Cześć! Kolejna sałateczka tym razem z wędzoną makrelą , prosta, szybka i smaczna :) składniki: ok 75 g mieszanki sałat 2-3 garści kiełków cebuli połowa papryki czerwonej 4 łyżeczki kukurydzy 4 pomidory suszone 50 g makreli Sałatę przesypujemy do miseczki, dodajemy kiełki. Paprykę kroimy w kostkę, pomidory kroimy w ćwiartki dodajemy do sałaty. Następnie dorzucamy kukurydzę i makrele. polewamy
Cukier&Puderzrobiłam zdjęcia jak była już gotowa:P składniki 2 piersi z kurczaka 3 zupki chińskie 2 łagodne i 1 ostra 1 papryka czerwona 5 ogórków konserwowych 1 puszka kukurydzy 2-3 łyżki jogurtu naturalnego przyprawa do kurczaka , sól, pieprz, ostra papryka Zupki chińskie łamiemy przed rozpakowaniem, następnie przesypujemy do miski posypujemy przyprawą (tłuszcz wyrzucamy), zalewamy wrzątkiem. Trzymamy(...)przykryciem ok 3 minut. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Pierś z kurczaka kroimy , marynujemy w przyprawie do kurczaka i smażymy. Paprykę i ogórka kroimy w kostkę. Kukurydzę odcedzamy. Wszystkie składniki przesypujemy do miski i mieszamy z jogurtem. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Mieszamy i gotowe
Cukier&Puderświetny pomysł na zakąskę w czasie imprezy A teraz do rzeczy po pierwsze przepis na sałatkę: składniki 200 g makaronu ryżowego opakowanie paluszków mrożonych 250 g puszka kukurydzy pęczek koperku ( najlepiej świeżego, my dałyśmy suszonego - lepszy smak ze świeżym) 3 ząbki czosnku jogurt naturalny mały 1 łyżka majonezu sól, pieprz 2 łyżki oliwy lub oleju Makaron kruszymy(...)wodzie, bo zrobi się papkowaty! Paluszki krabowe rozmrozić ( my po prostu zalałyśmy wrzątkiem i po chwili były już mięciutkie), pokroić na kawałeczki ok 1cm. Do wcześniej odsączonego makaronu wsypać kukurydzę , posiekany koperek, czosnek ( posiekany lub przeciśnięty przez praskę) , paluszki krabowe, oliwę . Wymieszać , dodać jogurt, majonez i przyprawić solą i pieprzem. Nie zapomnijcie o oliwie bez tego makaron "wypije
Cukier&PuderSkładniki: opakowanie makaronu 25 dkg chudej szynki puszka kukurydzy 3 zielone ogórki 100 g słonecznika (można więcej) Sos: 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 2 łyżki musztardy 1 ząbek czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie Makaron gotujemy, odcedzamy i studzimy. Szynkę i ogórki kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy. Jogurt, majonez i musztardę mieszamy z ząbkiem czosnku
Cukier&Pudermożemy zaczynać zabawę ... Składniki: 300 g mąki 30 g mąki ziemniaczanej 150 g masła ok 3 łyżek ciepłej wody szczypta soli farsz 100 g mięsa mielonego wołowego 50 g kukurydzy 1 cebula czerwona 1 cebula biała 3 ząbki czosnku pęczek pietruszki 1 czerwona papryka 1 puszka pomidorów bez skórki w kawałkach 1 łyżeczka słodkiej papryki, chilli, kolendry, tymianku, bazylii(...)wstawiamy do lodówki na 2h. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i papryk, wszystko smażymy. Dodajemy sprasowany czosnek, pomidory, kukurydzę i posiekaną pietruszkę. Dodajemy przyprawy i smażymy, aż powstanie gesty sos. Na małym ogniu ok 15 minut. Farsz odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek
Niezły Młynekbardzo szybko. Wystarczy otworzyć puszki, odkręcić słoiczek, dodać przyprawy i gotowe. Proponuję dodać więcej marchewki. Będzie bardziej kolorowa. Smak niesamowity. Spróbujcie! Składniki: puszka czerwonej fasoli puszka białej fasoli puszka kukurydzy słoiczek selera konserwowanego z marchewką majonez (ilość według uznania) sól pieprz Białą i czerwoną fasolę odsączamy na sicie, przelewając zimną wodą. Seler i kukurydzę również odsączamy z zalewy. Przygotowane składniki
Salonik smakówodciągnięcia od niej ręki :D Spróbujcie, warto, urozmaici Wasze dania i dostarczy dawkę witamin :) Składniki: - połowa kapusty pekińskiej ok. 500g - 3 średnie ogórki gruntowe - 1 średnia cebula - pół puszki kukurydzy konserwowej - pół czerwonej papryki - 5 łyżek jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka musztardy - 1 łyżeczka oleju (u mnie słonecznikowy Zielony Nurt ) - 2 łyżki octu winnego (u mnie winny od Kamis) Przygotowanie: Kapustę(...)poszatkować, ogórki i papryką pokroić w kostkę, cebulę cienko pokroić w półtalarki, dodać kukurydzę i pozostałe składniki. Wymieszać. Zajadać ze smakiem :) Prosta a taaaka pyszna
Zdrowie na języku :Pnią sięgać. Z pajdą domowego chleba smakuje najlepiej!. Składniki: 1 kopiasta szklanka kaszy pęczak, ok 30 dag 1 czerwona papryka świeża natka pietruszki puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy 1/2 kg mięsa z golonki 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki chili w proszku lub łyżka oliwy z chili czarny pieprz świeżo mielony sól najlepiej gruboziarnista 2 koncentraty(...)zalewamy ok. 3 litrami wody. Gotujemy razem przez 10-15 minut. Następnie dodajemy kaszę pęczak oraz przyprawy. Do gotującego wywaru dodajemy kolejno paprykę pokrojoną w kostkę, odcedzoną fasolę i kukurydzę. 4. Na sam koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz chili, dobrze doprawiamy do smaku. Zupę podajemy gorącą ze świeżą natką pietruszki i domowym chlebem
Apetyczna babeczkahomogenizowanym, który doskonale zastępuje jego smak. Przepis znam od kilku lat i systematycznie go powtarzam. Można dodać do niej pokrojoną szynkę lub kurczaka. 1 szklanka kaszy kuskus 1 puszka kukurydzy konserwowej 1/2 pęczka rzodkiewki 1/2 pęczka szczypiorku 4 jajka 300-400g naturalnego serka homogenizowanego (w zależności od gęstości) sól, pieprz 1. Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem 1cm ponad poziom(...)kaszy. Odstawiamy do momentu aż napęcznieje i ostygnie. 2. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. 3. Rzodkiewkę i szczypiorek drobno kroimy. 4. Kukurydzę odsączamy z zalewy. 5. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy serek homogenizowany, sól i pieprz (do smaku). Mieszamy
Szefowa kuchniPoweekendowy sałatkowy zawrót głowy trwa... I następna sałatka została przetestowana przez smakoszy :)Dużym plusem tej sałatki jest szybkość wykonania i obecność mięska ;)Sałatka meksykańska Składniki
Lawendowe NieboKabanosy drobno pokroić, ser żółty pokroić w kostkę, ogórka obrać i pokroić w drobną kostkę.Pora trzeba obrać i drobno pokroić, sparzyć we wrzątku kilka minut.Makaron, kabanosy, ser żółty, kukurydzę, pora i ogórka wrzucić do miski i zalać sosem.Sos - majonez, jogurt naturalny wymieszać i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić solą i pieprzem.Pyszna sałatka
Lawendowe Niebolodówce, żeby smaki się przeniknęły ;)Do dużej misy wsypujemy mieszankę sałat, na nią wykładamy przygotowaną wcześniej pierś z kurczaka i polewamy ją ketchupem. Na to wysypujemy odcedzoną kukurydzę, drobno pokrojone ogórki i cebulę. Całość pokrywamy majonezem. Teraz z naszej sałatki warstwowej zrobimy miks, czyli trzeba całą te sałatkę przemieszać i wstawić na 2-3 godzinki do lodówki.Gotową
Lawendowe Niebopokrojoną w kostkę cebulkę , czosnek oraz mieszankę przypraw ( pomidory, bazylia, czosnek )Włożyć mięso i chwilę podsmażyć , wlać 3szklanki bulionu , pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę , pokrojone pomidory , fasolę , kukurydzę.Przyprawić do smaku : chili i resztą przypraw .Dusić na małym ogniu około 30 minut.Jeśli chcecie aby wasze chilli było rzadsze dodajcie więcej bulionu , a jeśli nie dodacie więcej bulionu
Sama słodycz i szczypta chiligreckipieprzPRZYGOTOWANIE:W miseczce mieszam przecier pomidorowy ze świeżo zmielonym pieprzem. Przecierem smaruję trzy krążki tortilli. Jeden krążek posypuje mozarellą, następnie nakładam pokrojoną w paseczki szynkę, posypuję pokrojoną czerwoną cebulą, kukurydzą i startym żółtym serem. Drugi i trzeci krążek smaruję rozmrożonym na patelni szpinakiem zmieszanym z łyżką jogurtu. Na jeden krążek nakładam wędzonego łososia i pare kawałków sera feta, całość
Magiczna kuchnia Dariiczosnku 1 papryczka chili1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kuminu1 łyżeczka oregano2 łyżki sosu sojowego ciemnego1 łyżka soku z limonki1 puszka krojonych pomidorów200 gram czerwonej fasolki z puszki200 gram kukurydzy z puszki1 czerwona papryka1/2 szklanki bulionu warzywnego lub wody2 łyżki oliwy 4 tortillePRZYGOTOWANIEPaner kroję w kostkę przekładam do plastikowego pojemnika zalewam sosem sojowym i sokiem z limonki. Zamykam pojemnik(...)łyżką. Duszę pod przykryciem 15 minut. PO tym czasie dodaję pokrojoną w kostkę paprykę i dolewam bulion. całość duszę 10 minut po czym dodaję przepłukaną fasole i kukurydzę. Przykrywam i duszę kolejne 5 minut. Dosmaczam solą i pieprzem.Podaję zawinięte w podpieczona tortillę z sosem czosnkowym, salsą pomidorową i surówkami
Magiczna kuchnia Darii