gałką. Tylko makaron trzyma fason ;) Trochę wariacji w kuchni jeszcze nikomu nie zaszkodziło. Quazi Lasagne Mexicana płaty makaronowe mięso mielone krojone suszone pomidory cebula mieszanka meksykańska (kukurydza, zielony groszek, czerwona fasola)przyprawy (chili, słodka papryka) masło mleko mąka żółty ser Sos pomidorowy: klasyczny sos pomidorowy do lasagne to oczywiście mięso mielone, pomidory, cebula, przyprawy. Ja swój wzbogaciłam(...)kukurydzą, groszkiem, czerwoną fasolą i suszonymi pomidorami. Nie żałowałam przypraw tj. słodka papryka i chili. Smażyłam na wolnym ogniu, tak długo, aż większość wody odparowała i został bardzo gęsty sos. Sos beszamelowy: w rondelku rozpuściłam 1,5 łyżki masła, dodałam 1,5 łyżki mąki i mieszałam, unikając powstania grudek; następnie dodałam 1,5 szklanki mleka, dalej mieszałam
bastalenałyżka roztopionego masła, 1 łyżeczka soli, rozczyn drożdżowy Ze składników wyrobiłam miękkie i elastyczne ciasto, które odstawiłam do wyrośnięcia na 1h. Farsz: pomidory w oliwie, pieczarki, kukurydza, pieprz, sól, bazylia Pieczarki pokroiłam na drobno i podsmażyłam na oliwie z pomidorów. Doprawiłam solą, pieprzem oraz bazylią. Dobrze, aby pieczarki wypuściły jak najwięcej wody. Na koniec smażenia dodałam pokrojone(...)pomidory i kukurydzę. Pozostawiłam do wystudzenia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowałam na placek o grubości ok. 1 cm, z którego powycinałam koła o wielkości ok. 5 cm. Każde ułożyłam na papierze do pieczenia na blasze i pozostawiłam do wyrośnięcia jeszcze na ok. 30 min. Następnie w każdym placku zrobiłam wgłębienie, które uzupełniłam farszem pieczarkowym. Brzeg ciasta posmarowałam roztrzepanym jajkiem. Wszystko ostatecznie
bastalenaPrzyprawiłam solą, pieprzem i ostrą papryką, chili. Mięso zalałam pomidorami z puszki i smażyłam, aż sos się zredukuje. W osobnym naczyniu lekko podsmażyłam pieczarki oraz kukurydzę. Warstwa warzywna Foremkę wysmarowałam lekko oliwą i położyłam na niej 1 płat tortilli. Na nim mięso z sosem pomidorowym, posypałam startym serem żółtym i znowu płat tortilli. Tym razem rozłożyłam pieczarki(...)kukurydzą i znowu zasypałam serem żółtym. Na wierzch położyłam 3 tortillę i lekko oprószyłam pozostałym serem i oregano. Teraz wszystko wylądowało w piekarniku na 15 min. (180szt.). Po wyjęciu z piekarnika odczekałam chwilkę, a następnie enchiladę pokroiłam w ósemki. Znalazłam super stronkę z przepisami kuchni tex-mex. Na pewno będę się nią inspirowała
bastalenasłodkim nic nie robieniu. Dlatego dziś będzie szybko i pysznie, jak zawsze. Na leniwą niedzielę najlepsza... Makaronowa zapiekanka z gyrosem 2 piersi kurczaka 200 g makaronu rurki 1/2 puszki kukurydzy mieszanka gyros oliwa do smażenia 1 łyżka mąki 1 szklanka mleka 1 łyżka masła1 łyżeczka gałki muszkatołowej Makaron ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu.Piersi z kurczaka pokroiłam w kostkę(...)podsmażyłam z dodatkiem mieszanki gyros. Ugotowany makaron opłukałam i przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Do makaronu dodałam usmażonego kurczaka i kukurydzę. Przygotowałam sos beszamelowy (tutaj). Sos wylałam na makaron. Wierzch posypałam gałką muszkatołową. Piekłam w 170st. przez 15 min. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Casserole z klopsikami w warzywach Lasagne Mexicana
bastalenamajonezu Winiary1 łyżka jogurtu naturalnegosól, pieprz do smaku Majonez połączyłam z jogurtem i pozostawiłam do przegryzienia. Jajka pokroiłam w sporą kostkę; ogórka w paseczki (lub dużą kostkę); tuńczyka i kukurydzę odsączyłam z wody. Wszystkie składniki połączyłam ze sobą, dodałam mix majonezu z jogurtem, doprawiłam solą i pieprzem. Wymieszałam. Wpis powstał w ramach konkursu Twój Smak Świąt. Oczywiście zdecydowałam
bastalenadniu marynowania są gotowe do spożycia. Ja jednak mam wobec nich niecny plan. Postanowiłam część ukryć w sałatce ziemniaczanej. ... w sałatce ziemniaczanej 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach kukurydza groszek konserwowy 1 jajko ugotowane na twardo majonez Ziemniaki pokroiłam w grubą kostkę i ułożyłam na dnie miseczki. Na nich rozłożyłam część śledziowych rolmopsów z cebulką z marynaty. Następną warstwą był(...)groszek wymieszany z kukurydzą. Lekko omaściłam majonezem, a całość posypałam startym jajkiem. Na świątecznym stole... część rolmopsów skryłam w sałatce, resztę podałam klasycznie z cebulką
bastalenapomarańczową)mieszanka marchewki, zielonego groszku i kukurydzyprzyprawy (wg uznania)2 łyżki koncentratu pomidorowego0,5 szklanki bulionu warzywnegooliwa do smażeniaZaczęłam od smażenia papryki przez dłuższą chwilę. Dorzuciłam marchewkę, groszek, kukurydzę, doprawiłam przyprawami. Zalałam bulionem i dusiłam pod przykryciem do miękkości warzyw. Całość zaprawiłam koncentratem pomidorowym i smażyłam chwilkę. Farsz wyłożyłam na upieczone chaczapuri. A teraz leżę
bastalenawodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kurczaka kroimy w drobną kostkę. Po ugotowaniu ryżu wysypujemy go do miski i czekamy aż wystygnie. Następnie dorzucamy do niego mięso z kurczaka, kukurydzę, pokrojonego drobno ananasa, starty żółty ser i majonez - dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.Sałatkę najlepiej zostawić do "przegryzienia" na minimum godzinę, ale można również jeść od razu
Emcia Pichcizostawiamy odrobinę do posypania na wierzchu). Omleta smażymy aż do ścięcia (ok. 3-4minuty). Następnie przekładamy go na talerz. Na jedną połowę dodajemy szynkę pokrojoną w plastry i kukurydzę. Omleta składamy na pół i wierzch posypujemy oscypkiem. Inspiracji oczywiście dostarczył mi Dexter
Emcia PichciSkładniki: 200g fasoli pinto 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 słoik nitek z selera 3 łyżki jogurtu naturalnego 0% 2 łyżka majonezu lekkiego 2 łyżki musztardy Roleski słodko-ostrej Przepis: Fasolę zalewamy wodą i moczymy przez całą noc. Następnie gotujemy przez ok. 60 minut, odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie przekładamy ją do miski i łączymy z kukurydzą i selerem. Dodajemy
Emcia Pichcidoga z wykorzystaniem kabanosów dębowych. Są naprawdę bardzo smaczne i na zimno i na ciepło! Składniki dla 1 osoby:1 bułka "paluch"1 kabanos dębowy firmy Pekpol1 łyżeczka kukurydzy konserwowej1 plaster sera żółtego3 paseczki paprykiPrzepis:"Dupkę" bułki odcinamy i wydrążamy środek. Nakładamy kukurydzy, sera żółtego (możemy pociąć go w kostkę), kabanosa, którego musimy przełamać na pół, aby zmieścił się
Emcia Pichciciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki ciepłej wody 20g drożdży (świeżych) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy Dodatki: 1 kulka mozzarelli 6 łyżek kukurydzy konserwowej 1 papryka czerwona 5szt. kabanosków chorizo mini firmy Pekpol 5 szt. kabanosków klasycznych mini firmy Pekpol 3 łyżki ketchupu 10 oliwek zielonych Przepis: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i oliwę(...)ciastem folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu, ciasto ponownie lekko zagniatamy. Przekładamy na blaszkę lekko naoliwioną. Nakładamy ketchup, kukurydzę, paprykę, kabanosy (pokrojone w talarki), oliwki i ser, również pokrojone na plasterki. Pizzę wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180C na ok. 25 minut
Emcia Pichcinigdy nie przepadałam, ale ta okazała się bardzo smacznym dodatkiem nie tylko do omletu, ale również do kanapek i koreczków. Składniki: 5 plastrów krakowskiej firmy Pekpol 2 łyżki kukurydzy 1/2 cebuli 1 łyżka słonecznika 2 jajka 50ml mleka 1 łyżka bułki tartej Sól, pieprz Przepis: Cebulę drobno siekamy w kostkę, plastry krakowskiej również. Razem ze słonecznikiem i kukurydzą wrzucamy
Emcia PichciSkładniki:200g makaronu funghetto500g brokułów170g kukurydzy konserwowej100g szynki drobiowej4 łyżki majonezuSól, pieprzPrzepis:Makaron gotujemy ok. 12 minut w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Brokuły dzielimy na małe różyczki i gotujemy ok. 15 minut w osolonej wodzie i również odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie do makaronu dodajemy brokuły, kukurydzę, szynkę pokrojoną w kostkę i majonez. Wszystko
Emcia PichciSkładniki:250 g makaronu 4-jajeczny gwiazdki firmy Międzybrodzki150 g kukurydzy konserwowej110 g szynki drobiowej mielonej (w pudełeczku)1 szt. papryki konserwowej2 szt. ogórków konserwowych10 szt czarnych oliwek5 szt kaparów konserwowych4 łyżki majonezuPrzyprawy do smaku: sól, pieprz, oreganoPrzepis:Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie po ugotowaniu odcedzamy go i przekładamy do miski(...)zostawiamy do ostygnięcia. Gdy makaron jest już wystudzony dodajemy kukurydzę, pokrojoną w kostkę szynkę, paprykę konserwową , oliwki, kapary i ogórki. Całość dokładnie mieszamy z majonezem doprawiając sałatkę do smaku. Makaron gwiazdki firmy Międzybrodzki jest prześliczny! Idealnie nadaje się do sałatek - jest drobny, nie klei się i dodatkowo jest wyjątkowo efektowny. Polecam
Emcia Pichci