Sałatka z kurczakiem z sosem miodowo-musztardowym Składniki: podwójna pierś z kurczaka opakowanie mixu sałat ze szpinakiem puszka kukurydzy ogórek szklarniowy około 200 g sera typu feta pieczywo na grzanki (najlepiej bułki z ziarnami) ząbek czosnku Marynata: 2 łyżki oliwy lub oleju łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka papryki ostrej łyżeczka czosnku granulowanego chilli(...)pół łyżeczki curry pieprz sól Sos musztrdowo-miodowy: 5 łyżek oliwy z oliwek 1,5 łyżki ostrej musztardy 1 duża łyżka płynnego miodu 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie octu winnego) pół łyżeczki suszonego majeranku pół łyżeczki suszonego oregano świeżo mielony pieprz sól Kurczaka czyścimy z błonek i kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy przyprawami i oliwą lub olejem. Proporcję przypraw
PatiGotujepieprz do smaku, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, olej do smażenia. Sposób przygotowania pomidorowego kuskusu: Kaszkę kuskus przygotowuję zgodnie z przepisem na opakowaniu zalewając odpowiednią ilością posolonej gorącej wody i odstawiając pod przykryciem. Fileta z kurczaka płuczę, kroję w kostkę, oprószam lekko solą, cebulę obieram ze skórki, kroję
Gotuj Się Kto Możekurczaka, dowolna papryka słodka w proszku sól, do smaku 1 marchew 2 cebule ZALEWA : 5 szklanek wody 8 łyżek ostrego, dobrej jakości ketchupu(...)ketchup, przecier, czosnek, masło i zagotowujemy zalewę. Do dwóch średniej wielkości naczyń rozkładamy opłukany wodą ryż, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchew i cebulę, na to układamy pałki z kurczaka ( 4 pałki na jedno naczynie ). Na tak przygotowany ryż i kurczaka rozlewamy, chochelką równomiernie zalewę. Do całej wysokości naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzewamy do 180% C, pieczemy kurczaka około
Kulinarne Fantazje MarioliTortilla zapiekana Tortilla zapiekana, nadziewana kurczakiem i warzywami to świetny obiad, kolacja lub przekąska na przyjęcie z przyjaciółmi. Na ogół podaje się ją z przyprawionym na ostro mięsem, świeżymi warzywami i sałatą. Ja postanowiłam zrobić to nieco inaczej i zapiec tortillę gdyż uwielbiam wszystko to co chrupkie :). Tortille w takiej postaci przygotowuję już(...)zawsze świetnie się sprawdza i wszystkim smakuje. Wypróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania tortilli zapiekanej: 1 opakowania tortilli (6 większych lub 8 mniejszych placków), 1 podwójny filet z piersi kurczaka, 1 opakowanie „warzyw na patelnię” (nie zawierające ziemniaków), 1 opakowanie przyprawy gyros, olej lub oliwa do smażenia, majonez i ketchup. Sposób przygotowania tortilli zapiekanej: Filet z piersi kurczaka myję
Gotuj Się Kto MożePaprykowa potrawka z marynowanym patisonem SKŁADNIKI: mięso z 1 udka kurczaka 1 duża lub 2 małe cebule 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta patisony marynowane 6 szt sos pomidorowy 250 ml natka pietruszki 0,5 pęczka 1 łyżeczka papryki ostrej 3 łyżeczki papryki słodkiej 0,5 kostki bulionowej drobiowej pieprz do smaku sól(...)dodajemy kurczaka, następnie dodajemy paprykę słodką, kostkę bulionową - całość dokładnie mieszamy i podsmażamy. Dodajemy pokrojoną paprykę, dokładnie mieszamy i przekładamy do dużego garnka, zalewamy całość około 500 ml wody i gotujemy około 5 minut. Następnie dodajemy sos pomidorowy i doprawiamy pieprzem. Zagotowujemy i dodajemy pokrojone patisony, mieszamy - dodajemy natkę pietruszki. Na koniec doprawiamy do smaku dodając ostrą paprykę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkinajczęściej zamawianych potraw w chińskich restauracjach w północnej i środkowej części Ameryki. Są to kawałki kurczaka najczęściej z udek bo sa mniej suche i upieczone lub usmażone na chrupiąco (w chripiącej skorupce) a potem obtoczone w ciemnym pysznym sosie delikatnie słodko-kwaskowo-ostrym. Tradycyjnie podawany jest na białym ryżu z chrupiącymi brokułami na parze, (ale mogą być też z wody
Sztuka gotowania w/g Samiryswoich zbiorach na domowe przyjęcia. Na pewno Wam zasmakuje. Składniki: 35 dag fileta z kurczaka 1 litrowy słoik marynowanych pieczarek 1 słoik mieszanki warzywnej-marchewka, kukurydza, groszek 3 jajka 3 ziemniaki 3 konserwowe ogórki 1 cebula 10 dag żółtego sera Papryka ostra do smaku 1 łyżeczka przyprawy do grosa Olej do smażenia Sól do smaku Słoiczek majonezu Pęczek
Wanilia i Kardamonposiekany imbir, goździki, ostrą paprykę, czosnek, kurkumę i szczyptę soli. Całość gotujemy na małym ogniu często mieszając, aż chutney zgęstnieje dzięki odparowaniu płynów. Ostudzone chutney przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce. SUGESTIA W kwestii cukru lub octu, zalecam zacząć od mniejszej ilości i stopniowo dodawać, aż słodkość i kwaśność będzie satysfakcjonująca. SKŁADNIKI NA KURCZAKA W SEZAMIE filety
Zofiananiewiele czasu, zrzucając większą część pracy na piekarnik. Do takich dań należą proponowane dzisiaj kieszonki. Składniki (1-2 porcje): pierś kurczaka 2 słupki sera typu feta kilka liści szpinaku sól pieprz olej Ułożyć pierś ładniejszą stroną do dołu i ostrym nożem zrobić wgłębienie wzdłuż piersi. Trzonkiem noża obiadowego powiększyć "kieszonkę". Do środka włożyć fetę i liście szpinaku. Można pomóc sobie(...)góry) 30-40 minut. Podawać od razu po upieczeniu (u mnie z pieczonymi burakami i liśćmi świeżego szpinaku) - pierś jest wtedy bardzo soczysta. ----- Podobne: Szpinakowe roladki z kurczaka Kurczak ze szpinakiem i bulgurem Penne ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Weekendy w domu i ogrodzie400g) czerwonej fasoli 1 puszka (400g) kukurydzy konserwowej 4 ząbki czosnku 1 duża biała cebula 250g pieczonego kurczaka, najlepiej z rożna 1l bulionu drobiowego lub warzywnego 180 ml śmietany kremówki słodkiej 1 łyżka kminu rzymskiego (kuminu) 1 łyżka chili (uwaga, będzie ostro!) 1 łyżeczka pieprzu cayenne (uwaga, będzie jeszcze bardziej ostro!) 50g sera pepper jack (można zamienić np. na parmezan
Pociąg Do Kuchniugoto wanym ryżem. Zachęcam do przygotowania. Składniki na 2-3 porcje: 1 podwójna pierś z kurczaka (około 0,5 kg) 1 mango (najlepiej lekko dojrzałe) 1 opakowanie śmietany 18%* (200 g) 1 łyżka cukru, np. trzcinowego sól, pieprz ostra papryka odrobina oleju *śmietana powinna mieć temperaturę pokojową! Piersi umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić solą, pieprzem(...)oraz ostrą papryką. Wymieszać i odstawić na godzinę. Mango umyć, obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Przełożyć pokrojone mango. Smażyć na średnim ogniu, aż do lekkiej miękkości. Następnie wsypać cukier i jeszcze chwilę smażyć (cukier musi się rozpuścić). Do podsmażonego mango przełożyć kawałki piersi z kurczaka. Całość wymieszać i smażyć, aż do miękkości
Ugotowaćporcje: 2 łyżki oleju 2 szalotki, drobno posiekane 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 2 piersi z kurczaka pokrojone w małą kostkę 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 1 szklanka puree z dyni 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/4 -1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy dla koloru sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: 250 g makaronu pappardelle parmezan do posypania CZAS
My Culinary Artzdecydowanie wersja dania dla dorosłych, chyba że wasze pociechy lubią ostre smaki :) Jeśli nie wystarczy, że pominiecie pieprz cayenne i będzie pyszna potrawa dla całej rodziny. Dzięki jogurtowi mięso jest super wilgotne w środku. Zazwyczaj preferuję raczej łagodne smaki, ale że akurat byłam mega przeziębiona i niewiele czułam, to tak mi się "sibnęło" tego pieprzu cayenne i wyszło super(...)jest czas przygotowania :) Dobrze jak mięso poleży pół godzinki w marynacie, ale cała nasza robota to wymieszanie składników i wstawienie mięsa do piekarnika! Składniki:- 1 podwójna pierś z kurczaka- 90 g jogurtu naturalnego (pół małego pudełeczka)- łyżeczka pieprzu cayenne- 0,5 łyżeczki soli- 0,5 łyżeczki tymianku- 2 łyżeczki miodu- szczypta pieprzu- łyżeczka mielonego czosnku (nie granulowanego!) lub ząbek
Kraina Tysiąca Smakówłyżki musztardy francuskiej 3 łyżki musztardy dijon 2 łyżki oliwy 2-3 łyżki octu winnego 2 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 2 lekko czubate łyżeczki soli 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego poza tym: około 600 g kurczaka (skrzydełka, nóżki lub filety) 1/2 średniej wielkości świeżego ananasa mieszanka sałat - u mnie roszponka Wszystkie składniki sosu wymieszać dokładnie
Codzienna kuchnia niecodziennaKurczak jerk po karaibsku z warzywami to kurczak nacierany specjalnym zestawem przypraw i pieczony z warzywami. Jest cudownie aromatyczny i wilgotny. Kurczak jerk po karaibsku z warzywami to – jak już sama nazwa wskazuje – kuchnia karaibska, w szczególności ta z Jamajki. „Jerk” oznacza nacieranie mięsa (dobrze osuszonego) przyprawami (sypkimi lub mokrymi), dość pikantnymi tworzącymi przyprawę „jerk(...)tymianek, czosnek, brązowy cukier, dymkę, imbir i sól. Wcześniej „jerkowanie” pochodziło prawdopodobnie od nakłuwania mięsa ostrym narzędziem i wcieraniem w niego przypraw; „jerk” to właśnie „grzebanie, dźganie” – tak robili myśliwi z upolowaną zwierzyną. Tak więc kurczak jerk po karaibsku z warzywami gwarantuje Wam niezapomniane wrażenia smakowe, węchowe, a także estetyczne, bo jest
Pociąg Do Kuchni