100 g boczku w plastrach kilka łyżek pasty z suszonych pomidorów 30-40 g sera żółtego lub mozzarelli w plastrach przyprawa do pizzy sycylijskiej lub dowolna przyprawa włoska/do pizzy sól i pieprz Najpierw przygotowujemy kurczaka: myjemy go, osuszamy ręcznikiem, a następnie pozbywamy się wszystkich chrząstek, błonek i tłuszczu(...)solą i pieprzem oraz przyprawą do pizzy sycylijskiej. Na piersi układamy plaster sera, na niego wykładamy ok. łyżeczkę pasty z suszonych pomidorów i rolujemy wszystko. Następnie roladkę owijamy ściśle boczkiem i układamy całość w naczyniu żaroodpornym. Roladki są gotowe do pieczenia. :) Pieczenie: Temperatura - 180ºC bez termoobiegu Czas - 20-25 minut Po wyjęciu z piekarnika roladki są gotowe do podania
Cooking Monsterzrobisz go w pół godziny, ale niewiele więcej czasu będzie Ci na to potrzebne. Tym razem danie w wersji wegetariańskiej, ale z powodzeniem możesz do tego dodać mięso – kurczaka, boczek, na co masz ochotę. Ziemniaki na ciasto warto ugotować dzień wcześniej, żeby były bardziej suche – lepsze do robienia ciasta. Składników jest dosłownie pięć, najprawdopodobniej większość masz w domu
Martyna CooksZmodyfikowana wersja klusek z mięsem. Warto spróbować, bo smakują wybornie. Składniki: -2 kg gotowanych ziemniaków -mąka ziemniaczana -30 dkg łopatki -ćwiartka z kurczaka -boczek wędzony -10 dkg kaszy gryczanej prażonej -marchew -2 cebule -seler, por, czosnek, korzeń pietruszki -liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty -sól, przyprawy Do ok. 3,5 l zimnej wody wrzucamy mięso, jedną cebulę, marchew
Maminek kulinarnybyło, a groszek już od dawna czekał w zamrażarce. Przepis tu właściwie jest zbędny, bo to jak z bigosem na winie... ;) Można tu wrzucić wiele innych składników (podsmażony boczek, kurczaka, fasolkę szparagową, paprykę, fasolkę czerwoną... ). Składniki: 200 g kaszy gryczanej (palonej lub niepalonej) 10-12 szt. średnich pieczarek 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 1 średnia cebula
bistro mamaobfitszy z deserem Zjadłam zupę dyniową z pestkami dyni. Potem do wyboru była polska pizza , czyli podpłomyk z burakiem, serem pleśniowym i orzechami włoskimi, albo sałatka z pieczonym kurczakiem, boczkiem i szpinakiem w wersji szybkiej. Gdybym chciała wersję obfitą, to do zupy byłby filet z dorsza podawany z babką ziemniaczaną i śmietanką z kminkiem. Podpłomyk był chrupki i bardzo
Ugotowane pozamiataneBardzo lubię kaszę bulgur, i często kombinuję z jej dodatkiem nowe dania. Z reguły są one wzbogacone dodatkiem kurczaka, boczku bądź kiełbasy (ze względu na mięsożercę w domu 😉) ... tym razem jednak danie całkowicie bezmięsne, które podałam z sadzonym jajkiem ❤ Pychotka! Składniki: (ilość uzależniona od naszego apetytu) kasza bulgur (u mnie średnia) cebula czosnek pieczarki (u mnie brązowe
Walijskie Pichceniekiszona 4 kg. kiełbasa np. śląska ok. 1 kg. mięso mieszane (drobiowe, wieprzowe) np. łopatka, szynka, ćwiartki z kurczaka)800 g. wieprzowe, 3 szt. średnie ćwiartek z kurczaka boczek surowy wędzony 300 g. liście laurowe 5 szt. ziele angielskie 5 szt. suszone grzyby 1 duża garść powidła śliwkowe domowej roboty 3 łyżki śliwki suszone
Kuchnia Pauletteszrobisz go w pół godziny, ale niewiele więcej czasu będzie Ci na to potrzebne. Tym razem danie w wersji wegetariańskiej, ale z powodzeniem możesz do tego dodać mięso – kurczaka, boczek, na co masz ochotę. Ziemniaki na ciasto warto ugotować dzień wcześniej, żeby były bardziej suche – lepsze do robienia ciasta. Składników jest dosłownie pięć, najprawdopodobniej większość masz w domu
Martyna Cooksziół i świeżej papryczki skraca ten czas. Jeśli zależy nam na dłuższym terminie przydatności, to użyjmy suszonych dodatków. Wszystkim lubiącym takie sałatki polecam również szybkie: sałatkę z kurczakiem, boczkiem i winogronem , sałatkę ze szklanki lub sałatkę z kaszy orkiszowej z kiszoną cytryną , pomidorami, papryką i cukinią. Kiszone cytryny można przygotować samemu w domu. Nadają ciekawego smaku nie tylko
Codzienna kuchnia niecodziennazima zbliża się wielkimi krokami a u mnie w domu... wielkie grillowanie! Nie ma to jak grill elektryczny! Poszperałam w lodówce i na mój grill wrzuciłam kiełbaskę, piersi z kurczaka, boczek a nawet znalazłam kawałeczek schabu. Wszystko było bardzo smaczne.:) Schab i pierś przyprawiałam tak samo. Składniki: -pierś -schab -przyprawy (papryka słodka, majeranek, kucharek, ostra papryka) Sposób przygotowania: Piersi
Magia jedzenia.rozpuszczenia się sera i przewracamy zapiekankę na drugą stronę. Podsmażamy do zarumienia się. Do smaku polewamy zapiekankę ketchupem, smacznego! Możemy zrobić zapiekankę w wersji mięsnej na przykład z: boczkiem, kurczakiem lub kiełbasą . ***** We cook the pasta according to instructions on the package and cool it. Then, we fry pasta in the pan, when the pasta will start to blush
Projekty ze smakiemimprezowym stole. Sałtkę przygotowałam dzięki życzliwości marki Garneczki , marki Master Cook Handel , marko Ole , Helio oraz marki Stovit . Składniki: 1 mała główka sałaty lodowej 1 podwójna pierś z kurczaka 100 g boczku w plastrach 150 g świeżych liści szpinaku 100 g suszonych pomidorów z pestkami dyni w oleju z ziołami Ole 2 łyżki czarnych oliwek krojonych Ole kulka sera mozzarella(...)będzie chrupiący, następnie zdejmujemy go z patelni i przekładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy na patelni, na której smażyliśmy boczek, wrzucamy kurczaka i smażymy aż nabierze złotawego koloru. Ser mozzarella kroimy w paski. Ziarna słonecznika podprażamy na suchej patelni bez tłuszczu do zrumienienia. Do miski przekładamy pokrojoną sałatę, umyte liście szpinaku
Podróż w kulinaria