Quiche… czyli klasyka kuchni francuskiej. Jest to placek z kruchego lub francuskiego ciasta wypełniony masą jajeczno-śmietanową. Może być przyrządzony z różnych składników i podawany jako danie główne, kolacja lub przekąska. Równie dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Polecam Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) 450 g mrożonego szpinaku 15 pomidorków truskawkowych 4 jajka
Oryginalny smakWszystkie składniki zagniatamy razem na jednolitą masę, w razie potrzeby dodatkowo delikatnie podsypujemy mąką – nie za dużo, tylko tyle aby ciasto przestało kleić się do rąk *** *** Odcinamy kawałek ciasta i bardzo cieniutko wałkujemy. Rozwałkowane ciasto kroimy w pasy o szerokości ok 2-3 cm. Paski kroimy w prostokąty i na środku każdego z nich robimy małe nacięcie *** *** Jeden koniec(...)POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA WYKORZYSTANIE BIAŁEK KLIKNIJ TUTAJ PĄCZKI ZIEMNIACZANE PRZEPIS TUTAJ MINI PĄCZKI SEROWE W 5 MINUT PRZEPIS TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Jogurtowe faworki karnawałowe – ekstra kruche! pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetyteminną miskę) i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Blaszkę na pizze smarujemy margaryną (dzięki temu mamy bardziej kruchy spód). Wykładamy ciasto i ugniatamy ta, aby pokryło całą blaszkę. Ciasto nakłuwamy widelcem, odstawiamy na 5 minut. Następnie smarujemy ketchupem. Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni
Słodkie okruszkiczekoladowe dropsy, wiórki kokosowe, czekoladowe cukiereczki, masa cukrowa na oczka (można je też zrobić z czekolady)Babeczki kruszymy na małe kawałki w rękach lub w robocie kuchennym. Jeśli ciasto jest zbyt kruche i nie chce się kleić (kiedy ściśniemy część w ręce, rozkrusza się na kawałki) dodajemy po łyżeczce krem maślany i dalej wyrabiamy masę.Z gotowej masy formujemy kulki
Ciastkozercybędę obrońcom tart na słono i przedstawię Wam jedną z moich ulubionych… z nadzieniem śmietanowym, ze świeżym szpinakiem i aromatycznym łososiem. Ciasto powinno być kruche i delikatne aby nie przyćmić kompozycji, która stanowi środek potrawy. A jeśli uda Wam się zachować kawałek na później, na zimno smakuje
kuron.com.plbyło za mało żeby upiec blachę szarlotki więc zrobiłam coś zupełnie innego a jednocześnie trafiłam dobrze w gust domowników. Upieczone jabłuszka, nadziane marcepanem i lekko pijanymi żurawinami, otulone krucho drożdżowym, serowym ciastem.... Całość uzupełnił sos ze świeżej żurawiny. Mówię Wam, coś pysznego ! Jabłka i żurawiny to świetne połączenie - w małych jabłecznikach też się sprawdziło. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaKruchy jabłecznik z budyniem i ananasami. Bardzo prosty przepis. Pyszny Wykonanie ciasta – do miski przesiać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodać cukier wanilinowy, wymieszać. Dodać zimne masło i jajka. Posiekać nożem następnie szybko zagnieść na gładką masę. Podzielić ciasto na dwie równe części i włożyć do lodówki na 30 minut. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce
Kuchnia PokoleńLubicie jabłeczniki? Ten jest zupełnie inny od tych wszystkich, które jadłam. Jabłka otulone ciastem, ale nie kruchym, a bardziej ucieranym. Do tego kokosowa beza. Czy na święta pasuje? Hmn... mi się wydaje że szarlotki są dobre zawsze 😉 Ale wybór pozostawiam Wam. Wpisów typowo świątecznych już u mnie nie będzie, więc zapraszam do skorzystania z dodanych już przepisów 😊 Na pewno
Kuchnia w czekoladzieświątecznym stole nie może zabraknąć kruchych ciasteczek do kawy i herbaty. Ja proponuję Wam ciasteczka o subtelnym aromacie kwiatów pomarańczy, często wykorzystywanym w kuchni francuskiej, zwłaszcza w wypiekach. Rodem z Bliskiego Wchodu, woda z kwiatów pomarańczy doskonale nadaje się do ciast i deserów. To również idealny dodatek do dań orientalnych oraz napojów serwowanych na ciepło i na zimno. Ta woda
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaDomyślam się, wielu z Was doskonale to rozumie, mierząc się z tym samym. Więc wracam - bo warto, do tłuściutkich i chrupiących ciasteczek o spiralkowym przekroju. Z ciasta ucieranego, nie klasycznego kruchego. Dzięki temu właśnie tak delikatnych. W wykonaniu ciasteczka są nieskomplikowane, koniecznym jednak jest przewidzenie godziny lub dwóch na schłodzenie ciasta w lodówce, do odpowiedniej(...)czekoladę i mieszamy, do drugiej dodajemy skórkę cytrynową. Oba ciasta wkładamy do lodówki, na około godzinę, by stwardniały i łatwo poddawały się wałkowaniu. Po wyciągnięciu z lodówki, ciasto jasne i ciemne rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie lub sylikonowej podkładce na grubość około 2 - 3 mm. Ciasto ciemne delikatnie rozkładamy na jasnym i zwijamy ściśle rulon i owinięty
Kronika Piekarnikawykonania, bardzo kruche i delikatne. Idealne do szkolnej śniadaniówki. Przepis z dedykacja dla jednej z czytelniczek bloga - Asi R. :-) SKŁADNIKI: 500 g mieszanki Mix per Dolci Nutri free 200 g cukru pudru 220 g masła 2 jajka Mąką z cukrem wymieszaj i dodaj do niej masło posiekane w wiórki. Następnie dodaj jajka i całe ciasto dokładnie wyrób. Musi
Kuchnia bezglutenowapieczarki nalepiej by były jak najdrobniej pokrojone, może nawet starte na dużych oczkach tarki. Moje były odrobinę za duże. Foremki też lepiej by nie były przesadnie duże, bo ciasto jest naprawdę kruche i mniejsze po prostu łatwiej się je. Kruche babeczki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 250g margaryny 3 żółtka 1 łyżeczka soli Farsz: 500g pieczarek
Smaki Na Talerzuktóry będzie zdrową alternatywą dla świątecznych ciast. Nie zawiera cukru, a słodycz zawdzięcza jedynie borówkom, truskawkom i odrobinie miodu. Czy zrobienie ciasta bez cukru jest możliwe? Oczywiście! Cukier można zastąpić małą ilością miodu, bananem, daktylami czy słodziutkimi borówkami. Kruchy spód można zrobić tak, żeby nie było w nim ani masła, ani mąki – wystarczy banan i płatki owsiane górskie, zaś(...)pochodzącego z jajek i nieznacznej ilości z innych składników). Polecam też użycie sera w wersji bardzo odtłuszczonej i wtedy ciasto można jeść z czystym sumieniem ;D Wykonanie CIASTO Na początku przygotuj „kruchy” spód sernika Weź widelec i przy jego pomocy zgnieć banana. Dodaj płatki owsiane i wymieszaj. Wyłóż okrągłą blaszkę papierem do pieczenia i przełóż bananową masę. Wygładź
Eat me! Fit me!gronie najbliższych chcielibyśmy zaserwować coś, co sami będziemy mogli zjeść (w niewielkich ilościach!) . Przecież nie samymi galaretkami człowiek żyje. W diecie wątrobowej należy zapomnieć o sernikach na żółtkach, cieście francuskim czy kruchym na maśle. Jednak, jak już wcześniej wspomniałam, biszkopty bez żółtek jeść można, dlatego pomyślałam, że stworzę coś co składa się tylko z zalecanych produktów i przyda się osobom
Słodkie Przyjemnościwieczór pociemniało i zerwała się burza...tym bardziej chciałam zatrzymać tę złotą jesień- suchą i słoneczną na nieco dłużej...i oddałam się słodkiej nostalgii. Składniki na kruchy spód- czyli na miodowe ciasto- -180 g mąki -30 g cukru -1 łyżka miodu -1 łyżka wody -1 jajo -80 g margaryny -1 łyżeczka sody Na wierzch tarty -jabłka pokrojone w plastry(...)Ziarenkowo – orzechy arachidowe, sezam,słonecznik, cynamon, kardamon, gozdziki- idelane połączenie do tej właśnie tarty -miód rozpuszczony w kąpieli wodnej -mielony cynamon Ze wszystkich podanych składników na kruchy spód , wyrób gładką kulę i wylep ciastem ,posmarowaną uprzednio masłem, formę do tarty. Ponakłuwaj widelcem. Piecz w 180 stopniach około 7 minut. Sprawdzajcie , może być dłużej. Tarta będzie miała brązowy odcień, miód
Z Kuchni Do Kuchni