krupnik - 643 przepisów (strona:28/43)

Domowy pasztet wieprzowy 336

minut- do miękkości mięsa *** *** Mięso oraz warzywa studzimy i mielimy w maszynce lub blendujemy na gładką masę. Wywar od gotowania mięsa, może stanowić świetną bazę do zupy np. krupniku, żurku, grochówki *** *** Dodajemy żółtka oraz przyprawy do smaku. Pasztet musi mieć dość wyrazisty smak *** *** Następnie białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie łączymy je z masą mięsną. Opcjonalnie pasztet

Blog z Apetytem
Wegański, bezglutenowy krupnik jaglany, Święto Kina 9-10 grudnia 196

taką aurę najlepszy krupnik :). W mojej wersji: kasza jaglana, suszone grzyby, wędzone tofu, kapusta stożkowa, marchewka, pietruszka, por, cebula, czosnek, ziemniaki i mnóstwo ziół i przypraw (ziele angielskie, liście laurowe, wędzona papryka, majeranek, lubczyk, jałowiec, sól, czarny pieprz, koperek). Składniki kroimy lub trzemy na tarce, wrzucamy do dużego gara (warzywa można podsmażyć na oleju), doprawiamy i gotujemy do miękkości. Gotowe

Qlinarnie i Qlinarnie
Krupnik 158

dodajemy listek laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu aż kasza i warzywa będą miękkie. Na końcu doprawiamy wegetą, solą, pieprzem i posypujemy natką pietruszki. Jeśli ktoś lubi krupnik bardziej gęsty to trzeba dodać więcej kaszy. Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Pierogi z gęsiną 196

Dalszy ciąg kuchennego recyklingu po gęsiej uczcie - dziś pierogi z gęsiną. Zanim na pieczonych kościach przygotowałam krupnik (przepis tutaj ), większe kawałki mięsa odzieliłam od kości właśnie z przeznaczeniem na pierogi. Pierogi uwielbiam, a ponieważ z mięsnym farszem robiłam całe wieki temu, te domowe z gęsiną smakowały nam wyjątkowo. Do farszu dodałam pieczone jabłko z orzechami (pozostałość po pieczonej gąsce - przepis

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tradycyjny krupnik z zasmażką 1097

poprawia smaku krupniku jak duża ilość warzyw i zasmażka na maśle:). Oto przepis - prosty i szybki. 150g żeberek wieprzowych 100g kaszy jęczmiennej 2 marchewki 1 pietruszka 4 łodygi selera naciowego 1/4 selera 1 por 1 cebula 1 pęczek koperku 1 pęczek natki pietruszki 2 nieduże ziemniaki 3 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego sól, pieprz zasmażka: 2 łyżki masła

Szefowa kuchni
Gęś pieczona z faszerowanymi jabłkami 214

SMACZNEGO ! uwagi: kości z uczty zachowaj, bo możesz ugotować na nich świetny krupnik, a ze zmielonych resztek mięsa przygotować smaczne pierogi. Smalec również zachowaj i wykorzystaj do innych dań, np. do przygotowania duszonej czerwonej kapusty lub konfitowania udek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Krupnik z brukselką 102

pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Nawiedziło nas na jesienny krupnik, pełen aromatu, cudownych smaków, które rozgrzewają i przypominają słoneczne dni. Składniki 5 skrzydełek z kurczaka 2 gałązki natki pietruszki 2 gałązki estragonu 1 ząbek czosnku 2 kapelusze grzybów suszonych 2 liście

R'n'G Kitchen
Chłopskie kaszotto 340

Jesienią na moim stole częściej pojawiają się kasze. Najczęściej w postaci dań nieco cięższych, sycących. Sięgam po grykę, kasze jęczmienne, owsiane, bulgur, gotuję krupniki, jednogarnkowe dania, zapiekanki, podaję kaszę jako dodatek do obiadu. Nazwa kaszotto sugeruje, że podstawowym  składnikiem tego dania jest kasza. W tym przypadku główna rola została powierzona pęczakowi, ale reszta składników również występuje na pierwszym planie

Obiad gotowy
Knedle ze śliwkami 133

jedzą jak jedzą. Przeglądając ją przeżyłam podróż do smaków dzieciństwa – znajdziecie tam mnóstwo klasyków jakie jadało się pewnie w każdym domu – placki ziemniaczane, pasztety, zupy (grzybowa, żurek, krupnik, barszcz, szczawiowa) pierogi ( oczywiście też), gulasz, wątróbka, zrazy, kopytka, leniwe, buraczki, marchewka z groszkiem czy ciasta – makowiec, sernik, mazurek. Szczególnie bliski mi był rozdział ze śniadaniami – czytając

Cooking for Emily
Krupnik jaglany z gąskami zielonkami 246

proponuję zupę, pyszną, jesienną, z gąskami zielonkami. Gąski są pysznymi grzybami i pięknie podkręcają smak i aromat zupy. Zachęcam do gotowania póki grzyby są w lesie czy na straganach. Krupnik jaglany z gąskami zielonkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Krupnik na golonce z indyka 288

Rozgrzewający krupnik na golonce z indyka. Polecam szczególnie dla Dzieci

AniaGotuje.pl
Miodówki marynowane w occie jabłkowym 383

Pięknie pachną, nie tylko świeże, ale też suszone. Rozglądajcie się za tymi uroczymi grzybkami pod sosnami, bo występują właśnie w ich sąsiedztwie. Maślaczki pstre są świetne do zupy - uwielbiam krupnik z dodatkiem jakubków ! Małe jakubki idealnie nadają się do zamarynowania. Pozostają jędrne i są bardzo smaczne. Tym razem zamarynowałam je w zalewie z octu jabłkowego. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Juszka śląska 198

śląską zupę natknęłam się, przeglądając blog R'nG Kitchen . Zaintrygowała mnie nazwa i postanowiłam przygotować ją w swojej kuchni. Gdy już była prawie gotowa, w mieszkaniu zapachniało znajomo... krupnikiem z domu moich rodziców, bynajmniej nie Ślązaków, a mieszkańców Polski Centralnej. Tą zupą witam astronomiczną jesień, która zawitała kilkadziesiąt minut temu. Składniki : 4 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler korzeniowy

Weekendy w domu i ogrodzie
Najlepsze przepisy z blogów #8 | Przepisy na zupy 195

tymi wspaniałymi przepisami koleżanek blogerek Zielona zupa z brokuła i cukinii BLOG: http://ejszet.blogspot.com/ Krem z cukinii z kurkami BLOG: http://aronia-wiemcojem.blogspot.com/ Zupa jarzynowa z burakami BLOG: http://kardamonovy.blogspot.com Krupnik BLOG: http://www.cook-yourself.com/ Zupa bigos BLOG: http://jadloiczytadlo.blogspot.com/ Zupa rybna BLOG: https://gdywbrzuchuburczy.blogspot.com/ Zupa chili BLOG: http://kuchennewariacje.pl/ Zupa dahl BLOG: http://licencjanagotowanie.blox.pl/ Zupa pho BLOG: http://followthefork.blogspot.com/ Grochówka wojskowa

Kuchnia Bazylii
Klub Środowisk Twórczych SPATiF czyli wspomnienie weekendu 145

Sopot to klasa sama w sobie. Trzeba tylko wiedzieć gdzie iść. nuci *a w Sopocie przy czwartku, piątku czy sobocie* " SPATiF - 50 lat istnienia wypito: 350000 kieliszków krupniku 750000 kaw i herbat 1450000 litrów soku 2500000 kieliszków wódki (w tym wniesiono 10 000 własnych butelek) 10000000 kufli piwa zjedzono: 720000 pierogów ruskich 180000 żurków wypalono: 10000000 papierosów spadło ze schodów

U Fiolki

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję