Coraz częściej zastanawiamy się skąd się bierze to co jemy, przyglądamy się jaki dokładnie skład mają produkty które kupujemy. Niestety zalewa nas jedzenie coraz gorszej jakości – aby taniej, aby szybciej. Już mało kogo dziwi, że w jagodowym jogurcie jest więcej cukru niż owoców, a fioletowy kolor nie wziął się z jagód a od koszenily (barwnika pozyskiwanego z mszyc(...)dodatkiem antybiotyków szkodliwych dla naszego zdrowia. Najlepiej więc kupować kury wiejskie od znajomego gospodarza lub z hodowli ekologicznej. Są sporo droższe, ale można przemyśleć czy nie lepiej zjeść kurczaka rzadziej a zdrowiej. Nasza dzisiejsza propozycja to wędlina z piersi kurczaka. Prosta w przygotowaniu. Najwięcej czasu zajmuje trzymanie mięsa w solance a następnie powolne jego gotowanie. Naszą domową wędlinę przygotowaliśmy
OstryKęsCoraz częściej zastanawiamy się skąd się bierze to co jemy, przyglądamy się jaki dokładnie skład mają produkty które kupujemy. Niestety zalewa nas jedzenie coraz gorszej jakości – aby taniej, aby szybciej. Już mało kogo dziwi, że w jagodowym jogurcie jest więcej cukru niż owoców, a fioletowy kolor nie wziął się z jagód a od koszenily (barwnika pozyskiwanego z mszyc(...)dodatkiem antybiotyków szkodliwych dla naszego zdrowia. Najlepiej więc kupować kury wiejskie od znajomego gospodarza lub z hodowli ekologicznej. Są sporo droższe, ale można przemyśleć czy nie lepiej zjeść kurczaka rzadziej a zdrowiej. Nasza dzisiejsza propozycja to wędlina z piersi kurczaka. Prosta w przygotowaniu. Najwięcej czasu zajmuje trzymanie mięsa w solance a następnie powolne jego gotowanie. Naszą domową wędlinę przygotowaliśmy
OstryKęskurczaka 1 łyżeczka soli 2 łyżki wódki lub octu 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 mała czerwona papryka 1 cebula 1/2 szklanki pędów bambusa 5 plastrów ananasa z puszki olej do smażenia Na sos: 12 łyżek cukru 6 łyżek octu 10% 2 łyżki soku z pomarańczy (opcjonalnie), ja używam zalewy z ananasa(...)zdejmujemy go z ognia, garnek przykrywamy pokrywką. W głębokim talerzu rozkłócamy jajka i mieszamy z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej, aż do uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrzewamy olej, kawałki kurczaka maczamy w cieście i smażymy partiami do momentu gdy kurczak będzie złocisty. Kurczaka odcedzamy z nadmiaru tłuszczu, wykładamy na talerz, polewamy sosem i natychmiast podajemy, żeby mięso było chrupiące
Kulinarne przygody GatityTakie warzywa można podawać także w wersji mięsnej z dodatkiem kawałków kurczaka lub nóżek kaczki i domową ostrzejszą surówką, np. z pora lub colesław. Składniki: 3 duże ziemniaki 1 czerwona papryka 3 duże pieczarki 1 cukinia 1 pietruszka 1 cebula połowa ostrej papryczki 3 suszone pomidory z zalewy przyprawy: lubczyk, sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, suszony czosnek
Zasmakuj Kuchniłyżki oleju ryżowego 2-3 ząbki czosnku 1 pierś kurczaka (lub krewetki) 2 małe jajka 3/4 szklanka kiełków fasoli mung* 2 dymki lub 1 pęczek szczypiorku (biała i jasnozielona część) limonka do podania (opcjonalnie) prażone (niesolone) orzechy ziemne *jeśli użyjecie tak jak ja kiełków w zalewie, zalewę należy odsączyć Składniki na sos: 4 łyżki sosu rybnego 2 łyżki
Słodkie okruszkisosami takimi jak; czosnkowy, ziołowy czy śmietanowy Składniki: Farsz: pierś z kurczaka przyprawa Kotani Gyros pół opakowania świeżego baby szpinaku ( biedronka) kilka suszonych pomidorów w oleju ( najlepsze z Biedronki z dynią ) Pierś kroimy w drobną kostkę, obsypujemy przyprawą kotani i smażymy na patelni z odrobiną oleju z zalewy pomidorów. Dodajemy pokrojone suszone pomidory i szpinak. Smażymy, aż szpinak(...)Pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Górę pierogów smarujemy białkiem żeby się pięknie zarumieniły. Na wierzch można położyć kilka pestek dyni, które znajdziecie w zalewie olejowej z pomidorów suszonych. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15min, aż się pięknie zarumienią. Artykuł Najlepsze ciasto na pieczone pierogi pochodzi z serwisu Rusty
Rusty Forkplastrów ananasa 3 łyżki majonezu szczypiorek sól oliwa pieprz Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, solimy i dodajemy pieprz. Smażymy na oliwie, a następnie studzimy. Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie (nie może się rozgotować, ma być chrupki). Po wystudzeniu dzielimy go na mniejsze kawałki. Ananasy odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy z majonezem. Posypać szczypiorkiem
Delicious Titbitssera żółtego oliwa przyprawy Przygotowanie: Kurczaka kroimy w większą kostkę,przyprawiamy ulubionymi ziołami ,solimy i smażymy na odrobinie oliwy.Pieczarki kroimy w plasterki i również smażymy na oliwie na rumiano.Paprykę i ser feta kroimy w kostkę,cebulę w piórka,kukurydzę odsączamy z zalewy,ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystko razem mieszamy w misce
Swojskie jedzonkopieprz ulubione zioła dodatkowo: tortille (np. Develey ) Wykonanie: Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić wg uznania, podsmażyć na oliwie, w głębokim garnku, po chwili dodać cebulę, następnie paprykę, smażyć chwilę, po czym zalać zblendowanymi pomidorami, dorzucić odcedzoną i opłukaną fasolę, ananasy i groszek (można dodać odrobinę zalewy z groszku, żeby potem było z czego sos zrobić). Dusić
Trufelkowokoperku majonez czosnek granulowany sól i pieprz Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i smażymy na patelni. Marchewkę i jajka gotujemy.Ser żółty, ugotowaną marchewkę, jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Koperek i szczypiorek drobno kroimy. Pieczarki i paprykę dobrze odsączamy z zalewy, a następnie paprykę kroimy w kostkę, a pieczarki zostawiamy w całości
Dieta Rozdzielna i Zdrowiekurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka i usmażyć. Gdy wystygną dodać do makaronu. Ogórka i paprykę obrać i pokroić w kostkę (z ogórka możemy wyciąć środek wtedy będziemy mieli pewność, że nie puści on zbyt dużo wody w sałatce). Kukurydzę odsączyć z zalewy. Warzywa dodać do reszty składników. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę
My simple kitchenmajonezu sól, pieprz, słodka i ostra papryka Przygotowanie Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawami i smażymy na oleju na złoto. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Paprykę kroimy w paski, ananasa w kostkę. Kukurydzę i fasolkę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski, dodajemy majonez i przyprawy
e-PrzepisyKulinarneryby – smażonej, gotowanej, na parze, do delikatnych białych mięs – kurczaka i indyka. Smakują też z wołowym stekiem ale i same, do kieliszka wódki czy zimnego piwa. SKŁADNIKI 800-1000g ziemniaków sałatkowych, typu A 15-20 czarnych oliwek bez pestek 1 czubata łyżka drobnych kaparów z zalewy lub taka sama ilość posiekanych kaparów ‘jabłuszek’ 6 filecików anchois ½ pęczka grubego
Karo in the Kitchenskładniki na 12 mielonych 50 dag mięsa mielonego z kurczaka puszka kukurydzy 1 jajko płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki ostrej papryki duża szczypta czarnego pieprzu 3-4 łyżki bułki tartej + 3/4 szklanki do panierowania olej do smażenia przepis Do miski przekładamy mielone mięso, dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę oraz jajko, wsypujemy sól,ostrą paprykę i czarny pieprz. Całość wyrabiamy
Smakowite Daniapapryka czerwona -0,5 szt PRZYGOTOWANIE: Pierś kurczaka ugotować w wodzie z wegetą, ostudzić. Pokroić piersi w grubszą kostkę. Ogórki i cebulę pokroić w kostkę. Ryż ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w kostkę. Kukurydzę i fasolę odlać z zalewy osączyć na sicie. Wszystkie składniki sałatki
Kuchnia Danusipizzy, na kanapki czy do zapiekania w nim ryb lub kurczaka. Danie według przepisu mojego męża – tak więc każdy facet sobie z nim poradzi. Składniki: 400-500 g makaronu tagliatelle lub spaghetti (użyłam z dodatkiem świeżego chili) 1 słoik pomidorów suszonych w oleju/oliwie (ok. 150 g bez zalewy) 2 ząbki czosnku 1-2 łyżki tartego parmezanu 7 orzechów
Poezja smaku