kurczak na ostro - 4112 przepisów (strona:146/275)

Zapiekane nachos 215

pomidorków, oliwek i rozpuszczonym serem. Do tego podaję zawsze trochę śmietany aby złagodzić ostre smaki. Zróbcie takie dane jako przekąskę przed jakimś wydarzeniem sportowym, oglądaniem meczu czy skoków narciarskich. Gwarantuję szczęście wszystkich współbiesiadników. Jeśli lubicie tego rodzaju kuchnię powinny Wam smakować także: – pikantne skrzydełka z kurczaka – chilli con carne – tacos ze stekiem Przygotowanie : 40 minut Ilość porcji

nietylkopasta.pl
Zapiekane nachos 234

pomidorków, oliwek i rozpuszczonym serem. Do tego podaję zawsze trochę śmietany aby złagodzić ostre smaki. Zróbcie takie dane jako przekąskę przed jakimś wydarzeniem sportowym, oglądaniem meczu czy skoków narciarskich. Gwarantuję szczęście wszystkich współbiesiadników. Jeśli lubicie tego rodzaju kuchnię powinny Wam smakować także: – pikantne skrzydełka z kurczaka – chilli con carne – tacos ze stekiem Przygotowanie : 40 minut Ilość porcji

nietylkopasta.pl
Muszle nadziewane kurczakiem i gorgonzolą 215

200g świeżego szpinaku – duża pierś z kurczaka lub mała podwójna – 100 g mozzarelli – puszka pomidorów krojonych – 1 łyżka koncentratu pomidorowego – 3 ząbki czosnku – oliwa z oliwek – 150 g sera pleśniowego – świeża bazylia – przyprawa toskańska lub mieszanka suszonego oregano, tymianku i ostrej papryki – 1/3 szklanki bulionu warzywnego lub 1/3 kostki warzywnej

I LOVE LIFE
"Z talerzem przez świat" czyli babskie spotkanie w kuchni. Marokański tagine z kurczakiem. 330

kuchni meksykańskiej powstał pomysł na przystawkę, czyli guacamole. Wypadało, aby deser był europejski i tak padło na deser a'la tiramisu. Dziś przedstawiam przepis na danie główne: tagine z kurczaka z warzywami. Szukając przepisu zajrzałam do: Kuchenne love story, Make choco cake i Matka wariatka z każdego z nich wyciągnęłam to co najbardziej mi pasowało(...)naprawdę zawiera różne kombinacje przypraw. My wybrałyśmy: (po pół łyżeczki, poza goździkami) cynamon; kurkumę, ostrą paprykę; goździki x 4 szt.; pieprz; kolendrę; kumin; sól gruboziarnista. Justyna starła w moździerzu wszystkie powyższe przyprawy na pył. Marokański tagine z kurczakiem.Składniki dla 6 osób:6 filetów z kurczaka;100 g suszonych moreli;1 cebula;1 duża marchewka;pęczek kolendry lub pietruszki;kilka

Miksturownik
Gęsie szyjki faszerowane, pieczone 219

już kiedyś faszerowane szyjki. Tym razem postanowiłam zrobić farsze -  jeden na bazie mięsa wieprzowego, drugi drobiowego - z dodatkiem wątróbki. Oba wyszły świetnie. Farsz wieprzowy jest delikatniejszy, drobiowy wyszedł całkiem ostry. Szyjki były najpierw gotowane a następnie  pieczone. Są świetne zaraz po upieczeniu, bardzo smaczne na zimno, pokrojone w cienkie plastry, i pyszne na drugi dzień, odsmażone w plastrach(...)smalcufarsz drobiowy300 g mielonego mięsa drobiowego ( u mnie mięso z uda kurczaka)110 g wątróbki drobiowejok 40 g tartej bułki namoczonej w mleku ( może być czerstwa bułka, namoczona i przemielona) 4 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę 1 cebula1/2 pęczka pietruszki posiekany1 jajko2 łyżeczki mielonego imbiru1 łyżeczka ostrej papryki w płatkachsól, dużo pieprzu1 łyżka gęsiego smalcuprzygotowanieWątróbkę włożyć do gotującej

Stare Gary
Udka z kurczaka w słodko-kwaśnej glazurze 213

się nigdy. Zwłaszcza gdy dobierzemy do niego ciekawe sosy czy marynaty. Składniki: 5 udek z kurczaka Marynata: 50 ml ciemnego sosu sojowego 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka startego imbiru 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1 łyżeczka pikantnej czerwonej papryki w proszku 2 łyżki ostrego ketchupu 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku sok z połowy cytryny sól i pieprz

Gosia gotuje
GRILLOWANE SAJGONKI Z SEREM FETA I SOSEM KAKAOWO-SEZAMOWYM 183

sajgonki z grilla z dodatkiem śródziemnomorskiej fety. Składniki: SAJGONKI: 2 cukinie 200 g pieczarek 1 pierś z kurczaka 1 op. sera feta 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu szczypta oregano 1 op. papieru ryżowego 2 szklanki bulionu drobiowego szczypta ostrej papryki 3 łyżki oliwy z oliwek  SOS: 2 łyżki kakao 1 łyżeczka mąki  ząbek czosnku 6 szt sezamków(...)gotujemy 5 minut. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy kakao, pokruszone sezamki i gotujemy jeszcze 5 minut.  Jeżeli sos jest zbyt rzadki możemy dodać odrobinę mąki. SAJGONKI: Cukinię pieczarki, kurczaka kroimy w drobne paski. Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Dusimy w wodzie przez 10 minut.  Papier ryżowy namaczamy w wodzie. Na papier yżowy dodajemy farsz warzywno-mięsny. Dodajemy pokruszoną

Kuchnia w oparach
Pierś kurczaka pieczona z pomidorem, cukinią i mozarellą na kaszy bulgur 259

zalewy i również pokroić, najpierw wzdłuż na pół, a potem w poprzek, tak żeby powstało 14 plasterków. Piersi kurczaka umyć, oczyścić z błonek i osuszyć ręcznikiem papierowym. Doprawić delikatnie solą oraz pieprzem i położyć płasko na desce. W każdej z piersi ostrym nożem zrobić 7 nacięć od góry, mniej więcej co centymetr, nie przecinając mięsa do końca. Tak przygotowane kawałki(...)bulgur ugotować według przepisu na opakowaniu. Standardowo najczęściej jest to gotowanie w osolonej delikatnie wodzie w proporcji 2:1. Na talerz nałożyć kaszę bulgur, a na nią upieczoną pierś kurczaka. Natychmiast podawać. 1 porcja to ok. 370kcal , węglowodany: 35g. białko: 32g, tłuszcz: 11g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje się 3,5WW i 2,2WBT SMACZNEGO! Artykuł Pierś kurczaka pieczona

Dietolog
Sałatka z kurczakiem gyros w sosie miodowym 206

Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka mieszanka sałat  sałata lodowa pół opakowania przyprawy do gyrosa około 3 kromek chleba olej do smażenia Sos: 4 łyżki octu winnego 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki ostrej musztardy (sarepska) 3 łyżeczki miodu 3 ząbki czosnku Sposób wykonania: Mięso kroimy na małe kawałki i doprawiamy przyprawą do gyrosa. Wrzucamy na rozgrzany olej

Qchnia po prostu
Kurczak z porem i ananasem 169

Kolejna moja propozycja na pysznego kurczaka w wersji fit . Tym razem nie z rozmarynem jak ostatnio. Miałam ochotę na połączenia mięsa z owocami i padło na ananasy. W lodówce zalegał por, więc trzeba było wymyślić jakieś danie, z tego co aktualnie mam w lodówce. Bardzo lubię połączenie pora i ananasa w sałatce(...)razem postanowiłam spróbować takiego połączenia w wersji na ciepło. Piersi wyszły w smaku rewelacyjne. Połączenie ostrego pora i ananasa okazało się strzałem w dziesiątkę. Pyszne i bardzo kruche mięso podbiło serca moich domowników. Proszą ciągle o więcej. Jako, że piersi z kurczaka przygotowane w ten sposób robi się na prawdę szybko to prośby domowników zostaną spełnione. Składniki: 6 pojedynczych piersi

Pobite gary Barbary
Potrawka z piersi drobiowej (jak Stroganow) 179

choć od oryginału odbiega znacznie, bo mądrzy powiadają, że Stroganow nawet bez śmietanki jest już innym daniem. --------------------------------------------------------------------------------------------------------- 2 piersi kurczaka 2 spore cebule 150g pieczarek 1 czerwona papryka 2 pomidory groszek konserwowy półtorej szklanki bulionu drobiowego czerwona czubryca ( lub też ostra, słodka papryka w proszku i czosnek granulowany), sól Piersi najlepiej przekroić najpierw w poprzek na pół, po czym(...)odpoczynku podsmażamy na patelni, po czym zalewamy gorącym bulionem. Ja następnie przekładam wszystko do szybkowaru i po jakichś 10 minutach, dorzuceniu groszku i wymieszaniu całości, mam gotowe danie. Kurczak nie wymaga długiego czasu duszenia do miękkości, jednak ze wszystkim dobrze jest potrzymać go na ogniu około pół godziny, a będzie rozpływał się w ustach. Sosu nie zagęszczam, ale jeśli ktoś

Kuchenna Kontrrewolucya
Kurczak dopiaza 182

kurczaka 1kg cebuli, połowa pokrojona w drobną kostkę, połowa pokrojona na ćwiartki lub ósemki 2 listki laurowe 5 ziarenek zielonego kardamonu 3 goździki 1 suszona papryczka chili 5 ziarenek czarnego pieprzu 1 łyżeczka nasion kminu 2-3 ząbki czosnku kawałek świeżego startego imbiru 1 łyżeczka milonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu 0,5 łyżeczki kurkumy 0,5 łyżeczki ostrej papryki(...)imbir. Smaż przez chwilę aż cebula zmięknie, a następnie dodaj pozostałe (mielone) przyprawy (kolendrę, kmin, kurkume, ostrą paprykę) oraz sól. Dokładnie wymieszaj, żeby cebula dokładnie pokryła się przyprawami. Natępnie dodaj pomidory i duś przez kilka minut, do chwili aż smaki się połącz. Dodaj kurczaka pokrojonego w kostkę wielkości kęsa i gotuj pod przykryciem przez około 10 minut. Pod koniec gotowania

Codzienne Gotowanie
Pierś z kurczaka w papirusie 290

łyżeczka oleju rzepakowegodowolne przyprawy (u mnie słodka i ostra papryka, przyprawa do drobiu, zioła prowansalskie)+ kawałek papieru do pieczeniaSposób przygotowania:1. Przygotowujemy kawałki papieru - takie, aby można było zawinąć w nie 2 piersi z kurczaka.2. Papier smarujemy olejem, posypujemy ziołami i przyprawami, na papier wykładamy wcześniej umytą i wysuszoną pierś z kurczaka. Tak samo postępujemy z drugą porcją.3. Gotowe

Kuchnia domowa Ani
Pierś z kurczaka pieczona w sosie BBQ 2676

wielogodzinnym staniem w kuchni. Polecam! Pierś z kurczaka pieczona w sosie BBQ Składniki :  4 pojedyncze piersi z kurczaka żółty ser 1 nieduża cebula 2 ząbki czosnku puszka krojonych pomidorów (400g) 2 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka ostrego sosu np. Tabasco lub ostrej papryki chilli lub pieprzy Cayenne, ewentualnie 1 suszona papryczka chilli 1 łyżeczka octu(...)powolutku gotować przez około godzinę aż sos się zredukuje, w razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Doprawić do smaku, sos powinien być słodko-kwaśny. Przygotowanie pieczonej piersi z kurczaka w sosie BBQ Piersi z kurczaka umyć, osuszyć oprószyć solą i pieprzem. Odstawić. Naczynie żaroodporne wylać częścią sosu, ułożyć na nim piersi z kurczaka i polać pozostałą częścią sosu. Piekarnik nastawić

Codzienne Gotowanie
Kurczak po hiszpańsku 364

pojęcia czy stricte taki przepis wykorzystują w Hiszpanii. Składniki: 2 ćwiartki kurczaka (albo inne ulubione części ;)) 2 cebule papryka czerwona pomarańcza puszka krojonych pomidorów 5-6 pieczarek 2 ząbki czosnku oliwa ocet balsamiczny pół szklanki wody oregano, bazylia papryka wędzona, papryka ostra sól i pieprz Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć, dzielimy na porcje i usuwamy skórę. Oprószamy solą i pieprzem

e-PrzepisyKulinarne