Ostrość uzyskałam dzięki sosowi do kebaba i gyrosa firmy Folwark. Folwark produkuje również wiele innych sosów, ketchupy oraz pyszny majonez, który również wykorzystałam do sałatki. Składniki: 2 piersi z kurczaka 3 łyżeczki przyprawy do gyrosa 1 łyżeczka papryki słodkiej 4-5 szt ogórków konserwowych 0,5 puszki kukurydzy 3 pomidory 0,5 kapusty pekińskiej 4 łyżki ketchup Premium Folwark(...)oleju. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu. Ostudzić. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ogórki i pomidory pokroić w kostkę. Kapustę pekińską poszatkować i wymieszać z majonezem. Ketchup wymieszać z sosem gyros-kebab. Szczypiorek drobno pokroić. Układać w szklanej misce warstwami: kurczak, ketchup z sosem, ogórki, kukurydza, pomidory, kapusta pekińska. Przykryć folią spożywczą i włożyć
Ala piecze i gotujekurczaka, cukinii i czerwonego ryżu: 1 nieduża, podwójna pierś z kurczaka 2 małe cukinie lub 1 duża 1 ząbek czosnku 2 cebule szalotki 1 szklanka czerwonego ryżu (może być także „dziki”, brązowy lub zwykły biały) dwie duże garście rukoli (ok. 50 g) kilka pomidorów suszonych z zalewy lub pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżka białego(...)listonic_content=''; document.write(" "); Ryż gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu (czerwony gotuje się nawet 30-40 minut). W tym czasie na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy. Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i przyprawiamy solą, pieprzem oraz płatkami chili. Podsmażamy przez ok. 5 minut (co jakiś czas mieszając), aż kurczak się usmaży. Zdejmujemy. Cukinię myjemy, odkrawamy końce
Poezja smakupokroić i dodać do potrawy . Mi trochę żal jest go wyrzucić, uważam to za marnotrawstwo i zamierzam używać cytryny łącznie z miąższem (po usunięciu pestek). Cytrynę po wyjęciu z zalewy można opłukać pod wodą, aby usunąć nadmiar soli. Po otwarciu słoik przechowujemy w lodówce (cytryny będą dobre przez 9-12 miesięcy). Do czego można wykorzystać kiszone cytryny? W czasie(...)oraz zalewa mogą być wykorzystywane do przygotowywania wariacji drinku Krwawa Mary lub innych napojów o smaku kwaśnym i słonym. W Ajurwedzie sok z kiszonych cytryn traktowany jest jako domowy lek na choroby żołądka . A Wy do czego wykorzystujecie kiszone cytryny? W kolejnym poście przedstawię Wam przepis na klasyczny, bardzo sławny marokański tażin z kurczaka z kiszonymi
Chilli Czosnek i OliwaSkworcu koperek sól, pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Pierś kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy curry, szczyptę soli, mieszamy i wstawiamy do lodówki na godzinę. Fasolkę szparagową kroimy w nieduże kawałki ok. 2 cm, gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości i odcedzamy. Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Paprykę kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy(...)szklankę wody, wsypujemy ryż, solimy i gotujemy na małym ogniu do miękkości od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dolewamy wody. Kiedy ryż będzie już miękki dodajemy kurczaka, fasolkę, paprykę, kukurydzę i garść posiekanego koperku. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku, chwilę podgrzewając na patelni. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachsałatki. Myślę, że fajnie się sprawdzą na imprezowym stole. KOSZYCZKI WON TON Z SAŁATKĄ Z KURCZAKIEM Składniki: ciasto won ton (po 3 płaty na 1 koszyczek) 1/2 filetu z kurczaka 1 łyżeczka garam masali 2 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku 2 łodygi trawy cytrynowej oliwa do smażenia kukurydza w puszce (około 1/2 szklanki) 1/2 czerwonej papryki 1/2 czerwonej cebuli(...)zamarynowania mięsa. Po tym czasie mięso posypujemy przyprawą garam masala i smażymy. Kukurydzę odsączamy z zalewy i przekładamy do miski. Dodajemy do niej pokrojoną drobno czerwoną paprykę, cebulę i szczypiorek. Skrapiamy wszystko octem ryżowym i mieszamy. Do wymieszanych warzyw dodajemy usmażone kawałki kurczaka, doprawiamy do smaku. (opcjonalnie można dodać majonez, ja nie dodałam) . Sałatkę przekładamy do upieczonych koszyczków
Bon appetit mon amiejeżeli jej nie znajdziecie w sklepie, dajcie zamiennie selera z zalewy, jest podobny w smaku. Sałatkę z pieczarkami marynowanymi doprawiłam solą, pieprzem i majonezem – jeżeli wolicie wersję light, zamieńcie majonez na jogurt grecki czy jogurt naturalny. Wydaje mi się, że ta sałatka smakowałaby także wyśmienicie z kurczakiem, także zachęcam Was do zrobienie też takiej mięsnej wersji. Smacznego! Zobacz
Kuchnia Bazyliidodatkiem oleju. Odcedzamy na sicie. Pierś kurczaka kroimy w dosyć drobne kawałki i przesmażamy na oleju spod suszonych pomidorów. Oprószamy mięso solą i pieprzem, dodajemy posiekany w pół krążki por, chwilę przesmażamy, i dodajemy pokrojone suszone pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Po chwili podlewamy 1/2 szklanki gorącej wody. Cieciorkę odsączamy z zalewy, wsypujemy na patelnię, dolewamy resztę wody, dusimy(...)wlać mniej). Opcjonalnie możemy jeszcze przyprawić do smaku. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię i całość dokładnie mieszamy, by sos pokrył i oblepił tagliatelle. Zobacz też przepis na Tagliatelle z kurczakiem i suszonymi pomidorami (w nieco innej wersji
Kolorowy Przepisownikposiekanego koperku sól , pieprz do smaku Kukurydzę odcedzamy z zalewy i odstawiamy do odcieknięcia na sitku . Korniszony kroimy i dokładamy do kukurydzy ,żeby także porządnie odciekły , inaczej sałatka Słowiańska będzie nieapetycznie pływać . Wcześniej ugotowany i wystudzony ryż , przekładamy do miski , dodajemy do niego pokrojone w kostkę mięso z kurczaka ( odspojone od kości , ale z kawałkami wędzonej skórki -odetnijcie
Ogrodnik w podróżypapryki ½ puszki kukurydzy 3 łyżki majonezu Sól Pieprz Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do kurczaka. Mięso smażymy do miękkości na odrobinie oleju rzepakowego. Makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy na durszlaku. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Papryki kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez. Odstawiamy
VioletoweKucharzeniepuszka ananasa 1 słoiczek selera konserwowego sól, pieprz czarny majonez ok 4 łyżek olej do smażenia Pierś kurczaka pokroić w średnią kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć na oleju i wystudzić. Selera konserwowego oraz kukurydzę dobrze osączyć na sicie z zalewy. Ananasa osączyć z zalewy i pokroić na małe kawałeczki. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać. Połączyć
Monia miesza i gotujegrubą kostkę. Rozgrzałem masło, zeszkliłem cebulę i szalotkę. Pomidory szybko podsmażyłem na dużym ogniu. Przełożyłem do garnka. Kurczaka podsmażyłem partiami na maśle , dodałem przygotowany sos masala, doprawiłem solą , cukrem i pieprzem. Wszystko połączyłem w garnku , dodałem pomidory z puszki z zalewą. Dodałem koncentrat pomidorowy , śmietanę i wymieszałem. Podałem z chlebkiem naan
R'n'G Kitchenostudzić. Filety umyć, osuszyć recznikiem papierowym, pokroić w kostkę. Mięso wymieszać z przyprawą do kurczaka, usmażyć na tłuszczu, ostudzić. Pora umyć, osączyć, pokroić w piórka. Paprykę opłukać, osączyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Kukurydzę odlać z zalewy, odsączyć na sicie. Połączyć wszystkie składniki sałatki, wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą
Kuchnia Danusipotrzebujesz wyłącznie 1 patelni. Zacznij razem ze mną... Kurczaka pokrój w kostkę, przypraw solą, pieprzem. Gdy kurczak będzie podsmażony dodajemy cebulkę i czosnek. Następnie cukinię. Następnie dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory. Ja spotkałam ostatnio w sklepie pomidory bez zalewy. Sprawdziły się idealnie, a co więcej mają super intensywny smak. Całość zalewamy śmietanką i doprawiamy pieprzem oraz oregano
Mój Smak na Życiekostkę, ogórki też. Jajka ugotować na twardo, obrać pokroić w kostkę. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w kostkę, przesmażyć z przyprawą gyros, na tłuszczu. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Kukurydzę odlać z zalewy, przełożyć do miski. Do kukurydzy dodać składniki sałatki, wymieszać sałatkę z majonezem i musztardą, doprawić do smaku
Kuchnia Danusiobrać, pokroić w kostkę, zalać wodą. Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, kiełbasę (użyłam cienkiej kiełbasy z piersi kurczaka), selera i pora (można dodać w całości i usunąć potem z wywaru). Posolić, dodać przyprawy i ugotować do miękkości. Dodać odsączoną z zalewy i wypłukaną fasolę, olej lub masło, dosypać kleik ryżowy i zagotować aż się rozpłynie. (jeśli używamy mąki, trzeba
głodny alergik