Święta zawsze kojarzą mi się z wypiekami. Oprócz pierniczków, które z córką robimy co roku, zagościły u nas także maślane kruche ciasteczka.Składniki:ciasto:- 2 żółtka- 100 g cukru pudru- 100 g masła- 250 g mąki pszennej (u mnie typ 450)dodatki:- białko do posmarowaniaForemki: u mnie małe foremki z wyciskanym wzoremForma: blacha od piekarnikaPrzygotowanie:Wsypuję do miski mąkę
Kuchnia co dniaDziś kolejny wypiek w konkursie z mąką Basia 🙂 Przepis za Kasią z bloga Tapenda 🙂 Tradycyjnie prosze o głosy 🙂 Składniki: (mi ciasto wyszło strasznie kruche i nie chciało … Czytaj dalej Pierniczki
czarrna od kuchnimała blaszka 24x28cm): Ciasto: 280 g mąki pszennej tortowej 150 g masła / margaryny 4 płaskie łyżki cukru 1 cukier wanilinowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko Zalewa: 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18% 2 jajka 1 cukier wanilinowy 80 g cukru Dodatkowo: ok 400-500 g śliwek Sposób wykonania: 1. Składniki na ciasto \zagniatamy jak na kruche. Wylepiamy blaszkę tworząc
Kuchnia domowa AniJeśli zaistnieje taka potrzeba można je delikatnie podsypać mąką, ale staramy się tego unikać. 6. Ciasto rozwałkować na około 1-2 mm grubości. To bardzo ważne! Im cieńsze ciasto, tym bardziej kruche faworki. 7. Wycinać prostokąty. Na środku każdego zrobić nacięcie i przełożyć jedną końcówkę faworka przez otwór. 8. W głębokim garnku nagrzać dobrze olej rzepakowy lub smalec
W mojej kuchniwykładamy jabłka i śliwki, posypujemy cynamonem wg. gustu. Wykładamy równo pianę i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 50 minut w 170- 180 st. C MAŁA RADA: Żeby spód ciasta był bardziej kruchy trzeba go podpiec ok. 15-20 minut. Nadal postępować jak w przepisie powyżej
Pani na deserKojarzycie cannoli siciliani , czyli typowy sycylijski deser? Kto kiedykolwiek miał okazję odwiedzić tę włoską wyspę, z pewnością ich próbował. Można je tam dostać na każdym rogu. Są to kruche ruloniki z ciasta tradycyjnie wypełnione nadzieniem z serka ricotta i posypane dodatkami w postaci orzechów, migdałów lub kandyzowanych owoców. Są po prostu przepyszne. No i pełne węglowodanów, czyli zakazanych na zdrowej
Modern Cave Girljeszcze ciepłą (lekko przestudzoną) z kremem jogurtowym, możesz wyłożyć go na tartę lub podawać obok. *Dobrej jakości ciasto, zawierające masło, a nie margarynę. Jeśli wolisz, możesz przygotować własnoręcznie ciasto francuskie lub kruche
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaCzas Przygotowania : 15 min Czas Pieczenia : 15 min Gotowe w : 30 min Szperając po starych zeszytach z przepisami natknełam się na ciastka o nazwie ziarenka
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisygrudniowej kuchni zaczyna królować mak. To wraz ze zbliżającymi się wielkimi krokami świętami pojawia się w wielu słodkościach. U mnie dzisiaj mak w krucho drożdżowych kopertkach. Ciasto nie jest za słodkie, jest lekko chrupiące, zaraz po upieczeniu i wystudzeniu przypomina nieco ciasto francuskie.Deser idealny na niedzielne popołudnie. KOPERTKI z MAKIEM Składniki: 250 margaryny 250 ml śmietany
Bon appetit mon amiepomagania przy pieczeniu słodkości. Myślę, że dobrym rozwiązaniem są w tym przypadku różnego rodzaju rogaliki, babeczki (bez kremu) i ciasteczka, które nie wymagają do konsumpcji użycia sztućców. Kruche rogaliki z ciasta serowego PRZEPIS TUTAJ Szybkie pączusie z twarogu PRZEPIS TUTAJ Babeczki na maślance z owocami PRZEPIS TUTAJ Kanapki – są najpopularniejszym i najszybszym w przygotowaniu pomysłem na drugie śniadanie
Blog z Apetytemmasę pozostałe ciasto francuskie i pozostałą masę. Na górę deserków wykładamy śmietankę którą odłożyliśmy. Dekorujemy posypką kolorową. Deser przechowujemy w lodówce. Najlepiej składać deser przed podaniem aby ciasto francuskie było kruche. Przepis na 4 porcje
słodkie i nie tylko historie kulinarnedawien dawna króluje na kulinarnych blogach. Użyłam pierwszego lepszego przepisu i bingo. Wyszedł idealnie karmelowy i idealnie słony. Taki sos nadaje się do deserów, do przekładania kruchych ciasteczek i ciast. Można go bardzo długo przechowywać w lodówce. 1 szklanka drobnego cukru 85 g masła, 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% pół łyżeczki soli
Jadło i czytadłoZapraszam na kruche babeczki z ciasta francuskiego z pastą jajeczną. Możemy podać takie babeczki jako przystawkę albo na rodzinnym śniadaniu. Polecam Składniki: 100 g ciasta francuskiego 1 mała marchewka 2 łyżki śmietany kwaśnej 12% 2 jajka ugotowane na twardo szczypta soli i pieprzu 6 małych foremek do tartaletek oraz szczypiorek Przygotowanie: Ciasto francuskie dzielimy na 6 równych części i wylepiamy
słodkie i nie tylko historie kulinarnePyszne kruche ciasteczka korzenne. Chrupiące i rozpływające się w ustach, o mocnym aromacie i smaku korzennym. Składniki: 150 g masła 100 g cukru pudru 1 jajko
AleTorcik