przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:585/1100)

Mini pączki 224

Przepis na małe pieczone pączki został mi jeszcze z tłustego czwartku ale myślę, że takie małe słodkości będą odpowiednie również na inne dni.  Składniki na

ciastkarnia na kruchym spodzie
Czekoladowe ciasto drożdżowe do odrywania 400

Kolejny mój drożdżowy wypiek, chyba szybko nie dam wam z nimi spokoju. Ciągle szukam nowych pomysłów na wykorzystanie ciasta drożdżowego. Tym razem postanowiłam wykorzystać pomysł, który

ciastkarnia na kruchym spodzie
Chałka z makiem 267

Chałkę bardzo lubię więc staram się wymyślać różne jej wersje w świątecznym czasie bardzo lubię wersje z makiem. A wy jaką wersje lubicie? Składniki: 50 g

ciastkarnia na kruchym spodzie
Wieniec makowy 278

Nie ma jak w okresie świątecznym pyszne drożdżowe ciasto z makiem. Co roku zajadam się struclą makową albo taką zawijanką. Lubicie makowe wypieki?Składniki:50 g

ciastkarnia na kruchym spodzie
bułeczki megamaślane 148

W zeszłą niedzielę znudzona przeglądała kolejne kanały i trafiłam na program Ewy Wachowicz. Patrzyłam przez chwile ja uśmiechnięta pani wygina się w kuchni i nagle mój

ciastkarnia na kruchym spodzie
Przedświąteczna strucla dla zniecierpliwionych smakoszy:) 208

Jak grudzień to święta a jak święta to oczywiście nie może zabraknąć mojej kochane strucli. To ciasto przed którym klękają wszelkie moje dietetyczne postanowienia:D Co

ciastkarnia na kruchym spodzie
Croissant 170

Pierwszy raz skusiłam się na zrobienie takich rogalików. Nie będę ukrywać, że ich wykonanie jest bardzo pracochłonne. Oczywiście smak rekompensuje wszystko ale zdecydowanie nie polecam osobą

ciastkarnia na kruchym spodzie
Jabłkowa jesień. KRUCHA SZARLOTKA. 247

szklanki cukru łyżeczka cynamonu 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej  (jeśli ktoś lubi zwartą szarlotkę/ można też pominąć) garść rodzynek odrobina rumu (do moczenia rodzynek) Ze składników na ciasto zagniotłam kruche i na 30 minut wstawiłam do lodówki. Rodzynki zalałam rumem i odstawiłam na ok. 10 minut. W tym czasie obrałam umyte jabłka, pokroiłam w małe kawałki i poddusiłam(...)woda w większości wyparowała. Dodałam rodzynki wraz z rumem (i skrobię). Dokładnie wymieszałam, poddusiłam i zestawiłam z palnika. Blaszkę 25 x 25 cm (mały kwadrat) wysmarowałam masłem, wylepiłam połową ciasta. Podpiekłam je 7 minut w 180 stopniach, "dźgając" je uprzednio widelcem. Na podpieczone ciasto wyłożyłam jabłka, pokruszyłam resztę ciasta i wstawiłam z powrotem do piekarnika. Piekłam 50 minut

W kuchni Karmel-itki
Półfrancuskie rurki z bitą śmietaną i masą krówkową 166

chętny na pyszną domową rureczkę? Ciasto wyszło mi niezwykle kruche, przyjemnie chrupało podczas jedzenia, a krem niezwykle puszysty. Od razu napiszę, że zamiast śmietanek ,,Śnieżek'' można ubić kremówkę, u mnie musiały być właśnie te śmietanki, ale nie ukrywam, że pysznie wyszło. Takie rurki można upiec na świąteczny stół, lub tak po prostu na podwieczorek, podać z ulubioną kawą. Częstujcie się(...)spokojnej i dobrej niedzieli Wam życzę :)     Potrzebujemy: Na ciasto: 2 jajka 25 dag masła lub margaryny 50 dag mąki tortowej 1 szklanka śmietany 18 % Na krem: 2 śmietany typu ,,Śnieżka'' 400 ml zimnego mleka 2 zagęstniki śmietan-fix 20 dag masy krówkowej o smaku advokata od HELIO Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych rurek: 1. Ciasto

Izabelawkuchni
Szarlotka spod samiuśkich Tater 164

Wspaniała, niesamowicie krucha szarlotka i w dodatku bardzo aromatyczna. Rozchodzi się w bardzo szybkim tempie. Polecam, naprawdę jest pyszna. Przepis wzięłam od Doroty. Składniki na ciasto: 500 g mąki krupczatki 250 g masła lub margaryny ½ szklanki cukru pudru 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 % Składniki na masę jabłkową: 2 – 3 kg jabłek 2 łyżeczki

Na słodko lub wytrawnie
SZARLOTKA POMARAŃCZOWA 195

bawełnianą ściereczką przechowywać na blacie, do czasu, gdy będzie potrzebny.  Szarlotka pomarańczowa, to idealne ciasto na imprezy lub gdy chcemy upiec ciasto, które zachowa świeżość i smak przez kilka kolejnych dni.   SKŁADNIKI KRUCHY SPÓD 150 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej lub ryżowej 150 g schłodzonego masła 50 g cukru pudru 1 jajko JABŁKA 2 kg jabłek(...)pieczenia.  Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę masło i cukier puder. Ucieramy, aż powstanie drobna kruszonka. Dodajemy jajko i mieszamy do połączenia składników.  Przygotowanym ciastem wylepiamy spód formy, nakłuwamy widelcem i na czas rozgrzewania piekarnika wstawiamy do zamrażarki. Piekarnik rozgrzewamy do 190℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Wkładamy formę ze spodem

cool and minty
ciastka niespodzianki na jesienną chandre 214

Oczywiście może mój wypiek nie wygląda "szałowo" ale tylko do pierwszego ugryzienia. Pod białą poduszką schowałam owoce nasączone rumem i miodem, no w końcu czasami trzeba sobie dogadzać. Ciasto oczywiście kruche z nutą miodu doda fajną nutkę słodyczy, mam przynajmniej taką nadzieje.  Nie byłabym sobą jakbym nie podjadła jednej:) oby wszyscy przyszli szybko bo nie wiem czy utrzymam ręce

ciastkarnia na kruchym spodzie
Sernik na kruchym spodzie z powidłami śliwkowymi 233

Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę, zimne masło siekamy nożem. Po chwili wszystko dokładnie wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy na 15 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki 23X36 cm, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy rozwałkowane ciasto. Jeśli macie problem z rozwałkowaniem możecie zetrzeć je na tarce i potem uklepać w formie. Nakłuwamy(...)pół szklanki cukru. Do masy serowej dodajemy część ubitej piany i delikatnie mieszamy, po chwili dodajemy resztę. Ciasto przelewamy na wcześniej przygotowany spód, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około godzinę. Studzimy w uchylonym piekarniku. Smacznego. Artykuł Sernik na kruchym spodzie z powidłami śliwkowymi pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Kwintesencja malinowości. I przdślubny stres 206

moda...? Pierwszy raz przygotowałam sernik bez spodu; nie brakowało mi go smakowo, ale przekładanie delikatnego ciasta na paterę może być sporym wyzwaniem. Jeśli nie chcecie ryzykować przełamania ciasta na pół, doradzam kruchy lub ciasteczkowy spód. Sernik będzie stabilniejszy. Masa serowa jest ciężka i kremowa, z wyraźnym smakiem polskiego twarogu. Dzięki dodatkowi soczystych, kwaskowych malin zyskuje charakteru. Mus jest bardzo prosty(...)smaku. Nuta kwiatów czarnego bzu jest dobrze wyczuwalna, ale nie dominuje. Urozmaica. Wprawia w zaskoczenie. Dekoracja jest prosta, a jednocześnie całkiem efektowna. Muszę przyznać, że jestem z tego ciasta wyjątkowo zadowolona. Choć muszę pamiętać, żeby w końcu kupić sztywną folię do wykładania brzegów tortownicy - ciasta z musami zdecydowanie zyskają na aparycji. Malinowe pyszności znajdziecie dzisiaj również u Ani . Sernik

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania