kuchnia - 5425 przepisów (strona:173/362)

DYNIOWY GULASZ Z KIEŁBASĄ. 149

Jak wiadomo, dynia na słodko króluje i takie jej zastosowanie jest powszechnie znane. Jednak i na wytrawnie można ją przedstawić w bardzo kuszącej wersji. Pewnie już

W kuchni Karmel-itki
KREM Z DYNI. 154

Za oknem raz słońce, raz deszcz. Wychodzę z domu z parasolką, nie pada. Kiedy jej zapomnę - leje jak z cebra. Przemoczona wracam do domu, zła na

W kuchni Karmel-itki
KOPYTKA DYNIOWE Z BAZYLIĄ PODANE Z GORGONZOLĄ I OLIWĄ Z OLIWEK. 175

Piękna złota jesień zaprasza swoimi barwami na spacer do parku. Ciepłe promienie popołudniowego słońca tulą się do twarzy, szeleszczą liście, błyszczy się tafla wody pobliskiej rzeki

W kuchni Karmel-itki
JESIENNA ZUPA - CZYLI WSPÓLNE GOTOWANIE NA JESIEŃ. 172

Piękna, złocista jesień za oknem. Zadziwiająco piękna. Była. Dziś pada. Chmury zasnuły całe niebo, jest czaro, nieprzyjemnie. Zaczyna się - jesienna chandra zbliża się wielkimi krokami. I

W kuchni Karmel-itki
MAŚLANY ŁOSOŚ Z KAPARAMI. 126

Nie znoszę, kiedy tak na mnie patrzysz. Nie wiem, co myślisz, ten pusty wzrok nie zdradza nic. Odwracam oczy, aby nie zadręczać się domysłami... Przeklęty łososiu

W kuchni Karmel-itki
Kim jest POLSKI FOODIE? 126

Drużyna Cookleta chce poznać zdanie internautów i postanowiła stworzyć ankietę dotyczącą 'polskiego foodiego'. Kim jest polski foodie? Czyli co lubi? Co je? Skąd czerpie inspiracje? A

W kuchni Karmel-itki
KORZENNE CIASTO DYNIOWE Z NUTELLĄ. 165

Wieczorne szare niebo. Wiatr porusza liśćmi na chodniku, już prawie wszystkie spadły z drzew. Nagie konary straszą przechodniów swoją surowością, zimnem i nieżyczliwością. Słychać wrzaski wron

W kuchni Karmel-itki
KISIEL DYNIOWO-JABŁKOWY. 125

KISIEL DYNIOWO-JABŁKOWY . /inspiracja: DOROTA SMAKUJE ; / na 4 porcje pełna szklanka puree z dyni 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody szklanka startych jabłek na grubych oczkach

W kuchni Karmel-itki
DYNIOWE KOPYTKA Z TWAROŻKIEM I CYNAMONEM. 173

Zapach cynamonu. Tak charakterystyczny, nie można go pomylić z żadnym innym. Kojarzy mi się głównie z jesienią. Piękna brązowa kora, która zostawia na palcach cudowny aromat

W kuchni Karmel-itki
KULECZKI Z KASZKI RYŻOWEJ. 145

Deszczowe chmury zasnuły niebo. Liście? Opadły z drzew, ale nie szeleszczą pod nogami - mokre od deszczu, przyklejają się do podeszwy. Zgrabiałe ręce próbuję ogrzać, rozcierając jedną

W kuchni Karmel-itki
PIKANTNY KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI. 183

Idę z rana dość wcześnie opustoszałą ulicą. Marzną już dłonie, nosek kostnieje, uszy sztywnieją. Do zimy tuż, tuż. Czekam na pierwsze mrozy i te cudowne malowidła

W kuchni Karmel-itki
KURCZAK CZOSNKOWY Z ZIEMNIACZKAMI. 219

Jesienna aura nie sprzyja. Chodzę zadumana, zasmucona i stęskniona. Ale za czym tęsknię? Nie za słońcem, nie za ciepłem,  nie za ptasim śpiewem. Co więc

W kuchni Karmel-itki
MIÓD. JAKI WYBRAĆ? 161

Złocista substancja, gęsta, lepka i ciągnąca. Spływa wolno po ściankach słoika. Charakterystyczna woń uderza w nozdrza. Słodycz kusi, nęci, aż nie potrafisz się oprzeć. Sięgasz łyżeczką

W kuchni Karmel-itki
GULASZ MEKSYKAŃSKI. 134

Patrzę w niebo. Zapadł już zmrok, próbuję policzyć gwiazdy, ale łuna bijąca od światła uniemożliwia ujrzenia większości z nich. Księżyc, niczym ugryziona bułka, pyszni się gdzieś

W kuchni Karmel-itki
BABECZKI Z KISIELI. 222

Małe, kolorowe cukrowe pałeczki posypki biegają po blacie stołu. Biała czekolada na polewę powoli zmienia stan skupienia. Ciepło bijące od piekarnika zapowiada wypieki, a roznoszący się

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania