Jak wiadomo, dynia na słodko króluje i takie jej zastosowanie jest powszechnie znane. Jednak i na wytrawnie można ją przedstawić w bardzo kuszącej wersji. Pewnie już
W kuchni Karmel-itkiZa oknem raz słońce, raz deszcz. Wychodzę z domu z parasolką, nie pada. Kiedy jej zapomnę - leje jak z cebra. Przemoczona wracam do domu, zła na
W kuchni Karmel-itkiPiękna złota jesień zaprasza swoimi barwami na spacer do parku. Ciepłe promienie popołudniowego słońca tulą się do twarzy, szeleszczą liście, błyszczy się tafla wody pobliskiej rzeki
W kuchni Karmel-itkiPiękna, złocista jesień za oknem. Zadziwiająco piękna. Była. Dziś pada. Chmury zasnuły całe niebo, jest czaro, nieprzyjemnie. Zaczyna się - jesienna chandra zbliża się wielkimi krokami. I
W kuchni Karmel-itkiNie znoszę, kiedy tak na mnie patrzysz. Nie wiem, co myślisz, ten pusty wzrok nie zdradza nic. Odwracam oczy, aby nie zadręczać się domysłami... Przeklęty łososiu
W kuchni Karmel-itkiDrużyna Cookleta chce poznać zdanie internautów i postanowiła stworzyć ankietę dotyczącą 'polskiego foodiego'. Kim jest polski foodie? Czyli co lubi? Co je? Skąd czerpie inspiracje? A
W kuchni Karmel-itkiWieczorne szare niebo. Wiatr porusza liśćmi na chodniku, już prawie wszystkie spadły z drzew. Nagie konary straszą przechodniów swoją surowością, zimnem i nieżyczliwością. Słychać wrzaski wron
W kuchni Karmel-itkiKISIEL DYNIOWO-JABŁKOWY . /inspiracja: DOROTA SMAKUJE ; / na 4 porcje pełna szklanka puree z dyni 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody szklanka startych jabłek na grubych oczkach
W kuchni Karmel-itkiZapach cynamonu. Tak charakterystyczny, nie można go pomylić z żadnym innym. Kojarzy mi się głównie z jesienią. Piękna brązowa kora, która zostawia na palcach cudowny aromat
W kuchni Karmel-itkiDeszczowe chmury zasnuły niebo. Liście? Opadły z drzew, ale nie szeleszczą pod nogami - mokre od deszczu, przyklejają się do podeszwy. Zgrabiałe ręce próbuję ogrzać, rozcierając jedną
W kuchni Karmel-itkiIdę z rana dość wcześnie opustoszałą ulicą. Marzną już dłonie, nosek kostnieje, uszy sztywnieją. Do zimy tuż, tuż. Czekam na pierwsze mrozy i te cudowne malowidła
W kuchni Karmel-itkiJesienna aura nie sprzyja. Chodzę zadumana, zasmucona i stęskniona. Ale za czym tęsknię? Nie za słońcem, nie za ciepłem, nie za ptasim śpiewem. Co więc
W kuchni Karmel-itkiZłocista substancja, gęsta, lepka i ciągnąca. Spływa wolno po ściankach słoika. Charakterystyczna woń uderza w nozdrza. Słodycz kusi, nęci, aż nie potrafisz się oprzeć. Sięgasz łyżeczką
W kuchni Karmel-itkiPatrzę w niebo. Zapadł już zmrok, próbuję policzyć gwiazdy, ale łuna bijąca od światła uniemożliwia ujrzenia większości z nich. Księżyc, niczym ugryziona bułka, pyszni się gdzieś
W kuchni Karmel-itkiMałe, kolorowe cukrowe pałeczki posypki biegają po blacie stołu. Biała czekolada na polewę powoli zmienia stan skupienia. Ciepło bijące od piekarnika zapowiada wypieki, a roznoszący się
W kuchni Karmel-itki