kostkę)2 papryki czerwone (pokrojone w kostkę)1 puszka czerwonej fasoli (razem z zalewą)2 puszki pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)1/2 puszki kukurydzy (ja pomijam)2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki pomidorów w piórkach od Przyprawy Świata Gdynia2 łyżeczki chili japanelo czerwonego od Przyprawy Świata Gdynia2 liście laurowe1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)sól, pieprz(...)pomidorami w piórkach, kuminem, solą i pieprzem. Smażymy do zarumienienia. 2. Dorzucamy paprykę, smażymy przez kilka minut.3. Do całości wlewamy fasolkę wraz z zalewą, pomidory w puszce, dodajemy kukurydzę (można pominąć), czosnek i liście laurowe. 4. Dusimy przez około 30 minut, do miękkości papryki. Można podlać wodą, jeśli wyparuje zbyt szybko. 5. 5 minut przed końcem gotowania dodajemy
Szefowa kuchniroku na bloga trafiało więcej propozycji obiadowych więc zapraszam na pierwszą z nich. Moja ulubiona pikantna zapiekanka ziemniaczana. Z aromatyczną wędzoną papryką, chorizo oraz szparagami i kukurydzą. Rozgrzewająca, aromatyczna i prosta w przygotowaniu więc do dzieła :)7-8 średnich ziemniakówpół pęczka szparagów mrożonych ( możecie zastąpić fasolką szparagową )4 łyżki kukurydzy70 g chorizodymka ze szczypiorkiemłyżka oliwy z oliwekłyżeczka pikantnej wędzonej papryki0/5
Mienta blogsię do jedzenia. Ach, chyba zapomniałam, jak bardzo lubię tę kuchnię! I jak bardzo tęskniłam za czerwoną fasolą! Delikatnie pikantne, bardzo pomidorowe , mięciutkie wnętrze wypełnione chrupiącymi, soczystymi kawałkami kukurydzy wręcz rozpływało się w ustach. Zarówno ja, jak i Marcin byliśmy kupieni. No bo taki obiad, to zupełnie męska rzecz, tak jak chili con carne. Od razu postanowiłam(...)pokrojonym pomidorem świeżym. Mięso mielone wrzuć na patelnię i podsmaż. Dodaj sos pomidorowy, wymieszaj i podsmażaj, aż sos się dobrze zredukuje. Na koniec dodaj fasolę i kukurydzę, wymieszaj. Dodaj ser Corregio i zaczekaj, aż się rozpuści. Zdejmij z ognia.Sałatę umyj i podziel na liście. Każdy duży liść układaj na tortilli, nakładaj na środek farsz
Gotowanie to kochanieCzyli pożywna zupa z kukurydzą, boczkiem oraz ziemniakami.Dodaję do niej papryczkę chilli i furę koperku. Mój mąż mówi, że to zupa amerykańska ;) I że tylko smak koperku psuje jej amerykańskość :))Ja najbardziej w tej zupie lubię słodycz kukurydzy i mleka połączoną z ostrym chilli. Przy tej zupie nie potrafię opanować podjadania łyżką prosto z garnka :)I jeszcze jedno - robi
bistro mamaostrej papryki.W garnku do gotującej się wody dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę i czosnek. Dorzucamy dwie kostki rosołowe i ziele angielskie. Do w pół ugotowanych warzyw dokładamy kukurydzę i świeży tymianek. Gdy warzywa w bulionie będą już miękkie, blendujemy wszystkie składniki.Gotujemy jeszcze chwilę na gazie, dokładamy usmażonego kurczaka i doprawiamy krem solą i pieprzem
kulinarnyJanaturalny lub typu greckiegoSól, pieprz, curryPRZYGOTOWANIE:Do wcześniej ugotowanego i ostudzonego ryżu dodajemy puszkę tuńczyka. Następnie dorzucamy 2 jajka na twardo pokrojone w kostkę. Dokładamy pokrojone oliwki, 1/2 puszki kukurydzy, 1/2 kulki mozzarelli pokrojonej w kostkę, posiekany szczypiorek i koperek. Zalewamy wszystko jogurtem i dodajemy sól, pieprz i curry. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy
kulinarnyJasoli, pieprzu i słodkiej papryki.Usmażone kawałeczki kurczaka odstawiamy do wystygnięcia.Paprykę (czerwona, żółta, zielona) oraz ogórki kroimy w kostkę i przekładamy do dużej miski. Dodajemy posiekaną cebulę. Dorzucamy kukurydzę, czerwoną fasolę i białą fasolkę.Następnie dodajemy ostudzony makaron i kurczaka. Wszystko zalewamy majonezem i śmietaną. Doprawiamy kurkumą, chili, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki
kulinarnyJamin.Porcja dla 10 osóbKoszt przygotowania: 16,00 złSKŁADNIKI na sałatkę:8 średnich ziemniaków sałatkowych2 duże marchewki1 szklanka groszku mrożonego lub konserwowego1 szklanka zielonej fasolki szparagowej (użyłem mrożonej)1 puszka kukurydzy konserwowej400 g marynowanej dyni ( w zalewie słodko- kwaśnej)1 cebula3 łyżki majonezu2 łyżki gęstego jogurtu (np. typu greckiego)1 łyżka oliwy2 łyżeczki musztardy dijonsól i pieprz do smakuPRZYGOTOWANIE sałatki:Ziemniaki(...)cukru. Pamiętajmy aby nie przegotować warzyw, powinny być aldente.Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do misy. Dodajemy groszek, fasolkę i posiekaną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy kukurydzę i marynowaną dynię.Do warzyw dodajemy majonez, jogurt, oliwę i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Smacznego
kulinarnyJaćwiczyć i zwracać uwagę na to co i jak jem. Efekt - ponad 40 kg mniej i, co najważniejsze, chęć do życia.Dziś lekka kolacja.Czego potrzebujemy?-tuńczyk w sosie własnym -kukurydza-ogórek kiszony starty-jogurt naturalny, łyżka -sól, pieprz-oliwa-pieczywo pełnoziarniste; grzankaTuńczyka, kukurydzę, ogórka solimy i pieprzymy, łączymy z jogurtem.Grzankę skrapiamy oliwą
BaRepaszakończenie starego roku przygotowałam miniaturowe galaretki z mięsem z indyka, salami i warzywami: papryką konserwową, zielonym, groszkiem, kukurydzą, oliwkami, czerwoną fasolą i suszonymi pomidorami. Tradycyjnie przygotowuję mięso z indyka w galarecie jedynie z marchewką. Tym razem marchew razem z pietruszką i selerem wylądowały razem z większością wywaru w zupie pomidorowej. Pozostały wywar wraz z mięsem stanowił bazę do mojej przekąski(...)skóry) - waga przed ugotowaniem ok. 2-2,5 szklanki doprawionego rosołu, w którym gotowało się mięso 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki po pół szklanki: kukurydzy i fasolki z puszki, ugotowanego zielonego groszku, pokrojonego w kostkę salami peperoni, pokrojonej papryki konserwowej i suszonych pomidorów świeżo mielony pieprz do smaku Mięso drobno posiekać. Rosół mocno podgrzać, rozpuścić żelatynę
Czerwień i błękittwardo jajka3 ugotowane marchewki2 łyżki majonezy1 łyżka jogurtu naturalnego2 ugotowane ziemniakiWYKONANIEŚledzie, dwa jajka, jeden ziemniak, jedna marchewka, wszystko kroimy w kostkę. Do tego dodajemy groszek i kukurydzę. Z jogurtu i majonezu robimy sos. Mieszamy z warzywami. Wykładamy na półmisek.Pozostałą marchewkę , jajko i ziemniak ścieramy na grubych oczkach. wszystko oddzielnie. Dekorujemy sałatkę startymi warzywami i jajkiem.SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewyznika szybciej niż inne.Składniki:3 słoiczki selera konserwowegopuszka czerwonej fasolipuszka kukurydzy300g szynki konserwowejgarść rodzynek3-4 łyżki majonezupuszka ananasasól, pieprzPrzygotowanie:Rodzynki przepłukać, zalać gorącą wodą do napęcznienia.Odcedzić.Fasole, kukurydzę, seler- odcedzić. Szynkę, ananasa pokroić w kostkę, Wszystkie składniki połączyć razem, dodać 3 łyżki soku z ananasa i majonez. Doprawić do smaku, wymieszać
Garnkowe fanaberiemięso, posypać solą, pieprzem, papryką. Smażyć do zarumienienia. 3. Dodać starte na tarce pieczarki, smażyć do wyparowania wody. Doprawić do smaku, pozostawić do wystudzenia.4. Do wystudzonych składników dodać kukurydzę, starty na tarce żółty ser, pokrojoną zieloną pietruszkę. Wymieszać wraz z majonezem. 5. Farszem napełnić babeczki
Szefowa kuchniSkładniki: 6 łodyg selera naciowego ½ puszki kukurydzy konserwowej 6 ogórków kiszonych 1 czerwona cebula (może być też zwykła) 200 – 250 g szynki 4 łyżki majonezu sól, pieprz Selera umyć, pokroić łodygi na mniejsze kawałki. Przełożyć do sitka. Przelać wrzącą wodą (w ten sposób pozbywamy się smaku goryczy). Wystudzić. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Cebulę i ogórki pokroić na większą kostkę. Wędlinę
kulinarnyswiatdomiOstatnio robiłam sałatkę warzywną i z zupkami chińskimi , zbliżał się Sylwester więc trzeba było znowu coś przygotować :) postanowiła dla odmiany zrobić sałatkę z makaronem :) wyszła
Sama słodycz i szczypta chili