Świąteczne wydanie pysznych, kruchych ciasteczek z dodatkiem dżemu morelowego. Zmodyfikowałam przepis na ciasteczka imbirowe i powstały w ten sposób super smaczne ciacha w wielkanocnej oprawie. Składniki: 1 ¾ szklanki mąki (szklanka o pojemności 200 ml) 2 łyżki cukru pudru 12 dag masła 2 żółtka (białka można wykorzystać do kokosanek na andrutach albo bezików ) 1 czubata łyżka dżemu morelowego Cukier waniliowy Dodatkowo(...)czekolady mlecznej lub ciemnej ¼ czekolady białej Wszystkie składniki umieszczam w misce. Zagniatam ciasto. Następnie rozwałkowuję ciasto na grubość około 5-6 mm i wykrawam dowolne kształty (u mnie jajeczka, bo Wielkanoc niedaleko). Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w temperaturze 180 stopni przez 15-17 minut, aż zrobią się rumiane. Upieczone ciastka pozostawiam do wystygnięcia. Czekoladę
Słodki sentymentObok kruchych rogalikow drożdżowych nikt nie przejdzie obojętnie. Objedzeni świątecznymi wypiekami odmówimy kawałka ciężkiego tortu, ale na herbatkę i dwa rogaliczki zawsze znajdzie się miejsce. Bardzo lubię ten dzisiejszy przepis, wywodzący się prawdopodobnie z kuchni austriackiej. Rogaliki są drożdżowe, ale robimy je z ,, zimnego“ ciasta drożdżowego, które trzymamy w lodówce
dolcevitainmykitchenradiu. Cieszmy się, bo dziś jesteśmy. Jutro jeszcze nie nadeszło, a wczoraj już minęło....Jest Tu i Teraz. A teraz ;) zapraszam Was do wypróbowania nowego przepisu. Na ciasto z rabarbarem i marmeladą. Kruche. Delikatne. Idealnie skomponowane w słodkiej swej kwaskowatości. Ciasto z rabarbarem i kruszynkami. kuchniasmakow.blogspot.com Składniki 2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru
Kuchnia smakówmożliwości i coraz to nowe jej wcielenia. Już tyle wspólnych czekoladowych dni za nami i ciągle tyle smaków przed nami! Tym razem to ciasto właściwie nie jest ciastem - z wyjątkiem cudownie kruchego, orzechowego spodu, reszta jest rozpływającym się w ustach czekoladowo-orzechowym musem pokrytym aksamitnym ganache z gorzkiej czekolady. Całość jest lekka i niewyobrażalnie pyszna! Jeśli dodać do tego(...)trzeba nam nic więcej do szczęścia, no może z wyjątkiem kolejnej porcji...:) Ciasto jest niezwykle proste i jego wykonanie zajmuje maksymalnie 30 minut, nie licząc czasu potrzebnego na leżakowanie w lodówce. Przepis pochodzi ze strony Bake or Break . Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD 2 łyżki mielonych orzechów laskowych (użyłam włoskich) 3 łyżki cukru 1/2 filiżanki mąki pszennej
KUCHARNIAjuż gotowe ciasteczka. Zacznijcie od przygotowania wszystkich składników, które powinny być w temperaturze pokojowej. Kruchy spód jest bardzo uniwersalny i możecie go wykorzystać do większości ciast i ciasteczek. Jest bardzo kruchy i maślany a przez to rozpływa się w ustach. Miękkie masło rozbijcie przez dosłownie 30 sekund mikserem i dodajcie cukier puder z wanilią. Ubijajcie przez ok. 2 minuty(...)blat lub matę do zagniatania i wyłóżcie ciasto. Ciasto można rozwałkować bardzo pobieżnie, to znaczy na grubość 1 do 1,5 cm tak, aby nie było za cienkie, ponieważ ciasto już nie wyrośnie. Starajcie się nie podsypywać dużo mąki, bo ciasteczka zrobią się twarde . Wykrawajcie ciasteczka okrągłą foremką lub kieliszkiem/szklanką o średnicy ok. 5 cm. Większe ciasteczka będzie trzeba
Słodkie GotowanieKiedy przychodzi ochota na jesienne owoce, zrób ciasto śliwkowe z budyniową pianką. Bardzo delikatne i smaczne Uwaga: Szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 500 g mąki
Słodki sentymentKrucho może być gdy mama wraca po wywiadówce, gdy do pierwszego jeszcze daleko a wypłata się skończyła, ale krucho-drożdżowe mogą być też rogaliki z malinami, które Wam dziś zaprezentuje // Składniki (ok. 15 sztuk): 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 100 g oleju 1/3 szklanki mleka roślinnego 7 g drożdży instant (lub 25 g świeżych drożdży(...)zamienisz na świeże pamiętaj, aby zrobić rozczyn (drożdże, cukier, mleko, 2 łyżki mąki wymieszać, odstawić do wyrośnięcia i dopiero wtedy połączyć z pozostałymi składnikami). Wszystkie składniki wymieszaj i wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut. Po tym czasie przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut. Po tym czasie ciasto lekko wyrób i podziel na dwie części. Każdą
Via Gustowarstwą musu z suszonych śliwek i czekoladowym ganache. Wszystkie smaki pasują do siebie doskonale. Sernik jest pyszny! Jestem pewna, że kawosze nie będą zawiedzeni Polecam! Składniki: Spód: 300 g kruchych ciastek kakaowych 110 g masła Masa śliwkowa: 350 g suszonych śliwek 1/3 szklanki likieru Amaretto Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 400 g śmietany kremówki 30 % 1/2 szklanki mleka(...)składników. Ostudzić i polać sernik. Schłodzić. Gotowy sernik kawowy udekorować suszonymi śliwkami i posypać kakao. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Sernik czekoladowy z musem malinowym → Ciasto czekoladowe z musem kawowym → Tort bezowy z kawą → Piernik z suszonymi śliwkami → Kostka piernikowa z marcepanem i powidłami
Oryginalny smaksernik z całym mnóstwem truskawek. Polecam ten przepis, bo ciasto jest przepyszne. U mnie z półpłynną polewą czekoladową mleczną i truskawkami, ale z powodzeniem można ciasto udekorować jedynie cukrem pudrem i truskawkami. SKŁADNIKI Kruchy spód: 225 g mąki pszennej tortowej 60 g cukru pudru szczypta soli 125 g zimnego masła 1 jajko Nadzienie serowo-truskawkowe: 500 g truskawek 2 jajka(...)temperatury 200 ° C. Zimne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę o średnicy 26 cm podwijając boki do góry (ciasto najlepiej ponownie schłodzić). Spód ciasta ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika na 10 minut. Lekko podpieczony kruchy spód zostawić do ostudzenia. Nadzienie: Temperaturę piekarnika zmniejszyć na 170 ° C. Truskawki umyć, pozbawić szypułek, osuszyć ręcznikiem papierowym, po czym pokroić w niewielką kostkę
Passions hobbies lifeNa Walentynki i nie tylko polecam pyszne kruche ciasteczka z jadalnymi suszonymi kwiatami. Piękne są, aż szkoda jeść :) Czytaj więcej »
Ana Mari's worldPyszny sernik na zimno z musem mango na spodzie z herbatników z dodatkiem kardamonu. Orzeźwiający, aromatyczny i aksamitny. Cudowny! I ma ładny kolor. Jestem pewna, że
Oryginalny smak