kurczak w curry - 2943 przepisów (strona:55/197)

Miso ramen - królowa zup 208

wolnym ogniu, zbierając od czasu do czasu wytwarzającą się pianę. Po ok. godzinie wsypać sól. Gotowy wywar odcedzić, odpowiednią ilość użyć do przygotowania zupy, podobnie jak mięso kurczaka, a resztę przechowywać w lodówce lub chłodzić i zamrozić. 2. BAZA ZUPY (można użyć gotowej pasty do miso ramen, ale zobaczcie, jakie to proste)  2 łyżki oleju sezamowego,  2 posiekane(...)makaron przelać wrzątkiem, osączyć. , 4. DODATKI ( w zależności od indywidualnych potrzeb, możliwości, smaku i upodobań ;) - mięso kurczaka z wywaru lub pieczona wieprzowina pokrojona w cienkie paski lub filet kurczaka, marynowany w curry, pokrojony w kostkę i podsmażony, albo pieczony w panierce i pokrojony w plastry lub cieniutkie plasterki marynowanej i gotowanej wołowiny, sos sojowy - 1-2 łyżki, mirin (słodka sake

Kuchnia Prezydentowej
Produkty Blue Dragon - testowanie 159

polecam również spróbować z pieczonymi ziemniakami bądź po prostu z chlebem (zdjęć niestety nie zdążyłam zrobić – jakoś dziwnie wszystko poznikało :P) Ostry sos tajskie zielone curry oczywiście zestawiłam z piersią z kurczaka i ryżem. Wybrałam ryż dziki a do sosu dodałam mieszankę warzyw na patelnię (chińska mieszanka)Składniki na 3 osoby:2 piersi z kurczaka2 woreczki ryżu dzikiego1 słoik sosu(...)tajskie zielone curry 150g mieszanki warzyw na patelnię2 łyżki oleju z orzechów włoskichSól, pieprzPrzepis:Ryż wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (u mnie 15 minut). Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Po ok. 10 minutach na patelnię dodajemy mieszankę warzyw mrożonych i całość smażymy przez

Emcia Pichci
Tajskie zielone curry. Z kurczakiem i letnimi warzywami 171

kokosowego. Na rozgrzany wrzucamy czosnek i imbir, a do nich oddajemy pastę curry. Smażymy razem do czasu, gdy zacznie mocno pachnieć. Wlewamy mleko kokosowe, rozprowadzamy nim dokładnie pastę. Wsypujemy cukier, wlewamy sos rybny, dodajemy liście limonki. Wlewamy wodę i podgrzewamy całość do zagotowania. Do gorącego sosu wkładamy kurczaka, wrzucamy wszystkie warzywa i gotujemy całość razem około 15-20 minut. Kalarepka(...)jest też droga – za opakowanie zapłacicie około czterech złotych.   UWAGA! Curry z upływem czasu robi się bardziej i bardziej pikantne. Jeśli nie jesteście w stanie zjeść bardzo pikantnych rzeczy, spróbujcie zrobić je z połowy pasty, nie z całego opakowania. SKŁADNIKI 600-700g piersi z kurczaka 1 puszka 400ml mleka kokosowego + 2/3 puszki wody (300ml) 400g kalarepy 250g bakłażana

Karo in the Kitchen
Chicken Palak na skróty 268

niezbyt skomplikowana. Pewnie Hindusi by mnie prześwięcili za ten przepis, ale cóż. Jak nie ma czasu się bawić w samodzielne przyrządzanie pasty curry, to trzeba sobie radzić inaczej, czyli tak:   Składniki 1 podwójna pierś kurczaka 1/3 kostki masła pół paczki mrożonego szpinaku w liściach ząbek czosnku łyżka stołowa przyprawy curry pół szklanki jogurtu albo śmietanki 18% szczypta chilli(...)lubi sól Przygotowanie Masło należy rozpuścić na patelni i zebrać z wierzchu białą piankę. W ten sposób powstaje nam sklarowane masło (odpowiednik hinduskiego ghee). Kurczaka pokroić w sporą kostkę, posypać curry i smażyć na maśle – dzięki niemu mięso będzie niezwykle delikatne. W osobnym garnku obgotować szpinak, odcedzić i wrzucić na patelnię z kurczakiem. Dodać przeciśnięty ząbek czosnku, chilli i sól

Kulinarne Inspiracje
Kurczak w marchewkowym sosie curry 94

znów filet z kurczaka w pysznym, rozgrzewającym sosie z dodatkiem marchewki i aromatycznych przypraw. Dzięki curry i kurkumie sos ma piękny żółty kolor. Nawet największy niejadek skusi się na ten obiad.  Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka, 1  marchewka, 1  cebula, 250 ml bulionu, 2-3 łyżki śmietany 18%, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, 1 łyżeczka curry(...)chwilę. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do cebuli. Wymieszać i smażyć na małym ogniu przez około 4 minuty.     Dodać kurczaka, zalać gorącym bulionem, dodać przyprawy: kurkumę i curry i całość zagotować. Gotować na małym ogniu przez około 3 minuty. Na koniec dodać zahartowaną śmietanę, wymieszać, podgrzać i gotowe. Podawać z ryżem, na talerzu posypać

Moja kraina smaków
GREEN CURRY Z MAKARONEM RYŻOWYM 184

piersi z kurczaka 100 g żółtej fasolki szparagowej 2 marchewki 1 cukinia 1 czerwona papryka 500 ml mleczka kokosowego 3 łyżeczki pasty zielone curry konokwan( można taką pastę zrobić samemu przepis tutaj ) 2 łyżki masła 200 g makaronu ryżowego np z tapioką 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki brązowego cukru sól pieprz kolendra do dekoracji Pierś oczyszczamy i kroimy(...)Smażymy naszego kurczaka z każdej strony- ok 3 minuty. Odstawiamy do miseczki. Na patelnie wrzucamy warzywa i smażymy 3 minuty( można dodać odrobinę oleju), zalewamy mleczkiem kokosowym, wrzucamy kurczaka, zieloną pastę curry i mieszamy. Wszystko gotujemy ok 10-15  minut lub do miękkości warzyw. Podajemy z makaronem ryżowym, dekorujemy kolendrą. Uwaga  pasta green curry konokwan zawiera  chili

KuchcikoweLove
SZYBKI MAKARON Z KURCZAKIEM W SOSIE Z SERKA TOPIONEGO 178

ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 200 g makaronu tagliatelle, 100 g serka topionego śmietankowego lub kremowego, około 150-200 g piersi z kurczaka, 1/2 kostki bulionowej, 5 łyżeczek śmietany, około 100-125 ml wody, curry, papryka słodka, pieprz (najlepiej świeżo mielony), sól, bazylia, ząbek czosnku, łyżka oleju z dodatkiem ostrej papryki, bazylii i pomidorów (może być również(...)zwykły), łyżeczka mąki + odrobina wody (do zagęszczenia sosu), garść posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Kurczaka kroję w kostkę, czosnek siekam. Podsmażam na oleju z dodatkiem przypraw: soli, curry, papryki i bazylii. Kiedy kurczak lekko się zarumieni wlewam wodę i dodaję kostkę. Gotuję do momentu rozpuszczenia się kostki bulionowej. Co jakiś czas mieszam. Śmietanę hartuję gorącym bulionem, dodaję do mięsa, mieszam

JejKuchnia
Orkiszowe calzone z kurczakiem w curry 127

Radix-bis> ¾ szklanki letniej wody 20 g drożdży 2,5 łyżki oleju 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru Farsz: 1 filet z kurczaka Przyprawy: czosnek granulowany, curry, liść lubczyku, suszona natka pietruszki, przyprawa do mięsnej zapiekanki 10 pieczarek 1 biała cebula 4 suszone pomidory 150 g żółtego sera radamer 3 łyżki świeżej natki pietruszki 2 łyżki łagodnego(...)czasie robimy farsz.  Po wyrośnięciu ciasto wałkujemy na duży placek. Wycinamy z niego 12 kół o średnicy 12 cm. Farsz: Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawami: czosnkiem granulowanym, curry, liściem lubczyku, suszoną natką pietruszki, przyprawą do mięsnej zapiekanki. Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na patelni. Następnie dodajemy mięso, pokrojone drobno pieczarki i suszone pomidory oraz świeżą natkę

VioletoweKucharzenie
Kurczak z brzoskwiniami 217

Dzisiaj zapraszam do przygotowania kurczaka z brzoskwiniami w sosie curry. Jest to pomysł na prosty, szybki i bardzo smaczny obiad. Poniższe danie najlepiej smakuje podane z ugotowanym ryżem. To taki słoneczny obiad w pochmurny dzień :) Składniki na 4 porcje: 1 podwójna pierś z kurczaka (co najmniej 0,5 kg) 1 duża puszka brzoskwiń w syropie + 1 szklanka soku(...)puszki 1/2 szklanki śmietany 30% sól, pieprz curry olej do smażenia  Pierś umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić solą, pieprzem i curry. Wymieszać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Dodać kawałki kurczaka. Przesmażyć na złoty kolor. W międzyczasie sok z puszki odlać do szklanki, a brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki. Do podsmażonych piersi wlać sok z brzoskwiń. Całość smażyć

Ugotować
CHIŃSZCZYZNA 201

grzybki mun kiełki sojowe parę koszyczków brokuł i kalafiora makaron sojowy parę łyżek sosu sojowego szklanka bulionu 4-5 ząbków czosnku kurkuma imbir pasta curry czerwona papryka sól,pieprz Pokroiłam na cieniutkie kawałki pierś z kurczaka. W miseczce wymieszałam je z czosnkiem,pieprzem,solą, kurkumą,imbirem,pastą curry i papryką.  Polałam olejem i odstawiłam na 2 godziny

potrawyregionalne
Pieczone nuggetsy na pure ziemniaczanym z sałatką i sosem czosnkowym 115

Składniki (na 1 porcję) - mięso z piersi kurczaka (ok. 120 g), - 1/4 szklanki maślanki (ok. 62 g), - 3/4 szklanki płatków z brązowego ryżu (ok. 37 g), - łyżeczka oliwy z oliwek (ok. 5 g), - 3 ziemniaki (ok. 210 g), - łyżeczka masła (ok. 5 g), - garść sałaty (ok. 30 g), - 1 mały pomidor (ok. 100 g), - ogórek (ok. 50 g), - ząbek czosnku(...)papryka ostra, curry, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Mięso z piersi kurczaka kroimy w grubą kostkę. 2. Kurczaka marnujemy w maślance, papryce słodkiej, papryce ostrej, curry, szczypcie soli i pieprzu. 3. Zamarynowanego kurczaka odstawiamy na ok. 1 h do lodówki. 4. Płatki wkładamy do foliowej torebki i miażdżymy (najlepiej przy pomocy wałka). 5. Kawałki kurczaka obtaczamy w płatkach

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Lunch'owa sałatka ;) 536

bardzo zbliżony- taki sam kurczak i sos, jednak nieco inne dodatki sprawiają, że cała sałatka smakuje inaczej ;)Spokojnie można ją zapakować w pojemnik i zabrać ze sobą do pracy :)Porcja dla dwóch osób.Składniki:Na sałatkę: pół główki sałaty lodowej pół paprykipół czerwonej cebuli1/4 zielonego ogórkapołówka piersi z kurczakapomidor2-3 łyżki sezamuszczypiorekrozmaryn, pieprz ziołowy, curry, sólNa sos: 2 łyżki(...)octu winnego6 łyżek oleju1,5 łyżeczki mioduząbek czosnkuszczypta solipieprz czarnyKurczaka nacieramy przyprawami: solą, pieprzem, curry i rozmarynem, odstawiamy na godzinę.Do smażenia potrzebny nam będzie papier do pieczenia. Wycinamy taki arkusz aby po złożeniu na pół był w stanie zakryć nam całą pierś z kurczaka. Rozkładamy arkusz na blacie, śliską stroną do góry. Smarujemy niewielką ilością oleju. Układamy pierś

Czerwona Porzeczka
Roladki z kurczaka z marchewką. 184

Pyszne, soczyste, mięciutkie roladki z kurczaka z marchewką smażoną z curry. Danie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, ale smak tych roladek zachwyci pewnie nie jedną osobę.  Głównym sekretem tych roladek, aby bardzo ciasno je zrolować, dobrze obtoczyć w panierce i nie piec zbyt długo, jeżeli zrobimy te trzy etapy poprawnie roladki pozostaną nam bardzo soczyste i smaczne(...)Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 3 filety z piersi kurczaka (każdy ok 200 g) 1 marchew 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 2 łyżki masła 2 jaja 70 g mąki 120 g bułki tartej 30 ml oleju Przygotowanie:  Piersie przekrawamy na połowę, aby powstał nam motylek. Układamy między dwiema warstwami foli spożywczej i odbijamy tłuczkiem

Kuchnia Łukasza
Pomidorowe szparagi z kurczakiem 234

czosnku bazylia, pieprz, curry natka pietruszki ryż żółty ser  Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy na drobne części. Sos sojowy, drobno posiekany czosnek, bazylię, pieprz i curry mieszamy z cytryną. Panierujemy w sosie kurczaka i odstawiamy na godzinę. Szparagi obieramy i kroimy.  Na patelni rozpuszczamy odrobinę masła i smażymy kurczaka na małym ogniu. Kurczaka przekładamy do miseczki

ChilliJemy
Zapiekane szparagi i rzodkiewkowe historie 179

kurczakiem na cieście filo Składniki: (na formę do tarty 35x11 cm) 3 płaty ciasta filo 40 g masła nadzienie: 350 g piersi z kurczaka 4 cebulki dymki 250 g zielonych szparagów 2 łyżeczki curry w proszku 2 jajka 200 g serka wiejskiego 100 ml mleka sól pieprz 2 łyżki oleju dodatkowo: 1 pęczek rzodkiewki(...)doniczka rzeżuchy Piersi kurczaka pokroić w kostkę, dymkę razem ze szczypiorem posiekać. Odłamać zdrewniałe końcówki szparagów, pokroić szparagi na kawałki.  Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć kurczaka, aż będzie niemal gotowy. Dodać curry i smażyć jeszcze 1 minutę. Dodać szparagi i dymkę, smażyć kolejne 2-3 minuty.  Przestudzić. Masło rozpuścić. W formie układać płaty ciasta filo, tak żeby nieco

Pożeraczka, czyli raz adobrze