Róże pustyni z natury są bardzo kruche i delikatne, łatwo je można porysować czy uszkodzić, nie powinniśmy też dotykać ich zbytnio, ponieważ spowoduje to odpadanie ziarenek piasku kwarcowego zawartego w gipsie. Moje róże natomiast możecie dotykać łapkami ile chcecie, a nawet je pożerać bo do tego są stworzone. Róże pustyni to ucierane migdałowe ciasteczka, obtoczone w płatkach kukurydzianych i posypane
Mia Cucina SofietaSkładniki:200 g białej czekolady3 łyżki mleka w proszku100g wafli tortowych1 łyżka masłaokoło 20 migdałów całych50 g wiórek kokosowychpapilotkiWykonanie:Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej. Kiedy
kolorowotorcikowoprzepyszne, bardzo delikatne, kruche, wprost rozpływają się w ustach. Nic tylko zajadać... :-)Z poniższych składników wyszło mi 48 rożków.Składniki:- 380g mąki orkiszowej białej, u mnie typ750 (lub 2 szklanki mąki pszennej)- 1/2 szklanki piwa (125ml)- 250g zimnego masła- powidła, nutella, gęsta konfitura- lukier: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego (ok.8-10) - kilka kropli aromatu migdałowego - kremówkaZ mąki
Smaczne Zdroweciasto z truskawkami i bezą na kruchym spodzie. Bo kto nie lubi truskawek, kto nie lubi bezy? Wszak truskawki i beza to idealne połączenie. To ciasto z truskawkami musi być pyszne! Polecam również przepisy na: Ciasto kokosowo-truskawkowe z jogurtową pianką Tort z truskawkami na kakaowym biszkopcie z kremem Drożdżowe bułeczki z truskawkami (migdałowo-cynamonowe) Ciasto z truskawkami jest słodkie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędzień powszedni. Mak, kruche ciasto i bakalie. Po prostu pyszne!!! Składniki: 4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 żółtka 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki śmietany 3/4 kostki masła Masa makowa: 2 szklanki maku 5 jaj 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka kakao 1 szklanka bakalii olejek migdałowy Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia, cukier
Ciasteczkowy Potwórżurawiną SKŁADNIKI: Składniki na kruche ciasto: 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru pudru 200 g masła 6 żółtek Składniki na bezę: 8 białek 1,5 szklanki cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 szczypty soli Dodatkowo 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g) 120 g płatków migdałowych 100 g żurawiny suszonej Masa
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikruche ciasto: 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki cukru pudru 200 g masła lub margaryny 6 żółtek na bezę: 6 białek 1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej ponadto: 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g) 120 g płatków migdałowych
Kuchnia w opałachWitajcie :) Ostatnio kupiłam fajne foremki do ciasteczek i oczywiście musiałam je wypróbować :) Zapraszam na pyszne kruche ciasteczka z przepysznymi Powidłami śliwkowymi firmy Orzech oraz posypką z Prażonych ziarenek z Ziarenkowa :) Składniki : 3,5 szklanki mąki 2 cukry waniliowe 3 żółtka(...)kostka masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 cukry waniliowe 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru Powidła śliwkowe , ja użyłam firmy Orzech Ziarenka do posypania Migdałowy przylądek Wykonanie : Do miski przełożyć wszystkie składniki podane na ciasto , mikserem wyrobić na grudkowatą masę , przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść , zawinąć w folię i odłożyć
Sama słodycz i szczypta chilikruchą tartę z truskawkami. Polecam Wam bo nie dość, że szybko się robi to świetnie smakuje. Ciasto: 1,5 szkl mąki pszennej 1/2 szkl wiórków kokosowych 200g margaryny 1/2 szkl cukru tłuszcz do posmarowania formy Masa: 180 ml jogurtu naturalnego jajko 2 łyżki cukru pudru łyżka mąki ziemniaczanej 250 g truskawek 3 łyżki płatków migdałowych
Smakołyki Asicukru płatki migdałowe Zaczynamy od przygotowania nadzienia. Rabarbar obieramy i kroimy na kawałki. Dodajemy cukier i szklankę wody. Gotujemy na małym ogniu aż rabarbar będzie miękki, ale jeszcze nie będzie się rozpadał. W połowie szklanki wody rozprowadzamy i kisiel i wlewamy go ro rabarbaru. Masa powinna być bardzo gęsta. Odstawiamy do przestudzenia. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Wykładamy
My simple kitchenNiebawem Święta Wielkanocne. Czas wielkich wiosennych porządków, szykowania przepysznych świątecznych specjałów. Dziś moja skromna propozycja kolorowego mazurka wypełnionego pysznym czekoladowym ganache. Składniki
Malinowe Pocałunkikilka kropli migdałowego i waniliowego aromatu Natłuszczamy i osypujemy bułką tartą okrągłą formę do ciasta (około 20cm). Masło kroimy w kostkę i mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia do uzyskania konsystencji podobnej do kruszonki. Dodajemy cukier i szybko wyrabiamy aż ciasto jest dość miękkie- można dodać trochę zimnej wody, jeśli składniki nie chcą się połączyć. Robię kruche ciasto
les mirabellesskładniki: 380 g mąki 100 g cukru pudru 220 g masła 1 jajko 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego parę kropli olejku
Domowy Smak JedzeniaKruche małe co nieco do kawki o każdej porze dnia…. Ciasteczka są rewelacyjne – pachną migdałami i orzechami… Przygotowanie zajmuje dosłownie 10 minut. Ciasteczka umila nam słoneczne popołudnie. Podam je na otrzymanej od sklepu Rossi.pl kolorowej etażerce. 75 g orzechów włoskich 250 g maki pszennej 80 g cukru pudru 60 g cukru 5 łyżek mleka 1 łyżeczka olejku migdałowego
VioletoweKucharzenie