makaronem (ewentualnie ryżem). Nie każdy przepada za kurczakiem, ale w podobny sposób można przygotować też sznycle z indyka. Porcja na cztery osoby. Pierś z kurczaka: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 4 kawałki suszonych pomidorów w oleju (ja użyłam z kaparami) 4 czarne oliwki 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego sól morska kilka pomidorków koktajlowych(...)szklanka) 1 ząbek czosnku 80 g gorgonzoli lub fety w kostkach w zalewie 1 czubata łyżeczka mąki pszennej lub ziemniaczanej 1 łyżka oliwy z oliwek 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki płatków chilli (można pominąć) sól morska, świeżo mielony pieprz Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy. Oczyszczamy z błon i ewentualnie chrząstek. Ząbek czosnku wyciskamy
Poezja smakuosób (lub 2 bardzo głodnych) 250g fileta z kurczaka kawałek (100g) selera korzennego 300g chińskiej kapusty: pekińskiej lub pak choi 250g batata (słodkiego ziemniaka) 3-4 cm świeżego imbiru 50g cebulek perłowych z zalewy 75g kiełków fasoli mung 2-3 kawałki trawy cytrynowej (lub 1 czubata łyżeczka mielonej w zalewie) 2 liście kafiru 2 ząbki czosnku 500ml(...)przez 2-3 minuty często mieszając. Zalewamy ciepłym/gorącym bulionem oraz 1,5l ciepłej/gorącej wody. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy dalej pod przykryciem na małym ogniu. Kurczaka kroimy w niezbyt duże paski. Na patelni na maksymalnie silnym ogniu rozgrzewamy kolejne kilka łyżek oleju arachidowego. Smażymy pokrojonego kurczaka bardzo intensywnie, często mieszając, przez 3-4 minuty do wyraźnego
Kulinarna Pokusalimonki i sok z 1/2 limonki. Mieszamy. Do marynaty wkładamy podudzia kurczaka, 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, 1/2 ostrej papryczki pokrojonej w plastry i kilka listków szałwii porwanych na mniejsze kawałki. Odstawiamy na 2-3 godziny. Obrane i pokrojone wzdłuż marchewki marynujemy w zalewie przyrządzonej z niewielkiej ilości oliwy z oliwek i skórki z 1 limonki(...)wkładamy do naczynia żaroodpornego. 4 dymki kroimy na pół i dodajemy do marchewki, szczypior zostawiamy. Całość skrapiamy niewielką ilością oliwy z oliwek. Każde podudzie zawijamy w plasterki wędzonego boczku. Kurczaka układamy na marchewce, skrapiamy go oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 45-50 minut. Seler i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy
Smakowity Blog KulinarnyPrzyprawa do kurczaka Sól Pieprz 3-4 łyżki majonezu Filet z kurczaka koimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do kurczaka. Smażymy do miękkości na odrobinie oleju. Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy. Słodką kukurydzę oraz czerwoną fasolę odsączamy z zalewy na sitku. Ananasa kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Doprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy majonez
VioletoweKucharzenieszklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu płaska łyżeczka ziół do sałatek łyżka soku z cytryny sól i pieprz Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i usmażyć, dodając pod koniec przyprawę do gyrosa. Mięso ostudzić. Oliwki i kukurydzę odsączyć z zalewy. Pomidorki, oliwki oraz kuleczki mozzarelli przekroić w poprzek na pół. Ogórki, paprykę i cebulę pokroić w grubą kostkę
Czerwień i błękitkurczaka olej do smażenia Ryż ugotować we wodzie z dodatkiem kurkumy, ja dodałam płaską łyżeczkę i wystudzić. Kurczaka pokroić w drobną kostkę i przyprawić przyprawą gyros oraz niewielką ilością kurkumy Usmażyć na oleju i wystudzić. Kukurydzę osączyć z zalewy. Ananasa osączyć z zalewy i pokroić na małe kawałki. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Dokładnie wymieszać i połączyć
Monia miesza i gotujerozpuszczonym maśle szklimy poszatkowaną cebulę - ok 3 min. Dodajemy pokrojone warzywa "podsmażamy " około 5 min. Dodajemy rosół z kurczaka. Gotujemy pod przykryciem ok 10-15 min do momentu jak warzywa będą miękkie. Dodajemy przecier ogórkowy lub starte ogórki z zalewą ogórkową. ( Uważajmy z zalewą, by zupa nie była za kwaśna, ratować można śmietaną ) Zagotowujemy. Odstawiamy z gazu
Smaki Edytykostkę. Selera konserwowego odsączam, lekko odciskam z zalewy, kroję kilka razy na desce, żeby nitki nie były zbyt długie. Kukurydzę odsączam na sitku. Mieszam ze sobą wszystkie składniki w dużej misce, dodaję majonez i jeśli potrzeba doprawiam do smaki solą i pieprzem. Sałatka z kurczaka z ananasem i selerem konserwowym gotowa
Gotuj Się Kto Możezalewa się go mieszaniną śmietany z jajami. Jeśli jednak takiej zalewy nie ma, lub podajemy wypiek jest na słodko, wtedy mamy do czynienia z tradycyjną tartą. Niezależnie jednak od nazwy, kruche ciasto i dobrze dobrane dodatki potrafią zawojować podniebienia – my tym razem wybieramy kurczaka z lekko karmelizowaną cebulą pod pyszną śmietanowo-jajeczno-serową pierzynką z dodatkiem świeżych ziół
Nerds Kitchennich nie pozwoli wyschnąć pieczonej kurczęcej piersi. Żeby po upieczeniu nie było nudno i mdło – dodatek marynowanego zielonego pieprzu i suszonych pomidorów podbije wszystkie smaki. Jest pysznie! Piersi kurczaka osuszamy papierowym ręcznikiem. Nie odcinamy im tzw. polędwiczek, zostawiamy piersi w całości. Dociskamy pojedynczo każdą z kurczęcych piersi ręką do deski i kroimy w poprzek na dwie w miarę równe połowy(...)wyjmujemy z piekarnika, dajemy im 5-6 minut odpoczynku i podajemy. U nas na talerzach tak naszykowany kurczak wylądował w towarzystwie wiosennej sałatki ziemniaczanej, na która przepis znajdziecie TUTAJ . SKŁADNIKI składniki na 3 małe porcje lub 2 większe 600g piersi z kurczaka z wolnego wybiegu (3 sztuki po 200g każda) 100g bekonu w cienkich plasterkach (12 plasterków) 90g smarownego pasztetu
Karo in the Kitchenspożywczą i wstawić do lodówki na około 2 godziny. Po upływie tego czasu kawałki kurczaka usmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę. Ostrą papryczkę jedynie umyć i osuszyć. Cebulę obrać, drobno posiekać. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Natkę pietruszki drobno posiekać. Na rozgrzany, na dużej patelni olej, wrzucić pokrojoną paprykę i cebulę(...)nieco zmięknie. Dodać koncentrat pomidorowy i w razie potrzeby wlać 125 ml zimnej wody (należy kontrolować ilość wody, aby powstał sos). Gdy papryka będzie już odpowiedniej miękkości dodać podsmażonego kurczaka. Wymieszać i chwilę razem podsmażać, aby smaki się połączyły. Na koniec danie doprawić solą, słodką papryką w proszku i pieprzem. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, przy czym
Gospodyni Miejskakurczak z warzywami w woku do 15 minut. Świetna propozycja dla wielbicieli orientalnych smaków :) SKŁADNIKI 300g makaronu soba 3 ząbki czosnku pęczek dymki 3 pojedyncze piersi kurczaka 1 czerwona papryka 1 duża marchew puszka pędów bambusa (225g) 4-5 łyżek oleju sezamowego 5 łyżek sosu sojowego pieprz łyżeczka cukru 4 łyżki białego sezamu PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy zgodnie z przepisem(...)słupki paprykę, marchewkę pociętą w paseczki obieraczką do warzyw i odsączone z zalewy pędy bambusa. Doprawiamy pieprzem, dodajemy cukier i sos sojowy. Smażymy razem na małym ogniu przez około 7 minut, aż warzywa zmiękną. W tym czasie na suchej patelni prażymy ziarna sezamu. Gotowego kurczaka podajemy na makaronie - całość posypujemy sezamem. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjepieprz Wykonanie: 1. Fileta z kurczaka pokroić w grubszą kostkę, oprószyć solą, pieprzem, curry i odstawić na 20 minut. Po tym czasie usmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym. 2. Poszatkowaną kapustę pekińską wymieszać z marchewką startą na tarce o małych oczkach, lekko posolić. 3. Kukurydzę i brzoskwinie odsączyć z zalewy. Brzoskwinie pokroić w kostkę(...)Majonez, jogurt i ketchup wymieszać, doprawić solą, pieprzem i całość ponownie dokładnie wymieszać. 5. Sałatkę układać warstwami: połowa kapusty z marchewką, połowa kukurydzy, 1/2 sosu, rodzynki, kurczak, pozostała ilość kukurydzy, pozostała ilość sosu, pozostała kapusta z marchewką, brzoskwinie i prażony słonecznik
Szalona Kuchnia Ewelinypieczarki przekładamy do miski z cebulą. Na tą samą patelnię wlewamy odrobinę oleju i, gdy się zagrzeje, wrzucamy kurczaka. Smażymy. Następnie dodajemy do pieczarek. Studzimy. Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Kukurydzę osączamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy majonez wymieszany z ketchupem, doprawiony do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi
Smaki Na Talerzuwedle uznania, ja dałam dwa średnie ząbki. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku pieprzem. Gotowy sos odstawić. Pierś kurczaka pokroić w niedużą kostkę. Pokrojone mięso oprószyć solidnie przyprawą gyros i usmażyć na oleju kokosowym, odstawić do wystudzenia. Ananasa osączyć z zalewy i pokroić na małe kawałki. Kukurydzę osączyć z zalewy. Jajka i ser żółty pokroić w niezbyt drobną
Monia miesza i gotuje