góralską) puszka/butelka ulubionego piwa olej z pestek winogron/ oliwa z oliwek 1 duża cebula czosnkowa 4 ząbki czosnku ziele angielskie ok. 5 kuleczek 4 liście laurowe oliwki mini kolby kukurydzy szparagi liść sałaty chleb Sposób przygotowania: Kiełbaskę nacinamy (paseczki lub kratka). Na rozgrzaną już patelnię ( najlepiej taką głębszą, aby można było w niej poddusić kiełbaskę), dodajemy 4 łyżki oleju/oliwy wymieszanej(...)zapachem i smakiem wywaru. Kiełbaskę nakładamy na talerz na listku sałaty, wraz z podduszoną cebulką. Kiełbaska najlepiej smakuje mnie osobiście gdy zajadam ją z oliwkami, szparagami lub mini kolbami kukurydzy (można tez z tego zrobić w miseczce mieszankę), podajemy do tego także kromki ulubionego chleba. Konsumpcję zalecam popijać piwkiem.. Smacznego
ClauditteMissCookingzapoczątkować inną tradycję u siebie w domu- Niedzielne Chilli con carne!! Mam nadzieję, że mój syn mi wybaczy :) - Mężuś Składniki: 1.5 kg miesa mielonego z indyka pół puszki kukurydzy pół puszki fasoli 3 łyżeczki przyprawy chilli con carne 2 łyżki oregano 3 łyżki papryki ostrej 3 łyżki papryki slodkiej 7 ząbków czosnku 2 cebule 1 puszka pomidorów(...)krojonych 2 papryki czerwone 1 chilli Przygotowanie : Przyprawa chilli con cararne wg uznania. Drobno posiekaną cebulkę smażymy na masełku. Dodajemy kukurydzę i paprykę również bardzo drobno posiekaną. Mięso w garnku marynujemy dodatkiem oliwy i soli czosnkowej. Dolewamy 300 ml bulionu wieprzowego lub drobiowego Mieszamy dzielac miesko na malutkie kawaleczki Dodajemy pomidory Gotujemy na wolnym ogniu ze 45 min Przyprawiamy
ClauditteMissCookingSkładniki: 1 por 1/2 puszki kukurydzy 1/2 marchewki (utartej) 2 łyżki jogurty naturalnego pieprz do smaku Przygotowanie: Pora dokładnie umytego i pokrojonego umieszczamy w misce wraz z kukurydzą, utartą marchewką. Dodajemy do tego jogurt naturalny i troszkę pieprzu. Mieszamy i gotowe :) Smacznego
ClauditteMissCookingpraskę 1 łyżeczka utartego świeżego imbiru 1 łyżeczka Powder Curry Hot z firmy MIDA'S (dostępne w Magnolii w sklepie z przyprawami świata) świeżo mielony pieprz sól morska cieciorka kukurydza groszek 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego (dostępny w Lidlu podczas tygodnia azjatyckiego) 1 łyżeczka czerwonej mielonej papryki ostrej Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy(...)gotującej się zupy dodajemy mieloną paprykę i curry. Dodajemy także posiekaną natkę około 1 łyżki i kolendrę. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość blendujemy. Do miseczki nakładamy groszek i kukurydzę. Nakładamy gęstą zupę. Kleks jogurtu naturalnego i cieciorka. Gotowe
ClauditteMissCookingSKŁADNIKI: - szpinak świeży w liściach, 200 g, - kapusta pekińska, 1 spora, - oliwki czarne, pół słoika. (ale dodatkowe "pół zielonych" mile widziane), - ananas, puszka. (a świeży byłby strzałem w 10tkę!) - kukurydza, puszka, - ser - niesolony oscypek, (ser "Zakopiański" - w stylu Korbaczy, opakowanie), - cebula, 3-4 białe (ale warto dać pół na pół z czerwoną) - papryka żółta, pół - papryka czerwona, pół. - pieprz(...)powiemy dlaczego) WYKONANIE: Szpinak i papryki myjemy, osuszamy. Kapustę szatkujemy dość drobno, rwiemy liście szpinaku, kroimy paprykę, ananasa, ser - w kosteczkę, cebulę w pióra. oliwki w pierścienie. Mieszamy z kukurydzą, oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem (lub pokrojonym w plasterki) i przyprawami. Dodajemy odrobinę majonezu. Gotowe. No i po krzyku. Robiłyśmy ją razem, więc tempo powstawania dzieła było ekspresowe, a zamiast
Wypisz Wymalujpracy. Mimo zawartości tuńczyka nie jest zbyt kosztowna, ponieważ zawiera również ryż i dodatki, które sprawiają, że jest jej dużo. SKŁADNIKI 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 puszka kukurydzy 1 torebka ryżu (100 g) 1 czerwona papryka 1 cebula 1 mały słoik ogórków konserwowych przyprawy: sól, pieprz, mieszanka ziołowa* 3-4 łyżki majonezu 2-3 łyżeczki musztardy(...)osolonej wodzie (według instrukcji na opakowaniu) i zostawić do ostudzenia. Ogórki, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Wsypać wszystko do dużej miski, dodać tuńczyka wraz z sosem, odsączoną kukurydzę, ostudzony ryż, majonez i musztardę. Przyprawić i dobrze wymieszać. Przełożyć do naczynia z pokrywką (w miarę szczelnie zamkniętego) i przechowywać w lodówce. Sałatka może być jedzona przez kilka
Passions hobbies lifeprzygotowania smaczna sałateczka. Zasmakuje każdemu i na każdej imprezie Składniki: 1,5 szkl kuskusu ze sklepu Piątnica 20 dag piersi z kurczaka 3 łyżki przyprawy do gyrosa puszka kukurydzy 5 jajek pęczek szczypiorku 8 łyżek majonezu 5 ogórków kiszonych 1 większa papryka sól pieprz mielony Wykonanie: Kuskus gotujemy, studzimy wykładamy do salaterki. Na wierzch wykładamy usmazone wcześniej małe(...)kawałki piersi z kurczaka doprawionej przyprawą do gyrosa, dociskamy łyżką, wykładamy 4 łyżki majonezu,wykładamy pokrojone w drobną kotkę ogórki,posypujemy posiekanym szczypiorkiem, wykładamy kukurydzę, na wierzch wykładamy resztę majonezu, posypujemy solą i pieprzem. Wykładamy pokrojoną w kostkę paprykę.Gotujemy na twardo jajka, ścieramy je na tarce o dużych oczkach na wierzch sałatki, dekorujemy majonezem
Z Majeczką w kuchniSkładniki: 1 kg ziemniaków 50 dag pieczarek 2 cebule 50 dag kiełbasy 2 czerwone papryki 1/2 puszki kukurydzy 25 dag żółtego sera sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Naczynie wysmarować niewielką ilością oleju. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i wyłożyć do naczynia. Obficie posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem (np. kolorowym). 2. Cebulę obrać i pokroić(...)ziemniaki bez powstałego soku. 3. Kiełbasę pokroić w półplasterki i podsmażyć. Następnie wyłożyć do naczynia. 4. Paprykę pokroić w grubą kostkę i wyłożyć do naczynia wraz z odsączoną kukurydzą. 5. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać wyłożone do naczynia składniki. 6. Piec około 25-30 minut w temperaturze
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 10 plastrów schabu 1/2 czerwonej papryki 5 pieczarek 1/3 puszki kukurydzy sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Mięso roztłuc. Przyprawić solą i pieprzem. 2. Paprykę pokroić na niewielką kostkę. Pieczarki przekroić na pół i pokroić w plasterki. 3. Na środku każdego kawałka schabu ułożyć paprykę, pieczarki i kukurydzę. 4. Kotlety ułożyć na kształt sakiewki i związać nicią. 5. Sakiewki przełożyć
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 1 duży brokuł 1 opak. kaszy kuskus 1 puszka kukurydzy 1 duża czerwona papryka 1 ogórek szklarniowy 1 garść świeżej natki pietruszki 1 podwójna pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka 4-5 łyżek majonezu sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Brokuł podzielić na mniejsze części, dokładnie umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odstawić do ostygnięcia. 2. Kaszę kuskus zalać(...)wrzątkiem w taki sposób aby był ok. 2-3 cm nad poziomem kaszy. Co jakiś czas wymieszać i odstawić do ostygnięcia. 3. Kukurydzę odsączyć, ogórka obrać, przekroić na pół i pokroić, paprykę dokładnie umyć i pokroić, natkę drobno posiekać. 4. Mięso pokroić w sporą kostkę, doprawić przyprawą do kurczaka i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. 5. Ostygniętą kaszę połączyć
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 5 korniszonów 1/2 puszki kukurydzy (lub groszku) 1 duże jabłko 1 młoda cebula 3 marchewki 5 ziemniaków 3 jajka sól, pieprz 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy Sposób przygotowania: 1. Kukurydzę odsączyć. Korniszony pokroić w kostkę. Cebulę przekroić na pół i pokroić w cieniutkie plasterki. Jabłka pokroić w kostkę. 2. Ziemniaki ugotować w mundurkach wraz z marchewką, obrać
A Ty Smakuj Mniepapryki (np. czerwone lub 1 czerwona i 1 żółta) 2 pomidory 1 papryczka chili 500g mięsa mielonego (np. z indyka lub wieprzowego) 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 kostka rosołowa lub warzywna delikat do mięs sól, pieprz Naleśniki: 1 litr mleka 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej 2 jajka 3 łyżki oleju sól, pieprz, cukier ok. 3 szklanek mąki(...)podsmażyć. 4. Kostkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku dodać do papryki. 5. Na patelni usmażyć mięso doprawione solą, pieprze oraz delikatem. Dodać do papryki. 6. Do farszu dodać odsączoną kukurydzę. 7. Gotować do prawie całkowitego odparowania sosu, doprawić solą oraz pieprzem. Dodać fasolę.Gotować przez ok. 3-5 min. 8. W dużej misce zmiksować jajka, olej, szczyptę soli, pieprzu, cukru
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 4 woreczki ryżu 3 kiełbasy (np. śląska ) 1 puszka kukurydzy 2 łyżki ketchupu sól, pieprz 15 dag żółtego sera Sposób przygotowania: 1. Ryż ugotować. Gorący przełożyć do miski. 2. Kiełbasę pokroić w spora kostkę. Usmażyć. Dodać do ryżu. 3. Kukurydzę odsączyć i dodać do ryżu. 4. Całość doprawić solą oraz pieprzem, dodać ketchup wymieszać i przełożyć na blachę. Ugnieść
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 1 średnia kapusta pekińska 1 podwójna pierś z kurczaka 2 papryki ( czerwona i żółta ) 1 puszka kukurydzy 1 ogórek szklarniowy 1/2 średniej cebuli 1 opakowanie sosu sałatkowego włoskiego majonez sól, pieprz, przyprawa do kurczaka lub do gyrosa Sposób przygotowania: 1. Kapustę pokroić w bardzo cienkie paski. 2. Pierś pokroić w sporą kostkę, przyprawić i usmażyć. Odstawić do ostygnięcia(...)Paprykę pokroić i małe słupki. 4. Ogórka obrać, przekroić na pół i pokroić. 5. Kukurydzę odsączyć i dodać do kapusty. 6. Cebulę przekroić na pół i pokroić w pióra. 7. Przygotować sos według przepisu podanego na opakowaniu. 8.Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez oraz doprawić solą i pieprzem
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 2 woreczki ryżu 3 marchewki 5 jajek 1 puszka kukurydzy 1/3 pora 4 ogórki konserwowe lub kiszone majonez sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Ryż ugotować i ostudzić. 2. Marchewkę ugotować "w mundurku", obrać i pokroić w kostkę. 3. Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę. 4. Kukurydzę odsączyć i dodać do pozostałych składników. 5. Pora przekroić na pół
A Ty Smakuj Mnie