kukurydza - 4590 przepisów (strona:162/306)

Zupa po meksykańsku 250

czosnku2 duże łyżki majerankułyżka ziół prowansalskichsól, pieprzMięso oraz cebulę pokrojoną w kostkę obsmażyłam. W garnku zagotowałam litr wody, dodałam mięso, gotowałam 30 min na wolnym ogniu. Następnie dodałam fasolę, kukurydzę, (soję), majeranek i dodałam tyle wody by przykryła wszystkie składniki, gotowałam 20 minut.Później przyprawiłam czosnkiem, ziołami, koncentratem, solą i pieprzem. Gotowałam kolejne ok. 30 minut na wolnym ogniu. Najlepiej

NA MOIM TALERZU
Robię sałatki w weekend 203

przelewamy zimną wodą i przekładamy do miski. Kroimy jajka ugotowane na twardo. Do miseczki przekładamy majonez, jogurt i starty na tarce czosnek, przyprawiamy i mieszamy. Do makaronu dodajemy tuńczyk, kukurydzę i resztę składników dokładnie mieszamy. Próbujemy i jeśli trzeba doprawiamy do smaku. Odstawiamy do lodówki

NA MOIM TALERZU
Bożonarodzeniowe jajka faszerowane 1113

pół i wyjąć żółtka. Marchew, pietruszkę, ziemniaka ugotować i pokroić w małą kosteczkę, przerzucić do miski. Obrane jabłko, ogórki, cebulę, żółtko posiekać na drobną kostkę, połączyć z warzywami i kukurydzą, dodać majonez doprawić do smaku i delikatnie wszystko wymieszać. Napełnić połówki jaj, ułożyć na sianku.  Smacznego

Niezły Młynek
Sałatka ze szprotem 188

Bogata w witaminy i minerały sałatka ze szprotem.   Składniki:-2 puszki szprota w oleju ( można zastąpić sardynkami lub tuńczykiem )-puszka kukurydzy konserwowej-10 dkg sera sałatkowego-kilka kiszonych ogórków-kawałek selera-kawałek pora-odrobina szczypiorku-2-3 łyżki ziaren słonecznika-przyprawa warzywna   Kukurydzę odsączamy, dodajemy słonecznik i tarty na grubych oczkach seler.   Pora kroimy

Maminek kulinarny
Calzone z mięsem mielonym 199

łyżki oleju rzepakowego- 3/4 szklanki ciepłej wody- szczyptę soli- 1/4 szklanki ciepłego mleka* Do farszu:- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego- 3/4 czerwonej papryki- nieco ponad pół puszki kukurydzy konserwowej- dużą cebulę- 20 dag sera tartego mozarella- 4 duże lub 6-7 małych ogórków konserwowych- pieprz, sól- chilli, słodka papryka- zioła prowansalskie, czosnek granulowany* dodatkowo:- żółtko do posmarowania- olej(...)smażymy razem parę minut. Gotowe mięso odstawiamy do wystygnięcia. Usuwamy gniazdo nasienne z papryki i kroimy ją w kostkę, wrzucamy do mięsa. Ogórki kroimy w talarki i razem z kukurydzą i serem dodajemy do mięsa i mieszamy całość do połączenia składników. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 6 części, każdą wałkujemy na kształt sporego okręgu. Na jedną połowę okręgu nakładamy

W poszukiwaniu inspiracji
Oto królowa imprez - sałatka Gyros 562

Składniki: 1 pierś z kurczaka 6 ogórków konserwowych 1 duża cebula czerwona 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli kapusta pekińska 125 g żółtego sera sól i pieprz do smaku sos czosnkowy ketchup Przygotwanie: Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem, usmażyć i ostudzić.  Przygotować sos czosnkowy. Kapustę poszatkować ułożyć pierwszą warstwę. Ogórki(...)czosnkowy, rozsmarowany łyżką. Paprykę czerwoną i żółtą pokroić w 3 cm paski, dodać jako kolejną warstwę. Usmażoną pierś wyłożyć na papryce i posmarować ja ketchupem. Kolejną warstwą jest kukurydza, a następnie czerwona fasola (wcześniej przepłukana). Żółty ser pokroić w 0,5 cm kostki i posypać po fasolce. Ser posmarować sosem czosnkowym i na koniec całość posypać pociętą kapustą pekińską

cooklife
Sałatka jarzynowa 187

Składniki: 4 średnie marchewki 2 małe selery 3 średnie pietruszki 4 równej wielkości nieduże ziemniaki 1 duży słoik ogórków kiszonych jeden mały por (biała część) 1 jabłko 1 puszka kukurydzy 4 jajka ugotowane na twardo (u mnie jako dodatek nieobowiązkowy) majonez kwaśna gęsta śmietana musztarda sól i pieprz natka pietruszki Marchew, selera, pietruszkę i marchew wyszorować. Zalać wodą(...)obranym jabłkiem. Pora przekroić wzdłuż, umyć pod bieżącą wodą, pokroić drobno. Zalać wrzątkiem z odrobiną soli i odcedzić po kilku minutach. Następnie zahartować. Dodać do warzyw razem z odcedzoną kukurydzą i posiekaną natką. Czasami, choć nie zawsze dodaję również jajka - ugotowane, obrane i pokrojone w kosteczkę. Majonez wymieszać w proporcji 2:3 ze śmietaną. Wymieszać z warzywami, doprawić musztardą oraz

Czerwień i błękit
Podpłomyk pełen aromatycznych przypraw i warzyw 197

zwłaszcza wieczorem na coś pysznego dziś pokażę jak można sobie szybko zrobić coś pysznego, kolorowego,  bogatego w smaku i bardzo aromatycznego. Zawsze w lodówce coś mamy np. paprykę, kukurydzę coś zielonego np. tym razem roszponkę u mnie zawsze też można znaleźć pierś z kurczaka :)Połączenie podpłomyka z warzywami plus do tego sos pychota! Cudowna alternatywa dla "fast food"SKŁADNIKI(...)wody ciepłej- sól 2 szczyptyfarsz:(z tej porcji przygotowałam na 4 podpłomyki) - pół świeżej czerwonej papryki (równie dobrze może być żółta czy zielona)- pół granata- cukinia połowę- kukurydza z puszki 4 łyżki- oliwki czarne ok 6 szt- roszponka 2 duże garście- słonecznik 2 garście- feta pół opakowania  - czarnuszka do smaku(dałam 1 łyżeczkę)- oliwa 1 łyżkę - pierś

Basia w kuchni
SAŁATKA Z KASZĄ JAGLANĄ / HIRSEBREI-GEMÜSE-SALAT 1664

nach Sonne. Umso mehr jetzt, wenn schlechtes und kaltes Wetter ist.SAŁATKA Z KASZĄ JAGLANĄ./własny;/na 3-4 porcje1 szklanka kaszy jaglanej2/3 zielonego ogórka1 czerwona cebula3/4 puszki kukurydzy konserwowej1/2 małego brokuła1 ząbek czosnku sól, pieprz,posiekana natka pietruszkiKaszę jaglaną przelewam ciepłą wodą na sicie (aby pozbyć się goryczki),zalewam dwukrotnie większą ilością wody, którą nieco solę. Zagotowuję,zmniejszam(...)gorące wodzie ok. 2-3 minuty, po czym wrzucam do lodowatejwody, aby warzywo zachowało soczysty kolor. Odcedzam. Ogórka kroję w kostkę, siekam obraną cebulę, czosnek przeciskam przez praskę.Kukurydzę odcedzam. Wszystkie składniki mieszam z kaszą jaglaną,doprawiam solą, pieprzem i podaję.SMACZNEGO!---------------------------------------------------------------------------HIRSBEREI-GEMÜSE-SALAT/ eigenes Rezept;/für 4 Personen1 Glas Hirsebrei 2/3 Gurke1 rotes Zwiebel3/4 Dosen

W kuchni Karmel-itki
Sałatka z kurczaka i fasoli 411

piersi w grubszą kostkę. Ogórki i cebulę pokroić w kostkę. Ryż ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w kostkę. Kukurydzę i fasolę odlać z zalewy osączyć na sicie.Wszystkie składniki sałatki wymieszać z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę przełożyć do salaterki

Kuchnia Danusi
Nadziane bułki drożdżowe z serem 195

sztuk)Ciasto:2,5 szklanki mąki szklanka mleka 3 łyżeczki cukru50g drożdży1/4 szklanki oleju szczypta soliFarsz:1 duża cebula 1/4 czerwonej papryki10 średniej wielkości pieczarek 100g szynkigarść kukurydzy z puszkiolej do podsmażeniaprzyprawy: papryka słodka, ostra, sól, pieprz, czosnek granulowany+ ser do posypania Przygotowujemy szklankę i naczynie o większej średnicy do wykrawania kółek. 1. W ciepłym mleku rozpuszczamy(...)papryką. Kiedy cebula się zeszkli, podlewamy niewielką ilością wody (dzięki temu warzywa zmiękną). Kiedy woda wyparuje, wrzucamy i podsmażamy pieczarki. Dusimy całość do ponownego wyparowania wody. Na końcu dodajemy kukurydzę i szynkę. Odstawiamy do ostygnięcia. 4. Ciasto rozwałkowujemy na blacie. Nie może być zbyt cienkie. Większym naczyniem wykrawamy kółka, nakładamy farsz, przykrywamy drugim, i zlepiamy krawędzie. Mniejszą szklanką ponownie

Szefowa kuchni
Zapiekanka z filetami z kurczaka na puree ziemniaczano-kukurydzianym 166

olej do smażenia sól, pieprzPuree: 500g ziemniakówpuszka kukurydzy2 ząbki czosnku1/4 szklanki mlekapół szklanki śmietanki 12%15g masłasól, pieprz, bazylia1. Ziemniaki obieramy, kroimy na części i gotujemy do miękkości. Kukurydzę odsączamy z zalewy i wraz z mlekiem i czosnkiem blendujemy na gładką masę. Odstawiamy.   2. Filety z kurczaka kroimy na mniejsze części i lekko rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem(...)smażymy na patelni do momentu aż przestaną być surowe. Mozarellę i pomidory kroimy w plastry. Odstawiamy. 3. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy widelcem. Przekładamy do miski z kukurydzą, dodajemy śmietankę, masło, bazylię, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego.4. Do naczynia żaroodpornego przekładamy filety, nieco zatapiając je w puree. Przykrywamy je pokrojonymi pomidorami oraz plastrami mozarelli

Szefowa kuchni
Sałatka wielowarstwowa 171

Sałatka szybka i smaczna. Doskonała jako dodatek do wędlinSKŁADNIKI:NA małą salaterkę3 łyżki groszku z puszki 3 łyżki kukurydzy z puszki1 cebulkajedno jabłko4 jajkapół szklanki ketchupu łagodnego2 łyżki jogurtu naturalnego4 łyżki majonezWykonanieJabłko, jajko i cebulę kroimy w drobną kostkę. Ser ścieramy na małych oczkach. Jogurt i majonez mieszamy razem. Sałatka ma kilka warstw .  Zaczynamy od wsypania(...)salaterki groszku. Na to dajemy cebulę i smarujemy połową sosu majonezowego.Kolejna warstwa, to kukurydza, na którą rozkładamy jabłka. Smarujemy ketchupem, który przygotowaliśmy do sałatki.Na keczup kładziemy jajka i smarujemy resztą sosu majonezowego.Całość posypujemy serem. Wierzch dekorujemy.PRZEPIS W WERSJI FILMOWEJ ZAPRASZAM Smacznego

W kuchennym oknie Ewy
Zapiekanka brokułowa 631

dodać pokrojoną cebulę, oraz paprykę pokrojoną w paski. Podsmażać ok 5 min.Następnie dodać pokrojoną wędlinę .Wszystko smażyć jeszcze 5 min.Makaron przełożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę z wędliną, kukurydzę, sól i pieprz. Wszystko wymieszać.Na końcu dodać brokuły i delikatnie wymieszać.Przełożyć do naczynia ( u mnie blaszka wyłożona papierem do pieczenia)Wszystko wyrównać . Ser zetrzeć na tarce

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Pomidorowa po francusku 178

Jest bardzo lekka także śmiało może być podawana na kolację. Coś wspaniałego. Składniki: korpus z kury + pierś 80 dag pomidorów konserwowych 28 dag konserwowej kukurydzy 1 cebula 1 por (biała część) 1 czerwona papryka 2 łyżki oleju 1 ząbek czosnku po 1/2 łyżeczki: soli, pieprzu, słodkiej papryki, majeranku, tymiankugarść(...)zmiękczenia mięsa, bez przypraw. Obraną cebulę  i por pokroić w plastry. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Cebulę i por podsmażyć na oleju, dodać paprykę i chwilę dusić. Następnie dodać kukurydzę i czosnek. Pomidory razem z zalewą i wcześniej przygotowanym bulionem ( 3/4 l) dodać do duszonych składników. Zupę gotować 10 min i doprawić do smaku. Pod koniec gotowania dodać zioła

pieprzny smaczek

Proponowane wyszukiwania

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję