kurczak z boczkiem - 877 przepisów (strona:26/59)

Szaszłyki z wątróbki, gruszki i boczku 155

We wrześniu to już pewnie ostatnie grillowanie , szczególnie w moim wykonaniu. Tylko sporadycznie mam okazje grillować, ale w tym roku kilka razy się udało. Jeśli ktoś

Smaczna Pyza
Kurczak duszony w białym winie 138

Składniki filet z kurczaka czerwona cebula półwytrawne białe wino boczek wędzony kilka pieczarek śmietana 18% sól, pieprz, estragon 2-3 ząbki czosnku Przygotowanie Mięso pokroić na dowolne kawałki, przyprawić solą, pieprzem, estragonem i czosnkiem. Podsmażyć na łyżce oleju na ładny brązowy kolor. Przełożyć do żaroodpornego naczynia zalać winem (wcześniej zdeglasowanym na patelni) , dodać podsmażony boczek, pieczarki, cebulę pokrojoną w piórka

Gaździnka warzy
Moje propozycje świąteczne 176

sałatka do obiadu sałatka z kiełkami lucerny sałatka z ananasem śledzie w musztardzie francuskiej śledzie po kaszubsku Mięsa na obiad i do chleba : kurczak w pomidorach kurczak z zielonym groszkiem klops z boczku i szynki klops z mięsa mielonego klops z pieczarkami

Proste Potrawy
Rolada serowa 147

składników: około 400 g twardego, żółtego sera 3/4 szklanki startego parmezanu 15-20 suszonych pomidorów 300 g świeżego szpinaku cebuli czosnku 400-500 g piersi z kurczaka około 100 g cieniutko pokrojonego boczku surowego wędzonego 3 jajek 2 czubatych łyżek majonezu soli i pieprzu olej Najpierw przygotowujemy serową podstawę. Ser ścieramy na tarce, może być na dużych oczkach, dodajemy połowę

Pichceniomania
Pierś z kurczaka z serem pleśniowym otulona boczkiem wędzonym. 263

Składniki: -piersi z kurczaka -ser pleśniowy -cienkie plastry surowego boczku wędzonego -sól -pieprz Sposób przygotowania: Piersi myjemy, osuszamy, odcinamy błonki itp. Następnie piersi przekrawamy wzdłuż robiąc kieszonki. Oprószamy mięso solą i pieprzem (również w środku). Do środka wkładamy pokrojony w plasterki ser pleśniowy. Całość owijamy boczkiem (jedna pierś ok. 3 plasterki boczku). Tak przygotowane mięso pieczemy w piekarniku

Magia jedzenia.
Fasolka po bretońsku 133

tyle, że każdy opis jest zbędny :) Jedynie co mogę dodać, to to, iż doprawiam ją wędzoną papryką, która nadaje charakteru temu daniu, a zamiast tradycyjnie boczku daję chudą, wędzoną kiełbaskę z kurczaka, dzięki czemu danie wcale nie jest tłuste, jak również lekkostrawne i niewzdymające- dzięki odpowiedniemu procesowi gotowania fasoli i sporej ilości majeranku. Jednogarnkowa, pyszna i aromatyczna potrawa, najlepiej smakująca

Kraina Miodem Płynąca
Udka kurczaka faszerowane kaszą gryczaną 248

żeby nie przeciąć skóry. Jak wyluzować udka kurczaka można znaleźć np. TUTAJ . Ja zostawiłam końcówkę kostki, żeby nie trzeba było ją dodatkowo spinać. Składniki: 3 udka kurczaka 2 cebule 2 ząbki czosnku boczek wędzony - według własnych preferencji ½ szklanki kaszy gryczanej sól pieprz 1 liść laurowy papryka ostra i słodka oregano bazylia wykałaczki Wykonanie: Kaszę ugotować z liściem laurowym, liść usunąć

Mama Gotuje
Pasztet tradycyjny 176

rezygnuję ze względu na małe dzieci. Składniki na 2 keksówki 30cm: 200 g wątróbki drobiowej ½ szklanki mleka 500 g wołowiny 500 g wieprzowiny 400 g surowego boczku lub podgardla 500 g mięsa kurczaka lub indyka 2 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego + ziele mielone 6 ziaren czarnego pieprzu + pieprz świeżo mielony 3 nieduże marchewki 1 pietruszka kawałek korzenia selera

Pełny talerz
Świateczny pasztet zapiekany. 194

naprawdę tłusty pasztet będzie lepiej się smarował. Zrobiłam dwa rodzaje do jednego dodam trochę żurawiny uwielbiam ją- po prostu! SKŁADNIKI: 1/2 kg. szynki wieprzowej 1 kg. boczku(raczej tłusty) 1 pierś z kurczaka 1 udko kurczaka 1/2 kg. wątróbki drobiowej kawałek wołowiny(u mnie szponder z rosołu) 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 5 ząbków czosnku

Kuchnia Beaty
Drobiowy szaszłyczek na szybko 331

dobrą i świeżą dziczyznę, więc i bardzo rzadko ją przyrządzam. Dzisiaj przygotowałam szaszłyki z piersi kurczaka. Szybko, lekko i smacznie. To co, zaczynamy? Składniki: pierś z kurczaka, papryka - dowolnego koloru, cebula, wędzony boczek, ok. 3 łyżki oliwy, sól, pieprz świeżo mielony, słodka papryka, majeranek - do smaku, wedle upodobań. Piersi pokroić w kawałeczki około 2-3 cm.  Oliwę w małej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tradycyjna kuchnia polska? Niezupełnie! 404

menu. Chcecie wiedzieć co takiego wymyśliłam? Klopsiki curry w pysznym sosie z podanych składników wyszły 22 spore klopsiki Potrzebujemy: 500 g mielonego mięsa (u mnie z kurczaka) 1 bułkę kajzerkę 5 plasterków boczku ok. 5 cm świeżego imbiru 3 małe ząbki czosnku 1 jajko przyprawy: sól, pieprz, słodką mieloną paprykę, curry, cynamon płatki owsiane 200-300 ml mleka

Ratunku obiad
Krupnik 158

gałązka lubczyku sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Warzywa obrać, marchewkę pokroić w talarki i przełożyć do garnka z ok. 3 litrami wody. 2. Do warzyw dodać kurczaka lub pokrojony w kostkę i podsmażony boczek. (Ten etap można pominąć i ugotować zupę na wywarze warzywnym.) 3. Dodać kostki i wsypać zawartość torebki. 4. Po ok. 15 min. dodać obrane i pokrojone

A Ty Smakuj Mnie
Cygara drobiowe z pieczarkami 180

pewno , nie można ich określić jako nudne " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 0,5 kg piersi z kurczaka bez kości – filet 0,5 kg pieczarek 100 g wędzonego boczku 1/2 pęczka natki pietruszki 1 cebula 1 ząbek czosnku sól , pieprz do smaku 1 jajko folia spożywcza 2 łyżki masła Piersi z kurczaka rozkrawamy

Ogrodnik w podróży
Dietetyczna fasolka po bretońsku 314

Dietetyczna fasolka po bretońsku to danie, które jest najczęściej przygotowywane z białej fasoli z dodatkiem kiełbasy albo boczku. Nasza wersja będzie odrobinę bardziej dietetyczna i zamiast boczku wykorzystamy do jej przygotowania filet z kurczaka. Szczerze mówiąc, nie spodziewałem się, że taka wersja fasoli będzie aż tak pyszna :) Samo przygotowanie dania nie jest skomplikowane, jedynie trzeba pamiętać, aby dzień wcześniej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pasztet domowy z królikiem 128

mnie już dzisiaj propozycja świąteczna. Pyszny, domowy pasztet idealnie wpasuje się w świąteczne menu. U mnie pasztet z królikiem, ale zamiast królika można użyć udek kurczaka, kaczki lub zrobić w całości pasztet wieprzowy.  Mięsa jest dużo więc warto część pasztetu przygotować w słoikach i mieć na dłużej. U mnie wyszła jedna keksówka pasztetu i 4 nieduże słoiczki(...)minut. Przepis dostałam od cioci i bardzo jej za to dziękuję :)   Pasztet domowy   Składniki:   1 kg łopatki wieprzowej 1 kg surowego boczku (z tłuszczykiem) 1 królik/ 1 kaczka / 1 kurczak (można dać same udka, 4 sztuki) 300g wątróbki drobiowej 4 czerstwe bułki 4 cebule 4 jajka garść suszonych grzybów 3 łyżki kaszy manny przyprawy: sól, pieprz, majeranek

Smak mojej kuchni
Filet z kurczaka a'la gyros 203

Masz w domu fileta, ale nie wiesz co z nim zrobić, bo tradycyjne pomysły ci się znudziły ? To spróbuj mojej wersji - filet z kurczaka a'la gyros, z pieczonymi ziemniakami zawijanymi w boczku (przepis na ziemniaki TUTAJ ). Mniam ! Na samą myśl robię się głodna :). Składniki ( na 4 porcje): 600 g piersi z kurczaka 4 łyżki oliwy lub oleju 1 opakowanie

Gotuj z Mąką
Pierogi z kaszą jęczmienną 275

mleka 1 duże żółtko 1 łyżka oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki soli FARSZ: 1 udko z kurczaka 1 szklanka kaszy jęczmiennej 2 marchewki 1 łodyga selera naciowego 3 liście laurowe 4-6 ziela angielskie sól morska pieprz ziołowy 1 łyżka masła ok 300g wędzonego boczku Udko bez skóry włożyć do garnka i zalać zimną wodą, tak by zakryła całe mięso(...)wypłynięcia na powierzchnię. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć wytapiając tłuszcz. Porcję pierogów przekładać na patelnię z boczkiem i chwilę obsmażyć. Podawać ze skwarkami z boczku. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania jednogarnkowe , Obiad , Pierogi, knedle, kluseczki Tagged: kasza jęczmienna , kurczak

https:KKuchniaMniam
Marchewkowe ciasto na tartę 171

cebulą, boczkiem, pieczarkami i ananasem Tarta półkrucha ze śliwkami Zielona tarta na Irlandzki Dzień Św. Patryka Tarta z kurczakiem, pomidorem, papryką i groszkiem Tarta z fasolką szparagową na boczku Tarta warzywna pod kołderką z mozzarelli Tartaletki z boczkiem i jajkiem Mocno wahałam się czy eksperymentować z takim ideałem, ale jednak nie mogłam się oprzeć pokusie nowych wrażeń smakowych

Grunt to przepis!
Domowy pasztet 160

łyżeczki soli 3 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 4 ziarenka czarnego pieprzu 275 g filetów drobiowych do ugotowania kurczaka: 1/3 łyżeczki przyprawy do kurczaka 150 g wątróbki drobiowej 150 g wędzonego boczku marchewka pół pietruszki mały kawałek pora cebula ząbek czosnku 2 świeże kajzerki + mleko do ich namoczenia 3 średnie jaja przyprawy do całości masy: 1 i 1/3 łyżeczki(...)wylewamy) i studzimy. 2. Kurczaka kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy przyprawę i gotujemy do miękkości. 3. Wątróbkę zalewamy wrzątkiem na 5 minut i odcedzamy. 4. Pora, cebulę i czosnek drobno posiekane wrzucamy na patelnię i smażymy na łyżce oleju. Studzimy. 5. Bułki moczymy w mleku i odciskamy nadmiar płynu. 6. Ostudzone mięso, boczek i bułki mielimy na najdrobniejszych oczkach

NA MOIM TALERZU
Jajka w tostowych koszyczkach 201

boczkiem i serem. Świetna alternatywa do jajecznicy lub gotowanych jajek. Jeżeli macie ochotę na inne ciepłe dania na śniadanie to przygotujcie tartę z piersią kurczaka i szpinakiem lub parówki owinięte z serem i boczkiem .  Składniki na porcje dla dwóch osób: 4 jajka 8 kromek chleba tostowego 2 plasterki żółtego sera 4 plasterki boczku sól, pieprz odrobina masła

Ugotować
Pasztet domowy ze śliwkami 152

się go doczekać… Pasztet domowy ze śliwkami – składniki: 1.5 kg wieprzowiny (najlepiej łopatka, golonka, ale nie schab bo jest zbyt suchy) ok. 600 g boczku wędzonego ok. 800 g wątróbki z kurczaka 4 jajka 1 czerstwa bułka ok. 17 śliwek suszonych i 50 ml brandy (opcjonalnie) 4-5 ząbków czosnku 3-4 cebule 2 marchewki 1 pietruszka(...)odstawić do ostygnięcia. Śliwki – jeśli dokładamy – kroimy i podgrzewamy w rondelku z brandy aż wchłoną płyn. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie do miękkości. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni a na koniec dodajemy umytą, oczyszczoną wątróbkę i smażymy całość tylko chwilkę żeby tylko wątróbka przestała być surowa. (Zamiast ją podsmażać można też

UgotujmyTo.pl
Krem z białych szparagów – przepis 82

kawałeczek włoskiej kapusty kawałeczek pora (tylko ta biała część) sól do smaku (u mnie były to 3-4 łyżeczki) cienkie plasterki wędzonego boczku drobno posiekana natka pietruszki 2 – 2,5 litra wody Przygotowanie: Na wędzonych kościach, kurczaku i włoszczyźnie przygotowałam wywar. Trochę go odparowałam, żeby stał się bardziej „tęgi”. Z wywaru wyjęłam mięso. Ćwiartki z kurczaka obrałam. Szparagi obrałam, pokroiłam(...)mniejsze części, wrzuciłam do wywaru i gotowałam do miękkości. Gdy szparagi zmiękły, dodałam mięso z ćwiartek z kurczaka i wszystko zmiksowałam na gładziutki krem. Doprawiłam tylko solą do smaku. Na suchej patelni podprażyłam plasterki boczku tak, aby powstały z nich chrupiące chipsy. Zupę serwowałam z boczkowymi chipsami posypaną drobno posiekaną natką pietruszki

Kate's Kitchen
Pieczony pieróg pełnoziarnisty II z mięsnym nadzieniem, czyli ciepła kolacja dla spracowanego Męża 162

wody do wyrobienia ciasta Składniki (farsz): 1/2 piersi z kurczaka 1 pieczarka 15 dag sera żółtego (gouda) 3-4 różyczki brokuła 2 plastry boczku zawijanego z przyprawami 1 plaster szynki wiejskiej 1/2 niewielkiej cebuli Pierś z kurczaka pokroiłam w drobną kosteczkę, zamarynowałam na kilka godzin w soli, pieprzu, curry i odrobinie majonezu. Następnie usmażyłam wraz z posiekaną wędliną. Brokuła obgotowałam

Kuchnia po mojemu