przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:590/1100)

Tarta z truskawkami 110

Sezon truskawkowy w pełni, więc kolejna propozycja na ciasto z truskawkami. kruchy spód : 250 g mąki 125 g masła 3 – 4 łyżki wody 3 łyżeczki cukru żółtko szczypta soli kruszonka : 60 g płatków owsianych 60 g mąki 35 g masła 50 g cukru dodatkowo: truskawki 0,75 g cukru 0,25 szkl mąki

Polska Zupa
Tarta z dynią smażoną w miodzie 62

przepis Ewy Wachowicz z programu "Ewa gotuje". Zrobiłam ją tylko i wyłącznie z ciekawości, ale posmakowała mi tak bardzo, że na stałe zagościła w moim domu. Ciasto jest niezykle kruche, a nadzienie słodkie, pachnące cynamonem i chrupkie dzięki dodatkowi orzechów i pestek dyni. Oczywiście ilekroć ją piekę, zapominam zwiększyć ilość miąższu dyni, a potem tego żałuję. Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Dary lasu 72

mogą się doczekać pozostaje wariant alternatywny czyli mrożonki. Ostatnio chodziły mi po głowie owoce leśne i ciasto z pobliskiej cukierni, które jadłam kilkakrotnie - stąd dzisiejszy przepis na pyszne ciasto na kakaowym kruchym spodzie z lekkim jogurtowo-migdałowym kremem i owocami leśnymi. Inspiracja do przepisu pochodzi z bloga http://czerwieniblekit.blox.pl

Milion Smaków
Ciasteczka cynamonowo - imbirowe 146

skusiły mnie do wykonania szczególnie za sprawą orzechów, za którymi przepadam, a których w tym roku uzbierałam spory karton. Przepis nieco zmodyfikowałam, ciasteczka wyszły bardzo aromatyczne i kruche.  Składniki na ciasto 500 g mąki pszennej  1 kostka margaryny 1 całe jako, 1 żółtko (białko zostawić do posmarowania wierzchu ciastek) 0,5 szkl. cukru aromat waniliowy (zastąpiłam go aromatem

Kuchenne aromaty
PROFITEROLKI Z KREMEM CZEKOLADOWYM, NUTELLĄ I ORZECHAMI 218

Ostatnio zajadaliśmy się profiterolkami z kremem bananowym , dziś będzie coś dla fanów czekolady! Pyszne, delikatne , kruche z zewnątrz ciasto ptysiowe wypełnione po brzegi fantastycznym czekoladowym kremem z nutellą. Kalorii miliony … ale za to równie dużo przyjemności! Krem czekoladowy podnosi poziom endorfin, co sprawia, że uśmiech nie zejdzie nam z twarzy jeszcze do końca dnia – warto tę metodę wypróbować

Ostra na Słodko
Cannoli - włoskie rurki z kremem serowo śmietanowym 230

Cannoli to nic innego jak włoska wersja rurek z kremem. Kruche korpusy z ciasta smażonego jak nasze faworki wypełnia się masą z ricotty albo ricotty i ubitej kremówki. Do kremu można dodać startą czekoladę, ale ja wolę wersję bez - kwestia gustu. Żeby usmażyć takie rurki w domu potrzebne są foremki, wokół których owiniemy ciasto. Ja swoje metalowe kupiłam kiedyś

Smaczna Pyza
Tartaletki z kremem twarogowym i jagodami 113

Kiedyś trzeba zrobić coś po raz pierwszy. Tak właśnie było z dzisiejszym przepisem. Po raz pierwszy przygotowałam Tartaletki, dodatkowo przygotowałam je nie z kruchego a sypanego(!) ciasta, swój debiut miał również aksamitny krem twarogowy z dodatkiem wanilii. A to wszystko zostało przygotowane w nowej formie do tartaletek. Całość prezentuje się nie tylko ślicznie ale i smakuję pysznie! Jeżeli Was przekonałam

Słodkie Przyjemności
Szarlotka polska z rabarbarem czyli poWeekendowe Lakocie odc.44 162

drugi wcale nie wiosenny przepis ze "Słodkości" autorstwa Liski. Szarlotka bardzo smaczna, na kruchym i cienkim cieście. Ja spróbowawszy jabłek doszłam do wniosku, ze dla nas za słodko i na wierzchu ułożyłam kawałki rabarbaru, które idealnie przełamały słodycz :)Szarlotka polska z rabarbaremciasto:300 g mąki pszennej150 g masła3 żółtka100 g cukru80 g śmietany 18%1/8 łyżeczki sody

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto orzechowo karmelowe czyli poWeekendowe Lakocie odc 62 167

Wpierw zobaczyłam to ciasto na blogu Pistachio, potem w Kulinarnych podróżach. Nie mogłam mu się oprzeć. To bardzo moje ciasto, jesienne, ciepłe, mocno pachnące i pełne smaku. POLECAM!!!Ciasto orzechowo karmelowe kruchy spód:250 g mąki pszennejszczypta soli70 g cukru 170 g zimnego masła1 łyżka bardzo zimnej wody, u mnie śmietanynałożenie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Przepisy na Boże Narodzenie i Wigillie 138

Menu ŚwiątecznePieczywoBułeczki żytnieChlebek pszenno-żytniCiasteczkaCiasteczka miodowe z żurawinąKruidnoten - Holenderskie pierniczkiKruche z żurawinąCiastaSzarlotka krojona  Drożdżowa szarlotka z budyniemPani WalewskaMakowiec drożdżowyPiernik przekładany powidłamiCzarny OrfeuszSernik na piernikowym

Moje pyszne gotowanie
Banany w cieście 266

startą na tarce czekoladą i zawijam ciasto w podłużne rogale. Z wierzchu smaruję rozmieszanym jajkiem i  wstawiam do piekarnika na jakiś kwadrans przy temperaturze 150-180 stopni. Ciasto zrobi się kruche a z wierzchu przyrumienione

prawdziwe jedzenie
Migdałowe ciasteczka z żurawiną 128

przekładamy do woreczka foliowego i wkładamy do zamrażarki na 30 minut. Po wyciągnięciu z zamrażarki, odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy na ok. 3 mm- tak do grubości żurawiny :) Ciasto ma dość kruchą konsystencję, ale dzięki temu ciasteczka będą kruche :) Wycinamy gwiazdeczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10 min w 175 stopniach. Po ostudzeniu posypujemy cukrem

Aga w kuchni
szybkie, smaczne, łatwe crumble z wiśniami, pomarańczami, jabłkiem i posypkami... 148

minut crumble zostawić do wystudzenia w blaszce, cukier puder 3 łyżki wymieszać z ciut mlekiem na nie za gęsty lukier , polać ciasto i posypać posypkami Decorada Delecta, zostawić do stężenia lukru - deser jest smaczny, kruchy i soczyście owocowy...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Budapesttårta - rolada bezowa z mandarynkami 323

Budapesttårta to stanowczo jedno z najpopularniejszych ciast w Szwecji. Lekka, krucha, delikatna beza posypana przyrumienionymi płatkami migdałów, przełożona puszystą bitą śmietaną z zatopionymi w niej kawałkami najlepiej świeżych słodko-kwaskowych mandarynek. Prawdziwa bajka! Ciasto po prostu rozpływa się w ustach. W Szwecji można spotkać wiele wersji tej wykwintnej rolady. Niektórzy dodają kakao, drobno posiekane orzechy laskowe czy też(...)polewają roladę odrobiną rozpuszczonej czekolady. W każdej wersji ciasto jest przepyszne. W przeciwieństwie do tradycyjnej bezy, roladę piecze się bardzo krótko bo tylko 25 - 30 minut. Po tym czasie beza powinna być leciutko beżowa, krucha na zewnątrz i piankowa w środku. Przy zwijaniu na pewno trochę popęka ale to zupełnie normalne jeśli chcemy osiągnąć zarówno chrupkość jak i piankowe wnętrze

maniapieczenia

Proponowane wyszukiwania