zupa nie była mętna (klarowna zupa ma ładniejszy wygląd). Ja zwykle zbieram szum łyżką cedzakową. Te zupy też Wam posmakują… – Krupnik z ziemniakami – Barszcz biały bez zakwasu – Zupa ogórkowa – Kapuśniak z kiszonej kapusty – Zupa ryżowa
Kulinarne S.O.S.Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 duże Gdyby zrobić listę polskich zup narodowych to wydaje się, że pomidorowa miałaby spore szanse, żeby zająć wysokie miejsce. Nie barszczyk, żurek kapuśniak, ani krupnik, ale pomidorowa – postrach wszystkich stołówek, żelazny punkt jadłospisów barów mlecznych, koło ratunkowe każdej mamy i babci, po które sięgały, gdy już nic nie było w domu, gotowana w sytuacjach awaryjnych
Niedzielny kucharzPotrzebujesz przez kilka dni być na diecie lekkostrawnej i nie masz pomysłu co zjeść? Przygotuj te najprostsze pulpety z kurczaka i podaj w zupie (np krupniku). Są mięciutkie, lekkie i nawet bez dodania dużej ilości przypraw smakują bardzo dobrze. Mogą być też punktem wyjścia do eksperymentów – możesz np dodać do nich ser, gdy chcesz [...] Artykuł NAJPROSTSZE PULPETY Z KURCZAKA
SandraFrej.compasztet. Składniki 500 g wątróbki indyczej 1 litr mleka 500 g cebuli 100 g świeżych daktyli (opcjonalnie suszonych) 3 łyżki gęsiego smalcu 50 ml oleju rzepakowego 50 ml krupniku wiśniowego sól, pieprz Przygotowanie Wątróbki oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i moczymy w mleku przez dwie godziny, (może być dłużej). Następnie osączamy na sicie. Cebule kroimy w piórka. Na rozgrzanym smalcu
R'n'G Kitchenowoców, bez chemii i innych pestycydów.W książce znajdziecie mnóstwo przepisów, niektóre nawet takie nie codzienne jak ziemniaki pieczone z winogronami,musztardowe grzyby z plackiem ziemniaczanym czy oszukany krupnik z fasolą. Autorka opowiada o gotowaniu i jej początkach, o rodzinie, dzieciństwie, dlaczego wybrała miskę. Taki poradnik przyda się każdej gospodyni. 10 % dochodu ze sprzedaży książki autorka przeznaczyła na rzecz domu
Sama słodycz i szczypta chilizupa nie była mętna (klarowna zupa ma ładniejszy wygląd). Ja zwykle zbieram szum łyżką cedzakową. Te zupy też Wam posmakują… – Krupnik z ziemniakami – Barszcz biały bez zakwasu – Zupa ogórkowa – Kapuśniak z kiszonej kapusty – Zupa ryżowa
Kulinarne S.O.S.mogłam znaleźć żadnego, a wypróbowałam już kilka. Powiem tylko tyle, że zupa jest pyszna, zdrowa kasza jaglana nadaje jej jedynego i niepowtarzalnego smaku i aromatu. Spróbujcie koniecznie. Saski krupnik. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieKasze nie dość, że są smaczne i zdrowe, to dają nam mnóstwo możliwości, jeśli chodzi o wykorzystanie ich w kuchni. Podawane są głównie na słono, jako dodatek do zup (krupnik czy kostka z kaszy manny), jako dodatek do dań głównych, pasztetów czy też sałatek, podawanych na ciepło i na zimno. Warto też wspomnieć, że są bardzo lubiane przez wegetarian
Kulinarne przygody GatityPonoć najlepszy nasz krupnik ever. Tym razem z dodatkiem grzybów i mnóstwa jarzyn. Składniki 1 kg skrzydełek z kurczaka 1 garść suszonych grzybów 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 seler 1 por (biała część) 4 ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka masła natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Grzyby
R'n'G KitchenMój dzisiejszy obiad już prawie, prawie na finiszu. Wszystko przygotowane i niedługo mogę wołać chłopaków. U nas dziś krupnik na wędzonym żeberku, a na drugie danie rybka z ziemniakami i sałatką. Swojsko i domowo! Ale nie zawsze tak jest... Czasem najdzie mnie ochota na eksperymenty, ale wtedy wiem, że muszę też pomyśleć o czymś "zapasowym" dla dzieci, bo te nadal
Kuchnia w czekoladziesmakuje i pięknie wygląda. Skwarki z wędzonego boczku dodatkowo wzbogacają jej bogaty aromat, a ziemniaki czynią ją treściwą i sycącą. Ogólnie jestem wielką miłośniczką zup, uwielbiam chyba wszystkie prócz krupniku. Niestety mój mąż gdyby mógł, w ogóle zrezygnowałby z tej potrawy, nie lubi zup w żadnej postaci. Ze mną nie ma oczywiście tak dobrze i od czasu do czasu jest
e-PrzepisyKulinarneaprawę tę możesz wykorzystać do przygotowania nalewek np. korzennych, do przygotowania grzańców, do pieczenia ciast ( np. piernika, można dodać pod koniec przygotowywania ciasta kilka kropelek zaprawy ), do wódki, piwa, krupniku, a nawet do przygotowania sałatki ze śledziami. A by otrzymać 0,5 l alkoholu 60 % należy zmieszać 315 ml spirytusu 95 % z 200 ml przegotowanej i ostudzonej wody
Przepisy i porady kulinarnePęczak bardzo zasmakował nam w zupach. Robiłam już pieczarkową , jarzynową i krupnik a teraz polecam jedną z naszych ulubionych zup czyli szczawiową. Zupa szczawiowa z pęczakiem jest gęsta i bardzo pożywna. W takim wydaniu smakuje nam bardziej niż z ziemniakami. składniki: ok 2,5 l bulionu, u mnie drobiowy ok 300 g świeżego szczawi 1 marchewka 250 g pęczaku
Monia miesza i gotuje