łyżeczka siekanego koperku (świeżego lub mrożonego) 1/4 płaskiej łyżeczki soli Składniki na gyros z kurczaka: nieduża podwójna pierś z kurczaka 4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) 3 łyżki oliwy czubata łyżeczka suszonego oregano płaska łyżeczka papryki słodkiej płaska łyżeczka papryki ostrej płaska łyżeczka majeranku płaska łyżeczka rozmarynu płaska łyżeczka tymianku 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1/2 płaskiej łyżeczki zmielonego pieprzu(...)Paprykę kroimy w krótkie, cienkie paseczki. Kukurydzę konserwową odsączamy z soku. Cebulę kroimy na cienkie półkrążki. Aby przygotować sos jogurtowo - majonezowy , wystarczy zmieszać wszystkie jego składniki. Przygotowanie gyrosa z kurczaka: Piersi myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na małe, cienkie paseczki i wkładamy do miski. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę i wszystkie wymienione przyprawy i zioła. Całość mieszamy, przykrywamy
Smak mojego domuwarzywa są jeszcze lekko twardawe dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, pastę curry, mieszamy dokładnie i dusimy, aż kurczak się zetnie, ale nie za długo, żeby go nie przesuszyć. W razie potrzeby dosalamy, lub dodajemy więcej pasty curry (ja lubię ostre, więc zawsze jej jeszcze trochę dodaję ;)). Posypujemy szczypiorkiem, podajemy z quinoą i danie gotowe
Quinoa Raz!maggi, tymianek i koperek. Wszystko ponownie razem wymieszać. Faszerowana pierś z kurczaka SKŁADNIKI: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 papryka czerwona 1 papryka zółta pieprz bazylia 1 mała cebula oliwa z oliwek suszone pomidory -płatki 1kg ziemniaków. PRZYGOTOWANIE: Piersi myjemy i ostrym nożem rozcinamy tworząc kieszonkę (trzeba uważać, by nie przebić na wylot).Cebulę siekamy w kosteczkę i podsmażamy chwilkę
w mojej kuchniilości lekko osolonej wody przez około 3-4 minuty. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą na sitku. FILETY Z KURCZAKA myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i oczyszczamy z białych błon. Kroimy na małe, cieniutkie kawałki, przekładamy na półmisek. Nacieramy szczyptą soli, pieprzem, ostrą papryką oraz chińską przyprawą 5 smaków. Mieszamy z sosem sojowym i sokiem z limonki. Odstawiamy na minimum(...)patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego. Dodajemy pokrojoną szalotkę i smażymy mieszając przez 2 minuty. Wrzucamy pokrojony lub starty czosnek. Mieszamy i dodajemy zamarynowane kawałki kurczaka. Smażymy na dużym gazie, cały czas mieszając przez około 3 minuty. Stopniowo nie przerywając procesu smażenia dodajemy warzywa. Smażymy przez około 2 minuty. Przesuwamy składniki na bok, lekko przechylamy patelnię
cool and mintycytryny i oliwy z oliwek. Smacznego :-) Przepis dla 4 osób Składniki: 3 piersi z kurczaka 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 dojrzałe pomidory 100g orzechów nerkowca 50g pikantnych kabanosów 2 papryczki chilli łyżka mąki szklanka wody łyżeczka oleju przyprawy: kumin, kolendra, papryka ostra, papryka słodka, kurkuma, imbir, cynamon, sól, pieprz i cukier (wszystkich po szczypcie) Sposób przygotowania: Na małej
wysmienityłyżki oleju/oliwy 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka mieszanki ziołowej lub ziół (u mnie tymianek) 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki duża szczypta rozmarynu duża szczypta kminku sól pieprz Kurczaka opłukać, wytrzeć ręcznikiem papierowym, odłożyć. Sporządzić marynatę. Wszystkie składniki wrzucić do miski, wymieszać, dodać kurczaka, dokładnie
moj przepis nałyżki oleju/oliwy 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka mieszanki ziołowej lub ziół (u mnie tymianek) 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki duża szczypta rozmarynu duża szczypta kminku sól pieprz Kurczaka opłukać, wytrzeć ręcznikiem papierowym, odłożyć. Sporządzić marynatę. Wszystkie składniki wrzucić do miski, wymieszać, dodać kurczaka, dokładnie
moj przepis nazagęściła sos. Mięso rozerwałam widelcem wzdłuż włókien. Curry wygląda ciekawie, jest słodkie i lekko ostre w smaku. Świetnie pasuje z coleslaw, które na odmianę jest kwaśne i chrupiące. Gotowanie curry sprawia mi wielką przyjemność! Ten obiad jest kolorowy, pożywny i rozgrzewający, po prostu comfort food. Kurczak curry Składniki: na 4-6 porcji 1 puszka kokosowego mleka 500 g filetu
codojedzeniapłynnego miodu (opcjonalnie, dla złagodzenia smaku) odrobina soku z cytryny sól, pieprz, ostra papryka, chilli natka pietruszki + sos pomidorowy* i tarty ser * u mnie klasycznie - pomidory z puszki z dodatkiem koncentratu pomidorowego i ketchupu, przyprawione solą, pieprzem i chilli, podgrzane i zblendowane wcześniej na sos Kurczaka pokroić w kosteczkę, przełożyć do miseczki i zamarynować w kilku łyżkach sosu sojowego
Kuchnia Elliepoprzek na cienkie plasterki. Przekładamy na półmisek, doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką w proszku. Nacieramy rozdrobnionym czosnkiem, zalewamy mlekiem. Mieszamy, odstawiamy na mnimum 20 minut do zamarynowania. Na drugi półmisek wysypujemy panierkę panko lub mąkę i obtaczamy w niej wyjęte z mleka kawałki kurczaka ( jeden po drugim). Ponownie zanurzamy w mleku i na koniec znowu w panierce
cool and mintysztuka, pieczarki 8 sztuk, cukinia 1 sztuka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżka, woda 2 szklanki, śmietana gęsta 2 łyżki, mąka pszenna 1 łyżka, woda 1/2 szklanki, koperek 1/2 pęczka na gorącym oleju rzepakowym podsmażyć pierś kurczaka pokrojoną w kostkę, mięso z uda kurczaka obrane z kościu i pokrojone w kostkę, dodać pokrojoną
W Mojej Kuchni Lubięśrednia cebula 2 ząbki czosnku 2 szklanki bulionu 2 średnie pomidory słodka i ostra papryka w proszku olej sól, pieprz, pieprz cayenne majeranek mąka pszenna 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Przygotowanie :Na potrawkę najlepsze jest mięso z udek i przynajmniej połówki piersi kurczaka. Ugotowane mięso z udek obieram i kroję w ok 2 cm kawałki, z piersi kroję
Mechanik w kuchnijest to danie przygotowywane ze specjalnej odmiany żółtych ziemniaków - papa amarilla , rozgniecionych na gładką masę i doprawionych ostrą żółta papryką aji oraz sokiem z limonki. Ziemniaczane warstwy przekłada się plastrami smaczliwki (awokado) i najczęściej tuńczykiem, krewetkami, lub mięsem kurczaka, pomieszanymi z majonezem. Niekiedy dodaje się też jajko ugotowane na twardo. Causę można przygotować w jednej dużej prostokątnej(...)ogonem krewetki. Sporym problem jest dokładne odwzorowanie smaków ze względu na brak dostępu w Polsce do peruwiańskich lokalnych składników. Raczej graniczy z cudem kupienie papa amarilla , ostrą paprykę aji zastępuję inną, na przykład pepperoni, albo habanero, a dostępne u nas limonki też niestety różnią się smakiem od tamtejszych. Od czego jest jednak wyobraźnia? Akurat przygotowywanie
Quinoa Raz!Adżika to ostry warzywny sos, który wywodzi się z kuchni kaukaskiej. Dziś można go spotka przede wszystkim w kuchni gruzińskiej, rosyjskiej i arabskiej. Odmian adżiki jest wiele, moją dzisiejszą wersję zaczerpnęłam od Elki. Bakłażany możemy przygotować do zjedzenia od razu, ale doskonale przechowują się w słoikach, więc kiedy zaczyna się sezon na te warzywa zawsze robię większą(...)porcję i zamykam je w słoikach na zimę. Doskonale smakują z makaronem, ryżem, albo w daniach mięsnych z kurczakiem czy wieprzowiną. Bakłażany w adżice Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 1500 g pomidorów 500 g czerwonej papryki 1 główka czosnku 1 ostra papryczka 50 g octu 10% 50 g soli 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oliwy 1500 g bakłażana Wykonanie: Pomidory
Kulinarne przygody Gatitypół szklanki wody sól, pieprz cebula ( może być bez) oregano, bazylia, papryka ostra w proszku Ciasto na naleśniki jak ---> TUTAJ Przygotowanie: Ciasto naleśnikowe rozrobić i posmażyć . Czosnek obrać, drobno posiekać i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Chwilę podsmażyć i dodać do niego pokrojonego w kostkę kurczaka. Kiedy kurczak będzie podsmażony dodać szpinak i dusić razem do odparowania wody
ChilliJemy