twardo jajka3 ugotowane marchewki2 łyżki majonezy1 łyżka jogurtu naturalnego2 ugotowane ziemniakiWYKONANIEŚledzie, dwa jajka, jeden ziemniak, jedna marchewka, wszystko kroimy w kostkę. Do tego dodajemy groszek i kukurydzę. Z jogurtu i majonezu robimy sos. Mieszamy z warzywami. Wykładamy na półmisek.Pozostałą marchewkę , jajko i ziemniak ścieramy na grubych oczkach. wszystko oddzielnie. Dekorujemy sałatkę startymi warzywami i jajkiem.SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewyznika szybciej niż inne.Składniki:3 słoiczki selera konserwowegopuszka czerwonej fasolipuszka kukurydzy300g szynki konserwowejgarść rodzynek3-4 łyżki majonezupuszka ananasasól, pieprzPrzygotowanie:Rodzynki przepłukać, zalać gorącą wodą do napęcznienia.Odcedzić.Fasole, kukurydzę, seler- odcedzić. Szynkę, ananasa pokroić w kostkę, Wszystkie składniki połączyć razem, dodać 3 łyżki soku z ananasa i majonez. Doprawić do smaku, wymieszać
Garnkowe fanaberiemięso, posypać solą, pieprzem, papryką. Smażyć do zarumienienia. 3. Dodać starte na tarce pieczarki, smażyć do wyparowania wody. Doprawić do smaku, pozostawić do wystudzenia.4. Do wystudzonych składników dodać kukurydzę, starty na tarce żółty ser, pokrojoną zieloną pietruszkę. Wymieszać wraz z majonezem. 5. Farszem napełnić babeczki
Szefowa kuchniSkładniki: 6 łodyg selera naciowego ½ puszki kukurydzy konserwowej 6 ogórków kiszonych 1 czerwona cebula (może być też zwykła) 200 – 250 g szynki 4 łyżki majonezu sól, pieprz Selera umyć, pokroić łodygi na mniejsze kawałki. Przełożyć do sitka. Przelać wrzącą wodą (w ten sposób pozbywamy się smaku goryczy). Wystudzić. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Cebulę i ogórki pokroić na większą kostkę. Wędlinę
kulinarnyswiatdomiOstatnio robiłam sałatkę warzywną i z zupkami chińskimi , zbliżał się Sylwester więc trzeba było znowu coś przygotować :) postanowiła dla odmiany zrobić sałatkę z makaronem :) wyszła
Sama słodycz i szczypta chiliskładniki* 1/2 opakowania makaronu w kształcie ziarenek ryżu* 50 dag szynki* 1 puszka kukurydzy konserwowej* 1 mały słoiczek papryki konserwowej* 4 ogórki konserwowe* średni słoik majonezuSposób wykonaniaUgotować makaron według przepisu na opakowaniu.Szynkę , paprykę, ogórki pokroić w kostkę, włożyć do miski, dodać makaron, oraz kukurydzę.Następnie dodać majonez i wymieszać, dodać nieco soli i pieprzu do smaku.Odstawić sałatkę
Mix smakupapryka czerwona* 1 cebulka czerwona* 25 dag żółtego sera* 20 dag dowolnej wędliny, może być kiełbasa* 2 średnie ogórki konserwowe* 1 pęczek natki pietruszki* inne dowolne składniki np kukurydza konserwowa* bagietki, bułki lub chleb* sól, pieprz ziołowy* ketchupSposób wykonaniaPieczarki obrać, pokroić i podsmażyć na oleju, pod koniec dodać nieco soli i pieprzu. Wędlinę pokroić dość drobno i osobno podsmażyć. Pokroić(...)cebulkę na piórka, paprykę w paseczki, posiekać natkę pietruszki, ogórki pokroić w półplasterki .(Można jeszcze jeszcze innych dodatków np: kukurydza, groszek konserwowy, oliwki i co jeszcze komuś wpadnie na na myśl, dlatego własnie śmieciuchy, że bazę stanowią pieczarki i ser, a reszta to już pełna dowolność)Wszystkie składniki dodać do gorących pieczarek.Dodać również wędlinę. Ser zetrzeć na tarce.Część
Mix smakułyżki oleju* 2-3 łyżeczki cukru* 2 czubate łyżeczki miodu jak najgęstrzego* szczypta soli* 2-3 kawałki papryki konserwowej (zależy od wielkości kawałków)* 2 ogórki konserwowe* 1 mała puszka kukurydzy z fasolką* 1 pęczek natki pietruszkiSposób wykonaniaŚledzie wymoczyć w wodzie, a następnie osuszyć.Do rondelka wlać olej, dodać ketchup, koncentrat pomidorowy, 3-4 łyżki wody i całość doprowadzić do wrzenia(...)odstawić do wystudzenia.Śledzie pokroić na małe kawałki, paprykę i ogórki pokroić na dość drobne paseczki, a umyta natkę pietruszki posiekać i dodać do sosu pomidorowego. Dodać również kukurydzę z fasolą i wymieszać.Całość przełożyć do salaterki (miseczki), przykryć i odstawić do lodówki na 4-8 godzin
Mix smakuskładniki* 1 opakowanie sera feta* 25 dag wędliny drobiowej* 1 puszka kukurydzy* 1 ogórek szklarniowy* 1 średni brokuł* 1 pęczek cienkiego szczypiorku* 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego* 4 łyżki majonezu kieleckiego* 2-3 ząbki czosnku* pieprzSposób wykonaniaBrokuła podzielić na mniejsze różyczki, wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i 1 łyżeczki soli, gotować 5 min. Odcedzić, wystudzić(...)podzielić na jeszcze mniejsze różyczki.Ogórka obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę, fetę i wędlinę w grubszą kostkę, szczypiorek umyć, osuszyć i drobno pokroić, kukurydzę odsączyć z zalewy.Wszystkie składniki przełożyć do pojemnika przeznaczonego na sałatkę.Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na najdrobniejszej tarce.Połączyć majonez z jogurtem, dodać czosnek, pieprz i dokładnie wymieszać, przełożyć do pojemnika
Mix smakuskładniki* 1 kg łopatki wieprzowej* 2 papryki czerwone* 2 młode cukinie* 5 marchewek* szczypior z 1-2 cebulek* 1/2 puszki kukurydzy* 1 ostra papryczka* 1 dojrzały pomidor* 4 łyżeczki czerwonej pasty curry* 2 łyżeczki przyprawy curry* kilka gałązek tymianku* 1/2 kminku mielonego* 1/4 imbiru mielonego* 1/2 łyżeczki przyprawy pięć smaków* 2 łyżeczki ostrego sosu piri piri* sól* 2 woreczki białego(...)szczypior drobno pokroić, listki tymianku oberwać z gałązek. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i wyjąć nasiona, drugą paprykę pokroić na kawałki i zmiksować z pomidorem.Do miękkawego mięsa dodać marchewkę, kukurydzę, tymianek, curry, kminek, przyprawę pięć smaków, dolać nieco wody, doprowadzić do wrzenia i dusić ok. 10 min. Następnie dodać paprykę, ostrą papryczkę, cukinię, zmiksowanego pomidora z papryką, szczypior, dolać nieco
Mix smakuZawiera również takie substancje odżywcze jak: fitosterole, skwalen, fitosteryny, cytrulinę, kukurbitynę.*Oleju użyłam podczas przygotowywania sałatki:mała główka sałaty lodowejpapryka czerwona1/2 ogórka pomidor1/2 pęczka szczypiorku 1/2 puszki kukurydzy ser feta3 łyżki oleju z pestek dyni Biooil3 łyżki soku z cytrynysól, pieprz 1. Przygotowujemy warzywa. Kapustę pekińską drobno siekamy. Ogórka kroimy w półplastry, pomidora również, paprykę na kawałki(...)obrałam ją ze skóry). 2. Ser feta kroimy w drobną kostkę, szczypiorek siekamy. Wraz z kukurydzą dodajemy do przygotowanych warzyw. 3. W osobnym naczyniu przygotowujemy sos: olej z pestek dyni mieszamy z sokiem z cytryny, rozgniecionym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. 4. Sos wlewamy do warzyw i sera. Mieszamy
Szefowa kuchniwykorzystanych szans w nadchodzącym roku jak i zdrowia na które trzeba sukcesywnie pracować! Składniki:150 g sera żółtego (suchego jak np. salami)250g pieczarek2 małe cebule3 jajka EKOgarść kukurydzy konserwowejczosnek granulowanyoregano suszonemajonez 5-6 łyżeczekkoncentrat pomidorowy 1 łyżeczkasól himalajskapieprz czarnyolej słonecznikowyPrzygotowanie:1/ Gotujemy jajka na półmiękko, obieramy i kroimy w kosteczkę - wrzucamy do miski.2/ Umyte pieczarki kroimy w talarki(...)cebulę obieramy i kroimy w dużą kostkę - razem przesmażamy na patelni.3/Do jajek dodajemy odsączoną kukurydzę, a przesmażone pieczarki z cebulą odsączamy z tłuszczu. Gdy są już odsączone przekładamy do miski z innymi składnikami4/ Dodajemy majonez i koncentrat, solimy, dodajemy pieprzu, czosnku i oregano. Dokładnie mieszamy i podajemy w salaretce. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnagotowania lub pieczona pierś drobiowa2 łyżki kukurydzyorzechy włoskieodrobina majonezuzioła do sałatekPrzygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente lub ryż gotujemy na sypko, studzimy Plastry ananasa kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy z zalewy. Orzechy włoskie grubo siekamy. Szynkę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy w misce, doprawiamy ziołami i mieszamy z majonezem.Tak przygotowana sałatka hawajska powinna przez minimum 1 godzinę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękropli soku z cytryny sól i pieprz do smaku 1 łyżka jogurtu naturalnego Farsz sałatkowy: 4 rozgniecione żółtka 1/6 czerwonej papryki 0,5 szt małej czerwonej cebuli 2 łyżki kukurydzy 1 łyżka majonezu 0,5 łyżeczki ketchupu 0,5 łyżeczki musztardy sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Jaja ugotować, ostudzić i delikatnie obrać. Wydrążyć żółtka i białko tak, aby został(...)wymieszać. Farsz łososiowy: Łososia pokroić w kosteczkę i wymieszać z posiekanym koperkiem. Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Farsz Sałatkowy: Paprykę pokroić w kostkę, cebulkę w jeszcze drobniejszą kosteczkę. Połączyć z kukurydzą i pozostałymi składnikami. Wymieszać
cooklifepapryka również w kostkę5) garść posiekanej świeżej kolendry6) szczypta Kuminu i kostka rosołowa Knorr7) 1 ząbek startego czosnku8) parę kropel octu winnego białego9) 2 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego10) puszka kukurydzy i puszka groszek zielony (te dodamy pod koniec procesu przygotowania farszu)Na rozgrzany olej wrzucamy wszystkie nasze składniki, smażymy mieszając drewnianą łyżką. Gdy mięso jest już podsmażone, dolewamy(...)wysuszony kurczak z warzywami, potrzebujemy jeszcze sosu:-). Odstawiamy do ostudzenia.Gdy mięso już jest ostudzone zabieramy się za "rwanie" go w małe kawałeczki. A na końcu dodajemy puszkę groszku i kukurydzy. Gdy studzi się nam farsz, czas zabrać się za ciasto na empanada:Składniki ciasta:1) 2 jajko2) 1 szklanka mleka3) 1 szklanka oliwa4) 2 szklanki mąki najlepiej tortowej5
Smaki Brazylii