przepisy na kruche ciasto - 16491 przepisów (strona:587/1100)

Empanadas z kurczakiem i panamskie wakacje 172

platanów), dania z fasoli, ceviche (owoce morza i ryby marynowane w soku limonkowym), corvina (biała ryba pacyficzna), ryż z kurczakiem i fasolą, empanadas (coś w rodzaju pierogów z kruchego lub francuskiego ciasta z nadzieniem mięsnym lub serowym) i wszelkiego rodzaju tortille. Jeśli chodzi o trunki to prym wiodą likier z trzciny cukrowej i piwo. Zainspirowana południowoamerykańskimi smakami postanowiłam przygotować moją

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kruche ciasteczka z kawałkami czekolady 148

kawałki orzechów lub rodzynek. Zapraszam do zapoznania się z przepisem krok po kroku. Smacznego i zapraszam do pozostawienia komentarza pod przepisem.   Kruche ciasteczka z kawałkami czekolady.   Składniki:   250g brązowego cukru 90g roztopionego masła 1 łyżeczka soli 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 150g mąki pszennej 1/2 sody oczyszczonej 100g(...)miejsca z każdej strony. Piecz przez 12-15 minut.   Po tym czasie ostudź ciastka na  kratce do studzenia ciasta , uwaga zaraz po wyjęciu z piekarnika są bardzo kruche. Najlepiej smakują z mlekiem.   Artykuł Kruche ciasteczka z kawałkami czekolady pochodzi z serwisu Jakub Kuroń

kuron.com.pl
Tarta z borówkami wg Aleex 181

szybko musiałam zweryfikować swoje plany. Truskawek nie było. Jagód też nie. Stałam na środku i intensywnie myślałam, a na niebie gromadziły się burzowe chmury. No tak – miało być lekkie ciasto z truskawkami na upały, a będzie tarta z borówkami na burzową aurę. Cóż, w życiu nie wszystko jest piękne tak, jakbyśmy chcieli. Wróciłam do domu z borówkami i resztą zakupów(...)straci swoje właściwości żelujące. 7. Rozpuszczoną żelatynę dodać do ciepłej czekoladowej mieszanki, dokładnie wymieszać. Wystudzić, a potem schłodzić w lodówce aż lekko zgęstnieje. 8. Gęstniejącą panna cottę przelać na kruchy spód tarty. ¾ owoców równomiernie rozsypać na masie. Odstawić do lodówki do stężenia. 9. Przygotować krem na wierzch: Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Delikatnie wmieszać mascarpone, najlepiej

W mojej kuchni
Cobbler - co to takiego? 2940

gdzieś mi się kiedyś o uszy obiła, ale nie byłam pewna, co to dokładnie jest. Po wnikliwych poszukiwaniach okazało się, że to niesamowicie prosty deser, pełen owoców przykrytych kruchym lub półkruchym ciastem. Często robię owoce zapiekane pod kruszonką - prosto, szybko, a smakuje obłędnie. Pomyślałam sobie, że cobbler to taka troszkę inna wersja jednego z naszych ulubionych deserów. I miałam rację

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Proste ciasteczka czekoladowe 97

domowe markizy , dynie na Halloween, bałwanki na Boże Narodzenie, czy pady Xbox na Dzień Chłopaka :) Możliwości jest naprawdę dużo. Proste ciasteczka czekoladowe są idealną przekąską do popołudniowej kawy. Dzisiejsze kruche ciasteczka kakaowe robiłam z myślą o Dniu Matki, zdecydowałam się na przepis bez proszku do pieczenia, są cieniutkie, chrupiące i obłędnie pyszne – musiałam bardzo się hamować, żeby nie wsunąć(...)szybciej schłodziło się na całej powierzchni. Chłodzenie to bardzo ważny etap, dzięki niemu do ciasta nie trzeba dodawać więcej mąki, co sprawia, że gotowe ciasteczka są wyjątkowo kruche i delikatne. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, około 3 mm grubości. Na blacie trzymamy tylko ten kawałek, który akurat rozwałkowujemy, reszta dalej czeka w lodówce. Podczas wałkowania ciasto można delikatnie podsypać

Ciastkozercy
Rurki z konfiturą + film 150

Kruche rurki z konfiturą oprószone cukrem pudrem to świetna przekąska dla dzieci i dorosłych, prosty pomysł na deser lub podwieczorek. Pełne słodyczy ciasteczka osłodzą nam zimne, jesienne dni a podane z pyszną poranną kawą, dodadzą energii i humoru. Do przełożenia rurek możemy również użyć ulubionej marmolady lub dżemu.     składniki na około 10 sztuk 200 g masła szklanka śmietany(...)szklanki mąki pszennej 200 g ulubionej konfitury cukier puder do posypania ciastek przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy pokrojone miękkie masło, wlewamy śmietanę i dłonią wyrabiamy gładkie ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na niezbyt cienki placek i kroimy go na małe prostokąty. Na każdym placku, wzdłuż dłuższego brzegu ciasta kładziemy niewielką porcję konfitury a następnie placki zawijamy w rurki. Rurki

Smakowite Dania
Rogaliki trzyskładnikowe. 71

Pyszne kruche rogaliki, do zrobienia których potrzebujemy tylko trzech składników.  Jakiś czas temu były bardzo modne. Ostatnio sobie o nich przypomniałam i zrobiłam.  Przepis był już na blogu, ale przy okazji postanowiłam go odświeżyć.  Rogaliki są szybkie i proste do zrobienia,  smakują jak kruche.  Wystarczy zagnieść ciasto i włożyć do lodówki. Po godzince zawijacie już

Agusiowe smakołyki
Maślane kruche świąteczne ciasteczka 74

Święta zawsze kojarzą mi się z wypiekami. Oprócz pierniczków, które z córką robimy co roku, zagościły u nas także maślane kruche ciasteczka.Składniki:ciasto:- 2 żółtka- 100 g cukru pudru- 100 g masła- 250 g mąki pszennej (u mnie typ 450)dodatki:- białko do posmarowaniaForemki: u mnie małe foremki z wyciskanym wzoremForma: blacha od piekarnikaPrzygotowanie:Wsypuję do miski mąkę

Kuchnia co dnia
Pierniczki 110

Dziś kolejny wypiek w konkursie z mąką Basia 🙂 Przepis za Kasią z bloga Tapenda 🙂 Tradycyjnie prosze o głosy 🙂 Składniki: (mi ciasto wyszło strasznie kruche i nie chciało … Czytaj dalej Pierniczki

czarrna od kuchni
Ciasto ze śliwkami i zalewą śmietanową 63

mała blaszka 24x28cm): Ciasto: 280 g mąki pszennej tortowej 150 g masła / margaryny 4 płaskie łyżki cukru 1 cukier wanilinowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko Zalewa: 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18% 2 jajka 1 cukier wanilinowy 80 g cukru Dodatkowo: ok 400-500 g śliwek Sposób wykonania: 1. Składniki na ciasto \zagniatamy jak na kruche. Wylepiamy blaszkę tworząc

Kuchnia domowa Ani
Faworki wg Aleex 140

Jeśli zaistnieje taka potrzeba można je delikatnie podsypać mąką, ale staramy się tego unikać. 6. Ciasto rozwałkować na około 1-2 mm grubości. To bardzo ważne! Im cieńsze ciasto, tym bardziej kruche faworki. 7. Wycinać prostokąty. Na środku każdego zrobić nacięcie i przełożyć jedną końcówkę faworka przez otwór. 8. W głębokim garnku nagrzać dobrze olej rzepakowy lub smalec

W mojej kuchni
CIASTO Z JABŁKAMI I PIANKĄ 107

wykładamy jabłka i śliwki, posypujemy cynamonem wg. gustu. Wykładamy równo pianę i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 50 minut w 170- 180 st. C  MAŁA RADA: Żeby spód ciasta był bardziej kruchy trzeba go podpiec ok. 15-20 minut. Nadal postępować jak w przepisie powyżej

Pani na deser
Keto cannoli z kremem kawowym (Paleo, LowCarb, bez nabiału) 79

Kojarzycie cannoli siciliani , czyli typowy sycylijski deser? Kto kiedykolwiek miał okazję odwiedzić tę włoską wyspę, z pewnością ich próbował. Można je tam dostać na każdym rogu. Są to kruche ruloniki z ciasta tradycyjnie wypełnione nadzieniem z serka ricotta i posypane dodatkami w postaci orzechów, migdałów lub kandyzowanych owoców. Są po prostu przepyszne. No i pełne węglowodanów, czyli zakazanych na zdrowej

Modern Cave Girl
TARTA TATIN Z BRZOSKWINIAMI I KREMEM JOGURTOWYM 98

jeszcze ciepłą (lekko przestudzoną) z kremem jogurtowym, możesz wyłożyć go na tartę lub podawać obok. *Dobrej jakości ciasto, zawierające masło, a nie margarynę. Jeśli wolisz, możesz przygotować własnoręcznie ciasto francuskie lub kruche

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska

Proponowane wyszukiwania