spód z dwóch trzecich oryginalnej porcji. Sernik nadal jest słodki, jednak smak czekolady doskonale przełamuje herbata i delikatna nuta cynamonu. Spód jest kruchutki, bardziej przypomina ciasteczkowy niż klasyczny kruchy. Masa serowa jest cudownie kremowa, delikatna, a jednocześnie ciężka. Coś wspaniałego! Ja nie potrafię się oderwać... Sernik z białą czekoladą i zieloną herbatą matcha (na zimno) Składniki: (na tortownicę o średnicy(...)serka kremowego 250 g białej czekolady 200 ml śmietany kremówki 150 g słodzonego mleka skondensowanego 2 listki żelatyny 2 łyżki zielonej herbaty matcha (proszek) dodatkowo: maliny płatki migdałowe herbata matcha (proszek) Mąkę przesiać, wymieszać z migdałami, cukrem, cynamonem i solą. Dodać zimne masło, posiekać, a następnie zagnieść. Wysypać na spód tortownicy, dokładnie ugnieść. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJestem przekonana, że opisywać tego ciasta nie muszę. Szarlotka - i wszystko jasne ! Każdy zna, każdy lubi. A wariacji na tej temat możemy odnaleźć mnóstwo. Wystarczy przygotować ciasto kruche. Ja korzystam z uniwersalnego i niezawodnego przepisu mojej mamy. CIASTO 1,5 szklanki mąki 0,5 margaryny 4 żółtka 0,25 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto zagniatamy(...)wkładamy do zamrażalnika. JABŁKA Obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie wyciskamy sok. Dodajemy odrobinę cukru, cynamon i żurawinę. PRZYGOTOWANIE Na ciasto wykładamy jabłka. Posypujemy płatkami migdałowymi, następnie wyciągamy pozostałą część ciasta z zamrażalnika i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ciasto pieczemy 40 minut w temp. 180 st. I GOTOWE
Mój Smak na ŻyciePrzepis znaleziony u White Plate. Sernik idealny jeśli mamy ochotę na dużo słodyczy i ciężkie ciasto. Każda warstwa wspaniale uzupełnia pozostałe, każdy smak idealnie współgra z
Z butelką mleczka w tlewypróbowali. Ciasto: 600g mąki, 200g cukru 1 łyżeczka sody, 1 proszek do pieczenia (15g), 100g masła, 200ml letniego mleka, 2 jajka, szczypta soli, Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, a następnie chłodzimy je w lodówce przez co najmniej godzinę. Po wyjęciu dzielimy na 6 równych części. 2 z nich rozwałkowujemy na wielkość blaszki (moja(...)samej blaszce, w której piekliśmy poprzednie placki. Pieczemy ok 25 minut w 170 st. C. Nadzienie makowe: 1 szklanka maku, 3 łyżki cukru, 2 łyżki miodu, 2 jajka, olejek migdałowy garść rodzynek i orzechów włoskich (można pominąć) Mak zalewamy wodą i gotujemy przez chwilę, a następnie odcedzamy na sitku i mielimy co najmniej dwukrotnie w maszynce do mięsa. Żółtka
Cynamonowe szczęścieAmaretto Tort cappuccino Deser piernikowy z musem jabłkowym i kremem cappuccino Chabrowa kuchnia Domowy baileys Czary -gary w kuchni Tiramisu bez jajek Jaśmina w kuchni.. Potrójnie kokosowe ciasteczka Kruchy kącik Muffinki mocno kawowe Kuchnia bez Vat Coffee-cake-ciasto-kawowe Kuchenne Czary Mary Rolada kawowa z kremem orzechowym Kuchnia domowa Ani Blok kawowy Kuchnia Doroty Biszkopt kawowy Tort tiramisu(...)Masełko kawowo-miodowe Lejdi of the house Proste pyszne genialne lody kawoweBrownie kawoweDelikatnie kawowe ciasto z gruszkami Mirabelkowy blog Ciasteczka czekoladowo-kawowe z migdałami Moje domowe kucharzenie Ciasto kawowo-migdałowe Kawowe muffinki z cynamonem i orzechami Murzynek z kawąKawowa piankaCiastka kawoweCiasto kakaowo-kawowe na jogurcie Moje gotowanie Sernik-tiramisuTorcik piernikowo-serowy My sweet morning Krwawy omlet Paleo Jedzonko Kawa bananowo
Moje domowe kucharzenieDzisiejsze popołudnie postanowiłam poświęcić na pieczenie. Przepisów na szarlotki możecie u mnie znaleźć na prawdę w dużej ilości dlatego również i ten pomysł na ciasto nie
ciastkarnia na kruchym spodziesię, przyznam się bez bicia, ale nikt nie narzekał, że ciasto nie jest dobre. z bezą to jednak czeka mnie długa praca wyszła taka jak powinna być krucha, delikatna i SUCHA ! :) Przepis zmodyfikowany przeze mnie, a inspiracją znów była Kuchnia w zieleni Skladniki : Ciasto : 4 jaja 1/2 szkl. kartoflanki 1/2 szkl maki pszennej 1/2 szkl cukru(...)łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 5 śmietan-fix'ów Beza : 5 białek w temperaturze pokojowej 100g cukru pudru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 40g płatków migdałowych Przygotowanie : Białka oddzielić od żółtek i je ubić na sztywną pianę, Dodawać stopniowo cukier cały czas miksując, dodać wodę- ubijać dalej, następnie dodawać po jednym żółtku - miksować do połączenia się
Garnkowe fanaberieJak to możliwe, że już jutro grudzień??? Tyle jeszcze miałam mieć czasu na przedświąteczne porządki, zakupy i te wszystkie sprawy, na które w listopadzie jeszcze za
brunetkawkuchnitemperatury 200 ° C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Płatki owsiane zmielić na proszek (np. w młynku do kawy). Morele, śliwki, żurawinę i rodzynki pokroić na bardzo małe kawałki. Płatki migdałowe, pestki dyni i ziarna słonecznika posiekać nożem. Zimne masło również pokroić nożem na mniejsze kawałki. Wszystkie bakalie i ziarna umieścić w misce, dodać masło, cukier trzcinowy i na początek dwie(...)pieczenia blaszce. Ciasteczka piec 15-20 minut, aż się zarumienią. Gotowe wyciągnąć z piekarnika i zostawić na blaszce do ostudzenia (będą początkowo miękkie, ale wraz z ostudzeniem staną się kruche
Passions hobbies lifeDelikatne kruche ciasto z masą makową i dodatkiem wiśni. Polecam na bożonarodzeniowy stół zamiast tradycyjnego makowca. Ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g mąki ziemniaczanej 1 jajko + 1 żółtko 270 g zimnego masła 150 g cukru Do miski wsypać mąkę i cukier. Dodać pokrojone na drobne kawałki masło oraz jajka. Ze składników wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około(...)można użyć również gotowej masy makowej): 500 g maku 1/2 szklanki miodu 1/4 szklanki cukru 60 dag masła 3 białka skórka otarta z jednej pomarańczy 1,5 łyżeczki esencji migdałowej 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki orzechów włoskich Dodatkowo: masło i bułka tarta (do przygotowania formy), cukier puder (do posypania), kilkanaście wiśni z frużeliny lub z konfitury wiśniowej Mak zalać wrzącą
BullioDelikatne kruche ciasto z masą makową i dodatkiem wiśni. Polecam na bożonarodzeniowy stół zamiast tradycyjnego makowca. Ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g mąki ziemniaczanej 1 jajko + 1 żółtko 270 g zimnego masła 150 g cukru Do miski wsypać mąkę i cukier. Dodać pokrojone na drobne kawałki masło oraz jajka. Ze składników wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na około(...)można użyć również gotowej masy makowej): 500 g maku 1/2 szklanki miodu 1/4 szklanki cukru 60 dag masła 3 białka skórka otarta z jednej pomarańczy 1,5 łyżeczki esencji migdałowej 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki orzechów włoskich Dodatkowo: masło i bułka tarta (do przygotowania formy), cukier puder (do posypania), kilkanaście wiśni z frużeliny lub z konfitury wiśniowej Mak zalać wrzącą
Bullioblatami ciasta krucho drożdżowego, ciekawego smaku dodaje marmolada , która jest ukryta pod warstwami makowymi. Na blogu można znaleźć Łatwy makowiec a teraz dołącza do niego ten pyszny krucho drożdżowy. To ciasto makowe jest alternatywą dla tradycyjnego makowca czy często pękającej strucli makowej. Ciasto bardzo ładnie się kroi i prezentuje na stole. Polecam wypróbować . Ciasto: 1/2 kg mąki(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masa makowa: ok 300 g maku suchego - zaparzyć i zmielić 2 - krotnie, 3/4 szk. cukru 2-3 łyżki miodu 2-3 jaja bakalie aromat migdałowy Dodatkowo: słoik wydrylowanych wiśni lub kawałki twardej marmolady Lukier: 3/4 szkl cukru pudru 1 lyżka śmietany kilka kropel soku z cytryny Wszystkie składniki utrzeć razem do połączenia i uzyskania
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaLeciutko zaróżowiona polewa, która dopiero po dłuższej chwili gęstnieje i potrzebuje chwilę aby zastygnąć i nie ulegać uszkodzeniom zewnętrznym. Smak alkoholu jest lekko wyczuwalny i świetnie łączy się z kruchymi piernikami. Nadaje się zarówno do dekoracji jak i do polewania. 4. Polewa czekoladowa:- tabliczka czekolady,- 2 łyżki mleka,- 2-3 łyżki masła,- odrobina cukru najlepiej trzcinowego./Czekolada i piernik(...)podłoża, ale... jak się robi pierniki to czas trzeba mieć i koniec kropka :) /Jeśli nie zastygnie to... posypać można cukrem pudem lub dowolnymi dodatkami od wiórek kokosowych, po migdałowe płatki.PIERNIKI! Wyszły wspaniale! Są kruchutkie a zarazem delikatnie wilgotne w samym cieniutkim środeczku. Szczerze mówiąc te bezglutenowe smakują nam o niebo bardziej niż jakiekolwiek "normalne" jakie w życiu jadłyśmy
Wypisz WymalujCiastka owsiane bez masła, z bananami, jajkiem i mąką, smaczne i inne, ale nie aż tak dobre jak wersja z masłem. Mogły wyjść bardziej kruche i chyba trochę przesadziłam z ilością mąki. Przede mną jeszcze dwie wersje ciastek owsianych do upieczenia, zobaczymy która wersja alternatywna jest najlepsza. Składniki: 2 banany (205 g) 1 łyżka (20 g) miodu 1 jajko(...)zmielonych orzechów włoskich 30 g słonecznika łuskanego 25 g pokrojonych daktyli suszonych 25 g (2 sztuki) pokrojonych śliwek suszonych 45 g rodzynek 30 g sezamu 15 g płatków migdałowych Przygotowanie: 1. Banany miksujemy z cukrem i jajkiem. 2. Dodajemy wszystkie składniki i mieszamy aż masa się ładnie połączy. 3. Wstawiamy masę na 20 min do lodówki. 4. Lepimy kuleczki, spłaszczamy
Malowane smakiem