kukurydza - 4590 przepisów (strona:157/306)

Sałatka z kabanosem 385

Kabanosy drobno pokroić, ser żółty pokroić w kostkę, ogórka obrać i pokroić w drobną kostkę.Pora trzeba obrać i drobno pokroić, sparzyć we wrzątku kilka minut.Makaron, kabanosy, ser żółty, kukurydzę, pora i ogórka wrzucić do miski i zalać sosem.Sos - majonez, jogurt naturalny wymieszać i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić solą i pieprzem.Pyszna sałatka

Lawendowe Niebo
Sałatka z gyrosem 408

lodówce, żeby smaki się przeniknęły ;)Do dużej misy wsypujemy mieszankę sałat, na nią wykładamy przygotowaną wcześniej pierś z kurczaka i polewamy ją ketchupem. Na to wysypujemy odcedzoną kukurydzę, drobno pokrojone ogórki i cebulę. Całość pokrywamy majonezem. Teraz z naszej sałatki warstwowej zrobimy miks, czyli trzeba całą te sałatkę przemieszać i wstawić na 2-3 godzinki do lodówki.Gotową

Lawendowe Niebo
Chili Con Carne 175

pokrojoną w kostkę cebulkę , czosnek oraz mieszankę przypraw ( pomidory, bazylia, czosnek )Włożyć mięso i chwilę podsmażyć , wlać 3szklanki  bulionu , pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę , pokrojone pomidory , fasolę , kukurydzę.Przyprawić  do smaku : chili i resztą przypraw .Dusić na małym ogniu około 30 minut.Jeśli chcecie aby wasze chilli było rzadsze dodajcie więcej bulionu , a jeśli nie dodacie więcej bulionu

Sama słodycz i szczypta chili
Szybka pizza na tortilli 256

greckipieprzPRZYGOTOWANIE:W miseczce mieszam przecier pomidorowy ze świeżo zmielonym pieprzem. Przecierem smaruję trzy krążki tortilli. Jeden krążek posypuje mozarellą, następnie nakładam pokrojoną w paseczki szynkę, posypuję pokrojoną czerwoną cebulą, kukurydzą i startym żółtym serem. Drugi i trzeci krążek smaruję rozmrożonym na patelni szpinakiem zmieszanym z łyżką jogurtu. Na jeden krążek nakładam wędzonego łososia i pare kawałków sera feta, całość

Magiczna kuchnia Darii
Wegetariańskie chili con carne w tortilli / Vegetarian chili con carne in a tortilla 203

czosnku 1 papryczka chili1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kuminu1 łyżeczka oregano2 łyżki sosu sojowego ciemnego1 łyżka soku z limonki1 puszka krojonych pomidorów200 gram czerwonej fasolki z puszki200 gram kukurydzy z puszki1 czerwona papryka1/2 szklanki bulionu warzywnego lub wody2 łyżki oliwy 4 tortillePRZYGOTOWANIEPaner kroję w kostkę przekładam do plastikowego pojemnika zalewam sosem sojowym i sokiem z limonki. Zamykam pojemnik(...)łyżką. Duszę pod przykryciem 15 minut. PO tym czasie dodaję pokrojoną w kostkę paprykę i dolewam bulion. całość duszę 10 minut po czym dodaję przepłukaną fasole i kukurydzę. Przykrywam i duszę kolejne 5 minut. Dosmaczam solą i pieprzem.Podaję zawinięte w podpieczona tortillę z sosem czosnkowym, salsą pomidorową i surówkami

Magiczna kuchnia Darii
Chili con carne 213

kostkę)2 papryki czerwone (pokrojone w kostkę)1 puszka czerwonej fasoli (razem z zalewą)2 puszki pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)1/2 puszki kukurydzy (ja pomijam)2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki pomidorów w piórkach od Przyprawy Świata Gdynia2 łyżeczki chili japanelo czerwonego od Przyprawy Świata Gdynia2 liście laurowe1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)sól, pieprz(...)pomidorami w piórkach, kuminem, solą i pieprzem. Smażymy do zarumienienia. 2. Dorzucamy paprykę, smażymy przez kilka minut.3. Do całości wlewamy fasolkę wraz z zalewą, pomidory w puszce, dodajemy kukurydzę (można pominąć), czosnek i liście laurowe. 4. Dusimy przez około 30 minut, do miękkości papryki. Można podlać wodą, jeśli wyparuje zbyt szybko. 5. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy

Szefowa kuchni
Pikantna zapiekanka ziemniaczana 270

roku na bloga trafiało więcej propozycji obiadowych więc zapraszam na pierwszą z nich. Moja ulubiona pikantna zapiekanka ziemniaczana. Z aromatyczną wędzoną papryką, chorizo oraz szparagami i kukurydzą. Rozgrzewająca, aromatyczna i prosta w przygotowaniu więc do dzieła :)7-8 średnich ziemniakówpół pęczka szparagów  mrożonych ( możecie zastąpić fasolką szparagową )4 łyżki kukurydzy70 g chorizodymka ze szczypiorkiemłyżka oliwy z oliwekłyżeczka pikantnej wędzonej papryki0/5

Mienta blog
Meksykańska pikanteria i domowe tortille - najlepsze! 185

się do jedzenia. Ach, chyba zapomniałam, jak bardzo lubię tę kuchnię! I jak bardzo tęskniłam za czerwoną fasolą! Delikatnie pikantne, bardzo pomidorowe , mięciutkie wnętrze wypełnione chrupiącymi, soczystymi kawałkami kukurydzy wręcz rozpływało się w ustach. Zarówno ja, jak i Marcin byliśmy kupieni. No bo taki obiad, to zupełnie męska rzecz, tak jak chili con carne. Od razu postanowiłam(...)pokrojonym pomidorem świeżym. Mięso mielone wrzuć na patelnię i podsmaż. Dodaj sos pomidorowy, wymieszaj i podsmażaj, aż sos się dobrze zredukuje. Na koniec dodaj fasolę i kukurydzę, wymieszaj. Dodaj ser Corregio i zaczekaj, aż się rozpuści. Zdejmij z ognia.Sałatę umyj i podziel na liście. Każdy duży liść układaj na tortilli, nakładaj na środek farsz

Gotowanie to kochanie
Corn & Bacon Chowder 154

Czyli pożywna zupa z kukurydzą, boczkiem oraz ziemniakami.Dodaję do niej papryczkę chilli i furę koperku. Mój mąż mówi, że to zupa amerykańska ;) I że tylko smak koperku psuje jej amerykańskość :))Ja najbardziej w tej zupie lubię słodycz kukurydzy i mleka połączoną z ostrym chilli. Przy tej zupie nie potrafię opanować podjadania łyżką prosto z garnka :)I jeszcze jedno - robi

bistro mama
Krem z kukurydzy z kurczakiem i tymiankiem 149

ostrej papryki.W garnku do gotującej się wody dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę i czosnek. Dorzucamy dwie kostki rosołowe i ziele angielskie. Do w pół ugotowanych warzyw dokładamy kukurydzę i świeży tymianek. Gdy warzywa w bulionie będą już miękkie, blendujemy wszystkie składniki.Gotujemy jeszcze chwilę na gazie, dokładamy usmażonego kurczaka i doprawiamy krem solą i pieprzem

kulinarnyJa
Sałatka ryżowa z tuńczykiem 249

naturalny lub typu greckiegoSól, pieprz, curryPRZYGOTOWANIE:Do wcześniej ugotowanego i ostudzonego ryżu dodajemy puszkę tuńczyka. Następnie dorzucamy 2 jajka na twardo pokrojone w kostkę. Dokładamy pokrojone oliwki, 1/2 puszki kukurydzy, 1/2 kulki mozzarelli pokrojonej w kostkę, posiekany szczypiorek i koperek. Zalewamy wszystko jogurtem i dodajemy sól, pieprz i curry. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy

kulinarnyJa
Meksykańska sałatka makaronowa z kurczakiem 633

soli, pieprzu i słodkiej papryki.Usmażone kawałeczki kurczaka odstawiamy do wystygnięcia.Paprykę (czerwona, żółta, zielona) oraz ogórki kroimy w kostkę i przekładamy do dużej miski. Dodajemy posiekaną cebulę. Dorzucamy kukurydzę, czerwoną  fasolę i białą fasolkę.Następnie dodajemy ostudzony makaron i kurczaka. Wszystko zalewamy majonezem i śmietaną. Doprawiamy kurkumą, chili, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki

kulinarnyJa
Sałatka jarzynowa z marynowaną dynią 209

min.Porcja dla 10 osóbKoszt przygotowania: 16,00 złSKŁADNIKI na sałatkę:8 średnich ziemniaków sałatkowych2 duże marchewki1 szklanka groszku mrożonego lub konserwowego1 szklanka zielonej fasolki szparagowej (użyłem mrożonej)1 puszka kukurydzy konserwowej400 g marynowanej dyni ( w zalewie słodko- kwaśnej)1 cebula3 łyżki majonezu2 łyżki gęstego jogurtu (np. typu greckiego)1 łyżka oliwy2 łyżeczki musztardy dijonsól i pieprz do smakuPRZYGOTOWANIE sałatki:Ziemniaki(...)cukru. Pamiętajmy aby nie przegotować warzyw, powinny być aldente.Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do misy. Dodajemy groszek, fasolkę i posiekaną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy kukurydzę i marynowaną dynię.Do warzyw dodajemy majonez, jogurt, oliwę i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Smacznego

kulinarnyJa
Sałatka z tuńczyka z grzankami. 294

ćwiczyć i zwracać uwagę na to co i jak jem. Efekt - ponad 40 kg mniej i, co najważniejsze, chęć do życia.Dziś lekka kolacja.Czego potrzebujemy?-tuńczyk w sosie własnym -kukurydza-ogórek kiszony starty-jogurt naturalny, łyżka -sól, pieprz-oliwa-pieczywo pełnoziarniste; grzankaTuńczyka, kukurydzę, ogórka solimy i pieprzymy, łączymy z jogurtem.Grzankę skrapiamy oliwą

BaRepas
Galaretki z indyka z salami i warzywami 266

zakończenie starego roku przygotowałam miniaturowe galaretki z mięsem z indyka, salami i warzywami: papryką konserwową, zielonym, groszkiem, kukurydzą, oliwkami, czerwoną fasolą i suszonymi pomidorami. Tradycyjnie przygotowuję mięso z indyka w galarecie jedynie z marchewką. Tym razem marchew razem z pietruszką i selerem wylądowały razem z większością wywaru w zupie pomidorowej. Pozostały wywar wraz z mięsem stanowił bazę do mojej przekąski(...)skóry) - waga przed ugotowaniem ok. 2-2,5 szklanki doprawionego rosołu, w którym gotowało się mięso 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki po pół szklanki: kukurydzy i fasolki z puszki, ugotowanego zielonego groszku, pokrojonego w kostkę salami peperoni, pokrojonej papryki konserwowej i suszonych pomidorów świeżo mielony pieprz do smaku Mięso drobno posiekać. Rosół mocno podgrzać, rozpuścić żelatynę

Czerwień i błękit

Proponowane wyszukiwania