drobiowy z kluskami śląskimi Dziś na obiad przygotowałam gulasz drobiowy z sosem uniwersalnym ciemnym Łowicz i boczkiem wędzonym. Gulasz podałam z kluskami śląskimi. Składniki : Gulasz : filet z kurczaka - 400 g boczek wędzony -100 g cebula - 1 szt tłuszcz sól i pieprz papryka ostra - szczypta natka pietruszki sos uniwersalny ciemny - Łowicz Kluski śląskie : ziemniaki ugotowane -1 kg mąka ziemniaczana
Kuchnia Danusiszczypiorek, truskawka i szałwia (od dzisiaj jeszcze trawa cytrynowa i tymianek cytrynowy). A. : Rozrosła się ta szałwia, trzeba by coś z nią zrobić. Hmm może roladki z kurczaka? M. : Z boczkiem... A. : I suszonymi pomidorami. M. : Mmm... ;-) I tak powstał Chocapic, nie nie, wróć, roladki! ;-) Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćminutach gotowe. Pierś wcześniej zamarynowana w przyprawie gyros z odrobiną oliwy, po upieczeniu jest bardzo soczysta. Soczystości dodają jej również cienkie plastry boczku wędzonego, którymi przykrywam kurczaka podczas pieczenia. Dużym plusem jest również to, że cały obiad przygotowuję w jednej formie, gdyż razem z kurczakiem piekę ziemniaki. Ziemniaki robię z tego przepis: Pieczone ziemniaki , zmniejszam jedynie ilość oliwy(...)Boczek pokroić na bardzo cienkie plastry, część wyłożyć na dno formy do pieczenia. Następnie rozłożyć na nim przyprawioną pierś z kurczaka wymieszaną z drobno pokrojonym czosnkiem. Oprószyć ją pieprzem i na wierzchu rozłożyć plastry boczku. Na wierzchu ułożyć przyprawione ziemniaki. Piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku 35- 45 minut, w zależności jak duże mamy ziemniaki. Stan upieczenia
Kuchcik gotujePrzepyszne danie na jesienny obiad, fajnie smakuje,ale też ładnie wygląda podane na stół Składniki: 25 dag kaszy gryczanej 500 g piersi z kurczaka 15 dag wędzonego boczku 40 dag grzybów- leśne,ale moga być też pieczarki 1 cebula 1 por- zielona część 1 szklanka bulionu warzywnego 1 dynia sól,pieprz, bazylia, oregano, słodka papryka, odrobina papryczki chili, rozmaryn(...)jesli mamy pieczarki nie obgotowujemy). kiedy zaczną sie rumienić dokładamy posiekana cebulę i pokrojonego w piórka pora.Wszystko dusimyczęsto mieszając. Na patelnię dokładamy pokrojony w drobną kostkę boczek,chwilę podsmażamy, dodajemy obsmażaone kawałki kurczaka,kaszę,wlewamy bulion, dodajemy wszytskie przyprawy i zioła do smaku.Kiedy wchłonie się cały płyn, wyłaczamy. Dynię wydrążamy, do środka wkładamy kaszotto, wstawiamy do piekarnika
Z Majeczką w kuchnijest dla 6 osób, ilość składników można zmieniać dowolnie ;) Szaszłyk w koszulce Składniki: 6 filetów z kurczaka 12 różyczek brokuła 6 małych cebulek 12 kostek boczku papryka przyprawa do kurczaka sól pieprz jajko bułka tarta Przygotowanie: Filety myjemy i delikatnie rozklepujemy, jedną stronę nacieramy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Na długich wykałaczkach robimy
Lawendowe Niebożycie. I tak dzisiaj prezentuję przygotowaną zupę. Może wypróbujecie. Składniki: 3 l wody 3-4 marchewki 1 pietruszka Kawałek korzenia selera 3-4 ziemniaki 1 cebula Ćwiartka z kurczaka 100 gram boczku wędzonego 150 gram kaszy jaglanej Sól Pieprz Liść laurowy – kilka Ziele angielskie – kilka Natka pietruszki Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę. Wkładamy kurczaka. Zagotowujemy i usuwamy szum. Dodajemy liść
Smaki Ewypowstało to danie. A jak smakuje…. szczerze pysznie .. jest lekko wytrawne, lekko słodkie .. pyszne ! Pierś z kurczaka nadziewana czerwoną cebulą z żurawiną 1 pierś z kurczaka 3 plastry surowego boczku 1 duża czerwona cebula 1 garść żurawiny 1 łyżka miodu 2 ząbki czosnku 1/2 kieliszka czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki Rama Smaż(...)uzyskać kieszonkę. Do kieszonki łyżeczką delikatnie tak aby nie dać za dużo nakładamy naszą czerwoną cebulę. Pierś zamykamy wykałaczkami i owijamy plasterkami boczku. Na patelni rozgrzewamy Ramę i obsmażamy pierś z kurczaka, przekładamy do piekarnika i pieczemy pierś przez 15 minut. W międzyczasie gotujemy makaron al’dente. Na talerzu układamy makaron na nim pokrojoną w plasterki
Kuchnia na wzgórzudanie brałam od Ani S. ona natomiast znalazła przepis na blogu M argarytki . Składniki na 4 osoby: 8 dużych pałek z kurczaka 2 cukinie 1 cebula 3 duże marchewki 6 różyczek brokuła 6 różyczek kalafiora 300 gr boczku wędzonego, pokrojonego na plastry cienkie jak papier Marynata 3 łyżki oleju/oliwy 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki papryki słodkiej(...)godziny max 24 godziny. Warzywa opłukać, osuszyć. Marchewkę i cukinię pokroić w słupki. Cebulę podzielić na 6 części. Na blaszce od piekarnika poukładać warzywa. Kurczaka zawinąć w plastry boczku, następnie ułożyć na blaszce między warzywami. Pozostałą marynatą polać warzywa i mięso. Posypać rozmarynem, kminem, solą i pieprzem i czosnkiem. (przed upieczeniem) Piekarnik nagrzać do 200 st. Piec
moj przepis nadanie brałam od Ani S. ona natomiast znalazła przepis na blogu M argarytki . Składniki na 4 osoby: 8 dużych pałek z kurczaka 2 cukinie 1 cebula 3 duże marchewki 6 różyczek brokuła 6 różyczek kalafiora 300 gr boczku wędzonego, pokrojonego na plastry cienkie jak papier Marynata 3 łyżki oleju/oliwy 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki papryki słodkiej(...)godziny max 24 godziny. Warzywa opłukać, osuszyć. Marchewkę i cukinię pokroić w słupki. Cebulę podzielić na 6 części. Na blaszce od piekarnika poukładać warzywa. Kurczaka zawinąć w plastry boczku, następnie ułożyć na blaszce między warzywami. Pozostałą marynatą polać warzywa i mięso. Posypać rozmarynem, kminem, solą i pieprzem i czosnkiem. (przed upieczeniem) Piekarnik nagrzać do 200 st. Piec
moj przepis nakurczakiem, marchewką, kalafiorem i brukselką. Śmiało mogę stwierdzić, że najedzą się co najmniej 4 osoby ! :) Składniki: makaron penne z mąki durum 3 szkl. ( suchy ) filety z kurczaka 3 szt. boczek parzony 150 gram papryka słodka mielona 1.5 łyżka cebula 1 szt olej 2 łyżki + 2 łyżki sól 3/4 łyżeczki kalafior mały 1 szt. brukselka(...)rondelku, po chwili dodajemy posiekaną cebule i smażymy, aż się zarumieni. W tym czasie kurczaka kroimy w średnią kostkę. Przyprawiamy papryką ( 1 łyżka ) i solą. Wrzucamy do dużego garnka z rozgrzanym olejem. Smażymy około 10 minut. Dodajemy skwarki z boczku z cebulą oraz obraną i pokrojoną w grube plastry marchew. Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu
Kuchnia Pauletteskurczakiem, marchewką, kalafiorem i brukselką. Śmiało mogę stwierdzić, że najedzą się co najmniej 4 osoby ! :) Składniki: makaron penne z mąki durum 3 szkl. ( suchy ) filety z kurczaka 3 szt. boczek parzony 150 gram papryka słodka mielona 1.5 łyżka cebula 1 szt olej 2 łyżki + 2 łyżki sól 3/4 łyżeczki kalafior mały 1 szt. brukselka(...)rondelku, po chwili dodajemy posiekaną cebule i smażymy, aż się zarumieni. W tym czasie kurczaka kroimy w średnią kostkę. Przyprawiamy papryką ( 1 łyżka ) i solą. Wrzucamy do dużego garnka z rozgrzanym olejem. Smażymy około 10 minut. Dodajemy skwarki z boczku z cebulą oraz obraną i pokrojoną w grube plastry marchew. Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu
Kuchnia Paulettespozornie wcale do siebie nie pasują. Razem jednak doskonale się sprawdzają. Miód nadaje słodycz, musztarda sprawia że danie nie jest mdłe. Boczek nadaje aromatu wędzonki, a papryka w sosie jest wspaniałym elementem estetycznym. 1 pojedyncza pierś z kurczaka 2 łyżki miodu(...)płynnego 1 łyżka oliwy do marynaty 3 łyżeczki musztardy francuskiej pikantnej 1/4 papryki czerwonej około 80 ml śmietanki 30 oliwa do smażenia 1 grubszy plaster boczku wędzonego szczypta sproszkowanego czosnku sól do smaku Kurczaka pokrojonego w kostkę zamarynować w miodzie , musztardzie, oliwie i czosnku w proszku. Marynować najlepiej kilka godzin. Boczek pokrojony w kostkę podsmażyć na patelni. Potem dodać
cukrem pudrem posypanekości oraz chrząstek. Wyluzowane udka przyprawić solą oraz pieprzem. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Boczek drobno posiekać. Do garnka wlać odrobinę oliwy lub oleju. Przesmażyć z obu stron wyluzowane udka z kurczaka. Na sam koniec mięso wyjąć i przesmażyć czosnek wraz z boczkiem. Mięso ponownie przełożyć do garnka. Wlać wywar warzywny i dodać miód. Całość przyprawić ostrą papryką
Ugotowaćszaszłyki z piersią kurczaka Gotowe szaszłyki składniki dla trzech osób 300 g piersi z kurczaka 200 g wędzonego boczku 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 3 małe cebule 3 łyżki oliwy sól, pieprz ziołowy patyczki na szaszłyki marynata sól, pieprz 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy sposób przygotowania Pierś kurczaka dzielimy na niewielkie kwadraty(...)mieszamy ze składnikami marynaty, zostawiając w na godzinę. Cebulę kroimy w cienkie krążki, papryki i boczek na niewielkie kwadraty, a następnie nabijamy kolejno na szpatułkę, razem z wyjętym z lodówki kurczakiem. Szaszłyki smarujemy oliwą z oliwek, solimy, posypujemy pieprzem ziołowym, układamy na rozgrzanym grillu i opiekamy z każdej strony
Miód i pieprz