kruche migdałowe - 500 przepisów (strona:7/34)

Teatr pod gołym niebem i ciasto z rabarbarem 162

proporcje na mniejszą formę. Idea jednak została zachowana, i muszę przyznać, że żałuję, iż zwlekałam tak długo. Wszystkie warstwy świetnie się ze sobą komponują: kruche ciasto, kwaśna masa rabarbarowa, słodki, kremowy budyń, chrupiące płatki migdałowe i obłędnie pachnące truskawki.  Jeśli macie zapasy rabarbaru, albo zobaczycie go gdzieś na straganie - kupcie koniecznie! To ciasto będzie idealne na pożegnanie sezonu (choć(...)formę o średnicy 20 cm) kruche ciasto: 100 g mąki pszennej 50 g migdałów 30 g cukru pudru 75 g zimnego masła 1 jajko masa rabarbarowa: 500 g rabarbaru 60 g cukru 3 listki żelatyny budyń: 30 g budyniu waniliowego (proszek) 350 ml mleka 40 g cukru 15 g masła dodatkowo: 50 g płatków migdałowych kilka truskawek Mąkę i cukier

Pożeraczka, czyli raz adobrze
W ogrodzie zapanował róż 233

przecież to zupełnie nie mój ulubiony kolor. Rozważmy opcje. Możemy zrobić konfiturę z płatków ucieranych na zimno. A potem wsadzić ją w pączka albo kruche rogaliki . Lub posmarować nią drożdżówkę i zapiec . Albo udekorować migdałowe włoskie ciasteczka . Ewentualnie dodać do szarlotty . Możemy płatków dodać do kremu, który uświetni ptysie albo czekoladowe ciasto . Podnieść kruche ciastka lub skandynawskie bułeczki na następny

les mirabelles
Migdałowe księżyce 132

Niesamowicie kruche ciasteczka ,,,druga propozycja walentynkowych słodkości. Efekt smakowy jest idealny w połączeniu z przyprawą do piernika , która tym bardziej uwydatnia migdałowy smak.  Bardzo polecam wypróbować.Temp. pieczenia : 170 CCzas pieczenia : ok. 25 minutźródło : " Gotuj krok po kroku " Składniki: 200 g mąki 100 g zmielonych migdałów 180 g masła 80 g cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika szczypta

Słodkości i nie tylko
Wytrawna wegańska tarta kawowo-czekoladowa 121

Kawę kocham pod wszelką postacią, i od dłuższego czasu chodziło za mną coś kawowego. Padło na tartę, bo nie ma lepszego połączenia jak idealnie kruche czekoladowe ciasto wypełnione kremem kawowym do tego szklanka mleka migdałowego i jest super, nawet deszcz i mgła nie są w stanie zepsuć mi dnia. Składniki na formę o średnicy 28 cm: ciasto kruche

greenscarf
Rustykalna tarta (galette) ze śliwkami i masą migdałową 157

podrosłam, tartę z budyniem i owocami, która była moim ulubionym ciastem. I tak mi jakoś zostało.  Galette ze śliwkami i masą migdałową przepis własny czas przygotowania: 2 godz.  Składniki: na kruche ciasto: 200 g przesianej mąki pszennej 30 g cukru pudru szczypta soli 75 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę 1 żółtko (białka nie wyrzucaj) 60 ml zimnej

Chilli Czosnek i Oliwa
Makowiec Sułtański wg Siostry Anastazji 236

proszku do pieczenia mak 2 szklanki suchego maku 5 jaj 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka kakao 20 dag bakalii 1 łyżeczka proszku do pieczenia zapach migdałowy Wykonanie: Ze składników na ciasto zagnieść kruche, jeżeli będzie za suche dodać odrobinę kwaśnej śmietany. Rozdzielić na 2 części i wstawić do lodówki. Mak sparzyć wrzątkiem i zemleć. Białka ubić z cukrem dodać

Pychotkaaa
Torcik śmietanowo-anansowy 198

firmy   STREAMLINE  który dostałam do testowania od OWOCOWEJ ROZKOSZY,  jest zalecany dla diabetyków, wspaniale przełamał całą słodycz ciasta.Zachęcam gorąco do przygotowania tego torciku. Składniki Kruche ciasto: 15 dag mąki pszennej 5 dag cukru 10 dag masła 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody Biszkopt: 3 jajka 5 dag mąki pszennej 5 dag mąki ziemniaczanej 16 g cukru(...)łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 700 ml śmietany kremówki 36% 3 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru 1 cytryna 1 puszka ananasa 50 g płatków migdałowych 20 dag dżemu pomarańczowego  STREAMLINE Sposób przygotowania Kruche ciasto: Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać masło, wodę oraz żółtko zagnieść ciasto. Wylepić spód wyłożonej pergaminem tortownicy

Wanilia i Kardamon
Tarta z Figami i Kremem Migdałowym 176

Tarta wygląda całkiem ładnie. A czy jej smak powalił mnie na kolana? Nie tak do końca. Słony spód i słodki migdałowy krem w środku..... hmm. Nie jestem miłośniczką migdałowych ciast i kremów. Dla mnie to tylko migdały w płatkach prażone lub zapiekane lub całe migdały w biscotti. Nie musicie sugerować się moją opinią w kwestii smaku, gdyż Wam może smakować(...)pokazuję i dla zainteresowanych podaję przepis. Według mnie najlepiej smakowała taka wyciągnięta z lodówki. Gdybym miała ją upiec jeszcze raz, na pewno zmniejszyłabym ilość soli o połowę w cieście kruchym. Choć przyznam się, że to słone ciasto kruche bardzo mi smakowało :) Składniki: CIASTO: 250 g mąki pszennej 140 g masła 80 g drobnego cukru 20 g soli 2 łyżki zimnego

Blondynka Gotuje
Cherry pie 183

cudownie gęstym nadzieniem, o lekko cynamonowym smaku. W oryginale dodaje się jeszcze aromat migdałowy, ja posypałam spód mączką migdałową zmieszaną z brązowym cukrem, co dało baardzo ciekawy efekt. Natomiast ciasto, być może przez dodanie lodowatej wody wyszło nieziemsko kruche, wprost rozpływajace się w ustach. Na koniec powiem jeszcze: jedzcie czereśnie zawsze i wszędzie, ponieważ są naprawdę zdrowe. Zawierają mnóstwo potasu(...)antytoksyczne i odtruwające, czym cudnie służą naszej cerze i urodzie) Cherry pie Składniki na kruchy spód: 250 g mąki pszennej 150 g krupczatki 120g cukru pudru 200 g zimnej margaryny/masła 2 żółtka 50 ml lodowatej wody wanilia/wanilina Składniki na nadzienie: 100 g mączki migdałowej 50 g brązowego cukru 800 g dorodnych czereśni 100 g cukru 35 g tapioki

Mia Cucina Sofieta
Seromakowiec 568

tłustego twarogu - 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków - 150g miękkiego masła - 8 jaj + 2 żółtka - 2 budynie waniliowe - 1,5 łyżeczki esencji migdałowej Lukier: - cukier puder - sok z cytryny Dzień wcześniej – wieczorem – zagniatamy ciasto kruche. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce. Palcami łączymy starte(...)puszystą masę. Porcjami dodajemy zmielony twaróg, budynie i esencję migdałową. Następnie dodajemy - po jednym - całe jajka i mieszamy łyżką (nie używamy już robota). Po wmieszaniu pierwszego dodajemy kolejne, na końcu dodajemy 2 żółtka (zostaną od masy makowej). Do masy makowej ubijamy ze szczypta soli 4 białka (2 pozostałe od ciasta kruchego + 2 od masy serowej). Ubite białka dodajemy porcjami

mojewypiekiinietylko
Polędwiczka wieprzowa z sosem migdałowym 184

być gęsty. Upieczone mięso zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na ok. 5 minut, po tym czasie dopiero kroimy.Polędwiczka wieprzowa z sosem migdałowym wyszła prze-pysz-na. Mięso upieczone w niskiej temperaturze było kruche, mięciutkie, bardzo delikatne, wybtnie soczyste. Podane w każdej wersji zachwyci najbardziej wybrednych mięsożerców. Moja propozycja podania z ziemniakami, sosem migdałowym i surówką z pora

mojewypiekiinietylko
Mazurek marcepanowy 150

mąki krupczatki (jest najlepsza do ciasta kruchego) lub pszennej typ 500 250 g masła 100 g cukru  5 zółtek   szczypta soli Spód marcepanowy: 100 g masy marcepanowej 50 g margaryny 1,5 jajka (2 jeśli są małe) 10 g mąki pszennej Marcepan do szprycowania: 75 g mączki migdałowej 112 g cukru pudru białko do uzyskania odpowiedniej(...)wylewamy na blacchę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w tem. 180 stopni około 20 min. Blat marcepanowy kładziemy na posmarowany konfiturą spód kruchy i smarujemy go również konfiturą, lub marmoladą. Marcepan do szprycowania: Mączkę migdałową mieszamy z cu krem pudrem i  cały czas mieszając dolewamy białko do momentu uzyskania masy o konsystencji budyniu. Na posmarowanym konfiturą lub marmoladą

Lili w kuchni
Pozory mylą, czyli nie oceniaj książki po okładce, a człowieka po tatuażach. I konfitura z czerwonych pomarańczy 152

tylko goście, klienci i pani z telewizji, ale też znajomi piekarze, którzy wpadli pomóc w przygotowaniach do świętowania. W końcu tysiąc pięćset tortów Othello (kruchy spód z z czekoladą, krem cukierniczy, ciasteczka migdałowe, bita śmietana, biszkopt, glazura czekoladowa, obręcz z marcepanu i dekoracja z bitej śmietany) i cztery tysiące festelavnsboller (ciasto duńskie przełożone kremem cukierniczym, dżemem i bitą śmietaną

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Słodkie środy - mazurek kajmakowy z powidłami śliwkowymi 123

SKŁADNIKI: ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli dodatkowo: kajmak - puszka powidła śliwkowe 50 ml płatki migdałowe posypka czekoladowa(pieguski) perełki dekoracyjne  PRZYGOTOWANIE: Przygotowujemy kruche ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę,  dodajemy szczyptę soli, wkrawamy masło i siekamy do uzyskania kaszki, następnie dodajemy cukier puder oraz żółtka. Ciasto zagniatamy, owijamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
ŚNIEGOWE KULE 314

zima na całego, więc i na talerzu zimowy akcent musi się znaleźć!Ciastka śniegowe kule – znane i lubiane od lat! Niesamowicie delikatne , a zarazem kruche . Ciasto wręcz rozpływa się w ustach! Waniliowo – migdałowy smak i obłędny zapach skusi nawet największych przeciwników słodyczy! Robi się je błyskawicznie … i tak samo szybko znikają!    SKŁADNIKI: * mąka pszenna

Ostra na Słodko