Wymyśliliśmy nietypową babkę na zbliżające się Święta.Zamiast babki piaskowej lub drożdżowej upieczemy babkę makową.Składniki:-na kruche ciasto: -1,5 szklanki mąki pszennej -0,5 szklanki cukru pudru(...)soku z cytryny Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, rozwałkowujemy na cienko na stolnicy, tniemy na paski i wykładamy nimi formę babkową. Technika dowolna :) Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Żółtka ucieramy z cukrem i aromatem migdałowym. Dodajemy mak i miksujemy. Dodajemy pianę
Maminek kulinarnynutką pomarańczy Wielkanocny mazurek z masą krówkową Mazurek fistaszkowy z czekoladą Mazurek kokosowy na kruchym cieście Mazurek z białek Mazurek orzechowy na andrucie Mazurek migdałowo - czekoladowy Sernik waniliowo - czekoladowy Sernik czekoladowy Sernik cynamonowo - pomarańczowy Jeżeli dodam jeszcze na bloga jakiś wielkanocny
Z miłości do słodkościwszystkim czytelnikom bloga, Smacznych, Zdrowych, Rodzinnych i Wesołych Świąt :) 50 dag mąki 28 dag masła 10 dag cukru pudru 2 łyżeczki cukru migdałowego 4 ugotowane żółtka 2 surowe żółtka Z podanych składników zagniatam kruche ciasto, ugotowane żółtka trzeba wcześniej rozdrobnić palcami. Uformowane w kulę ciasto wstawiam do lodówki, po pół godzinie, odkrawam po kawałku , wałkuję i wycinam foremkami
Takie tam pichcenieSpód kruchy: 350 g mąki krupczatki (jest najlepsza do ciasta kruchego) lub pszennej typ 500 250 g masła 100 g cukru 5 zółtek szczypta soli Blat różany: 3 jajka 200 g cukru 2 czubate łyżki konfitury z płatków róży 100 g mączki migdałowej (mielimy płatki migdałowe) 50 g zmielonych biszkoptów konfitura do posmarowania wierzchu mazurka(...)rozwiązaniem jest 15 g posiekanych orzechów i 15 g płatkó migdałowych) 10 g mąki pszennej Lukier królewski: 80 g cukru pudru (tak naprawdę zależy to od wielkości białka, lukier musi być dość gęsty) 1 białko 1 łyżeczka konfitury z płatków róży Przygotowanie: Spód kruchy: Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i mieszamy nożem, posiekanie składniki
Lili w kuchninastanie na nie czas. Zastanawiałam się co przyrządzę z nich w tym sezonie i padło właśnie na tartę – z delikatnym kremem o migdałowym smaku. To był dobry wybór, bo migdały świetnie pasują do fig i kruchego ciasta. Jeśli nie lubimy fig, świetnie w ich zastępstwie sprawdzą się np. gruszki. Tarta fajnie się prezentuje i sprawdzi się zarówno do popołudniowej
Poezja smakuwitamin y C, czerwone porzeczki wspaniale wspomagają pracę układu odpornościowego. Ich kwaśny smak można z powodzeniem zniwelować łącząc je ze słodką migdałową bezą. Efekt? Orzeźwiające, lekkie, mocno owocowe ciasto doskonałe na letnie, upalne popołudnie. Polecam! Składniki: Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła 50 g cukru pudru 1 żółtko Mąkę wrzucić do miski, dodać cukier. Wymieszać. Masło(...)formy ciastem. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Podpiec ciasto przez ok. 25 min. Ciasto powinno się ładnie zarumienić. Wyjąć, wystudzić. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150°C. Porzeczkow o - migdałowa beza: 500 g czerwonych porzeczek 200 g cukru 100 g mielonych migdałów 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 białka oraz: czerwone porzeczki do dekoracji Porzeczki umyć, osuszyć i obrać
maniapieczeniaDietetyczne ciasteczka z płatków owsianych, płatków migdałowych, żurawiny i wiórek kokosowych. Bez dodatku mąki pszennej i cukru. Dosłodzone jedynie miodem. Są kruche i delikatne, rozpadają się w ustach. Myślę, że wszyscy dbający o linię, a nie mogący odmówić sobie czegoś słodkiego będą zadowoleni ;) Składniki na około 20 ciasteczek: przepis pochodzi z Kwestii Smaku 1/2 szklanki mielonych płatków migdałowych
Moja Galeria Smakubakalii: rodzynki, suszone figi, morele 80 g posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka miodu olejek migdałowy do smaku 1 łyżka miękkiego masła kandyzowana skórka pomarańczowa 3 białka Dodatkowo: 100 g cukru pudru sok z cytryny Posypka Delecta karmelowa Przygotowanie: Ciasto kruche: Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko zagniatamy. Z ciasta formujemy(...)skórkę pomarańczową, olejek migdałowy i miód. Często mieszamy, aby masa nie przywarła do dna garnka. Po przesmażeniu, odstawiamy mak do całkowitego ostygnięcia. Następnie dodajemy ubite na sztywną pianę białka. Ciasto wyjmujemy z lodówki. 2/3 ciasta rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na prostokąt i przekładamy do blaszki (wymiary około 22 X 27 cm). Na kruche ciasto wykładamy masę
Mia Cucina SofietaWitajcie :) Dzisiaj coś na szybko , kruche z malinową pianką .Pyszne lekkie z prażonymi ziarenkami z Ziarenkowa Migdałowy przylądek Ciasto podałam na porcelanie Bogucice
Sama słodycz i szczypta chilizupełnie jak Jej uśmiech... Składniki (na blaszkę o średnicy 28 cm): Spód 50 g gorzkiej czekolady lub kuwertury 150 g ciastek maślanych lub innych kruchych 50 g ciasteczek amarettini (można zastąpić łyżeczką amaretto lub olejkiem migdałowym, dodając 50 g więcej ciastek) 120 g miękkiego masła 3 łyżki ciemnego kakao Masa czekoladowa 100 g mlecznej czekolady 100 g masy nugatowej albo
Kuchnia PrezydentowejDziś zapraszam na pyszną, lekką tartę na kruchym spodzie z truskawkową galaretką, kremem śmietankowym z mascarpone oraz chrupiącą migdałową bezą. Pyszności <3 Zainspirował mnie przepis ze strony ' Świat Ciasta '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na spód: 3 żółtka 30 g cukru pudru 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g mąki pszennej 100 g zimnego masła Składniki
My Culinary ArtDzisiejsza moja propozycja na ciasto jest skierowana do smakoszy orzeszków i szarlotek. Połączenie jabłek z masą orzechową i polewą miodowo- migdałową, napewno zastąpi w moim domu, zwykłą szarlotkę :) Tarta jest niezwykle krucha,wielka pychotka i..... bardzo szybka znika z foremki ;) Do tarty potrzebne jest : 900 g jabłek prażonych ze słoika ( można oczywiście użyc jabłek świeżych - wtedy potrzebnych nam będzie
Słodkości i nie tylkoszczególności Święta Bożego Narodzenia, bo wtedy mama zawsze piekła duża blache sernika a jego migdałowy aromat kusił niesamowicie... Teraz ja kuszę moich chłopaków tym pysznym serniczkiem, którym nigdy nie pogardzą:) A jaki jest Wasz ulubiony sernik? Forma 25x36cm Kruche ciasto:2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 250g margaryny Palma z murzynkiem,szklanka cukru,jajko,2 płaskie łyżeczki proszku
Z miłości do słodkościbezą , migdałami , przełożone delikatnym kremem budyniowym. Jak zapewne wiecie Pani Walewska to arystokratka w śród przepisów . Ciasto podałam na przepięknej porcelanie Bogucice http://www.porcelanabogucice.pl/ Składniki na ciasto kruche : 3 szklanki mąki 5 żółtek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 kostka margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem : 2 żółtka 3 budynie waniliowe(...)łyżki masła Beza : 6 białek 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 1 duża paczka płatków migdałowych 2 małe słoiczki powideł śliwkowych po 280 g. Wykonanie : Z podanych składników na kruche ciasto zagnieść ciasto , podzielić na pół , zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 15 minut. 2 duże blaszki
Sama słodycz i szczypta chili