Składniki: 200 gram piersi kurczaka 250 gram brokuła, dzielimy na różyczki 100 gram makaronu sojowego 1/2 puszki kukurydzy 1/2 bulwy kopru włoskiego cebula dymka 3 łyżki sosu sojowego sok z 1/2 limonki 2 łyżki miodu/syropu klonowego/cukru trzcinowego 2-3 cm imbiru 1 ząbek czosnku 1/2 papryczki chili 1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych Różyczki brokuł gotujemy w nieosolonej wodzie(...)mieszamy miód, sos sojowy oraz sok z limonki- wlewamy do woka, jeśli kurczak jest już całkowicie usmażony i dokładnie mieszamy. Smażymy całość kilka minut na dość dużym ogniu, dodajemy kukurydzę, brokuł oraz makaron. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku ewentualnie miodem bądź sosem sojowym. Przed podaniem posypujemy danie posiekaną dymką. Szybko i smacznie. Gotowe
Mango Papajaziemniaki1 kwaśne jabłko3 pomidory1 cebula3 szklanki bulionu warzywnego1/2 szklanki śmietany 18%3 łyżki oleju2 łyżki koperku lub pietruszki1 łyżeczka słodkiej paprykisól, pieprzgrzankiijeżeli lubicie to wsypać do zupki groszek i kukurydzę.Wykonanie:Dynię, ziemniaki i jabłko pokroić w kostkę.Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić.Na oleju zeszklić cebulę, dodać ziemniaki, dynię, jabłko, pomidory i przesmażyć.Wlać bulion(...)gotować 20 min. Przestudzić i zmiksować.Przyprawić papryką, solą, pieprzem i połączyć ze śmietaną.Wsypać groszek(może być mrożony) oraz kukurydzę i podgrzać, ale nie gotować.Serwować posypaną zieleniną i z grzankami
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki na 4 porcje: Tuńczyk firmy Food&Joy 1 puszka tuńczyka w oleju w kawałkach ½ puszki kukurydzy [TUTAJ] 2 korniszony ½ paczki sałat mix 1 czerwona papryka 100 g ser grecki feta Sos vinegrette Wykonanie: Tuńczyka osączyć na sicie. Olej zachować. Ogórki pokroić w półplasterki, paprykę w kostkę. Grecką fetę pokroić w trójkąty, jak na zdjęciu. Na spód(...)miski rozłożyć sałaty, a na nie kukurydzę, korniszony, paprykę. Na wierzch fetę i osączonego tuńczyka. Można wszystko wymieszać przy układaniu w misce, ale jak będziemy somie nakładac z miski, to i tak wymieszamy. Całość polać sosem vinegrette. Można wykorzystać część oliwy po tuńczyku. Sos vinegrette: 5 łyżek oliwy z oliwek, sok z ½ cytryny, rozmiażdżony ząbek czosnku
Kulinarny karnet Christopherabulionem ,dodać imbir, zagotować i doprawić do smaku. Ja podałem z malutkimi pierożkami ,nadzianymi farszem z sera Ricotta i szpinaku. Ciekawa jest wersja, kiedy do zielonej zupki dodamy kukurydzę z puszki. Kukurydzy nie miksujemy. Tutaj możemy dodać tylko grzanki. Smacznego
Kulinarny karnet ChristopheraDawno nie było mojego ulubionego brokuła, więc nadrabiam zaległości :) Sałatka ma lekko kwaskowy posmak dzięki musztardowemu dressingowi.Składniki:- 1 brokuł- 4 średnie ziemniaki- 1 puszka kukurydzy- 2 ogórki konserwowe- 1 pęczek szczypiorku- sól- pieprz- 6 łyżek musztardy ( ja użyłam kremu z gorczycy)- 8 łyżek oliwy Przygotowanie:Brokuła i ziemniaki obgotowujemy w osolonej wodzie a następnie kroimy w kostkę razem(...)ogórkiem. Szczypiorek siekamy i wszystko przekładamy do salaterki, dodajemy kukurydzę i mieszamy. Z musztardy, oliwy, soli i pieprzu przygotowujemy sos, którym polewamy całość
Zainspirowana w kuchniSałatki czasami muszą powstać na prędko. Zależą od naszych pomysłów i inspiracji. Oto jednak z nich. SKŁADNIKI 1 puszka kukurydzy 2 ugotowane woreczki ryżu parabolicznego 25 dag wędliny - pierś indyka ( np. gotowana lub wędzona) pół puszki brzoskwiń 3 jajka 15 dag sera żółtego- parmezan mały słoik selera naciowego majonez jogurt naturalny sól, pieprz, curry WYKONANIESkładniki sałatki typu jajka, wędlina(...)brzoskwinie, ser kroimy w drobną kostkę, Dodajemy, ryż, kukurydzę, seler osączony z zalewy i pokrojony. Sos w proporcji 3 łyżki majonezu 2 jogurtu mieszamy, dodajemy odrobinę soli pieprzu, łyżeczkę curry. Mieszamy Gotowe. SMACZNEGO
W kuchennym oknie EwySkład: 1 opak ciasta francuskiego light 300 g pierś z kurczaka 50 g sera żółtego 50 g ogórków konserwowych pól cebuli 100 g kukurydzy konserwowej 1 żółtko do posmarowania ciasta Przygotowanie :Ciasto przedzielamy na pól pierwsza polowa posłuży jako podstawa druga do przykrycia .Cześć do przykrycia kroimy w paski(...)smażymy krotko do czasu zmiany koloru mięsa .Mięso odstawiamy na 10 m aż się ostudzi . Następnie układamy mięso na cieście francuskim dodajemy ser ogórki i wcześniej drobno pokrojoną cebule, kukurydze . Przykrywamy to druga polowa ciasta pokrojonego w paski .Następnie górę posmarować żółtkiem . Pieczemy w temp 180 C ok. 30 minut
Sylwetka Od KuchniGENIALNĄ sałatkę z tuńczykiem. Szybka w przygotowaniu i baaaardzo smaczna. SKŁADNIKI: 100g świeżej rukoli 2 puszki tuńczyka w oleju 1 duży ogórek 1 duży pomidor 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej garść pestek słonecznika pieprz sól PRZYGOTOWANIE: Ogórka oraz pomidora obrać i pokroić w kostkę Kukurydzę oraz fasolę odsączyć z zalewy, przepłukać wodą Tuńczyka częściowo odsączyć
peanutbuttermonsterDzisiaj po raz kolejny lekka sałatka z tych "na szybko". Ulubiony tuńczyk w towarzystwie kukurydzy, białej fasoli i chrupiącej mieszanki Euforia od firmy Ziarenkowo, czyli godna uwagi alternatywa dla kurczaka i warzyw. Przyznam, że pierwszy raz od bardzo długiego czasu jadłam białą fasolę- zapas czerwonej zawsze mam w szafce bo wprost ją uwielbiam, więc zazwyczaj trzymałam się tego, co dobre(...)317kcal w tym 36,8g białka, 6,5g tłuszczu, 24g węglowodanów i 9,3g błonnika. SKŁADNIKI: 120g tuńczyka w sosie własnym- po odsączeniu 70g białej fasoli konserwowej 70g kukurydzy 120g ogórka świeżego 35g cebuli 10g mieszanki ziaren Euforia koperek świeży lub suszony estragon oregano pieprz sól natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Ogórka obrać i pokroić w kostkę Cebulę drobno posiekać Wszystkie warzywa
peanutbuttermonsteridealnie opowiedzieć ;) Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu :) Porcja dla 3-4 osób. Składniki: pierś z kurczaka 2 torebki ryżu nieduży brokuł czerwona papryka 200g pieczarek puszka kukurydzy cebula curry sól, pieprz ostra papryka przyprawa gyros szklanka bulionu szklanka mleka łyżka masła łyżka mąki serek topiony śmietankowy (100g) masło do smażenia żółty ser do posypania (opcjonalnie) Ryż gotujemy(...)gotujemy al dente. Pieczarki kroimy na mniejsze części, paprykę w paski. Wszystkie warzywa podsmażamy razem, aby pozbyć się nadmiaru wody. Ryż mieszamy z warzywami, doprawiamy. Na koniec dodajemy kukurydzę. Warto doprawić ryż trochę ostrzej, ponieważ sos serowy jest dość delikatny w smaku, a zapiekanka mogłaby być nieco mdła. Sos serowy: Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę, mieszamy. Wlewamy mleko
Czerwona Porzeczkaśrednie marchewki, 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, 1 jajko, 4 łyżki płatków owsianych, 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu, 1 kopiata łyżka mąki, 4 łyżki ziaren ugotowanej lub konserwowej kukurydzy, sól do smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony, szczypta kurkumy. Przygotowanie: Cebulę, ziemniaki, czosnek razem miksujemy, cukinię i marchewkę na cienkiej tarce trzemy. Cukinię z nadmiaru wody odsączamy, wszystkie warzywa razem(...)sobą mieszamy. Dodajemy jajko, mąkę, rozmaryn, kukurydze i płatki owsiane, a solą, pieprzem, kurkumą jest doprawiane. Z przygotowanego „ciasta” placki na oleju rzepakowego smażymy, wyjmujemy gdy złoto – brązowy kolor ich widzimy. Na papierowy ręcznik je przekładamy, w ten sposób z nadmiaru oleju odsączamy. Fasolę mamut w osolonej wodzie gotujemy, a gdy będą al. dente odcedzamy i na porcje szczypiorkiem związujemy
Moniki Smakołykiobiad na wynos Potrzebujemy: 2 puszki tuńczyka w dużych kawałkach w sosie własnym (może być też w bulionie lub w wodzie, ale raczej nie w oleju) 1 puszkę kukurydzy (jeśli macie więcej czasu polecam ziarenka z jednej, ugotowanej kolby) 1 puszkę czerwonej lub białej fasoli (i znów - jeśli dysponujecie czasem, to polecam ugotowanie odpowiadającej ilości fasoli "jaś") 1 średnią paprykę(...)odcedzamy. Pora kroimy drobno, przekładamy na durszlak i przelewamy wrzątkiem. Odstawiamy do obcieknięcia. W tym czasie szczypiorek siekamy, a paprykę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę, fasolę i tuńczyka odcedzamy z zalewy. W dużej misce łączymy wszystkie warzywa, ugotowany ryż i tuńczyka. Dodajemy olej oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby jeszcze raz doprawiamy.Sałatkę przechowujemy w lodówce
Ratunku obiadmąki i czubricy zielonej, i wrzuciłam na cebulę. Podsmażyłam. Zalałam bulionem i pod przykryciem dusiłam 20min. W tym czasie przygotowałam warzywa- marchew pokroiłam w kostkę, paprykę w paski, a kukurydzę odcedziłam. Do podduszonego mięsa dodałam kolejno marchew, paprykę, kukurydzę i dusiłam dalej, w miarę potrzeby podlewając bulionem. Na końcu doprawiłam imbirem, gałką muszkatołową (po pół łyżeczki), pieprzem cayenne i słodką
bastalenawięcej, a tamtego wcale?. Moja klasyczna sałatka jarzynowa:)Składniki; 5 średnich ziemniaków 4-5 dużych marchewek 1 pietruszka 1 selera w korzeniu 10 jajek 2 puszki groszku 1 puszka kukurydzy 1 cebuli Kwaśne twarde jabłko 3 litrowego słoika ogórków konserwowych 4-5 łyżek majonezu 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka musztardy stołowej Sól , pieprz , cukier Marchew, pietruszkę, selera(...)wyławiamy wcześniej, bo pierwsze będą miękkie). W osobnym rondlu gotujemy jajka, które potem studzimy i wyjmujemy z łupinek.Wszystkie składniki kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy odcedzony groszek i kukurydzę. Na końcu dajemy majonez, śmietanę i musztardę – mieszamy z przyprawami i degustujemy
Apetyczna babeczka