kurczak to dla niektórych osób trywialne, bardzo proste, tanie i niezbyt atrakcyjne danie, ale lubię jeść kurczaka przygotowanego na różne sposoby. Udka kurczaka doprawiłam domową przyprawą do kurczaka. Oczywiście można mięso doprawić ulubioną przyprawą ze sklepu. Natarłam kurczaka przyprawą i zostawiłam na godzinę w lodówce. Rozgrzałam 2 łyżki oleju rzepakowego na patelni i ułożyłam kurczaka na patelni, obsmażyłam ćwiartki kurczaka(...)wcześnie zredukował, a kurczak nie był jeszcze miękki! Pyszny, soczysty i aromatyczny Kurczak z patelni . Wystarczyło po usmażeniu wyłożyć kurczaka na talerz, podałam z pieczonym burakiem pokrojonym w plastry, na sałacie, z domowym serem sałatkowym . Przeważnie przygotowuję kurczaka z różnymi przyprawami, polecam m.in. takie przepisy: – kurczak pieczony z majerankiem i papryką – pieczony kurczak w miodzie i rozmarynie – Kurczak pieczony
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępomysłem zarówno na obiad, jak i imprezowe danie na ciepło! Śmiało możecie przygotować tak zarówno całe udka, jak i podudzia czy też filet. Spróbujcie! SKŁADNIKI: * podudzia z kurczaka – 6 szt * miód prawdziwy wielokwiatowy – 3 łyżki * sok z cytryny – 0,5 szkl * świeży tymianek i rozmaryn * chili – 1 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 3 ząbki
Ostra na Słodkopomysłem zarówno na obiad, jak i imprezowe danie na ciepło! Śmiało możecie przygotować tak zarówno całe udka, jak i podudzia czy też filet. Spróbujcie! SKŁADNIKI: * podudzia z kurczaka – 6 szt * miód prawdziwy wielokwiatowy – 3 łyżki * sok z cytryny – 0,5 szkl * świeży tymianek i rozmaryn * chili – 1 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 3 ząbki
Ostra na Słodkopowstało pyszne danie...skrzydełka lekko pikantne z nutką słodyczy miodu...a sosik jaki powstał..mniam..pycha... 1 kg skrzydełek 2 łyżki sosu barbecue 1 łyżka miodu przyprawa do kurczaka 2-3 marchewki 1 cebula sól i pieprz listek, ziele 2 łyżki oleju Skrzydełka z kurczaka pokroić na 2 części. Umyć, osuszyć.Do misy mulicookera urządzenia wlać oliwę, dodać pokrojoną
Moje domowe kucharzenieczosnek- 2 ząbki * papryczka chili- pół łyżeczki * ciemny sos sojowy- 3 łyżeczki * pieprz- do smaku Sos: * woda- 250 ml * miód- 4 łyżki * cytryna- sok (6 łyżek) oraz skórka (1 łyżka) * imbir- łyżeczka Opłukane piersi z kurczaka zamarynować w sosie sojowym z dodatkiem, papryczki chili i pieprzu(...)minimum przez godzinę). Następnie przesmażyć na oliwie z dwóch stron. Dodać cebulę z czosnkiem i smażyć przez około minutę. W międzyczasie przygotować sos z wody, cytryny, imbiru oraz miodu i polać kurczaka. Zagotować i dusić na małym ogniu przez 5 minut. Zdjąć pokrywę, ustawić palnik na średni płomień i smażyć, aż sos zgęstnieje, czyli około 15 minut. Smacznego
Kraina Miodem PłynącaSkładniki: 2 kg skrzydełek z kurczaka 50 g masła 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki miodu 4 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku 2 łyżki wędzonej słodkiej papryki 4 łyżeczki pieprzu cayenne sól Sposób wykonania: Skrzydełka dzielimy na 3 części, przecinając je w miejscach zgięć. Najcieńsze części odkładamy, nie będą nam potrzebne (możemy wykorzystać je aby ugotować bulion drobiowy). Pozostałe(...)zmiażdżonym czosnkiem. Gdy doprowadzimy je do wrzenia odkładamy z ognia. Dodajemy do masła cukier i mieszamy aby się rozpuścił. Następnie dodajemy miód, koncentrat paprykę oraz pieprz. Mieszamy do uzyskania jednolitej pasty. W dużej misce nacieramy dokładnie kawałki kurczaka przestudzoną pastą. Skrzydełka wykładamy na dużą blachę piekarnika (mogą być ciasno ułożone) i pieczemy w 170°C przez 1 g odzinę
Qchnia po prostusama coraz częściej po nie sięgam :) Tym razem całe nóżki w dosyć nietypowej marynacie. Pieczone w nietypowej temperaturze. Zapraszam! Składniki: - 2 nogi z kurczaka - pomarańcza - 70 ml whiskey - łyżka miodu - łyżka sosu sojowego ciemnego - 2 ząbki czosnku - łyżeczka suszonej mięty - sól, pieprz Start przygotowań oczywiście dzień wcześniej: Kurczaka myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Bardzo ostrym(...)nożem nacinamy skórkę, uważając aby nie uszkodzić mięsa. Whiskey, miód, sos sojowy, posiekany czosnek i sok z połowy pomarańczy mieszamy, dodajemy ok pół łyżeczki soli. Powstałą marynata nacieramy kurczaka, szczelnie zamykamy i odstawiamy do lodówki na całą noc. Piekarnik rozgrzewamy do 110 stopni z termoobiegiem. Nóżki przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy całą marynatą i obkładamy kawałkami pomarańczy z połówki
Cook&Loveudane grillowanie. Wystarczy nasmarować je w przygotowanej w przepisie marynacie a następnie cieszyć się z rewelacyjnego smaku delikatnego mięsa skrzydełek. składniki na 4 porcje 8 skrzydełek z kurczaka 3 łyżki miodu 4 łyżki oleju 2 łyżki przyprawy do kurczaka przepis Do miski wlewamy miód i olej, wsypujemy przyprawę do kurczaka i wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Z umytych skrzydełek odcinamy końcówki
Smakowite DaniaKurczak nie większy niż 2 kg 3 łyżki oliwy z oliwek Przyprawa do kurczaka Majeranek 3 ząbki czosnku Papryka ostra Papryka słodka 2 małe łyżeczki soli 3 łyżki miodu Wykonanie: Kurczaka umyć i osuszyć. Posmarować oliwą i miodem oraz natrzeć dokładnie wszystkimi przyprawami i czosnkiem. Umieścić kurczaka w naczyniu żaroodpornym. Wlać do naczynia ¾ szklanki wody. Włożyć kurczaka
The Sweet DamselTrochę orientu na obiad, lekko dopracowane i inne piersi z kurczaka, soczyste i chrupiące ziemniaczki, zaskoczą niejednego smakosza. Obiad prosty,ale jakże aromatyczny! Składniki -piersi z kurczaka -ziemniaki -miód spadziowy -musztarda sarepska ROLESKI -oliwa z oliwek -nać selera -szafran -sól himalajska różowa i pieprz ziołowy do smaku -Karahi Chicken Masala SKWORCU Piersi z kurczaka umyj, pokrój na kotlety(...)Przygotuj marynatę. Miód rozpuść w kąpieli wodnej, do chłodnego miodu, dodaj musztardy, pieprzu, soli, oliwy z oliwek. Wymieszaj marynatę i natrzyj nią kurczaka. Przykryj folią spożywczą, włóż do lodówki, co najmniej na 2 godziny. Ziemniaki obierz. Pokrój na cząstki. Obtocz w oliwie, soli i pieprzu oraz Karahi ChickenMasala. Wysyp na dno posmarowanej tłuszczem brytfanny z pokrywą. Poukładaj na ziemniakach piersi
Z Kuchni Do Kuchnipysznym smakiem – mamy idealne połączenie. Właśnie takie danie chcę Wam dziś zaproponować. Przygotuj: 400g. filetów z kurczaka Ser halloumi Owoc granatu Świeży groszek Czosnek Cytryna Miód Sos balsamiczny Sól Pieprz Mięso kurczaka myjemy, suszymy i kroimy na drobne filety. Dwa, trzy ząbki czosnku przecieramy przez praskę i dodajemy do filecików. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy sok z połowy cytryny
MarcinChefsoczysty! Naszym zdaniem kluczem do przygotowania tych pysznych szaszłyków jest utrzymywanie stałej, średniej temperatury obracanie mięsa, dzięki czemu mięso smaży się równomiernie. Najlepsza marynata do szaszłyków z kurczaka na grilla z limonką, miodem oraz sosem chili, zaskakująco dobrze sprawdzi się również do innych mięs. Zapach tych grillowanych szaszłyków drobiowych sprawi, że poczujesz się jak w egzotycznej podróży, a do pełni(...)spotkanie w gronie przyjaciół lub znajomych? Zobacz więc, jak zrobić pyszne szaszłyki z kurczaka na grilla! Zapraszamy na przepis! Szaszłyki z kurczaka na grilla – marynata Składniki: Marynata: słodki sos chili: 3 łyżki świeżo otarta skórka z jednej limonki świeżo wyciśnięty sok z jednej limonki miód: 2 – 3 łyżki przeciśnięty przez praskę czosnek: 4 ząbki świeżo starty imbir
Kuchnia Na Wypasieskładniki: 4 udka kurczaka 1/2 cytryny 2 łyżki miodu 3 ząbki czosnku ok. 2 cm imbiru 50 g masła 2 szczypty suszonego rozmarynu sól, pieprz wykonanie: Udka kurczaka myjemy, osuszmy i posypujemy solą oraz pieprzem. Dodajemy obrany i starty imbir, posiekane ząbki czosnku, zest (starta skórka z cytryny, bez białej części) i sok z cytryny, rozmaryn oraz miód. Wszystko mieszamy
Domowy Smak JedzeniaSkładniki (na 2 paczuszki): 1 op. ciasta francuskiego 1 pierś z kurczaka 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki płynnego miodu 5-6 ząbków marynowanego czosnku 2 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżeczki musztardy Dijon 1 łyżka świeżo posiekanej kolendry 1 szalotka (opcjonalnie) 1 żółtko szczypta ziół prowansalskich CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. W misce mieszamy oliwę, miód
My Culinary Artmłodą cukinią i pieczonym czosnkiem. Co tu dużo pisać zróbcie dzisiaj na obiadek! Serdecznie zapraszam! SKŁADNIKI: - 1 szt. podwójnej piersi z kurczaka - 2 gruszki konferencje - 1 młoda cukinia - czosnek - oliwa z oliwek - sól himalajska - łyżeczka miodu - pieprz(...)kolorowy Pierś z kurczaka rozetnij wzdłuż, oprósz solą i pieprzem. Gruszki kroimy, obieramy i na łyżce oliwy podsmażamy wraz z cukinią przez 3 minutki. Wykładamy na pierś z kurczaka, polewamy miodem, rolujemy. Możecie spiąć patyczkami. Polewamy sosem z podsmażenia i oliwą, pieczemy pod przykryciem z foli aluminiowej, przez około 30-40 minut w nagrzanym piecu! Smakowało? ;-)))) Pięknej niedzieli Wam życzę
SMYKWKUCHNINADZIENIEM A'LA WĘGIERSKIM Składniki: - 1 kurczak - 2 papryki słodkie (najlepiej różnokolorowe) - 1 papryczka chilli - 5 ziemniaków - 2 cebule - 4 ząbki czosnku - 5 łyżek miodu - przyprawy: sól, pieprz cayenne, papryka słodka, papryka ostra Przygotowanie: Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. Paprykę kroimy w sporą kostkę. Papryczkę chilli najpierw rolujemy w dłoniach, stukamy nią kilka razy o blat, odcinamy końcówkę i wysypujemy(...)miski i doprawiamy solą, pieprzem cayenne oraz paprykami. Mieszamy całość dokładnie dla połączenia składników. Nadziewamy mieszanką kurczaka i zaszywamy go. To, co zostanie, układamy wokół niego. Samego kurczaka wysmarowujemy miodem i doprawiamy ponownie solą, pieprzem cayenne i paprykami. Kurczaka pieczemy w brytfance w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni; czas zależy od wagi: na 1 kilogram 60/70 minut. Ostatnie
Życie zamknięte w smaku