ryżem i dużą porcją orzeszków pistacjowych. Oryginalna kombinacja smaków na co dzień i od święta. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 4 duże nogi lub 8 udek z kurczaka (1,2kg) 250g zielonych oliwek 1 łyżka tymianku 1 łyżka bazylii 1 łyżka oregano 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka soku z cytryny 6 łyżek(...)Instrukcje Z nóg lub udek usuwamy ewentualny nadmiar skóry i tłuszczu. Nogi dzielimy na 2 części (udka i podudzia). Płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Osączone z zalewy oliwki albo dość grubo siekamy ręcznie, albo ostrożnie tniemy w blenderze – na niewielkich obrotach, pulsacyjnie, kilka razy mieszając. Finalnie powinniśmy otrzymać oliwki pocięte na kawałki (patrz zdjęcia), natomiast
Kulinarna Pokusaugotowanych ziemniaków) 80 g masła 125 ml śmietany kremówki 30% pieprz cayenne sól 1/2 pęczka bazylii, umytej, posiekanej (dałam tylko na wierzch) SKŁADNIKI NA ZAPIEKANKĘ Z KURCZAKIEM: 4 piersi kurczaka, umyte, osuszone 2 łyżki oliwy z oliwek 40 g masła sól pieprz 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki (dodałam, choć nie było w przepisie(...)duży) 200 g sera mozzarella, pokrojonego w plastry (użyłam tylko 1 kulkę 120 g) WYKONANIE: Ugotuj ziemniaki bez soli do miękkości. W międzyczasie kukurydzę odsącz z zalewy, dodaj czosnek oraz mleko i zmiksuj blenderem na gładką masę. Filety umyj, osusz, dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Podsmaż z obu storn (po około
Słodko-Słony Świat IlonyWymieszać. Dodać podsmażone udka z kurczaka i całość dusić pod przykryciem, na średnim ogniu, przez 45 - 50 minut, aż mięso kurczaka będzie łatwo odchodziło od kości. Uduszone mięso z kurczaka wyjąć z patelni i odstawić do lekkiego przestudzenia. Lekko wystudzone mięso oddzielić przy pomocy dwóch widelców (lub dłońmi) od skóry i kości i delikatnie poszarpać (dwoma widelcami lub dłońmi(...)który osadził się na powierzchni sosu na patelni, a sos wraz z cebulą przelać do miseczki. PIKANTNY COLESŁAW: Obie kapusty drobno poszatkować. Przełożyć do miski. Plasterki jalapeno odcedzić z zalewy. Dodać do surówki. Wymieszać. Kolendrę umyć, osuszyć, posiekać. Przygotować sos. Do miseczki wlać mleko, majonez, ocet. Dodać cukier, pieprz cayenne i przyprawić solą do smaku. Dokładnie wymieszać. Do miski
Gospodyni Miejskasmaku DODATKI: * ser żółty – 100 g * pieczony filet z kurczaka – 100 g * kukurydza – 80 g * szczypiorek – 1 pęczek * jajka – przepis na jajka po benedyktyńsku TUTAJ SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz przyprawami. Dodajemy mleko roztrzepane z jajkiem. Wrzcamu odsączoną z zalewy kukurydzę, pokroje w kostk mięso oraz starty ser. Dodajemy posiekany
Ostra na Słodkolesie na ściętym pniu. Niektórzy mówią że po ugotowaniu smakuje jak kurczak, sprawdziłam, zgadza się. Tym razem zamarynowałam je według pomysłu Pyzy , to był dobry pomysł bo grzyby tak przygotowane są rewelacyjne. Zachęcam do zrobienia jak tylko znajdziecie grzyba na pniu. Żółciak siarkowy marynowany w zalewie korzennej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniebułki tartej do panierowania sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Mięso z kurczaka dokładnie opłukać i osuszyć ( aby mięso było soczyste i aromatyczne należy namoczyć w mleku z suszoną bazylią). Podzielić na 4 części. Rozbić tłuczkiem, ociupinkę posolić i popieprzyć z każdej strony. Mozzarellę osączyć z zalewy i pokroić również na 4 części. Mięso ułożyć na deseczce
Różne smaki w kuchniMAKAR , 2 łyżki majonezu, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z piersi kurczaka kroję w kostkę. Mięso podsmażam około 10 minut na oliwie. Oprószam solą i pieprzem. 2. Ananasa obieram. Owoc kroję w małą kostkę. Pestki dyni prażę na rumiano na suchej patelni. Kukurydzę odsączam z zalewy. 3. Podsmażony filet, ananasa, kukurydzę oraz pestki dyni przekładam do salaterki. Dodaję
Tradycyjna kuchnia KasiSKŁADNIKI : 500 g wątróbki drobiowej 1 udko z kurczaka włoszczyzna : marchew, pietruszka, kawałek selera 1 cebula sól, pieprz, ostra papryka do smaku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki rozmarynu 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 60 g masła 6 -7 suszonych pomidorów z zalewy olejowej
Kulinarne Fantazje Mariolipotem wrzuciłam szpinak. Poddusiłam chwilę razem, wystudziłam. Tuńczyka odcedziłam z zalewy i rozdrobniłam. Na wystudzony spód nałożyłam kolejno szpinak, tuńczyka, kukurydzę. Całość zalałam ciepłym sosem beszamelowym i zapiekłam przez 15-20 min. w 180st. do zarumienienia. -------------------------------------------------------------- ------------------------------------------------------------------ Powiązane posty: Pizza wiejska vs kebab Quiche z kurczakiem i brukselką
bastalenabułki tartej do panierowania sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Mięso z kurczaka dokładnie opłukać i osuszyć ( aby mięso było soczyste i aromatyczne należy namoczyć w mleku z suszoną bazylią). Podzielić na 4 części. Rozbić tłuczkiem, ociupinkę posolić i popieprzyć z każdej strony. Mozzarellę osączyć z zalewy i pokroić również na 4 części. Mięso ułożyć na deseczce
Słodkości i nie tylkojakaś rada – najlepiej jest użyć mięsa mielonego zarówno z piersi kurczaka jak i udek:) 500-800 g mielonego mięsa drobiowego 100 g sera z niebieską pleśnią (np lazur błękitny) 200 g mozzarelli 2 jajka koperek bułka tarta sól, pieprz, gałka muszkatołowa Mozzarellę, po osączeniu z zalewy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mielone mięso wkładamy do miski. Dodajemy
Smaki Na TalerzuUpieczone wyjmuję i przekładam na deseczkę. Opłukaną i osuszoną pierś z kurczaka kroję w paski, przekładam do salaterki. Przyprawy mieszam z olejem, zalewam paski mięsa, mieszam i odstawiam by się nieco zamarynowało. Paprykę kroję w kostkę, cebulę biała i czerwoną kroję w piórka,dodaję osączone z zalewy : groszek i marchew i wszystko mieszam ze sobą. Sałatę siekam i odstawiam
Bea(u)ty kitchenCoraz częściej zastanawiamy się skąd się bierze to co jemy, przyglądamy się jaki dokładnie skład mają produkty które kupujemy. Niestety zalewa nas jedzenie coraz gorszej jakości – aby taniej, aby szybciej. Już mało kogo dziwi, że w jagodowym jogurcie jest więcej cukru niż owoców, a fioletowy kolor nie wziął się z jagód a od koszenily (barwnika pozyskiwanego z mszyc(...)dodatkiem antybiotyków szkodliwych dla naszego zdrowia. Najlepiej więc kupować kury wiejskie od znajomego gospodarza lub z hodowli ekologicznej. Są sporo droższe, ale można przemyśleć czy nie lepiej zjeść kurczaka rzadziej a zdrowiej. Nasza dzisiejsza propozycja to wędlina z piersi kurczaka. Prosta w przygotowaniu. Najwięcej czasu zajmuje trzymanie mięsa w solance a następnie powolne jego gotowanie. Naszą domową wędlinę przygotowaliśmy
OstryKęsCoraz częściej zastanawiamy się skąd się bierze to co jemy, przyglądamy się jaki dokładnie skład mają produkty które kupujemy. Niestety zalewa nas jedzenie coraz gorszej jakości – aby taniej, aby szybciej. Już mało kogo dziwi, że w jagodowym jogurcie jest więcej cukru niż owoców, a fioletowy kolor nie wziął się z jagód a od koszenily (barwnika pozyskiwanego z mszyc(...)dodatkiem antybiotyków szkodliwych dla naszego zdrowia. Najlepiej więc kupować kury wiejskie od znajomego gospodarza lub z hodowli ekologicznej. Są sporo droższe, ale można przemyśleć czy nie lepiej zjeść kurczaka rzadziej a zdrowiej. Nasza dzisiejsza propozycja to wędlina z piersi kurczaka. Prosta w przygotowaniu. Najwięcej czasu zajmuje trzymanie mięsa w solance a następnie powolne jego gotowanie. Naszą domową wędlinę przygotowaliśmy
OstryKęskurczaka 1 łyżeczka soli 2 łyżki wódki lub octu 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 mała czerwona papryka 1 cebula 1/2 szklanki pędów bambusa 5 plastrów ananasa z puszki olej do smażenia Na sos: 12 łyżek cukru 6 łyżek octu 10% 2 łyżki soku z pomarańczy (opcjonalnie), ja używam zalewy z ananasa(...)zdejmujemy go z ognia, garnek przykrywamy pokrywką. W głębokim talerzu rozkłócamy jajka i mieszamy z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej, aż do uzyskania jednolitej masy. Na patelni rozgrzewamy olej, kawałki kurczaka maczamy w cieście i smażymy partiami do momentu gdy kurczak będzie złocisty. Kurczaka odcedzamy z nadmiaru tłuszczu, wykładamy na talerz, polewamy sosem i natychmiast podajemy, żeby mięso było chrupiące
Kulinarne przygody Gatity