kurczak w miodzie - 2160 przepisów (strona:4/144)

Kurczak marynowany na słodko z puree ziemniaczano -dyniowym 275

Jeden z moich kulinarnych eksperymentów. Połączenie smaku dyni z musztardą i miodem jest fantastyczne, polecam! Kurczak marynowany (2-3 porcje): 2 piersi z kurczaka 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka musztardy francuskiej 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki oleju słonecznikowego Puree (2-3 porcje): 0,5 kg dyni 1 duży ziemniak sól, pieprz świeża bazylia CZAS(...)POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1/ Kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i każdą pierś przecinamy przez środek na dwa cienkie filety. W misce łączymy musztardy, miód, sos sojowy i olej. Kurczaka dokładnie obtaczamy w marynacie, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania puree. 2/ Dynię kroimy na pół księżyce, pestki wyrzucamy, przy pomocy obieraczki pozbywamy się skórki

My Culinary Art
PAŁKI KURCZAKA W MARYNACIE CZOSNKOWO- ZIOŁOWEJ Z MIODEM 192

propozycję na pyszne i soczyste mięso z kurczaka, które wcześniej trzymałam 6 godzin w marynacie czosnkowo- ziołowej a pod koniec pieczenia delikatnie przesmarowałam mięso miodem. Do pałek z kurczaka wykorzystałam  przyprawę do kurczaka czosnkowo- ziołową  od  Cykoria . Według przepisu producenta wystarczy dodać do przyprawy olej, wymieszać, nasmarować kurczaka, następnie podsmażyć na oleju, podlać wodą i dusić(...)kilka godzin. Piekarnik nagrzać do 170'C. Piec mięso w piekarniki na blaszy od piekarnika po około 30 minut z każdej strony. Na końcu pieczenia pałki z kurczaka lekko przesmarować miodem (użyłam do tego silikonowego pędzelka). Piec 5 minut następnie mięso odwrócić na drugą stronę, nasmarować miodem i podpiec kolejne 5 minut. Można podać z ziemniakami i ulubioną surówką

Zrób to smacznie
Kurczak w miodzie 181

sposobów ale w miodzie jeszcze nie. Czas nadrobić zaległości, bo kurczak to znakomite źródło białka i walory smakowe. Przygotowany w miodzie ma dodatkowo walory smakowe i zdrowotne, polecam. Kurczak w miodzie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Filet z kurczaka z ananasem i fasolką 326

Kurczak to nudny pomysł na obiad? Spróbujcie zrobić go w egzotycznej wersji z ananasem i zieloną fasolką szparagową. Fasolka szparagowa Ananas Filet z kurczaka Miód Orientalna przyprawa do mięs Masło Cukier Sól Pieprz Fasolka zielona jest zdrowsza niż żółta. Wymaga jednak dłuższego gotowania. Pokrojoną na równej długości kawałki fasolkę gotujemy w osłodzonej i lekko osolonej wodzie do miękkości(...)przyprawą orientalną. Jeśli takiej nie mamy, możemy użyć tego, co znajduje się akurat w naszej kuchni: curry, kurkumę, paprykę, kumin – dowolność. Ananasa karmelizujemy na patelni z miodem i masłem. Układamy na przygotowanej fasolce. Kurczaka smażymy i podajemy na wierzchu naszej potrawy. Prosty, smaczny i zdrowy obiad gotowy

MarcinChef
Miodowy kurczak z curry 201

łyżka masła 1 łyżka sosu sojowego 0,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina odrobina curry, kurkumy, pieprzu 1 łyżka miodu z facelii  50 g rodzynek ( można dodać suszone śliwki i morele) Składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie:  Kurczaka dobrze myjemy i osuszamy. Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło i na nim podsmażamy kurczaka, tak aby skórka się lekko zarumieniła. Następnie przyprawiamy curry(...)Wszystko smażymy na małym ogniu ok 5 minut. Po tym czasie dodajemy rodzynki i wino wszystko smażymy jeszcze ok 10 minut, aż wino nam wyparuje i dodajemy miód. Kurczaka jeszcze dusimy pod przykryciem ok 10 minut.  Ja podaje go z ryżem :) a Wy możecie jeść go z czym chcecie. Smacznego

Niezły Młynek
Czosnkowo-miodowe podudzia kurczaka 201

nieco wymroził, więc nabrał ochoty na dobrze doprawione i aromatyczne mięcho. Smaki typowo polskie (miód, czosnek) połączyłam z moją ulubioną kozieradką. Składniki (na 2 porcje): 4 pałki (podudzia) kurczaka łyżka miodu skrystalizowanego (1,5 płynnego) 3 ząbki czosnku pół łyżeczki kozieradki szczypta mielonej kolendry pół łyżeczki chili w proszku pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku sól Pałki pogotować w wodzie(...)Wodę można potem zużyć do przygotowania zupy. Gorące podudzia zamarynować w przyprawach, startym czosnku i miodzie (miód skrystalizowany rozpuścić w trzech łyżkach ciepłej wody). Przykryć pokrywką i odstawić na ok. pół godziny. W tym czasie możecie przygotować surówkę. Na patelnię przełożyć podudzia kurczaka. Miskę, w której je marynowaliśmy, opłukać wodą (ok. pół szklanki) i wlać na patelnię. Włączyć palnik

Weekendy w domu i ogrodzie
Udka z kurczaka z sosem miodowo-musztardowym 426

miodowo-musztardowym i makaronem – gdy mamy ochotę na słodko-musztardowe smaki. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 3 średnie nogi / 3 udka + 3 podudzia z kurczaka (900g) Marynata 4 łyżki płynnego miodu 2 czubate łyżeczki musztardy francuskiej 2 czubate łyżeczki musztardy Dijon 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka mielonego(...)rozgrzewamy „na sucho” patelnię i kładziemy na niej kawałki kurczaka osączone z nadmiaru marynaty. Obsmażamy je przez 6-8 minut dokładnie ze wszystkich stron, aż nabiorą koloru karmelizującego miodu. Niezwłocznie przekładamy kurczaka do niezbyt głębokiej brytfanny, którą przykrywamy folią aluminiową lub pokrywką. Wkładamy od razu do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut. Na 5 minut przed

Kulinarna Pokusa
Salatka z miodowym kurczakiem, grillowaną cukinią i szparagami 257

Żadna sałatka nie będzie nudna, jeśli postawimy na niecodziennie i zazwyczaj dostępne, ale nie zawsze znajdujące się w naszych kuchniach produkty. Mój wybór padł na marynowanego w miodzie kurczaka oraz grillowane warzywa: cukinię i... białe szparagi. Skąd szparagi o tej porze? A ze słoika! ;) i wiecie co? Nie zawiodły! Składniki marynata : 1 i 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka oliwy szczypta

Kitchens Alphabet
Pierś z kurczaka pieczona z miodem 216

prosto i szybko, bez długiego bawienia się przy kuchni. Robić to samo nie chciałam, bo awokado to nigdy nawet nie używałam w kuchni. Za to zasmakowałam ostatnio w kurczaku z miodem. Pierwsze były skrzydełka w miodowej marynacie z grilla na urodzinach przyjaciela Michała. Muszę upomnieć się o przepis, bo były boskie... ;) Robiłam już w delikatnej wersji fileta w miodowym sosie(...)upieczeniu, bo mokre od marynaty brzegi trochę się przypaliły. Ale co tam :) Smacznego! Składniki na 2 porcje: 2 średnie filety z kurczaka bez polędwiczek marynata:  1 łyżeczka soli ziołowej 2 łyżeczki oleju 2 łyżeczki miodu 2-3 łyżeczki wody 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego nieco pieprzu kolorowego mielonego 0,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej kilka plastrów surowego wędzonego boczku

Anioszek w kuchni
#JedzJabłka lub #EatPolishApples 155

danie główne. Chociaż, jeśli chcecie zrobić też i ciasto z dzisiejszego przepisu (jest poniżej), to najpierw przygotujcie jabłka na ciasto. PIECZONY KURCZAKMIODEM I JABŁKAMI Składniki (na 4 osoby): 8 pałeczek z kurczaka (ew. duży filet pokrojony na mniejsze kawałki) 2 duże jabłka ze skórą pokrojone w ósemki(...)włożyć do piekarnika. Można również oczywiście wykorzystać patelnię i naczynie żaroodporne do pieczenia. Solimy, posypujemy majerankiem. Mieszamy ze sobą przecier pomidorowy, miód, paprykę, pieprz i przyprawę korzenną. Polewamy tym kurczaki, układamy między nimi cząstki jabłek, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 180 – 200° na ok. godzinę. W czasie kiedy

Patchwork
#JedzJabłka lub #EatPolishApples 157

się za wieczór. Najpierw, zapraszam Was na danie główne. Chociaż, jeśli chcecie zrobić też i ciasto z dzisiejszego przepisu (jest poniżej), to najpierw przygotujcie jabłka na ciasto. PIECZONY KURCZAK Z MIODEM I JABŁKAMI Składniki (na 4 osoby): 8 pałeczek z kurczaka (ew. duży filet pokrojony na mniejsze kawałki) 2 duże jabłka ze skórą pokrojone w ósemki (bez gniazd nasiennych oczywiście(...)naczyniu, które później mogę włożyć do piekarnika. Można również oczywiście wykorzystać patelnię i naczynie żaroodporne do pieczenia. Solimy, posypujemy majerankiem. Mieszamy ze sobą przecier pomidorowy, miód, paprykę, pieprz i przyprawę korzenną. Polewamy tym kurczaki, układamy między nimi cząstki jabłek, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 180 – 200° na ok. godzinę. W czasie kiedy obiad robi się sam, my możemy

Patchwork
Kurczak w sosie miodowo musztardowym 45038

dania i powiedział "uumm dobre" to znaczy, że dobre i śmiało mogę to danie wam polecić, bo przeszło przez krytykę bardzo wybrednego osobnika ;) Składniki 2 piersi kurczaka 150 g boczku 2 łyżki miodu 3 łyżeczki ostrej musztardy z gorczycą 2 łyżki śmietany 30% 1/2 szklanki mleka 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej ćwiartka czerwonej papryki troszkę natki pietruszki 1 łyżka oliwy(...)proszkowanym czosnkiem. Kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy do miodu. Na patelni podsmażamy pokrojony w cienkie paseczki boczek, następnie przekładamy go do miseczki. Na tej samej patelni smażymy kurczaka w miodzie. W szklance rozrabiamy skrobię z wodą. Paprykę kroimy w cienkie paseczki i dodajemy do kurczaka. Smażymy przez 3 minuty, dodajemy skrobię, boczek, mleko i śmietanę, mieszamy wszystko, doprawiamy pieprzem

Delusional Trine
Kurczak duszony z miodem i cytryną / Braised chicken with honey and lemon 356

znalazłam w książce “Simply Bill” jednego z moich ulubionych autorów Billa Grangera i jak zwykle mnie nie zawiódł. Polecam! Scroll down for recipe in English Kurczak duszony z miodem i cytryną (4 porcje) Składniki: 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego 4 udka z kurczaka 1 czerwona cebula, pokrojona w plasterki 12 ząbków czosnku, tylko obranych(...)aside. Increase the heat under the sauce and simmer until thicken. Arrange the chicken on the platter, drizzle with the sauce, sprinkle with oregano and serve. Enjoy! Artykuł Kurczak duszony z miodem i cytryną / Braised chicken with honey and lemon pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny

karmelowy