Tradycyjny, pożywny krupnik z suszonymi grzybami i dużą ilością zieleniny, doskonale zaspokoi głód i będzie pysznym daniem dla całej rodziny. Talerz tej aromatycznej, gorącej zupy znakomicie rozgrzewa w zimowe mroźne dni. składniki na 4 porcje udko z kurczaka 2 marchewki 2 małe pietruszki mały kawałek selera i pora 6 średnich ziemniaków 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej 3/4 szklanki suszonych grzybów pęczek
Smakowite Daniasmaki są różne, jedzenie współgra smakowo, a na talerzu jest całkiem kolorowo (zdjęcia niestety nie wyszły za dobrze). Zacznijmy więc od zupy: rewelacja, wydaje mi się, że był to krupnik z drobną kaszą jęczmienną, dynią i marchewką, dało się wyczuć curry, ale bardzo małą ilość. Jako tłuszcz pewnie posłużyło masło ghee (które można kupić w restauracji). Na drugie danie
Qlinarnie i QlinarnieBardzo lubię zupy tzw. rosołowe czyli gotowane na bulionie lub rosole w przeciwieństwie do ich oryginałów. Tak robię krupnik, jarzynową, kapuśniak z białej kapusty. Tym razem wzbogaciłam go ( kapuśniak) o małe pulpeciki z mielonego drobiowego. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniOstatnio zachciało mi się krupniku. Dawno już go nie jadłam i chyba jeszcze nigdy sama nie robiłam więc postanowiłam ugotować. W domu miałam tylko drobniutką kaszę i taką dałam ale krupniczek i tak wyszedł przepyszny. składniki: 500 g żeberek wieprzowych ok 3 l wody 1 cebula 3-4 marchewki pęczek włoszczyzny (natka pietruszki,liść selera i pora) 600 g ziemniaków
Monia miesza i gotujeciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Korzenne muffinki z kaszy manny Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Krupnik Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Kuskus z lazurem i winogronami Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami
Moja smaczna kuchniacałą noc w lodówce delikatnie brzegi formy i komina odchylać od galaretki, nakryć talerzem, postawić formę na talerzu i ją zdjąć - pozostały wywar można użyć np. do pomidorowej, krupniku itp.... wywar z szbkowara jest klarowny, aromatyczny, babka z galaretki drobiowej jest pyszna delikatnie skropiona cytryną.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępieczeń z sarny, jelenia lub dzika, kiełbaski pieczone, pasztet z zająca, dodatki: pieczywo, pomidory, ogórki, masło, ketchup, do tego napoje: kawa, herbata, soki, wody mineralne oraz napoje alkoholowe: wódki, krupnik... Mam nadzieję, że Amber nie liczy dziś na taki zestaw! Jeśli już wybierzecie swój typ śniadania, nie zapomnijcie o nakryciu do stołu. Ja robię to zwykle spontanicznie, w zależności
KUCHARNIAtatusiu więc chociaż raz w tygodniu jakaś kasza gości na naszym stole. Tym razem padło na jaglaną - zawsze dodawałam ją po prostu do zup (np. zamiast jęczmiennej do krupniku) a dziś chciałam ją zrobić do drugiego dania. Niestety, nie smakowała mi do tego stopnia, że do obiadu był.. kus-kus:) Ale coś musiałam zrobić z tą nieszczęsną jaglanką - padło
Kto ugości moich gości?porankiem i mżącym deszczem. Idealny dzień, by oddać się kuchennemu szaleństwu :) Na rozgrzewkę proponuję mocno pieprzną zupę. W zapasie dobrze jest mieć dużo wody mineralnej albo innych płynnych produktów :) KRUPNIK Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ Składniki: 1,5 l wody mięsko - porcja rosołowa, kostka (co kto ma pod ręką :) 4 garście kaszy jęczmiennej marchewka pół pietruszki kilka różyczek kalafiora garść zielonego
Lawendowe Nieborozgrzewają i równie idealnie napełniają nasze brzuchy. Ponadto doskonale nadają się do zabrania w plener na wycieczkę, czy spacer. Nasze faworyty to tradycyjne zupy kuchni polskiej takie jak rosół, krupnik, grochówka, czy właśnie zupa pomidorowa. Prosta do wykonania, a przy tym jaka pyszna! Potrawa wolna od glutenu. Czas przygotowania: około 2h Ilość porcji: 6 Składniki: Porcja rosołowa Włoszczyzna Cebula Sól
Kolizje Smakówinnej porze roku nie przygotowuję tylu dań, które kojarzą się z dzieciństwem. Gołąbki, pierogi, ryż na mleku, ryż z jabłkami, racuchy, szarlotki, placki ziemniaczane, mielone z buraczkami, zupy jarzynowe, krupnik i obowiązkowo rosół. Czytaj więcej
bistro mamaupalnych autobusach i w szpitalu na badaniach, nie miałam na nic siły. Na szczęście troszkę zregenerowałam się u Psiapsiółki i jak wróciłam do domu postanowiłam ugotować pyszny szkocki krupnik oraz upiec coś do po łasowania. Już od dawna przymierzałam się do Marchewkowca znalezionego w KuchniAgaty. To ciasto wyjątkowo pachnące i bogate w smaku
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepyszna,lekka i delikatna w smaku zupa kalafiorowa.Ugotowana tylko na wywarze z warzyw,bez wywaru miesnego.Wlasciwie wszystkie moje zupy sa bezmiesne,oprocz rosolu,grochowki i krupniku. A kalafior to jedno z moich ulubionych warzyw. KALAFIOR (brasicca olevacea L.) nalezy do rodziny kapustnych. JAK ZDROWY JEST KALAFIOR Zawiera naturalne zwiazki wspomagajace nasz uklad immunologiczny. Warzywo to jest takze skarbnica mineralow
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!miesięcy, czyli ciąża pełna donoszona :) więc zgodnie z obietnicą prezentujemy uzyskany efekt. Piękna bursztynowa barwa, wyczuwalny ostry aromat imbiru kłuje w nos. Słodko miodny smak, powiedziałabym, że to taki krupnik z charakterem, gdyż słodycz miodu złamana została ostrością imbiru i słodowym smakiem Miłosława Koźlaka , który jest autorskim pomysłem męża w tym przepisie. Można powiedzieć, że na zimę jesteśmy dobrze przygotowani
Delicious TitbitsKRUPNIK Składniki: - 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej - 2 cebule - 5 ziemniaków - 2 marchewki - 1 pietruszka - 1/4 selera - 300g żeberek - 2 kostki rosołowe - ziele angielskie (5 kulek) - owoce jałowca (2 kulki) - 3 liście laurowe - lubczyk oraz natka pietruszki - przyprawa kucharek - pieprz czarny Sposób przygotowania: Żeberka myjemy i wkładamy do garnka. Warzywa obieramy, cebule kroimy w kostkę. Marchew, pietruszke i seler trzemy
Mentor Smaku