wolnym ogniu, zbierając od czasu do czasu wytwarzającą się pianę. Po ok. godzinie wsypać sól. Gotowy wywar odcedzić, odpowiednią ilość użyć do przygotowania zupy, podobnie jak mięso kurczaka, a resztę przechowywać w lodówce lub chłodzić i zamrozić. 2. BAZA ZUPY (można użyć gotowej pasty do miso ramen, ale zobaczcie, jakie to proste) 2 łyżki oleju sezamowego, 2 posiekane(...)makaron przelać wrzątkiem, osączyć. , 4. DODATKI ( w zależności od indywidualnych potrzeb, możliwości, smaku i upodobań ;) - mięso kurczaka z wywaru lub pieczona wieprzowina pokrojona w cienkie paski lub filet kurczaka, marynowany w curry, pokrojony w kostkę i podsmażony, albo pieczony w panierce i pokrojony w plastry lub cieniutkie plasterki marynowanej i gotowanej wołowiny, sos sojowy - 1-2 łyżki, mirin (słodka sake
Kuchnia Prezydentowejpolecam również spróbować z pieczonymi ziemniakami bądź po prostu z chlebem (zdjęć niestety nie zdążyłam zrobić – jakoś dziwnie wszystko poznikało :P) Ostry sos tajskie zielone curry oczywiście zestawiłam z piersią z kurczaka i ryżem. Wybrałam ryż dziki a do sosu dodałam mieszankę warzyw na patelnię (chińska mieszanka)Składniki na 3 osoby:2 piersi z kurczaka2 woreczki ryżu dzikiego1 słoik sosu(...)tajskie zielone curry 150g mieszanki warzyw na patelnię2 łyżki oleju z orzechów włoskichSól, pieprzPrzepis:Ryż wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (u mnie 15 minut). Piersi z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Po ok. 10 minutach na patelnię dodajemy mieszankę warzyw mrożonych i całość smażymy przez
Emcia Pichcikokosowego. Na rozgrzany wrzucamy czosnek i imbir, a do nich oddajemy pastę curry. Smażymy razem do czasu, gdy zacznie mocno pachnieć. Wlewamy mleko kokosowe, rozprowadzamy nim dokładnie pastę. Wsypujemy cukier, wlewamy sos rybny, dodajemy liście limonki. Wlewamy wodę i podgrzewamy całość do zagotowania. Do gorącego sosu wkładamy kurczaka, wrzucamy wszystkie warzywa i gotujemy całość razem około 15-20 minut. Kalarepka(...)jest też droga – za opakowanie zapłacicie około czterech złotych. UWAGA! Curry z upływem czasu robi się bardziej i bardziej pikantne. Jeśli nie jesteście w stanie zjeść bardzo pikantnych rzeczy, spróbujcie zrobić je z połowy pasty, nie z całego opakowania. SKŁADNIKI 600-700g piersi z kurczaka 1 puszka 400ml mleka kokosowego + 2/3 puszki wody (300ml) 400g kalarepy 250g bakłażana
Karo in the Kitchenniezbyt skomplikowana. Pewnie Hindusi by mnie prześwięcili za ten przepis, ale cóż. Jak nie ma czasu się bawić w samodzielne przyrządzanie pasty curry, to trzeba sobie radzić inaczej, czyli tak: Składniki 1 podwójna pierś kurczaka 1/3 kostki masła pół paczki mrożonego szpinaku w liściach ząbek czosnku łyżka stołowa przyprawy curry pół szklanki jogurtu albo śmietanki 18% szczypta chilli(...)lubi sól Przygotowanie Masło należy rozpuścić na patelni i zebrać z wierzchu białą piankę. W ten sposób powstaje nam sklarowane masło (odpowiednik hinduskiego ghee). Kurczaka pokroić w sporą kostkę, posypać curry i smażyć na maśle – dzięki niemu mięso będzie niezwykle delikatne. W osobnym garnku obgotować szpinak, odcedzić i wrzucić na patelnię z kurczakiem. Dodać przeciśnięty ząbek czosnku, chilli i sól
Kulinarne Inspiracjeznów filet z kurczaka w pysznym, rozgrzewającym sosie z dodatkiem marchewki i aromatycznych przypraw. Dzięki curry i kurkumie sos ma piękny żółty kolor. Nawet największy niejadek skusi się na ten obiad. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka, 1 marchewka, 1 cebula, 250 ml bulionu, 2-3 łyżki śmietany 18%, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, 1 łyżeczka curry(...)chwilę. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do cebuli. Wymieszać i smażyć na małym ogniu przez około 4 minuty. Dodać kurczaka, zalać gorącym bulionem, dodać przyprawy: kurkumę i curry i całość zagotować. Gotować na małym ogniu przez około 3 minuty. Na koniec dodać zahartowaną śmietanę, wymieszać, podgrzać i gotowe. Podawać z ryżem, na talerzu posypać
Moja kraina smakówpiersi z kurczaka 100 g żółtej fasolki szparagowej 2 marchewki 1 cukinia 1 czerwona papryka 500 ml mleczka kokosowego 3 łyżeczki pasty zielone curry konokwan( można taką pastę zrobić samemu przepis tutaj ) 2 łyżki masła 200 g makaronu ryżowego np z tapioką 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki brązowego cukru sól pieprz kolendra do dekoracji Pierś oczyszczamy i kroimy(...)Smażymy naszego kurczaka z każdej strony- ok 3 minuty. Odstawiamy do miseczki. Na patelnie wrzucamy warzywa i smażymy 3 minuty( można dodać odrobinę oleju), zalewamy mleczkiem kokosowym, wrzucamy kurczaka, zieloną pastę curry i mieszamy. Wszystko gotujemy ok 10-15 minut lub do miękkości warzyw. Podajemy z makaronem ryżowym, dekorujemy kolendrą. Uwaga pasta green curry konokwan zawiera chili
KuchcikoweLoveILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 200 g makaronu tagliatelle, 100 g serka topionego śmietankowego lub kremowego, około 150-200 g piersi z kurczaka, 1/2 kostki bulionowej, 5 łyżeczek śmietany, około 100-125 ml wody, curry, papryka słodka, pieprz (najlepiej świeżo mielony), sól, bazylia, ząbek czosnku, łyżka oleju z dodatkiem ostrej papryki, bazylii i pomidorów (może być również(...)zwykły), łyżeczka mąki + odrobina wody (do zagęszczenia sosu), garść posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Kurczaka kroję w kostkę, czosnek siekam. Podsmażam na oleju z dodatkiem przypraw: soli, curry, papryki i bazylii. Kiedy kurczak lekko się zarumieni wlewam wodę i dodaję kostkę. Gotuję do momentu rozpuszczenia się kostki bulionowej. Co jakiś czas mieszam. Śmietanę hartuję gorącym bulionem, dodaję do mięsa, mieszam
JejKuchniaRadix-bis> ¾ szklanki letniej wody 20 g drożdży 2,5 łyżki oleju 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru Farsz: 1 filet z kurczaka Przyprawy: czosnek granulowany, curry, liść lubczyku, suszona natka pietruszki, przyprawa do mięsnej zapiekanki 10 pieczarek 1 biała cebula 4 suszone pomidory 150 g żółtego sera radamer 3 łyżki świeżej natki pietruszki 2 łyżki łagodnego(...)czasie robimy farsz. Po wyrośnięciu ciasto wałkujemy na duży placek. Wycinamy z niego 12 kół o średnicy 12 cm. Farsz: Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawami: czosnkiem granulowanym, curry, liściem lubczyku, suszoną natką pietruszki, przyprawą do mięsnej zapiekanki. Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na patelni. Następnie dodajemy mięso, pokrojone drobno pieczarki i suszone pomidory oraz świeżą natkę
VioletoweKucharzenieDzisiaj zapraszam do przygotowania kurczaka z brzoskwiniami w sosie curry. Jest to pomysł na prosty, szybki i bardzo smaczny obiad. Poniższe danie najlepiej smakuje podane z ugotowanym ryżem. To taki słoneczny obiad w pochmurny dzień :) Składniki na 4 porcje: 1 podwójna pierś z kurczaka (co najmniej 0,5 kg) 1 duża puszka brzoskwiń w syropie + 1 szklanka soku(...)puszki 1/2 szklanki śmietany 30% sól, pieprz curry olej do smażenia Pierś umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić solą, pieprzem i curry. Wymieszać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Dodać kawałki kurczaka. Przesmażyć na złoty kolor. W międzyczasie sok z puszki odlać do szklanki, a brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki. Do podsmażonych piersi wlać sok z brzoskwiń. Całość smażyć
Ugotowaćgrzybki mun kiełki sojowe parę koszyczków brokuł i kalafiora makaron sojowy parę łyżek sosu sojowego szklanka bulionu 4-5 ząbków czosnku kurkuma imbir pasta curry czerwona papryka sól,pieprz Pokroiłam na cieniutkie kawałki pierś z kurczaka. W miseczce wymieszałam je z czosnkiem,pieprzem,solą, kurkumą,imbirem,pastą curry i papryką. Polałam olejem i odstawiłam na 2 godziny
potrawyregionalneSkładniki (na 1 porcję) - mięso z piersi kurczaka (ok. 120 g), - 1/4 szklanki maślanki (ok. 62 g), - 3/4 szklanki płatków z brązowego ryżu (ok. 37 g), - łyżeczka oliwy z oliwek (ok. 5 g), - 3 ziemniaki (ok. 210 g), - łyżeczka masła (ok. 5 g), - garść sałaty (ok. 30 g), - 1 mały pomidor (ok. 100 g), - ogórek (ok. 50 g), - ząbek czosnku(...)papryka ostra, curry, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Mięso z piersi kurczaka kroimy w grubą kostkę. 2. Kurczaka marnujemy w maślance, papryce słodkiej, papryce ostrej, curry, szczypcie soli i pieprzu. 3. Zamarynowanego kurczaka odstawiamy na ok. 1 h do lodówki. 4. Płatki wkładamy do foliowej torebki i miażdżymy (najlepiej przy pomocy wałka). 5. Kawałki kurczaka obtaczamy w płatkach
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachbardzo zbliżony- taki sam kurczak i sos, jednak nieco inne dodatki sprawiają, że cała sałatka smakuje inaczej ;)Spokojnie można ją zapakować w pojemnik i zabrać ze sobą do pracy :)Porcja dla dwóch osób.Składniki:Na sałatkę: pół główki sałaty lodowej pół paprykipół czerwonej cebuli1/4 zielonego ogórkapołówka piersi z kurczakapomidor2-3 łyżki sezamuszczypiorekrozmaryn, pieprz ziołowy, curry, sólNa sos: 2 łyżki(...)octu winnego6 łyżek oleju1,5 łyżeczki mioduząbek czosnkuszczypta solipieprz czarnyKurczaka nacieramy przyprawami: solą, pieprzem, curry i rozmarynem, odstawiamy na godzinę.Do smażenia potrzebny nam będzie papier do pieczenia. Wycinamy taki arkusz aby po złożeniu na pół był w stanie zakryć nam całą pierś z kurczaka. Rozkładamy arkusz na blacie, śliską stroną do góry. Smarujemy niewielką ilością oleju. Układamy pierś
Czerwona PorzeczkaPyszne, soczyste, mięciutkie roladki z kurczaka z marchewką smażoną z curry. Danie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, ale smak tych roladek zachwyci pewnie nie jedną osobę. Głównym sekretem tych roladek, aby bardzo ciasno je zrolować, dobrze obtoczyć w panierce i nie piec zbyt długo, jeżeli zrobimy te trzy etapy poprawnie roladki pozostaną nam bardzo soczyste i smaczne(...)Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 3 filety z piersi kurczaka (każdy ok 200 g) 1 marchew 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 2 łyżki masła 2 jaja 70 g mąki 120 g bułki tartej 30 ml oleju Przygotowanie: Piersie przekrawamy na połowę, aby powstał nam motylek. Układamy między dwiema warstwami foli spożywczej i odbijamy tłuczkiem
Kuchnia Łukaszaczosnku bazylia, pieprz, curry natka pietruszki ryż żółty ser Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy na drobne części. Sos sojowy, drobno posiekany czosnek, bazylię, pieprz i curry mieszamy z cytryną. Panierujemy w sosie kurczaka i odstawiamy na godzinę. Szparagi obieramy i kroimy. Na patelni rozpuszczamy odrobinę masła i smażymy kurczaka na małym ogniu. Kurczaka przekładamy do miseczki
ChilliJemykurczakiem na cieście filo Składniki: (na formę do tarty 35x11 cm) 3 płaty ciasta filo 40 g masła nadzienie: 350 g piersi z kurczaka 4 cebulki dymki 250 g zielonych szparagów 2 łyżeczki curry w proszku 2 jajka 200 g serka wiejskiego 100 ml mleka sól pieprz 2 łyżki oleju dodatkowo: 1 pęczek rzodkiewki(...)doniczka rzeżuchy Piersi kurczaka pokroić w kostkę, dymkę razem ze szczypiorem posiekać. Odłamać zdrewniałe końcówki szparagów, pokroić szparagi na kawałki. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć kurczaka, aż będzie niemal gotowy. Dodać curry i smażyć jeszcze 1 minutę. Dodać szparagi i dymkę, smażyć kolejne 2-3 minuty. Przestudzić. Masło rozpuścić. W formie układać płaty ciasta filo, tak żeby nieco
Pożeraczka, czyli raz adobrze