kukurydza - 4590 przepisów (strona:162/306)

Calzone z mięsem i warzywami 123

łyżeczka– sól – 1 łyżeczkaFarsz:- cebula – 1 szt– czerwona papryka – 1 szt– mięso mielone – ok. 200 g– ser żółty – ok. 100 g– kukurydza – 100 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Drożdże rozkruszamy. Mieszamy z cukrem. Dodajemy łyżkę mąki i wodę. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać rozczyn i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto i odstawiamy(...)cebulę oraz mięso mielone. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy razem ok. 5 minut , po czym dodajemy pokrojoną drobno paprykę. Dokładnie razem mieszamy i dorzucamy odsączoną z zalewy kukurydzę. Smażymy do momentu bardzo delikatnego zrumienienia.     CAŁOŚC: Wyrośnięte wykładamy na blat lekko podsypany mąką , rozwałkowujemy i wykrawamy duże kółka. Smarujemy sosem i nakładamy przygotowany farsz. Posypujemy startym serem. Pieczemy

Ostra na Słodko
Pulpeciki z soczewicy 126

były również smażone zyskały chrupiącą złocistą skórkę. Świetnie smakują solo , ale możemy je podać również z ulubionym sosem – np. pomidorowym. SKŁADNIKI:– soczewica czerwona – 1,5 szklanki– kukurydza – 50 g– jajko – 1 szt– mąka – 1 łyżka– bułka tarta – 50 g– sól , pieprz , papryka – do smaku– koperek(...)dwukrotnie płuczemy. Gotujemy ok. 25 minut w wodzie z dodatkiem przypraw lub bulionie. Ugotowaną przepuszczamy przez maszynkę lub rozgniatamy np. za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę. Wbijamy jajko. Wsypujemy mąkę i bułkę tartą ( taka ilośc , by masa nie rozpadała się i nadawała do formowania ). Doprawiamy do smaku solą , pieprzem , papryką i drobniutko posiekanym koperkiem. Wyrabiamy masę

Ostra na Słodko
Sałatka chrzanowa z kurczakiem 382

pewno przypadnie do gustu nie tylko wielbicielom chrzanu.Dzięki dodatkowo kurczaka jest nie tylko niezwykle smaczna , ale i sycąca!   SKŁADNIKI:* Filet z kurczaka – 250 g* Jajko – 3 szt* Kukurydza – 150 g* Ser żółty – 150 g* Ogórek konser. – 2 szt* Cebulka Maryn. – 80 g* Chrzan – 3 łyżki* Majonez – 4 łyżki* Jogurt naturalny – 3 łyżki* Szczypiorek – 1 pęczek* Sól – do smaku* Pieprz(...)mięso będzie twarde.Jajka gotujemy na twardo , kroimy w kostkę , dodajemy do mięsa.Ser żółty oraz ogórki również kroimy w drobną kosteczkę – dodajemy do mięsa i jajek.Wsypujemy odsączoną z zalewy kukurydzę i cebulkę marynowaną.Dodajemy majonez , chrzan i jogurt , a następnie posiekany szczypiorek.Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.Smacznego

Ostra na Słodko
Sałatka z tortellini 187

miękkie. Po ugotowaniu można, ale nie trzeba ich przelewać wodą. Pomidory i ogórka kroimy w małą kostkę i wszystko wrzucamy do miski. Do powyższych składników dorzucamy odsączoną z zalewy kukurydzę, pokrojony koperek i wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy majonez (bądź pół na pół z jogurtem naturalnym), a następnie sałatkę doprawiamy solą i pieprzem. Najlepiej zrobić ją troszkę wcześniej, żeby wszystkie

upichcic
Zapiekanka z mięsem mielonym 195

przez praskę czosnek oraz sól, pieprz i łyżeczkę cukru. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy.Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną. Na spód nakładamy podgotowany makaron. Druga warstwa należy do marchewki, groszku oraz kukurydzy (odsączamy z zalewy). Następnie wykładamy mięso z sosem, a na to wylewamy przygotowany sos czosnkowy. Na wierzchu ścieramy ser, ja miałam parmezan, ale może być dowolny żółty ser.Naczynie żaroodporne przykrywamy

upichcic
Chili con carne 97

wrzucamy mięso, które następnie doprawiamy solą oraz pieprzem cayenne (ilość w zależności od upodobań). Kiedy mięso będzie podsmażone, do całości dodajemy przecier pomidorowy oraz odsączoną z puszki fasolę i kukurydzę. Dusimy całość pod przykryciem około 10 minut i danie mamy gotowe

upichcic
Błyskawiczna sałatka z pierożkami tortellini 1583

zniknęła dość szybko :)Składniki:opakowanie pierożków tortellini (250g),biała część pora - około 15 cm,grzybki w occie lub pieczarki w occie - około pół słoiczka,pół puszki kukurydzy,majonez,jogurt naturalny, musztarda, sól i świeżo zmielony pieprz.Tortellini ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. Pora pokroić w cienkie plasterki lub półplasterki. Grzybki (lub pieczarki) wyjąć(...)zalewy i pokroić w mniejsze kawałki. Kukurydze odsączyć z zalewy.Wszystkie składniki wymieszać. Przygotować sos: majonez wymieszać z jogurtem do uzyskania odpowiedniej konsystencji - ja stosuję proporcje pół na pół. Dodać musztardę do smaku oraz sól i pieprz. Sos połączyć ze składnikami sałatki i wszystko razem delikatnie wymieszać.Proporcje jakie podałam są dość

Codzienna kuchnia niecodzienna
Chili con carne 399

najbardziej mroźne dni.Potrzebne nam (na 4 porcje):- 500 g mielonej wołowiny- 2 cebule czosnkowe- 4 ząbki czosnku- puszka krojonych pomidorów- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego- puszka czerwonej fasoli- mała puszka kukurydzy- 1 spora czerwona papryka- 1 średnia żółta papryka-150 ml bulionu warzywnego- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy- 2-3 papryczki chili marynowane- ostra papryka mielona (1 łyżeczka)- oregano (pół(...)pomidory. Gotować na średnim ogniu około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Papryki pokroić w sporą kostkę, chili (po uprzednim usunięciu pestek) drobno poszatkować i dodać razem z kukurydzą do mięsa. Po około 5-7 minutach dodać osączoną czerwoną fasolę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Jeśli jest za mało pikantne dodać ostrej mielonej papryki. Gotować jeszcze 5 minut

W poszukiwaniu inspiracji
Naleśniki po meksykańsku 161

małej ilości oleju, kroję pieczarki, dodaję i smażę przez 10 minut, później dodaję mięso mielone, przyprawiam i smażę aż mięso zmieni kolor i będzie miękkie. Pod koniec dodaję kukurydzę, fasolę, czosnek (drobno pokrojony) i koncentrat pomidorowy.  Składniki na biały sos:woda 2 szklvegeta 1 łyżkaśmietana 0,5 szklserek śmietankowy topiony 2 trójkącikipieprzmąka ziemniaczana 2 łyżkiWodę zagotowuję, dodaję vegetę, dodaję

NA MOIM TALERZU
Sałatka gyros 180

Wyłożyłam do szklanej miski. Ogórki pokroiłam w kostkę, wyłożyłam na mięso. Pokroiłam cebulę w drobną kostkę i posyłam na ogórki.. Następnie nałożyłam ketchup na ogórki i wyłożyłam odsączoną kukurydzę i fasolę. Wszystko to zalałam majonezem wymieszanym z jogurtem i czosnkiem. Kapustę poszatkowałam, doprawiłam szczyptą cukru, soli i odrobiną soku z cytryny.Dlatego, że przygotowywałam wszystko z połowy porcji sałatki było

NA MOIM TALERZU
Zupa po meksykańsku 238

czosnku2 duże łyżki majerankułyżka ziół prowansalskichsól, pieprzMięso oraz cebulę pokrojoną w kostkę obsmażyłam. W garnku zagotowałam litr wody, dodałam mięso, gotowałam 30 min na wolnym ogniu. Następnie dodałam fasolę, kukurydzę, (soję), majeranek i dodałam tyle wody by przykryła wszystkie składniki, gotowałam 20 minut.Później przyprawiłam czosnkiem, ziołami, koncentratem, solą i pieprzem. Gotowałam kolejne ok. 30 minut na wolnym ogniu. Najlepiej

NA MOIM TALERZU
Robię sałatki w weekend 191

przelewamy zimną wodą i przekładamy do miski. Kroimy jajka ugotowane na twardo. Do miseczki przekładamy majonez, jogurt i starty na tarce czosnek, przyprawiamy i mieszamy. Do makaronu dodajemy tuńczyk, kukurydzę i resztę składników dokładnie mieszamy. Próbujemy i jeśli trzeba doprawiamy do smaku. Odstawiamy do lodówki

NA MOIM TALERZU
Bożonarodzeniowe jajka faszerowane 1095

pół i wyjąć żółtka. Marchew, pietruszkę, ziemniaka ugotować i pokroić w małą kosteczkę, przerzucić do miski. Obrane jabłko, ogórki, cebulę, żółtko posiekać na drobną kostkę, połączyć z warzywami i kukurydzą, dodać majonez doprawić do smaku i delikatnie wszystko wymieszać. Napełnić połówki jaj, ułożyć na sianku.  Smacznego

Niezły Młynek
Sałatka ze szprotem 177

Bogata w witaminy i minerały sałatka ze szprotem.   Składniki:-2 puszki szprota w oleju ( można zastąpić sardynkami lub tuńczykiem )-puszka kukurydzy konserwowej-10 dkg sera sałatkowego-kilka kiszonych ogórków-kawałek selera-kawałek pora-odrobina szczypiorku-2-3 łyżki ziaren słonecznika-przyprawa warzywna   Kukurydzę odsączamy, dodajemy słonecznik i tarty na grubych oczkach seler.   Pora kroimy

Maminek kulinarny
Calzone z mięsem mielonym 187

łyżki oleju rzepakowego- 3/4 szklanki ciepłej wody- szczyptę soli- 1/4 szklanki ciepłego mleka* Do farszu:- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego- 3/4 czerwonej papryki- nieco ponad pół puszki kukurydzy konserwowej- dużą cebulę- 20 dag sera tartego mozarella- 4 duże lub 6-7 małych ogórków konserwowych- pieprz, sól- chilli, słodka papryka- zioła prowansalskie, czosnek granulowany* dodatkowo:- żółtko do posmarowania- olej(...)smażymy razem parę minut. Gotowe mięso odstawiamy do wystygnięcia. Usuwamy gniazdo nasienne z papryki i kroimy ją w kostkę, wrzucamy do mięsa. Ogórki kroimy w talarki i razem z kukurydzą i serem dodajemy do mięsa i mieszamy całość do połączenia składników. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 6 części, każdą wałkujemy na kształt sporego okręgu. Na jedną połowę okręgu nakładamy

W poszukiwaniu inspiracji

Proponowane wyszukiwania