większą dziurkę.W każdą dziurkę włożyć walec wydrążony z marchewki, niech wystaje ponad plaster ziemniaka, będzie ciekawiej.Przygotowane "łasuchy" smażymy w gorącym oleju na rumiano.Pierś kurczaka pokroić w kostkę posypać solą i curry i obsmażyć ze wszystkich stron.Kawałki kurczaka i "łasucha" ponabijać przemiennie na patyczki.Podawać, tak jak dzieci lubią, z ketchupem i w towarzystwie pszczółek. Pszczółki zimowe
Kulinarny karnet Christopheradyni 2 cebule 3 ząbki czosnku 80g suszonych pomidorów 3 łyżki masła 1,5 szklanki bulionu drobiowego sól pieprz Dodatkowo: 200g makaronu spaghetti 450g fileta z kurczaka 3 łyżki klarowanego masła 3 łyżeczki curry sól pieprz Wykonanie: 1. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i mieszanką przypraw curry. Odstawić na 20 - 25 minut w chłodne miejsce(...)maśle zeszklić posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać dynię, całość smażyć kilka minut, podlać drobiowym bulionem i dusić 15 minut. Następnie dodać drobno posiekane suszone pomidory oraz kurczaka. Całość wymieszać, doprawić solą, pieprzem i smażyć jeszcze przez chwilę. 3. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Spaghetti podawać z kurczakiem w sosie dyniowym
Szalona Kuchnia EwelinyLidla :) Jest prosty, składniki łatwo kupić, a więc czas odkryć nowe smaki ;) Składniki: 500 g fileta z kurczaka (2 duże piersi) 6 plasterków ananasa z puszki 1 średnia cebula 1/2 szklanki soku z ananasa 5 łyżek śmietany 3 łyżeczki curry w proszku 2 łyżeczki startego imbiru 2 łyżki miodu 1 ząbek czosnku przyprawy do smaku: sól, świeżo(...)mielony czarny pieprz do smażenia: 2 łyżki oliwy z oliwek dodatkowo: ryż lub makaron do podania Filety z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy w kostkę równej wielkości ok 2-3 cm. Mięso przekładamy do miseczki, posypujemy 3 łyżeczkami przyprawy curry tak, aby pokryła ona dokładnie każdy kawałeczek mięsa. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy
W kuchni bez szafekpysznego przepisu. Kawałki kurczaka maczamy w cieście a później obtaczamy w mące. Mięso pieczemy na bardzo mocno rozgrzanym oleju i uzyskujemy w ten sposób stripsy z kurczak. Podałam je z pysznym sosem curry. Polecam przepis(...)strony, ( piekłam je we frytkownicy bo tam jest większą temperaturę pieczone w garnku miały mniejsze płatki panierki, jednak też były dobre ). Kurczaka wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Sos - do miseczki przekładamy majonez, jogurt, curry, cukier i ketchup. Wszystko dokładnie mieszamy. Stripsy są bardzo chrupiące, soczyste w środku i pyszne. Podane z sosem idealnie smakują
Kulinarne Fantazje MarioliPyszne i baaardzo aromatyczne danie z udek kurczaka duszonych w mleku kokosowym z dodatkiem trawy cytrynowej, liści kaffiru, soku z limonki i czerwonej pasty curry. Najlepiej smakuje podane z tajskim ryżem(...)jaśminowym. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 3 porcje: 1 łyżka tłuszczu (najlepiej masła klarowanego) 3 duże udka (bez podudzi) z kurczaka odrobina przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka nasion kolendry, lekko zmiażdżonych 1/2 łyżki czerwonej pasty curry 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 4 cm korzenia imbiru, utartego na tarce 400 ml mleczka kokosowego 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego 3 liście
Tajskie smakiNiezwykle aromatyczny, słodko-ostry kurczak z nutą słodkiego kokosowego mleka, wyrazistej pikantnej papryczki, pachnącego curry i świeżej kolendry to świetna mieszanka smaków z całego świata, która stanowi doskonały, pełnowartościowy obiad prosto z kuchni azjatyckiej. Składniki: 600g fileta z kurczaka 2 czerwona papryki 1 cebula 2 dojrzałe mango 200ml mleczka kokosowego 1 łyżeczka pasty chilli(...)łyżeczki przyprawy curry 2 łyżeczki zielonej pasty curry 1/2 łyżeczki kurkumy 2 łyżki oleju kokosowego garść świeżej kolendry sól pieprz Wykonanie: 1. Filet z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem, curry i odstawić na około 30 minut. 2. Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w małe paseczki. 3. Mango obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Pół
Szalona Kuchnia EwelinySkładniki: -pierś z kurczaka -ser feta -jarmuż -suszone pomidory w zalewie -ciasto francuskie -sól, pieprz, curry, słodka papryka -oliwa -ząbek czosnku -jajko Przygotowanie: 1. Pierś z kurczaka należy przyprawić solą, pieprzem, curry, słodką papryką i nasmarować oliwą. Smażymy na patelni grillowej. 2 . Jarmuż dokładnie myjemy, smażymy na maśle i dodajemy posiekany ząbek czosnku. Doprawiamy do smaku solą. 3 . Na cieście
Coś z niczegoczego się ma pod ręką. Ten pomysł przyszedł mi do głowy w przypływie chwili, tylko pieczarek mi brakowało, ale akurat miał kto mi kupić :) Często łączę ryż lub kurczaka z przyprawą curry, więc i tu postawiłam na te smaki - dzięki temu stworzyłam pyszne danie. Dlaczego tak uważam? A dlatego, że Mąż uznał, że od teraz to są jego ulubione kotleciki(...)motywują do działania, a efekty są bardzo zadowalające :) Składniki: 1 cała pierś kurczaka 2 torebki ryżu 4-5 marchewek 6-7 pieczarek 1 duża cebula 2 duże jajka 10 łyżek bułki tartej (+ do obtaczania kotlecików) 1 nieduży pęczek natki pietruszki 2 łyżki keczupu pikantnego 2 łyżeczki przyprawy curry 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 płaska łyżeczka papryki ostrej mielonej
Kolorowy PrzepisownikNieco orientalne, pikantne, z delikatną nutą owocowej słodyczy - jedne z moich ulubionych. Połączenie curry, chilli, kuminu, sosu sojowego z soczystym kurczakiem i słodkim mango to prawdziwa bomba smaków. Po prostu musicie ich spróbować! :) SKŁADNIKI (ok. 10 szt.) 1 podwójna pierś z kurczaka marynata 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżeczka żółtej pasty curry 1 płaska łyżeczka kuminu
DefinicjaSmakufiletów z ud kurczaka 2 białe cebule pokrojone w sporą kostkę 200g mrożonego groszku 2 marchewki 200ml śmietany 18% Sposób przygotowania Składniki na curry miksujemy dokładnie w malakserze. W dużym garnku podsmażamy 5 minut cebulę. Dodajemy kurczaka i smażymy na średnim ogniu, żeby się zarumienił. Dodajemy przygotowaną pastę i smażymy kolejne 5 minut. Zalewamy 2 kubkami gorącej wody i gotujemy
W kuchni wieczoremSkładniki: 10 arkuszy papieru ryżowego 150 g Ser Brie 1 pierś z kurczaka 10 dag pieczarek 3 łyżki kukurydzy 2 łyżki sosu sojowego 13 gałązek szczypiorku Pieprz czosnkowa, curry chińskie, Wykonanie: Kurczaka myjemy oczyszczamy, kroimy w paseczki, przyprawiamy i obsmażamy na patelni. Pieczarki kroimy w paski i smażmy. Ser Brie kroimy w kostkę. Trzy gałązki szczypiorku drobno siekamy. Wszystkie składniki
Podróż w kulinariapomidorów i bazylii z drobiowymi kęskami i mixem sałat Składniki:na kurczaka w cieście naleśnikowym i panierce (UWAGA: w odchudzonej wersji dodajemy grillowane kawałki kurczaka) filet z kurczaka sól, pieprz, curry, zioła prowansalskie 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki wody 1 jajko dodatkowo : bułka tarta olej do smażenia składniki na sos: mały jogurt(...)np.TUTAJ, ) sałata lodowa, rukola (lub mix sałat) czerwona cebula pomidor ogórek Mięso myjemy, osuszamy, porcjujemy na mniejsze kawałki, oprószamy solą, pieprzem, curry i ziołami prowansalskimi. Składniki na ciasto miksujemy (powinno mieć konsystencję nieco gęściejszą od śmietany). Kawałki kurczaka zanurzamy w cieście, następnie obtaczamy w bułce tartej lekko dociskając i smażymy na złoty kolor w głębokim tłuszczu. Wyjmujemy do odsączenia
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaniecodzienne połączenie smaków zamknięte w niby zwykłym burgerze. Smak kokosa jest lekko wyczuwalny, dodaje egzotyczny posmak. Składniki na 2 burgery: 1 duży filet z kurczaka lub dwa małe 2 bułki pełnoziarniste 1 łyżka curry 1 łyżka(...)sosu sojowego 1 łyżka mąki kokosowej 1/2 małej puszki mleczka kokosowego 1 łyżeczka ketchupu 1 łyżeczka musztardy Olej kokosowy do smażenia Sałata, ogórek konserwowy, cebula Przygotowanie: Kurczaka mielimy. Ugniatamy z curry, sosem sojowym, mąką kokosową i łyżką mleczka kokosowego. Formujemy dwa kotlety i smażymy na oleju kokosowym. Resztę mleczka kokosowego łączymy w miseczce z musztardą i ketchupem. Bułki
CzarnawisienkaSkładniki 2 podwójne piersi z kurczaka, 4 łyżki majonezu, 4 łyżki śmietany 18%; 25 dag żółtego sera, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, curry, tłuszcz do wysmarowania naczynia . Sposób przygotowania : Piersi z kurczaka rozbijamy tłuczkiem. Solimy, pieprzymy i nacieramy czosnkiem z każdej ze stron(...)Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Następnie w misce łączymy ze sobą śmietanę i majonez. Dodajemy starty na tarce żółty ser. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz curry. Powstałą masę wykładamy na kurczaka. Danie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. Pieczemy około 45 minut
Pobite gary Barbarymała cukinia 1 mały słoik marynowanych pieczarek Marynata: 200 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ostrej musztardy sok z ½ limonki 80 ml oliwy ( ¼ szklanki) 1 łyżeczka curry 3 łyżeczki przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka ziół prowansalskich ¼ łyżeczki pieprzu ziołowego Przygotowanie: Pierś pokroić w kostkę. Marynata: Składniki na marynatę wymieszać i dodać kawałki kurczaka. Odstawić do lodówki
KuchniaWeDwoje.pl