kruche migdałowe - 500 przepisów (strona:8/34)

MAKOWIEC JAPOŃSKI W WERSJI DE LUXE - Z KASZĄ JAGLANĄ, NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE 274

migdałów- 5 jajek- kilka kropli aromatu migdałowgo- 150g ksylitolu- 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczeniaDodatkowo:- 3-4 łyżeczki pudru trzcinowego- kilka kropli aromatu migdałowego- trochę słodkiej kremówki- rozdrobnione migdały do posypaniaW misie miksera zagnieść kruche ciasto (przy użyciu haka) lub zagnieść energicznie ręcznie. Otrzymane kruche ciasto podzielić na 2 części, większą wykleić dno tortownicy (wcześniej wyłożone papierem do pieczenia(...)miseczki z pudrem trzcinowym dodać kilka kropli olejku migdałowego i mieszając dolewać delikatnie kremówkę, do porządanej konsystencji. Puder trzcinowy ropuszcza się troszkę trudniej niż zwykły ale daje się rozprowadzić na gładką masę, no i jest trochę zdrowszy. Gotowym lukrem polukrować delikatnie ciasto i posypać kawałkami migdałów.Smacznego :-)Polecam także makowiec na kruchym orkiszowym spodzie, z kruszonką (nasz ulubiony), struclę makową

Smaczne Zdrowe
Ciasto serowo-makowe " Cielaczek" 438

migdałowego  Masa serowa: 1 kg sera białego ( w kubełku ) 1 i 1/2 szkl. cukru pudru 5 jaj 125 g margaryny kilka kropli aromatu migdałowego Dodatkowo: orzechy do posypania polewa czekoladowa Sposób przyrządzania:Ciasto kruche: Mąkę przesiewamy , siekamy ze schłodzoną margaryną i cukrem. Dodajemy żółtko i szybko zagniatamy po czym wkładamy do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkujemy na placek większy

Słodkości i nie tylko
Sernik z jabłkami karmelizowanymi w pomarańczach 212

mleka 3,2% 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki kaszy manny Jabłka karmelizowane: 3 duże jabłka winne 1/2 szklanki syropu pomarańczowego 30 g płatków migdałowych Sposób przygotowania Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche,formujemy kulę owijamy folią i wkładamy na 30 minut do lodówki. Schłodzonym ciastem,wylepiamy wyłożoną pergaminem blaszkę. Masa: Zmielony twaróg miksujemy z jajkami oraz cukrem dodajemy(...)wydrążyć z nasion pokroić na grube plastry.w rondelku zagotować syrop pomarańczowy wrzucić jabłka i szybko obsmażyć delikatnie mieszając. Odstawić chwilę przestudzić osączyć i wyłożyć na wierzchu sernika,posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec około 55 minut. Studzić ciasto przy otwartych drzwiczkach

Wanilia i Kardamon
Kruche ciasteczka waniliowe 149

patyku. Nadają się na każdą okazję, ładnie pachną i świetnie smakuję. Możemy upiec je w różnych smakach, dodając np.: skórkę cytrynową, pomarańczową, aromat migdałowy lub korzenne przyprawy. Za każdym razem są pachnące i kruche. Bardzo polecam… (jak przygotować ciasteczka na chrzest, pokażę dokładnie w czwartek lub piątek)     Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 200g masła 170g cukru

Mała Cukierenka
Kruche ciasteczka waniliowe 219

patyku. Nadają się na każdą okazję, ładnie pachną i świetnie smakuję. Możemy upiec je w różnych smakach, dodając np.: skórkę cytrynową, pomarańczową, aromat migdałowy lub korzenne przyprawy. Za każdym razem są pachnące i kruche. Bardzo polecam… (jak przygotować ciasteczka na chrzest, pokażę dokładnie w czwartek lub piątek)     Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 200g masła 170g cukru

Mała Cukierenka
Mazurek czekoladowy 536

chcę Wam zaproponować, to mazurek czekoladowy, powstały z połączenia ciasta kruchego i dwóch rodzajów czekolad - białej i deserowej, udekorowany truskawkami i płatkami z migdałów.Ciasto do mazurka jest bardzo kruche i przez to dość delikatne, dlatego najlepiej piec je w formie z wyjmowanym spodem lub z jednym wolnym brzegiem, co umożliwi zsunięcie ciasta po upieczeniu. Ja upiekłam je tym razem(...)24x24cm. Mazurek czekoladowySkładniki:ciasto kruche200g mąki pszennej150g masła2 łyżki cukru pudru2 żółtkaszczypta solimasa100g białej czekolady80g czekolady deserowej20g czekolady mlecznej80ml śmietanki 30%2 łyżeczki masłado dekoracji4 - 5 dużych truskawekgarść płatków migdałowych Wykonanie:- mąkę przesiać, zimne masło posiekać z mąką, dodać cukier, sól i żółtka, szybko zagnieść ciasto- ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce (jeśli ciasto

Smakołyki Bereniki
Malinowa chmurka 149

Ciasto marzenie każdego łasucha. Przenikające się w nim warstwy kruchego ciasta, owocowej galaretki, śmietankowo-waniliowego kremu oraz migdałowej bezy zadowolą każdego amatora słodkości. Pomimo trwającego już sezonu na bardziej jesienne owoce postanowiłam wykorzystać rosnące jeszcze w naszym ogrodzie ostatnie późne maliny. Całość tworzy wspaniałą kompozycję w sam raz na pożegnanie lata. Przepis z moimi małymi modyfikacjami pochodzi z bloga mojewypieki.com

Milion Smaków
Tarta frangipane ze śliwkami 201

  Jesienna tarta z pysznym, migdałowym kremem frangipane to francuska klasyka w najlepszym wydaniu. Słodycz migdałów i kwaskowatość śliwek to połączenie idealne, a jeśli do tego

maniapieczenia
Babeczki bakaliowe 261

otarta z pomarańczy 2 łyżeczki domowego cukru z wanilią 125g bakalii (u mnie po równo suszonych daktyli, moreli, kandyzowanej skórki pomarańczowej, rodzynek i płatków migdałowych) dekoracja 25g płatków migdałów 25g kandyzowanej skórki pomarańczowej Wykonanie: CIASTO KRUCHE - masło i śmietana powinny być prosto z lodówki - mąkę przesiać, dodać cukier puder i zimne masło, składniki posiekać razem, szybko zagnieść, dodając tyle śmietany

Smakołyki Bereniki
Kolorowe ciasto ze śliwką i pianką 304

proszku do pieczenia 1 op. kisielu wiśniowego bądż truskawkowego 2 łyżki kakao Pianka: 1 szkl. cukru 6 białek 2 łyżki mąki ziemniaczanej aromat migdałowy Ponadto: dowolne owoce ( użyłam śliwek ) papier do pieczenia Sposób przygotowania:Ciasto kruche: Z mąki , cukru, proszku do pieczenia , żółtek i margaryny z masłem wyrobic ciasto. Ciasto podzielic na trzy części. Do jednej dodac kakao, do drugiej

Słodkości i nie tylko
Deser jaglany z migdałowym spodem i frużeliną wiśniową 219

samo dno. Siemię lniane zmielić w młynku do kawy na proszek, zalać wodą, odstawić do napęcznienia na 5 min. W misie malaksera umieścić mąkę migdałową, dodać cukier puder, dodać siemię. Zagnieść ciasto, jak na kruche. Ciasto wyłożyć na spód formy, wgnieść w dno, wyrównać. Wstawić do lodówki, na czas przygotowywania kremu. Jak ugotować kaszę jaglaną: Ja zazwyczaj kaszę gotuję(...)mój deser wyszedł odrobinkę za luźny, ponieważ miałam tylko 2 łyżki nasion chia, jeżeli dodacie więcej nasion chia lub żelatynę, deser będzie bardziej stabilny. Smacznego!   Deser jaglany z migdałowym spodem i frużeliną wiśniową Deser jaglany z migdałowym spodem i frużeliną wiśniową listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='Spód: 200 g tartych na mąkę migdałów 1 łyżka siemienia

moj przepis na
Babka makowa 216

Wymyśliliśmy nietypową babkę na zbliżające się Święta.Zamiast babki piaskowej lub drożdżowej upieczemy babkę makową.Składniki:-na kruche ciasto:                            -1,5 szklanki mąki pszennej                            -0,5 szklanki cukru pudru(...)soku z cytryny   Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, rozwałkowujemy na cienko na stolnicy, tniemy na paski i wykładamy nimi formę babkową. Technika dowolna :)   Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli.   Żółtka ucieramy z cukrem i aromatem migdałowym.   Dodajemy mak i miksujemy.   Dodajemy pianę

Maminek kulinarny
Zbiór wielkanocnych przepisów 2063

nutką pomarańczy  Wielkanocny mazurek z masą krówkową  Mazurek fistaszkowy z czekoladą        Mazurek kokosowy na kruchym cieście Mazurek z białek    Mazurek orzechowy na andrucie   Mazurek migdałowo - czekoladowy      Sernik waniliowo - czekoladowy Sernik czekoladowy  Sernik cynamonowo - pomarańczowy  Jeżeli dodam jeszcze na bloga jakiś wielkanocny

Z miłości do słodkości
Ciasteczka kruche -wielkanocne ciasteczka 188

wszystkim czytelnikom bloga, Smacznych, Zdrowych, Rodzinnych  i Wesołych Świąt :) 50 dag mąki 28 dag masła 10 dag cukru pudru 2 łyżeczki cukru migdałowego 4 ugotowane żółtka 2 surowe żółtka Z podanych składników zagniatam kruche ciasto, ugotowane żółtka trzeba wcześniej rozdrobnić palcami. Uformowane w kulę ciasto wstawiam do lodówki, po pół godzinie, odkrawam po kawałku , wałkuję i wycinam foremkami

Takie tam pichcenie
Mazurek różany 126

Spód kruchy: 350 g mąki krupczatki (jest najlepsza do ciasta kruchego) lub pszennej typ 500 250 g masła 100 g cukru  5 zółtek   szczypta soli Blat różany: 3 jajka 200 g cukru 2 czubate łyżki konfitury z płatków róży 100 g mączki migdałowej (mielimy płatki migdałowe) 50 g zmielonych biszkoptów konfitura do posmarowania wierzchu mazurka(...)rozwiązaniem jest 15 g posiekanych orzechów i 15 g  płatkó migdałowych) 10 g mąki pszennej Lukier królewski:   80 g cukru pudru (tak naprawdę zależy to od wielkości białka, lukier musi być dość gęsty)  1 białko 1 łyżeczka konfitury z płatków róży   Przygotowanie:   Spód kruchy:   Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i mieszamy nożem, posiekanie składniki

Lili w kuchni