soczysta i aromatyczna. Spróbujcie, chociażby na niedzielny obiad. Przepis ma jeszcze tę zaletę, że przygotowanie go zajmuje bardzo mało czasu. Składniki: 2 nieduże piersi z kurczaka 8 plasterków wędzonego boczku Sól, pieprz, słodka papryka Oliwa Wykonanie: Pierś myjemy, osuszamy i dzielimy na porcje (polędwiczki potraktowałam jako oddzielne porcje – w sam raz dla dzieci). Pierś doprawiamy
Sto kolorów kuchniPieczemy pasztet! Pasztet mięsno-warzywny z chrupiącym boczkiem! SKŁADNIKI: - 1 udko indycze - 1 udko z kurczaka - 2 szt antrykotu - 1 szt skrzydło indycze - 3 marchewki - 2 pietruszki - 1 cebula - 4 jajka - 1 kajzerka - sól, pieprz - boczek surowy wędzony W/w ugotować do miękkości, wywar będzie idealny na zupę lub rosół. Mięso i warzywa z wywaru zmiksuj blenderem na gładką masę(...)masy wpij jajka i namoczoną kajzerkę w wywarze. Wszystko miksujemy na gładką masę. Formę wysmaruj olejem. Dno formy wyłóż boczkiem. Wylej masę. Na wierz wyłóż boczek. Pieczemy godzinę w temp około 210-220 stopni. Studzimy całkowicie
SMYKWKUCHNIjajko -szczypta soli -zimna woda Farsz: -opakowanie mrożonego szpinaku -200 g sera feta -100 ml śmietany 30% -1 jajko -1 łyżka masła -2 pojedyncze piersi z kurczaka -300 g pieczarek -100 g boczku wędzonego -1 cebula -2-3 ząbki czosnku -pieprz -125 g mozzarella -pomidor do dekoracji Posiekać mąkę z miękkim masłem, jajkiem i solą, dodać wody, ile ciasto zabierze(...)pokrojony w kostkę ser feta i dusić na małym ogniu, ciągle mieszając. Śmietanę wymieszać z jajkiem i wlać do szpinaku z kurczakiem i pieczarkami. Chwilkę podusić. Na wcześniej przygotowany spód wyłożyć farsz. Na wierzchu ułożyć cienkie plastry boczku, porwane kawałki mozzarelli. Wstawić do piekarnika na 25-30 minut. Po wyjęciu przybrać plastrami pomidora, posypać dowolną zieleniną. Tarta smakuje dobrze zarówno
Kulinarne przemysleniakurczaka 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól pieprz Przygotowanie Kapustę poszatkowałem dość grubo. Obgotowałem ją do miękkości w osolonym wrzątku (ok. 10 minut). Odcedziłem. Boczek pokroiłem w kostkę, mięso z udek kurczaka podzieliłem na kawałki. Marchew obrałem i starłem na tarce o dużych oczkach, cebule posiekałem. Na rozgrzanej patelni podsmażyłem boczek. Dodałem do niego cebulę. Po kilku minutach dodałem
R'n'G KitchenJest bardzo smaczna i soczysta. 600 g boczku świeżego 5 jajek 1 kiełbasa biała sól, pieprz 1 łyżeczka papryki wędzonej przyprawa do kurczaka masło klarowane Na rozgrzane masło wbijam jajka i smażę jajecznicę, doprawiam sola, pieprzem. Boczek kupiłam kawałek nie za duży, ale rozcięłam go bo był za gruby, a chciałam uzyskać jeden płat duży. Nawet jak po rozcięciu uzyskam(...)stanie.. Całość potem i tak mocno zawiążemy nitką grubą. Odkroiłam skórę która okala boczek bo jest mi nie potrzebna Boczek po nacięciu solę, pieprze, posypuje papryką wędzoną, przyprawą do kurczaka i odstawiam na 30 minut aż przejdzie przyprawami.Układam na nim wystudzoną jajecznicę, i kiełbasę. Zwijam wzdłuż krótszego boku. Zawiązuję nitką i mocno ściągam. Przekładam
wesoła kuchniaśliwek wędzonych – 5 cebul – 2 garście grzybów suszonych – 800 g boczku wędzonego – 1,2 kg kiełbasy wędzonej – 1,5 kg żeberek – 4 ćwiartki kurczaka – 1 szyja z indyka – 1 szyja z gęsi – 2 szklanki wina czerwonego wytrawnego – 3 torebki przyprawy do bigosu – ok. 15 liści laurowych(...)pojedyncze kostki z mięsem. – Obie kapusty wymieszać w dużym garnku z wszystkimi przyprawami, grzybami, śliwkami i podsmażonym boczkiem. – Do garnka z kapustą powciskać udka kurczaka, szyjki i żeberka, tak aby były przykryte kapustą. Garnek przykryć szczelnie folią aluminiową. – Piec w 200 st. C przez 2 godziny, zostawić
To co kochamczosnek i mieszamy. Całość dusimy około 20 minut. Boczek kroimy i smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni, później odsączamy go z nadmiaru tłuszczu. Blaszkę żaroodporną smarujemy masłem. Najpierw układamy makaron, potem kurczaka i warzywa (groszek i soczewicę). Potem znowu układamy warstwę z makaronu. Całość polewamy sosem pomidorowym, posypujemy startym serem i boczkiem. Potrawę wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni
Projekty ze smakiemsię w niedzielnym jadłospisie, kiedy to obiad jest celebrowany przez kilka godzin. U mnie w roli koguta występuje kurczak. Składniki: • 2 udka kurczaka • 6 pieczarek • 1 mała cebula • 4 plastry boczku • 2 ząbki czosnku • 2 łyżki masła • kieliszek winiaku • 3/4 szklanki wina czerwonego • 1 szklanka bulionu • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego • gałązka tymianku • pęczek natki pietruszki Wykonanie: • Boczek
To co kochamBEZGLUTENOWO SKŁADNIKI Pokrojona w kostkę pierś z kurczaka 100 g pokrojonego wędzonego boczku 1/3 paczki makaronu ryżowego 1 mała cukinia 1 cebula olej kokosowy do smażenia Do zamarynowania fileta: sól, pieprz, czosnek, kminek zmielony, cząber, kurkuma Fileta najlepiej zamarynować na noc, ale jeżeli nie mamy takiej możliwości to przynajmniej 1-2 godziny przed smażeniem. Do dużego rondla wrzucamy na rozgrzany(...)olej i boczek pokrojonego fileta, po chwili dodajemy drobno pokrojoną cebulę i mieszając obsmażamy. W tym czasie zalewamy wrzątkiem makaron i go solimy, odstawiamy. Pokrojoną cukinię dodajemy do rondla z kurczakiem i jeszcze chwilę dusimy. Gdy wszystkie składniki są miękkie sprawdzamy czy nie trzeba doprawić i teraz można dodać cząbru i soli. Makaron odcedzamy kroimy na małe kawałki, dodajemy
harrisaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sałatka doskonała! Miodowo – musztardowy kurczak podany na sałacie z dodatkiem awokado, pomidorków i chrupiącego boczku. Jednym słowem – pyyycha! Sałatkę możemy zjeść na obiad, kolację lub zabrać ze sobą do pracy. To świetna propozycja na pyszny i pożywny posiłek. Polecam!! Post Sałatka z kurczakiem i awokado
Marta Gotujeszaszłyk ) Kawałek boczku parzonego Kawałki kolorowej papryki Marynowane pieczarki Sól Pieprz Jajko Bułka tarta Olej do smażenia Patyki do szaszłyków Wykonanie: Pierś z kurczaka mielimy na dużych oczkach, przyprawiamy solą i pieprzem. Boczek i papryki kroimy na kawałki ( takie aby nadziać je na patyk do szaszłyka ). Na patyk nakładamy naprzemiennie boczek, papryki, pieczarki i jednego pomidorka ( kolejność według uznania ). Mielone
Smaki Ewywymieszać wszystko z kapustą pekińską i polać ulubionym sosem :) Przepis jest sprawdzony i polecany przez moją rodzinę :) Składniki : 400 g piersi z kurczaka lub indyka główka kapusty pekińskiej 3 łyżki oliwy 100 g chudego boczku puszka czerwonej fasoli 6 ogórków kiszonych (lub więcej w zależności od wielkości) 1 średnia czerwona cebula sól pieprz Sos czerwony: 2/3 szklanki(...)pokroić na kawałki o długości 3-4 cm, doprawić solą i pieprzem. Wrzucić na patelnię i usmażyć. Gotowego kurczaka przełożyć do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym, aby odciekł z tłuszczu. Na tą samą patelnię wrzucić pokrojony w drobną kostkę boczek, smażyć na małym ogniu, aby tłuszcz się wytopił. Każdego ogórka przekroić na pół, a następnie na plasterki. Cebulę pokroić
Chocolate Muffin Blogszybkich, prostych, treściwych i oczywiście pysznych. Następną zaletą jest to, że można ją ugotować w kilku wariantach. Na samych warzywach – wersja wegetariańska lub z dodatkiem boczku, gotowanego (czy też pieczonego, bądź usmażonego) kurczaka, a także z pieczarkami. Tym razem, dodatkiem jest podsmażony, chrupiący boczek. Składniki: - ok. 3 l bulionu - 400g czerwonej soczewicy - puszka (400ml) mleka kokosowego - kilka ziemniaków - 250g
mojewypiekiinietylkoWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sałatka Cezar w moim wydaniu. Pieczony kurczak podany na sałacie z dodatkiem chrupiących grzanek i chipsów z boczku. Cały smak dopełnia sos, który jest ostry i wyrazisty w smaku. Sałatkę posypałam prażonymi ziarnami, od których stałam się ostatnio uzależniona. Dodaję je do większości moich dań
Marta Gotujeboczek, nie szynka, nie ser czy pieczarki ... tym razem to pierś kurczaka i ciasto francuskie stworzyły te pyszne rollsy no i nie mogło obejść się bez sosu czosnkowego :) Składniki : arkusz ciasta francuskiego ok 400 gr piersi kurczaka sezam sól, pieprz papryka ostra wędzona Przygotowanie : Pierś kurczaka ścinamy z grubości i cienko rozbijamy Następnie rozkładamy ją na całej powierzchni ciasta francuskiego
Mechanik w kuchni