ziemniaków (ważone już po obraniu) 500 g mielonego mięsa - najlepiej wołowo-wieprzowego, ale na upartego i kurczak może być ;) 1 cebulę 1 puszkę kukurydzy 500 g pomidorów 3-4 ząbki czosnku 1 papryczkę piri-piri (ja użyłam takiej z zalewy) 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 12-18% przyprawy: sól i pieprz do smaku, oregano, suszony/granulowany czosnek, gałka muszkatołowa
Ratunku obiadczerwona papryka 100 g żółtego sera 3 jajka 2 duże ziemniaki Kilka łyżek majonezu Sól Pieprz Olej do smażenia Filet z piersi kurczaka pokroić w kosteczkę, doprawić przyprawą do kurczaka. Usmażyć do miękkości na rozgrzanej patelni. Szczypiorek oraz koperek bardzo drobno posiekać. Ziemniaki oraz marchewkę ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Marchewkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach, ziemniaki pokroić(...)średnich oczkach. Pieczarki oraz kukurydzę odsączyć z zalewy. Złożenie sałatki: Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć folią spożywczą. Na dnie poukładać pieczarki (główkami do dołu). Na pieczarki wysypać wymieszany koperek ze szczypiorkiem. Następnie rozłożyć marchewkę, przyprawić solą i pieprzem. Rozsmarować kilka łyżek majonezu, delikatnie docisnąć. Następnie wyłożyć połowę kurczaka, kukurydzę, czerwoną paprykę. Znów posmarować majonezem. Dalej rozłożyć resztę kurczaka
VioletoweKucharzeniekalafior) 3 papryki 3 pomidory 2 marchewki 2 cebule zalewa: 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki octu 10% (można trochę mniej) 2 łyżki cukru 1 łyżka soli 1 łyżeczka mielonej papryki (słodkiej lub ostrej-jak wolicie) 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kardamonu 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka (ewentualnie) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. W garnku zagotowuję wodę, wrzucam różyczki(...)oczkach, paprykę kroję w słupki, cebulę w pół-talarki, a pomidory w ósemki. Krok 3. Wszystkie warzywa, wraz z osączonym kalafiorem, mieszam w dużej misce. Krok 4. Przygotowuję zalewę: do miseczki wlewam gorącą wodę, olej, ocet dodaję cukier oraz pozostałe przyprawy, dokładnie mieszam wszystkie składniki i wlewam do warzyw - odstawiam całość do macerowania przynajmniej na 1 godzinę
Moja Książka Kucharskaoliwy, odstawiamy do zamarynowania. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i 1 łyżkę masła, układamy filety z kurczaka i smażymy 2 minuty z każdej strony, na dużym ogniu, do lekkiego przyrumienienia. Wlewamy białe wino, a gdy lekko odparuje dodajemy pomidory wraz z zalewą. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień. Po upływie 5 minut dolewamy śmietankę, mieszamy i ponownie przykrywamy. Gotujemy
cool and mintyokoło 30 minut. 2. Na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę z czosnkiem, dodać kawałki fileta z kurczaka i całość usmażyć. 3. Ryż ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. 4. Ogórki pokroić w talarki, a paprykę w paseczki. Kukurydzę odsączyć z zalewy, a ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 5. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: ryż, 3 łyżki
Szalona Kuchnia Ewelinysera 1-2 łyżki majonezu 3 łyżki gęstej śmietany 18% lub jogurtu sól, pieprz, szczypta cukru Kurczaka (bez skóry) kroimy w drobną kostkę. Por kroimy na półplasterki. Przelewamy na sicie wrzącą wodą. Ser trzemy na dużych oczkach tarki. Kukurydzę osączamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Majonez łączymy ze śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Dodajemy
Smaki Na Talerzujajka 2 łyżki majonezu 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól pieprz Piersi kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć mięso do miski i dodać posiekaną natkę pietruszki, paprykę pokrojoną w drobną kostkę, kukurydzę odsączoną z zalewy i ser starty na grubej tarce. Dodać również jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz majonez. Wszystko dokładnie wymieszać
kuchnia doskiSKŁADNIKI: gotowana pierś z kurczaka gotowane warzywa: 3 marchewki 2 pietruszki mały kawałek selera 5 jajek ugotowanych 1 szkl. kuskus(zalać szklanką rosołu) 4-5 krążków ananasa ze słodkiej zalewy biała zblanszowana część pora sól, pieprz do smaku 2-3 łyżki majonezu lub gęstego jogurtu będzie bardziej fit 1-2 łyżki soku (zalewa z puszki) WYKONANIE: pierś, ananasa
Kuchnia Beatyłyżki posiekanego koperku majonez ok 4 łyżki olej do smażenia zioła włoskie Pierś kurczaka pokroić w średnią kostkę. Oprószyć ziołami włoskimi i usmażyć na odrobinie oleju, wystudzić. Tortellini ugotować i osączyć dobrze na sicie. Kukurydzę dobrze osączyć z zalewy. Paprykę osączyć z zalewy i pokroić na małe kawałki. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Dodać posiekany szczypiorek i wymieszać
Monia miesza i gotujePodsmażamy na rozgrzanym oleju do zeszklenia. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do zeszklonej cebuli, przyprawiamy solą, pieprzem oraz 1 łyżeczką przyprawy do gyrosa i smażymy do momentu aż mięso nie będzie surowe. Studzimy. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Pieczarki odsączamy z octu i kroimy na mniejsze(...)sobą składniki mokre: rozbełtane jajka z mlekiem, olejem, ketchupem oraz majonezem. Składniki suche dodajemy porcjami do składników mokrych i mieszamy łyżką drewnianą. Na końcu dodajemy pokrojone produkty: cebulkę z kurczakiem, paprykę, kukurydzę oraz pieczarki. Mieszamy. Masę wykładamy do papilotek, zajmując 3/4 ich objętości. Pieczemy przez 20-25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podajemy na ciepło lub zimno
Kuchnia MagdaLenyząbki czosnku słoiczek selera naciowego puszka kukurydzy woreczek ryżu 50 g rodzynek 1 łyżeczka ostrej papryki 3 łyżki majonezu sól pieprz oliwa Sałatka z kurczakiem na słodko – przepis Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i czosnkiem. Odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę aby wszystkie składniki się przegryzły. Następnie smażymy go na odrobinie oliwy i odstawiamy(...)ręcznikiem papierowym. Seler, kukurydzę i ananasa odsączamy z zalewy. Ananasa kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki łączymy z majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (jeśli jest taka potrzeba). Sałatkę najlepiej jest schować do lodówki na ok. 1,5 godziny aby wszystkie smaki się ze sobą połączyły. Smacznego! Post Sałatka z kurczakiem na słodko pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!tortem. Jednak kiedy zauważyłam brukselkę na półce od razy pomyślałam o tym, jaka jestem głodna. Niewiele myśląc, wrzuciłam opakowanie do koszyka, po czym sięgnęłam również po pierś z kurczaka - wydawało mi się, że to może być całkiem zgrany duet. Gdy wróciłam do domu i zaczęłam szperać w internecie okazało się, że na blogach wcale nie ma aż tak wielu(...)pikantnych i słodkich , dodałam zakupiony wraz z brukselką kurzęcy biust, pozmieniałam proporcje zalewy jajecznej, doprawiłam tak, żeby mi pasowało - i po niecałej godzinie pieczenia wyciągnęłam z piekarnika czystą rozkosz dla podniebienia. Wszystko razem skomponowało się idealnie, brukselka zdecydowanie gra pierwsze skrzypce, ale łagodnieje w towarzystwie kurczaka i sera. Pyszności! Sama zjadłam nieprzyzwoicie duży kawałek, a kiedy C. wrócił
Pożeraczka, czyli raz adobrzeogórków kiszonych i ryżu to doskonała propozycja na każdą okazję, do pracy, na śniadnaie, kolację lub domowe przejęcie. składniki na 6 porcji ugotowana w rosole pierś z kurczaka 4 jajka ugotowane na twardo 150 g ugotowanego ryżu 4 ogórki kiszone 1 puszka kukurydzy 2 jabłka 1 por 4-5 łyżek majonezu czarny pieprz sól przepis Ugotowany i wystudzony(...)łączymy z zawartością miski. Na końcu do sałatki wrzucamy odsączoną z zalewy kukurydzę. Wszystkie składniki razem łączymy, dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem jeszcze raz dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę wstawiamy na godzinę do lodówki aby wszystkie smaki się przegryzły. Artykuł Sałatka z gotowanym kurczakiem + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniapomidorów bez skóry (400 g) 80 g śmietany kremówki 30 % 5-6 szparagów sól pieprz Przygotowanie: Szparagi umyć, odłamać jasne, twarde końce i pokroić na mniejsze kawałki. Piersi z kurczaka oczyścić z błonek i kostek, w najgrubszym miejscu lekko rozbić tłuczkiem. Doprawić pieprzem, na każdą położyć po 2-3 listki bazylii i owinąć szynką szwarcwaldzką tak, aby końce nachodziły(...)przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pomidory (razem z zalewą) i gotować na małym ogniu około 5 minut, aż płyn trochę odparuje. Następnie wrzucić garść lekko posiekanej bazylii i wlać śmietankę. Zagotować i doprawić solą i pieprzem. Przygotowany sos wlać do naczynia do zapiekania, na wierzch położyć piersi z kurczaka. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 25 minut
Oryginalny smakobsmażamy po kilka minut z każdej strony, przekładamy na talerz. Następnie na patelnię w której smażyliśmy kurczaka, dolewamy olej, obniżamy temperaturę, wrzucamy posiekaną cebulę, rozgniecione ząbki czosnku, szklimy. Do cebuli wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, papryczkę, chwile podsmażamy, dodajemy pomidory wraz z zalewą, bulion, posiekaną natkę, bazylię i imbir. Serek kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do całości, dusimy do momentu
R'n'G Kitchen