przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:583/1100)

Miodownik z orzechami włoskimi i kremem budyniowym (bez glutenu) 226

przekazywanych przez pokolenia. Tak naprawdę nie znamy smaku tego ciasta w oryginalnej wersji, ponieważ u nas w domu nikt go nie robił. Mimo to zamarzyłyśmy o cieście, w którym kruche blaty razem z kremem będą tworzyć jednolitą, rozpływającą się całość 💚 Udało się stworzyć obłędne ciacho, które zagra w duszy każdego orzechomaniaka a to za sprawą pasty z orzechów włoskich(...)łyżki wody Krem budyniowo-orzechowy -600ml mleka -2x40g budyń waniliowy -70g miodu -150-200g pasty z orzechów włoskich Nutura Dodatkowo -ok 100g orzechów włoskich KRUCHE BLATY   1. W małym garnuszku na małym ogniu podgrzać olej, miód, ksylitol i 2 łyżki wody, ciągle mieszając do rozpuszczenia ksylitolu (nie doprowadzać do wrzenia). 2. W misce wymieszać mąkę

Candy Pandas
CIASTECZKA CYNAMONOWE 115

mieszamy z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Przesiewamy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce lub na stolnicy. Zagniatamy ciasto. Nie podsypujmy za mocno mąką, aby nie zrobiło się kruche (za suche). Owijamy ciasto w folię spożywcza i wkładamy do lodówki na 1 godz. Odrywamy mniejsze kawałki schłodzonego ciasta i rozwałkowujemy je na grubość ok 3-4 mm. Ciasto jest delikatne, dlatego

Słodki Pomysł
Wilgotne ciasto z serem i owocami 212

pamiętaj, aby wcześniej wyjąć jajka, kefir i twaróg z lodówki) WSKAZÓWKA II: Kruszonka, w przeciwieństwie do ciast mieszanych i ucieranych, powinna być schłodzona – tylko wtedy pozostanie krucha WSKAZÓWKA III: Aby ciasto było puszyste, należy suche składniki mieszać z mokrymi tylko do połączenia (tak jak w przypadku ciasta na muffinki) – gdy będziemy je mieszać za długo, ciasto może wyjść

Poezja smaku
Makowiec na kruchym spodzie 1724

Dzień dobry! Mam dziś dla Was super propozycję na ciasto świąteczne - makowiec na kruchym spodzie. Jest to alternatywa dla tradycyjnych drożdżowych makowców! Serdecznie polecam! Czytaj więcej

Ana Mari's world
Pani Walewska 186

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pani Walewska to ciasto zwane również pychotką. Kruche placki z bakaliami oraz powidłami śliwkowymi przełożone masą budyniową. Ciasto stało się hitem w moim domu i jest przygotowywane na różnego rodzaju święta, imprezy. Jest przepyszne, polecam każdemu szczególnie tym co jeszcze o tym cieście nie słyszeli Post Pani Walewska pojawił się

Marta Gotuje
Herbatniki marcepanowe 149

rogaliki, po raz nie wiem już który, a że w polu widzenia pojawiał mi się masa marcepanowa, to powstały ciastka :-) Bardzo dobre ciastka :-) a do tego strukturą przypominają ciasto francuskie tworząca kruche warstwy. Mają niestety jedną wadę - wciągają jak łuskanie słonecznika ;-) wprost nie sposób się od nich oderwać... SKŁADNIKI 0,5 kg mąki pszennej 250 g masła 1 szklanka śmietany(...)marcepanowej Polewa: 2 łyżki mleka 100 g mlecznej czekolady Mąkę rozcieramy w dłoniach z masłem (żeby było łatwiej możecie je zetrzeć na tarce jarzynowej), dodajemy śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto. Następnie zawijamy je w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o grubości ok. 1 cm. Masę marcepanową kroimy na drobne kawałki

Czary - gary w kuchni
Sernik Bounty z musem z białej czekolady 149

kokosowego Wiórka kokosowe do posypania Sposób przygotowania 1. CIASTO: Mąkę przesiać na stolnicę wymieszać z wiórkami, proszkiem do pieczenia, posiekanym zimnym z lodówki masłem oraz cukrem, dodać żółtka zagnieść ciasto. Wylepić dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. 2.    MASA SEROWA: Zmielony twaróg- można użyć gotowego z wiaderka –wybierać taki bez dodatku gumy guar ! zmiksować(...)budyń wymieszać z mlekiem kokosowym oraz likierem wlać do masy serowej zmiksować. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie     wymieszać. Wylać na kruchy spód. Wierzch ciasta przykryć aluminiową folią. Wstawić do piekarnika i piec 50 minut w temp 180*c. Studzić przy uchylonych drzwiczkach. 3. MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY: Kremówkę dobrze podgrzać-nie gotować

Wanilia i Kardamon
Francuska tarta z szynką, gruszką i serem pleśniowym 346

kolację, obiad, a nawet przekąskę. Połączenie gruszki, sera pleśniowego i dodanie do nich orzechów włoskich, to nie tylko koncert dla kubków smakowych, ale też esencja kuchni francuskiej. Wykorzystanie ciasta francuskiego zamiast kruchego dodatkowo przyspiesza przygotowanie francuskiej tarty z szynką, gruszką i serem pleśniowym. Nawet jeśli nie lubicie sera pleśniowego, uwierzcie, że w tym połączeniu się zakochacie – subtelnie przełamuje gruszkę(...)przebija smakiem i aromatem. Francuska tarta z szynką, gruszką i serem pleśniowym może być zmodyfikowana szybko i prosto, więc macie też pełne pole do popisu. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 gruszki, w miarę dojrzałe 150 g sera pleśniowego (np. Roquefort, Lazur, etc) 180 g szynki francuskiej albo parmeńskiej w cieniutkich plastrach 50 ml nalewki z orzechów włoskich (np. Soplica

Pociąg Do Kuchni
Kruche ciasteczka z mąką gryczaną 123

cukrem. Udało mi się przemycić w nich mąkę gryczaną i nawet tego nie zauważył :). Polecam! Dla kogo: dla potworów ciasteczkowych dla chcących wypróbować ciasteczka z mąką gryczaną dla kochających kruche ciasteczka Składniki: 180g mąki gryczanej 100g mąki pszennej 125g miękkiego masła 50g cukru białego 50g cukru trzcinowego (brązowego) (+ do posypania ciasteczek) jajko łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli  Wykonanie(...)proszku do pieczenia i szczyptę soli. Wyrobić szybko i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkowywać ciasto na stolnicy do grubości ok. 5mm (małe porcje - bo ciasto jest dość kruche w strukturze). Wycinać ciasteczka. Przed upieczeniem posypać je cukrem trzcinowym. Piec ok 15-20 minut w temp. 180 stopni.  Z przepisu otrzymamy ok. 35 sztuk ciasteczek

Mania Wypiekania
MOCNO MAŚLANE CIASTECZKA DANUSI 136

mówiąc blog  CO MI W DUSZY GRA  to kopalnia fajnych przepisów). Niestety nie umiem jeszcze powiedzieć jak można je długo przechowywać ... czy po kilku dniach są wciąż kruche czy bardziej miękkie ...  Może następnym razem się uda uzupełnić wpis o te informacje, bo tym razem 3 blachy ciastek przetrwały jedynie 2 dni.  Smakowały i domownikom i koleżankom(...)jajko 150 g miękkiego masła dodatkowo: powidła śliwkowe Wykonanie:  Wszystkie składniki dobrze zagnieść. Następnie ciasto podzielić sobie na mniejsze części, aby łatwiej było je wałkować, gdyż ciasto jest bardzo kruche.  Wałkować na grubość ok. 3 – 4 mm. Dowolnymi foremkami wykrawać ciasteczka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niezbyt dużych odległościach (ciasteczka nie rosną). Na każde ciasteczko

Walijskie Pichcenie
Tort Sachera w wersji wege 216

wlewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika. Pieczemy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzone kroimy wzdłuż na dwa blaty. Uwaga, ciasto jest dość kruche, dlatego proponuję przenieść górny blat na łopatce.  Dolny szczodrze smarujemy dżemem morelowym, jeśli dżem  jest zbity dodajemy troszkę wody. Przykrywamy drugim blatem i lekko smarujemy dżemem(...)połowie rozpuszczania, dodajemy olej, mieszamy. Proponuję od razu nie wlewać całego oleju. Czekolada nie powinna być zbyt rzadka, wiec trzeba samemu wyczuć czy już... Tak przygotowaną polewę rozprowadzamy na cieście. Torcik odstawiamy do zastygnięcia( ok. 2h). Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu  ZPierwszegoTloczenia.pl , którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju

Mia Cucina Sofieta
Ciasteczka “gęsie łapki” wg Aleex 73

możecie skosztować smakołyków, które osłodzą Wam codzienność i szaro-burą aurę za oknem. Dzisiaj zapraszam Was na pyszne ciasteczka. Przepis bazowy jest mi znany, piekłam je już dawno. To kruche maleństwa z dodatkiem białego sera, które przypominają ciasteczka francuskie – lekkie, o listkowanej strukturze. “Gęsie łapki” mają w swoim składzie także żółtka i niespotykany kształt, który przypomina pofałdowane łapki gąsek właśnie(...)kawałki. 2. Dodać do masła biały mielony ser. 3. Wsypać mąkę i włożyć żółtka. 4. Wszystkie składniki posiekać nożem. 5. Przesypać całość na stolnicę i szybko zagnieść jednolite ciasto w razie potrzeby podsypując mąką. Jeśli składniki będą zimne i szybko zagnieciemy dokładnie posiekane produkty, podsypywanie nie będzie potrzebne. Jeśli produkty będą ciepłe, ciasto będzie się kleiło do stolnicy i podsypywanie

W mojej kuchni
Rogaliki serowo-makowe 94

Każdą część rozwałkowujemy na koło o średnicy około 30 cm i dzielimy na 8 trójkątów *** *** Do twarogu dodajemy cukry oraz żółtko i mieszamy tworząc jednolitą masę *** *** Na każdym trójkącie ciasta układamy łyżeczkę twarogu oraz łyżeczkę masy makowej. Rogaliki zwijamy zaczynając od szerszego końca. Końcówki delikatnie zlepiamy aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia *** *** Zwinięte rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem(...)piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C (z termoobiegiem) i pieczemy przez około 15-20 minut – do zrumienienia. Po przestudzeniu rogaliki posypujemy cukrem pudrem *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM RÓWNIEŻ: KRUCHE ROGALIKI Z CIASTA SEROWEGO PRZEPIS TUTAJ SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE

Blog z Apetytem
Brownie z owocami? Czemu nie! 125

kwaśnych malin? Zobacz, jak zrobić pyszne brownie z owocami! Czekolada, maliny i pozostałe składniki Intensywne w smaku brownie swoją popularność zawdzięcza oczywiście dużej ilości dobrej czekolady. Po upieczeniu ciasto jest lekko kruche z zewnątrz i płynne w środku, wręcz rozpływające się w ustach. Słodycz czekolady idealnie zrównoważą więc maliny. Do przygotowania owocowego brownie potrzebujesz: 250 g gorzkiej czekolady(...)mąki ziemniaczanej 150 g malin + 50 g do dekoracji Podane składniki wystarczą do przygotowania brownie na blaszce o wymiarach około 16×24 cm. W takim naczyniu ciasto idealnie rozleje się po całej powierzchni i równomiernie upiecze. Przepis na idealne brownie Składniki na brownie przygotowane? Czas na kolejne etapy. Brownie to ciasto z zasady nieudane – jego autorka, amerykańska kucharka zapomniała

Okiem Blondynki by McBlondi
Babeczki z czekoladą i migdałami 156

Wielkanocne babeczki z czekoladą i migdałami, w ich środku ukryta jest suszona śliwka wcześniej namoczona w rumie. Wielkanocne babeczki z czekoladą i migdałami są bardzo delikatne i kruche, z tego ciasta można też przygotować ciasteczka wielkanocne czy ekspresowe mazurki . Przepis na 24 Babeczki z czekoladą i migdałami:. Składniki: 1 szklanka* mąki pszennej 1/3 szklanki* mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/3 szklanki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta śliwkowa z migdałami 139

Zapraszam Was na ciasto ze śliwkami. Kruchy spód, masa jogurtowo-budyniowa i zatopione w niej śliwki. Całość oprószona płatkami migdałowymi. Składniki na formę o średnicy 28 cm: 250g mąki pszennej 8 łyżek cukru 125 g masła 350-400 g śliwek 300 ml jogurtu naturalnego 2 jajka 2 opakowania cukru waniliowego 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku 3 łyżki płatków migdałowych(...)Mąkę wymieszać z 4 łyżkami cukru, 3 łyżkami zimnej wody i masłem. Zagnieść ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 min. 2. Śliwki umyć, przekroić na pół, pestki wyrzucić. 3. Jogurt wymieszać z jajkami, pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i budyniem w proszku. 4. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować. Przełożyć na formę do pieczenia, lekko natłuszczoną masłem. Ciasto nakłuć

Moja Galeria Smaku

Proponowane wyszukiwania