Bardzo lubię klimaty indyjskie w jedzeniu – szczególnie curry na mleczku kokosowym. Lekko ostrawe, wyraziste smaki rozpływające się w ustach… aż można zamknąć oczy i wyobrazić sobie, że jest się na wakacjach w Indiach! A potem otwiera się oczy i znowu jest się w domu/pracy ;) Smutno? Nie, bo można przygotować coś pysznego i znowu przenieść się(...)gdzieś indziej! :D Składniki: ½ kg pieczarek 1 duża papryka (u mnie czerwona) ½ kalafiora Kawałek pora (ok. 5 cm) lub cebula 300-400g piersi z kurczaka ½ puszki mleczka kokosowego (mile widziana śmietanka! ;)) Curry – do smaku Pieprz cayenne, papryka czerwona ostra i słodka, sól Olej kokosowy do smażenia – około 2 łyżki Opcjonalnie: inne warzywa z lodówki :) Przygotowanie: Zaczynamy
Jak gotować i nie zwariowaćjako przekąska (np. zamiast popcornu) do wieczornego seansu filmowego :) Polecam! :) Zajrzyjcie również tutaj: Przepisy na SylwestraSoczyste kąski kurczaka w ziołowym cieście naleśnikowym – Składniki :2 pojedyncze piersi z kurczaka (ok. 530g)Curry – 1 kopiasta łyżeczkaSłodka papryka czerwona – 1 płaska łyżeczkaCzosnku granulowanego – 1 płaska łyżeczkaSól – do smakuPieprz – do smakuGęste ciasto naleśnikowe:3 kopiaste łyżki mąki3 łyżki(...)przyprawy do kurczakakilka gałązek natki pietruszki (ok. 3-4 duże gałązki)olej rzepakowy do smażeniaSoczyste kąski kurczaka w ziołowym cieście naleśnikowym – Wykonanie:Mięso umyć, oczyścić z błonek oraz ewentualnych chrząstek i kości, posiekać drobno – nalepiej tasakiem. Wrzucić do miseczki, dodać curry, pieprz, sól, czosnek granulowany i słodką paprykę. Całość zagnieść rękoma, by mięso dokładnie przeszło przyprawami.Natkę pietruszki
Kulinarne Przebojewyszły znakomite, soczyste dobrze doprawione, jednym słowem WYŚMIENITE 😅 Składniki : marynata: pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 płaska łyżeczka curry, 2 łyżki sosu sojowego ciemnego, 1 łyżka posiekanego koperku, ponadto: sól do smaku, 3 filety z kurczaka, 1 niewielka cukinia, ok. 200 g brązowych pieczarek, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki kapary, 2 łyżki startego sera parmezan(...)rozmaryn. Przygotowanie: RADA: mięso pokroiłam na dowolne części, ale można przekroić je na dwie płaskie, łatwiej będzie zwinąć roladę. Marynata : sos sojowy mieszamy z olejem, koperkiem, pieprzem i curry. Filet z kurczaka kroimy na mniejsze części i obtaczamy w marynacie, pozostawiamy w 1 godz. Dużą deskę lub stolnicę wykładamy folią spożywczą. Przekładamy
Moniki Smakołykisycące, przepyszne. 150 ml mleczka kokosowego (część stała i płyn) 150 g przecieru pomidorowego 200 g dyni, np. piżmowej 2 piersi kurczaka 1 mały fenkuł 3 łodygi selera naciowego 100 g ciecierzycy ugotowanej lub konserwowej 1 łyżeczka curry 100 g kaszy jaglanej Kaszę dokładnie wypłukać, przelać(...)sicie gorącą wodą, ugotować. Fenkuł, seler pokroić w paski, kurczaka i dynię pokroić w kostkę. Rozgrzać wok lub głęboką patelnię. Dodać mleczko kokosowe, warzywa i kurczaka. Dusić, aż mięso zmięknie. Dodać curry i ciecierzycę. Dusić ok. 10 minut. Na koniec dodać sól do smaku i przecier pomidorowy. Wymieszać dokładnie, dusić kolejne 5 minut. Gotowe curry podać z kaszą
Kucharzycafilet z kurczaka -1 sztprzyprawa currycebula czerwona - 0,5 sztsól i pieprz tłuszcz do smażenia PRZYGOTOWANIE:Kurczaka pokroić w grubszą kostkę, przełożyć na patelnię, dobrze obsypać przyprawą curry, usmażyć na tłuszczu. Makaron ugotować al-dente, odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć na durszlaku. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Szczypiorek i pomidorki opłukać, osączyć
Kuchnia DanusiMimo że obiad zajmuje około 45 min - to warte jest przygotowania. Tym bardziej że takiego kurczaka polecam też jako przekąska na imprezę, tyle że bez sosu.Zapraszam i zaczynamy: Składniki:7-9 podudzi kurczaka125 ml soku pomarańczowego1 jajko3 łyżki sosu sojowego3 łyżki przyprawy curry 2 łyżeczki soli2 łyżeczki cukruokoło 4 łyżki mąkiokoło 4 łyżek(...)mąki ziemniaczanejolej Wykonanie:Oczyścić kurczaka, odciąć mięso od kości. Pokroić na większe kawałki- kęsy.W misce rozbijamy jajko, dolewamy sok pomarańczowy, dodajemy sól, cukier, sos sojowy i curry. Łączymy i dodajemy kurczaka. Odstawiamy kurczaka na 20 min. Dodajemy mąki, mieszamy by kurczak połączył się z mąką. W woku, lub na patelni na głębokim oleju smażymy kurczaka- porcjami ( ja smażyłam
Smaki Edytymleka 1 łyżka mąki pszennej 1 szklanka bułki tartej 1/3 szklanki tartego parmezanu 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki curry sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Piersi kurczaka (bez skóry i bez kości) myjemy, osuszamy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Jajko rozbijamy do miski, dodajemy(...)mleko i łyżkę mąki. Mieszamy widelcem. Do jajka dajemy kawałki kurczaka i wszystko razem mieszamy. W osobnej misce łączymy ze sobą bułkę tartą, ser, paprykę, czosnek i curry. Obtoczone w jajku kawałki kurczaka panierujemy i odkładamy na osobny talerz. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i smażymy kawałki kurczaka przez kilka minut, często je obracając, aby każdy kawałek obsmażył się
Smakowity Blog KulinarnyRisotto z kurczakiem i szparagami to niezwykłe połączenie ryżu, kurczaka i szparagów. Risotto wychodzi niezwykle kremowe, rozpływające się w ustach. Możecie użyć dowolnych szparagów, choć ja
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Produkty potrzebne; kozieradka- pół łyżeczki kardamon- pół łyżeczki nasion kurkuma- 1,5 łyżeczki skórka z limonki- pół łyżeczki imbir- kawałek gramowy suszonego czosnek- kawałek gramowy suszonego
pichcisztoSKŁADNIKI jedna podwójna pierś z kurczaka 10 dag ryżu puszka kukurydzy puszka ananasów kilka łyżek majonezu 3 łyżeczki przyprawy curry Czytaj więcej
Przepisy Kulinarnecałość mieszamy, do momentu aż nie będzie grudek. Odstawiamy ciasto na 15 minut. Naleśniki smażymy na teflonowej patelni. Farsz: 1 filet z kurczaka 100 g szpinaku 0,5 kostki serka typu feta Pieprz, curry, papryk słodka, papryka ostra(...)czosnek 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki oleju kokosowego (oleju rzepakowego) Kurczaka kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju. Doprawiamy do smaku wg uznania pieprzem, curry, papryką, czosnkiem. Do usmażonego kurczaka dodajemy posiekany na paski szpinak i chwilkę dusimy. Dosypujemy gałkę muszkatołowej i ściągamy patelnię z palnika. Ser kroimy w kostkę i dodajemy go do farszu. Aby ułatwić
Emskie SmakiSkładniki: 500 g mięsa z udźca kurczaka 6 dużych liści kapusty pekińskiej 2 marchewki 500 g mrożonej żółtej fasolki szparagowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki curry 2 łyżeczki pasty tahini 1 łyżeczka(...)ostrej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki olej do smażenia (około 2 łyżek) sól 400 g ryżu jaśminowego Sposób przygotowania: Ryż gotujemy na sypko. Mięso kurczaka kroimy w małe kawałki i obtaczamy w curry. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na dużej patelni. Gdy się zeszkli dodajemy zmiażdżony czosnek, mieszamy i przerzucamy na bok patelni
Qchnia po prostupokrojona w kostkę 100ml białego, wytrawnego wina 600 ml bulionu warzywnego 1 cebula przyprawy: sól, pieprz, curry, gałka muszkatołowa 2 łyżeczki masła 2 łyżki startego parmezanu Wykonanie: Kurczaka oprószamy solą, pieprzem, curry i podsmażamy na łyżce tłuszczu. Przekładamy na talerz. Dynię przesmażamy w rondelku na łyżceczce masła, podlewamy lekko wodą i dusimy do miękkości. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy(...)wlewamy wino i gotujemy, aż odparuje. Następnie dolewamy po pół szklanki bulionu, kolejną porcję wlewamy dopiero, gdy wcześniejsza zostanie wchłonięta przez ryż. Gdy ryż będzie już prawie miękki dodajemy kurczaka i dynię, mieszamy i chwilę podgrzewamy. Risotto doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, zdejmujemy z palnika i dodajemy łyżeczkę masła i łyżkę parmezanu, mieszamy. Danie nakładamy na talerze i dekorujemy
Smak mojej kuchniprzepis na rozgrzewające, wegetariańskie curry z ciecierzycą i szpinakiem . Dziś chciałam Was zaprosić na c udownie pachnące korzennymi, orientalnymi przyprawami curry w wiosennej wersji ze świeżym groszkiem, cukinią i kurczakiem. Jako dodatek polecam ry ż lub jak w naszym przypadku kasz ę orkiszow ą a do maczania w sosie idealnie sprawdz(...)ząbki czosnku oraz korzeń imbiru starty na tarce. Całość podsmażamy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Na patelnię wrzucamy kurczaka, którego delikatnie podsmażamy. Na samym końcu dodajemy groszek, cukinię, 3 łyżeczki curry, mleczko kokosowe; doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Przygotowane curry podajemy z ryżem
La grande e la piccola cuocaSkładniki: 3 woreczki ryżu 1 podwójna pierś kurczaka 1 opakowanie warzyw na patelnie 1 litr rosołu 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka curry sól, pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: 1.Ryż podsmażyć na łyżce oleju. Dodawać stopniowo rosół aż ryż będzie miękki. Dodać curry i dokładnie wymieszać. 2. Pierś pokroić w kostkę i posypać przyprawą do kurczaka
A Ty Smakuj Mnie