kurczak z boczkiem - 877 przepisów (strona:22/59)

Sałatka Cobb. 922

warstwami w słoiku i zabrać ze sobą do pracy. To naprawdę smaczny pomysł na drugie śniadanie :) Składniki: 250 g filetu z piersi kurczaka 8 pomidorków koktajlowych lub 1 duży 1 cebula czerwona 2 jajka 100 g wędzonego boczku 100 g sera pleśniowego Lazur 1 małe awokado + 2 łyżki soku z cytryny kilka liści sałaty rzymskiej 2 łyżki posiekanego szczypiorku(...)pieprz Wykonanie: Składniki na sos wymieszać i odstawić. Składniki na marynatę wymieszać, dodać kurczaka, dokładnie obtoczyć w marynacie i odstawić na 30 minut. Po tym czasie smażyć z obu stron, np. na patelni grillowej. Wystudzić, pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Cebulę obrać

zadanie-gotowanie
KURCZAK W SOSIE MUSZTARDOWO-MIODOWYM 430

Będziecie zaskoczeni jak szybko i łatwo można przygotować sycący i pyszny obiad dla całej rodziny.  Kurczaka najpierw marynujemy w miodzie, musztardzie i oliwie, a następnie krótko obsmażamy. Dodajemy pozostałą marynatę i dolewamy śmietankę. Gotujemy 7 minut, posypujemy chrupiącym boczkiem oraz posiekaną natką pietruszki i od razu podajemy. Przed samym podaniem można polać sos 2 łyżkami śmietanki (odłożonej(...)minut do zamarynowania ( można na noc). Na zimną patelnię o średnicy około 22 cm kładziemy pokrojony boczek. Stawiamy na ogniu i podgrzewamy na średniej mocy palnika, przez około 5 minut, aż będzie chrupiący. Łopatką przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.  Kurczaka oczyszczamy z marynaty (pozostałą marynatę zachowujemy), skrapiamy oliwą i smażymy na średnim ogniu, po około 2-3 minuty

cool and minty
Roladki z piersi kurczaka z fetą i papryką zawijane w boczku. 300

obiady rodzinne. W smaku wyraziste, mięsko soczyste, świetne na ciepło jak i na zimno. Polecam :) Składniki ( na 9 szt. roladek ) - 3 duże pojedyncze piersi z kurczaka - mała czerwona papryka - ser feta ok. 140 gram - boczek wędzony ( 18 dłuższych cienkich plastrów ) - zioła przyprawowe : pomidory suszone + bazylia+czosnek - olej Wykonanie Każdą z piersi kurczaka dzielę na trzy kotlety, rozbijam przez folię tłuczkiem

Kuchnia z widokiem na ogród
Sakiewka z niespodzianką 147

wody Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania sosu. Wszystkie składniki mieszamy razem. Żurawinę namaczamy, odcedzamy. Boczek siekamy drobno i mieszamy z żurawiną. Piersi z kurczaka rozbijamy na płaty, które przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami dalmatyńskimi. Na sam środek dajemy serek almette i posypujemy go kardamonem, układamy żurawinę z boczkiem, polewamy łyżką sosu. Boki piersi podnosimy do góry i wiążemy nicią

Lili w kuchni
NADZIEWANY KURCZAK W CIEŚCIE FRANCUSKIM 317

kurczak w tak wyjątkowej  wersji na stałe zagości w Waszym  codziennym menu. SKŁADNIKI (porcja dla dwóch osób): 2 filety z piersi kurczaka 8 pieczarek 0,5 cebuli 4 plastry chudego boczku 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko sól świeżo zmielony  pieprz papryka słodka oliwa z oliwek WYKONANIE: Ciasto francuskie rozłóż na blasze (nie wyciągaj spod niego pergaminu(...)minut do lodówki. W tym czasie zrumień z obu stron lekko na suchej patelni plastry boczku.  Pieczarki umyj i pokrój w cieniutkie plasterki. Cebulę zaś posiekaj w większą kostkę. Całość podsmaż około 5 minut na  oliwie z oliwek. Filety z kurczaka dokładnie umyj i obkrój z białych błonek. Przekrój wzdłuż na pół. Posyp sola, pieprzem i słodką

Słodko-Słony Świat Ilony
Pikantna zapiekanka z kurczaka 199

zapiekanka z kurczaka jest bardzo aromatyczna dzięki świeżym papryczkom jalapenos, a jej stopień ostrości możecie bez problemu dopasować do swoich upodobań. Składniki: 6-8 udek z kurczaka bez kości 6 plastrów bekonu (chudego boczku surowego wędzonego lub wędzonki) 3 papryczki jalapenos (ilość zależy od Waszej tolerancji ostrości) 330g serka twarogowego (typu Almette, Turek, etc.) 125 ml majonezu 110g sera żółtego(...)blasze ani w naczyniu żaroodpornym) i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni na 40 minut. Kurczak ma się w tej wysokiej temperaturze smażyć i wytapiać (dlatego musi być ułożony na ruszcie). W międzyczasie bekon kroimy w drobną kostkę. Jeśli bekon (boczek, wędzonka) są chude, to na patelni rozgrzewamy odrobinę (!) oleju. Wrzucamy pokrojony bekon i podsmażamy. Po 3 minutach dodajemy

Pociąg Do Kuchni
Biała pizza z kurczakiem i szparagami 147

dzień dziecka. Składniki : * 2 szklanki mąki pszennej * szklanka otrębów pszennych * 2g suchych drożdży * szczypta soli * łyżeczka cukru  * szklanka cieplej wody * 2 filety z kurczaka * pół pęczka zielonych szparagów * garść szpinaku  * 2-3 plastry boczku wędzonego * pół szklanki śmietany 12% * pół szklanki jogurtu greckiego * 2-3 ząbki czosnku  * łyżka przyprawy do pizzy bądź oregano  * ser żółty - tyle(...)ąkę wymieszać z otrębami, drożdżami , solą i cukrem w ymieszać, dolać wodę i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Boczek podsmażyć, dodać szpinak i zblanszowane szparagi. Z ciasta drożdżowego zrobi ć dwie pizze. Na ka żdą wylać sos śmietanowy, dodać kurczaka i pozostałe dodatki. Posypać serem i przyprawą. Piec 20 minut w 200 stopniach. Można podawać na ciepło i na zimno

Magiczne Życie Marty
Filet z kurczaka zapiekany z mozzarellą 244

Danie błyskawiczne. Przygotowanie zajmuje góra 3 minuty. Dla zabieganych i zapracowanych, idealne na obiad lub gorącą kolację.  Potrzebujemy:  filet z kurczaka kilka plasterków ulubionej szynki lub boczku ser mozzarella kilka pomidorków koktajlowych sól pieprz bazylia i ulubione zioła Na posmarowanej tłuszczem formie układamy plasterki szynki, na nich przyprawiony filet z kurczaka. Pokrojoną w plasterki mozzarellę układamy na kurczaku

WYSPA SZCZĘSLIWA
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 255

drugie dania. Pisałem tutaj o staropolskim zrazie zawijanym. Oprócz tego, że możemy te zrazy podać np. w razowym chlebie, powinniśmy, oprócz ziemniaków i frytek dodać kaszę gryczaną . Jeżeli podajemy kurczaka w potrawce, podajmy  ryż . Zamiast frytek, można podać pieczone ziemniaki, krokiety ziemniaczane, kulki, cząstki. Z reguły podaje się typowe dania kuchni polskiej, jednak czasami, chcąc czegoś wyjątkowego, można przygotować(...)się mówi wodotrysków. 1. półmisek mięs  i rolad pieczonych - wystarczą 3 gatunki - np. schab pieczony ze śliwką (morelą,karambolą), karkówka szpikowana czosnkiem, rolada z boczku faszerowanego mięsem, galantyna z kurczaka, kaczki itp. 2. półmisek szynek i wędlin -   polędwica wędzona, dobra szynka, salami, kabanosy ; 3. deska serów -  twardych, pleśniowych, kozich do tego kiść winogron, orzechy;  4.dwa

Kulinarny karnet Christophera
Le Coq Au Vin 171

zabawa podczas przyrządzania, najlepiej w dobrym towarzystwie, na koniec uwieńczona pracą uczta. Zapraszam.  Składniki:   1 cały kurczak 4 szalotki 2 ząbki czosnku  4 marchewki 4 liście laurowe 2 gałązki tymianku 1 gałązka rozmarynu 200 g pieczarek 200 g boczku 1/2 l czerwonego wytrawnego wina ( Côtes du Rhône-Villages) 25 ml koniaku 4 marchewki 1 łyżka mąki(...)masła 2 łyżki oliwy  sól morska pieprz świeżo zmielony Wykonanie: Kurczaka podzielić na części. Rozgrzać w odpowiednim garnku oliwę z masłem, obsmażyć części kurczaka z każdej strony, podlać koniakiem, flambirować, dodać pokrojony w paski boczek, dodać posiekany czosnek, pokrojoną marchew, liście laurowe, tymianek, rozmaryn, oprószyć solą i pieprzem oraz mąką. Na osobnej patelni przesmażyć na maśle szalotkę z pieczarkami

Wino Francja Kuchnia
Coq au vin czyli kogut w winie 187

drugim razem był to kurczak) był miękki i aromatyczny a sos smakowity. Bardzo polecam. Składniki (4 -6 porcji): Kurczak a najlepiej kogut o wadze ok1,5  (lub 2 małe) 500 ml czerwonego wina  + dodatkowo do podlewania 100 g wędzonego boczku ,pokrojonego w kostkę - opcjonalnie 250 g drobnych pieczarek kilkanaście małych cebulek, szalotek lub perłowych 6 - 8 ząbków czosnku(...)czasu aż kurczak będzie miękki. Co jakiś czas zaglądać, w razie potrzeby dolewać wino - sos nie może całkiem wyparować. W międzyczasie na patelni podsmażyć boczek i pieczarki - ok 10 minut, aż ładnie się zrumienią Kiedy kurczak jest już miękki, dodać bekon i pieczarki, wymieszać, sos doprawić solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki. Podawać kurczaka z makaronem lub ziemniakami. Smacznego

Stare Gary
Pasztet z królikiem 164

przedpołudnie zapraszam na pyszny pasztet z królikiem. Nie może go zabraknąć na świątecznym stole. Doskonale smakuje za świeżym pieczywem. SKŁADNIKI: 5 nóg z królika, 1/2 kg boczku surowego wieprzowego, 30 dag wątróbki z kurczaka, 1 marchewka, 1 cebula, 4 jajka, 1 łyżeczka majeranku, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Nogi z królika, boczek, wątróbkę oraz marchewkę gotuję do miękkości w osolonej wodzie

Tradycyjna kuchnia Kasi
PONIEDZIAŁKOWE PORZĄDKI W LODÓWCE 131

dzień porządków (z racji dnia wolnego) i w domku... i w lodówce.  Tak było i dziś.  Stanęłam przed szeroko otwartą lodówką, a tam... i boczek.. i wędlinka... i makaron... i kurczak gotowany...  I ruch-cug (tam mówiła moja babcia) wymyśliłam danie. A w lodówce miałam: kawałek boczku 30 kg szynki trochę ugotowanego makaronu koncentrat pomidorowy ponadto

Walijskie Pichcenie
Makaron z mascarpone, suszonymi pomidorami i szynką parmeńską 220

osób. Makaron należy gotować równocześnie z przygotowywaniem sosu. Sos ma delikatny smak. Należy go dobrze przyprawić pieprzem, aby nie był mdły. Szynkę parmeńską można zastąpić wędzonym boczkiem lub filetem z piersi kurczaka.   Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Szaszłyk z makaronem inaczej 107

roli głównej z makaronem. Zgdnie z hasłem"1000 pomysłów, jedna Lubella” zapraszam na pyszny makaron z szaszłykiem inaczej :) składniki 1 opakowanie makaronu kokardki Lubella 100g piersi z kurczaka 100g szynki wieprzowej 100g boczku 1 cebulka 1 papryka czerwona olej

Kulinarne pyszności Molki

Proponowane wyszukiwania