kukurydza - 4590 przepisów (strona:159/306)

Sałatka expresowa 1414

składniki* 1/2 opakowania makaronu w kształcie ziarenek ryżu* 50 dag szynki* 1 puszka kukurydzy konserwowej* 1 mały słoiczek papryki konserwowej* 4 ogórki konserwowe* średni słoik majonezuSposób wykonaniaUgotować makaron według przepisu na opakowaniu.Szynkę , paprykę, ogórki pokroić w kostkę, włożyć do miski, dodać makaron, oraz kukurydzę.Następnie dodać majonez i wymieszać, dodać nieco soli i pieprzu do smaku.Odstawić sałatkę

Mix smaku
Śmieciuchy 149

papryka czerwona* 1 cebulka czerwona* 25 dag żółtego sera* 20 dag dowolnej wędliny, może być kiełbasa* 2 średnie ogórki konserwowe* 1 pęczek natki pietruszki* inne dowolne składniki np kukurydza konserwowa* bagietki, bułki lub chleb* sól, pieprz ziołowy* ketchupSposób wykonaniaPieczarki obrać, pokroić i podsmażyć na oleju, pod koniec dodać nieco soli i pieprzu. Wędlinę pokroić dość drobno i osobno podsmażyć. Pokroić(...)cebulkę na piórka, paprykę w paseczki, posiekać natkę pietruszki, ogórki pokroić w półplasterki .(Można jeszcze jeszcze innych dodatków np: kukurydza, groszek konserwowy, oliwki i co jeszcze komuś wpadnie na na myśl, dlatego własnie śmieciuchy, że bazę stanowią pieczarki i ser, a reszta to już pełna dowolność)Wszystkie składniki dodać do gorących pieczarek.Dodać również wędlinę. Ser zetrzeć na tarce.Część

Mix smaku
Śledzik po meksykańsku 126

łyżki oleju* 2-3 łyżeczki cukru* 2 czubate łyżeczki miodu jak najgęstrzego* szczypta soli* 2-3 kawałki papryki konserwowej (zależy od wielkości kawałków)* 2 ogórki konserwowe* 1 mała puszka kukurydzy z fasolką* 1 pęczek natki pietruszkiSposób wykonaniaŚledzie wymoczyć w wodzie, a następnie osuszyć.Do rondelka wlać olej, dodać ketchup, koncentrat pomidorowy, 3-4 łyżki wody i całość doprowadzić do wrzenia(...)odstawić do wystudzenia.Śledzie pokroić na małe kawałki, paprykę i ogórki pokroić na dość drobne paseczki, a umyta natkę pietruszki posiekać i dodać do sosu pomidorowego. Dodać również kukurydzę z fasolą i wymieszać.Całość przełożyć do salaterki (miseczki), przykryć i odstawić do lodówki na 4-8 godzin

Mix smaku
Trójkolorowa pyszna sałatka 711

składniki* 1 opakowanie sera feta* 25 dag wędliny drobiowej* 1 puszka kukurydzy* 1 ogórek szklarniowy* 1 średni brokuł* 1 pęczek cienkiego szczypiorku* 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego* 4 łyżki majonezu kieleckiego* 2-3 ząbki czosnku* pieprzSposób wykonaniaBrokuła podzielić na mniejsze różyczki, wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i 1 łyżeczki soli, gotować 5 min. Odcedzić, wystudzić(...)podzielić na jeszcze mniejsze różyczki.Ogórka obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę, fetę i wędlinę w grubszą kostkę, szczypiorek umyć, osuszyć i drobno pokroić, kukurydzę odsączyć z zalewy.Wszystkie składniki przełożyć do pojemnika przeznaczonego na sałatkę.Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na najdrobniejszej tarce.Połączyć majonez z jogurtem, dodać czosnek, pieprz i dokładnie wymieszać, przełożyć do pojemnika

Mix smaku
Curry wieprzowe na ostro 157

składniki* 1 kg łopatki wieprzowej* 2 papryki czerwone* 2 młode cukinie* 5 marchewek* szczypior z 1-2 cebulek* 1/2 puszki kukurydzy* 1 ostra papryczka* 1 dojrzały pomidor* 4 łyżeczki czerwonej pasty curry* 2 łyżeczki przyprawy curry* kilka gałązek tymianku* 1/2 kminku mielonego* 1/4 imbiru mielonego* 1/2 łyżeczki przyprawy pięć smaków* 2 łyżeczki ostrego sosu piri piri* sól* 2 woreczki białego(...)szczypior drobno pokroić, listki tymianku oberwać z gałązek. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i wyjąć nasiona, drugą paprykę pokroić na kawałki i zmiksować z pomidorem.Do miękkawego mięsa dodać marchewkę, kukurydzę, tymianek, curry, kminek, przyprawę pięć smaków, dolać nieco wody, doprowadzić do wrzenia i dusić ok. 10 min. Następnie dodać paprykę, ostrą papryczkę, cukinię, zmiksowanego pomidora z papryką, szczypior, dolać nieco

Mix smaku
Sałatka obiadowa z serem feta i olejem z pestek dyni + współpraca z Biooil 278

Zawiera również takie substancje odżywcze jak: fitosterole, skwalen, fitosteryny, cytrulinę, kukurbitynę.*Oleju użyłam podczas przygotowywania sałatki:mała główka sałaty lodowejpapryka czerwona1/2 ogórka pomidor1/2 pęczka szczypiorku 1/2 puszki kukurydzy ser feta3 łyżki oleju z pestek dyni Biooil3 łyżki soku z cytrynysól, pieprz 1. Przygotowujemy warzywa. Kapustę pekińską drobno siekamy. Ogórka kroimy w półplastry, pomidora również, paprykę na kawałki(...)obrałam ją ze skóry). 2. Ser feta kroimy w drobną kostkę, szczypiorek siekamy. Wraz z kukurydzą dodajemy do przygotowanych warzyw. 3. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos: olej z pestek dyni mieszamy z sokiem z cytryny, rozgniecionym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. 4. Sos wlewamy do warzyw i sera. Mieszamy

Szefowa kuchni
Karnawałowa sałatka PIZZA 40224

wykorzystanych szans w nadchodzącym roku jak i zdrowia na które trzeba sukcesywnie pracować! Składniki:150 g sera żółtego (suchego jak np. salami)250g pieczarek2 małe cebule3 jajka EKOgarść kukurydzy konserwowejczosnek granulowanyoregano suszonemajonez 5-6 łyżeczekkoncentrat pomidorowy 1 łyżeczkasól himalajskapieprz czarnyolej słonecznikowyPrzygotowanie:1/ Gotujemy jajka na półmiękko, obieramy i kroimy w kosteczkę - wrzucamy do miski.2/ Umyte pieczarki kroimy w talarki(...)cebulę obieramy i kroimy w dużą kostkę - razem przesmażamy na patelni.3/Do jajek dodajemy odsączoną kukurydzę, a przesmażone pieczarki z cebulą odsączamy z tłuszczu. Gdy są już odsączone przekładamy do miski z innymi składnikami4/ Dodajemy majonez i koncentrat, solimy, dodajemy pieprzu, czosnku i oregano. Dokładnie mieszamy i podajemy w salaretce. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Sylwestrowe menu – top lista 949

gotowania lub pieczona pierś drobiowa2 łyżki kukurydzyorzechy włoskieodrobina majonezuzioła do sałatekPrzygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente lub ryż gotujemy na sypko, studzimy Plastry ananasa kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy z zalewy. Orzechy włoskie grubo siekamy. Szynkę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy w misce, doprawiamy ziołami i mieszamy z majonezem.Tak przygotowana sałatka hawajska powinna przez minimum  1 godzinę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Imprezowo - sylwestrowe nadziane jaja 278

kropli soku z cytryny sól i pieprz do smaku 1 łyżka jogurtu naturalnego Farsz sałatkowy: 4 rozgniecione żółtka 1/6 czerwonej papryki 0,5 szt małej czerwonej cebuli 2 łyżki kukurydzy 1 łyżka majonezu 0,5 łyżeczki ketchupu 0,5 łyżeczki musztardy sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Jaja ugotować, ostudzić i delikatnie obrać. Wydrążyć żółtka i białko tak, aby został(...)wymieszać.  Farsz łososiowy: Łososia pokroić w kosteczkę i wymieszać z posiekanym koperkiem. Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Farsz Sałatkowy: Paprykę pokroić w kostkę, cebulkę w jeszcze drobniejszą kosteczkę. Połączyć z kukurydzą i pozostałymi składnikami. Wymieszać

cooklife
Empanada z kurczakiem 320

papryka również w kostkę5) garść posiekanej świeżej kolendry6) szczypta Kuminu i kostka rosołowa Knorr7) 1 ząbek startego czosnku8) parę kropel octu winnego białego9) 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego10) puszka kukurydzy i puszka groszek zielony (te dodamy pod koniec procesu przygotowania farszu)Na rozgrzany olej wrzucamy wszystkie nasze składniki, smażymy mieszając drewnianą łyżką. Gdy mięso jest już podsmażone, dolewamy(...)wysuszony kurczak z warzywami, potrzebujemy jeszcze sosu:-). Odstawiamy do ostudzenia.Gdy mięso już jest ostudzone zabieramy się za "rwanie" go w małe kawałeczki. A na końcu dodajemy puszkę groszku i kukurydzy.  Gdy studzi się nam farsz, czas zabrać się za ciasto na empanada:Składniki ciasta:1) 2 jajko2) 1 szklanka mleka3) 1 szklanka oliwa4) 2 szklanki mąki najlepiej tortowej5

Smaki Brazylii
Empanada z sardynkami 92

czerwona1 pomidor średniej wielkościpęczek świeżej kolendry2 kostki knorr (może być rybny, może również i drobiowy!)1 łyżka koncentratu pomidorowegopół puszki groszku zielonego (może być więcej, kwestia smaku)pół puszki kukurydzy (również może być więcej)łyżka lub dwie oliwy lub olejuPrzygotowanie farszu:Warzywa: cebulę, paprykę, pomidory kroimy w kosteczkę. Kolendrę siekamy drobno.Dodajemy sardynki i wszystko dokładnie mieszamy.W średniej wielkości garnku rozgrzewamy(...)dodajemy 2 kostki knorr.Mieszamy!Jeszcze łyżka koncentratu pomidorowego.Na ogniu farsz trzymamy żeby go tylko podsmażyć, dlatego czas to ok. 5 minut na wolnym ogniu.Do wystudzonego farszu dodajemy kukurydzę i groszek.Ciasto na empanada z sardynkami jest identyczne jak w przypadku empanada z kurczakiem Przepis na empanada z kurczakiem. Gotowe ciasto wylewamy jako pierwszą warstwę na blaszkę, jako drugą

Smaki Brazylii
Sałatka z tortelloni 308

razem są niepowtarzalne. Tak, jak proponowana sałatka z tortelloni.     Składniki:                                                                   - 2 opakowania tortelloni z dowolnym nadzieniem- mała czerwona papryka- 1 pomidor (obrany)- 3 ząbki czosnku- pęczek szczypiorku- 1 puszka kukurydzy- czerwona cebula- olej sezamowy- 1,5 łyżki soku z cytryny- pieprz kolorowy- sól Tortelloni gotujemy we wrzącej, posolonej  wodzie ok. 6 minut. Odcedzamy. Po lekkim przestygnięciu dodajemy pozostałe składniki(...)Paprykę i pomidora kroimy w niedużą kostkę, w drobną kostkę czosnek, siekamy szczypiorek, dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę oraz cienko pokrojoną w talarki czerwoną cebulę (użyłam szatkownicy). Wszystko doprawiamy solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny  oraz olejem sezamowym – delikatnie mieszamy.Kolejną zaletą  sałatki z tortelloni jest to, że można ją jeść na zimno

mojewypiekiinietylko
Wiosenna sałatka z wędzonej makreli 250

była skomponowana i zrównoważona smakowo.    Składniki: - 1 makrela (ok. 300g)- 3-4 jajka ugotowane na twardo- pęczek szczypiorku- 1 nieduża czerwona cebula- kawałek młodego pora- 4 łyżki kukurydzy- skórka z cytryny, 1 łyżka soku- kilka gałązek świeżej kolendry- kilka pomidorków koktajlowych- sól, pieprz- olej sezamowy Z makreli zdejmujemy skórę, wybieramy ości i dzielimy na kawałki, odkładamy (makrela zostanie(...)dodana na samym końcu, aby zachować strukturę ryby). Jajka kroimy w kostkę, dodajemy pokrojoną paprykę, 4 łyżki odsączonej kukurydzy, pokrojony w cienkie talarki por, drobno pokrojoną cebulę, posiekany szczypiorek. Solimy, oprószamy pieprzem, dodajemy paseczki skórki cytrynowej, 1 łyżkę soku z cytryny. Sałatkę mieszamy. Dodajemy kawałki makreli, skrapiamy olejem sezamowym, delikatnie łączymy składniki. Posypujemy posiekaną kolendrą. Podajemy przybraną pomidorkami koktajlowymi

mojewypiekiinietylko
Paluszki drobiowe zrolowane w boczku 203

piekarnika.     Składniki: - 2 duże piersi drobiowe- boczekMarynata:- ciemny sos sojowy- olej sezamowy- sok z cytryny- syrop klonowy- chilli w płatkach- świeżo mielony pieprz- papryka wędzona    Dodatkowo: - mini kukurydza- groszek cukrowy- paprika czerwona- szalotki bananowe- masło- olej sezamowy- cytryna (skórka i sok)- sól wędzona Umyte i osuszone filety kroimy wzdłuż na 10 porcji (po 5 paluszków z jednej piersi(...)Dodajemy wszystkie składniki marynaty (dużo chilli, powinno być ostro), mieszamy z mięsem i odstawiamy na ok. 1,5 godziny. Warzywa myjemy, oczyszczamy. Rozpuszczamy masło, dodajemy sól wędzoną. Kukurydzę wkładamy do woreczka do pieczenia, dodajemy pokrojone na ćwiartki szalotki, trochę skórki cytrynowej, polewamy przygotowanym masłem (część zostawiamy do groszku), skrapiamy lekko sokiem z cytryny. Woreczek zamykamy i nakłuwamy w kilku miejscach

mojewypiekiinietylko
Chili con carne 122

niewątpliwie bardzo smaczna.   Składniki: - 1 kg mięsa mielonego mieszanego   (600g wołowiny, 400g wieprzowiny)- 3 cebule- 2 papryki (różne kolory)- 500g pieczarek brunatnych- 2 puszki czerwonej fasoli- 1 puszka kukurydzy (285g)- 2 puszki pomidorów krojonych (2x400g)- 1 świeży pomidor (bez skórki)- 4 ząbki czosnku- 2 papryczki chili- kilka pomidorów suszonych- sól, pieprz, chilli w płatkach- 1,5 łyżeczki oregano(...)oraz usmażone pieczarki. Na patelnię po mięsie przekładamy z dwóch  puszek pomidory. „Odzyskujemy” smaki pozostałe po mięsie  i lekko redukujemy sos, przelewamy do garnka, mieszamy. Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę, kolejną papryczkę chili (zieloną), pokrojony pomidor (opcjonalnie, po prostu został mi jeden), oczywiście co jakiś czas mieszamy. Fasolę płuczemy na sicie, dodajemy pod koniec gotowania. Doprawiamy solą, pieprzem cayenne

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania